Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Изследователи предложиха начин за зареждането на мобилните устройства чрез статично електричество

Шрифт
От , 1457 прегледа 1 препоръка
Група изследователи от Georga Tech разработи способ, който позволява зареждането на батериите в мобилните устройства от статично електричество.

Изследователите са създали компактен генератор, който произвежда енергия от взаимното движение на два материала - пластмаса и метал. По този начин, механичната енергия се преобразува в електрическа. Освен това, в тази разработка са използвани не традиционни материали. По този начин, тяхната повърхност е структурирана на нанониво, което е позволило да се повиши ефективността на генерираната енергия. В резултат на това е станало възможно трансформирането на 15% от механичната енергия в електрическа. Според разработчиците, за да се произвежда енергия, могат да се обединят в двойки около 50 материала. В резултат на това, малкото устройство, което е с размери 2x2 инча (около 5х5 см), може да се носи като лента на ръката и в движение да генерира достатъчно електрическа енергия за зареждането на батерията на вашия мобилен телефон.

Тук е важно да обърнем внимание, че тази технология все още е в процес на лабораторна разработка. Информация за началото на комерсиалната експлоатация все още няма, но вероятно докато дойде този момент, в устройството ще бъдат добавени редица подобрения. Също така трябва да отбележим, че това не е единствената подобна разработка на Georga Tech. По-рано те предложиха начин за генериране на пиезоелектрическа енергия по време на ходене.
 

Смартфоните на Lenovo официално у нас от септември

На провела се днес среща между журналисти и представители на Lenovo, стана ясно че от компанията са планирали официално да стартират продажбите на смартфони на марката в България.До момента, популярните в Китай апарати, можеха да се намерят у нас само чрез нерегламентиран внос или с поръчка от чужбина, но от първите дни на месец септември Lenovo официално ще стартира продажбата им през мрежите на трите мобилни оператора, веригите за техника, както разбира се и в официалните магазини на марката.Смартфоните, предлагани в България, ще покриват напълно целия ценови диапазон, като специален акцент ще бъде поставен над моделите от висок клас, които според думите на Алексей Клочков, изпълнителен директор на Mobile Business Group за регион Изток на Lenovo, по нищо не отстъпват на конкурентите от традиционните у нас марки, дори са по-добри в много отношения.Все още от Lenovo се въздържат да обявят кои точно апарати ще можем да видим официално у нас и най-вече на какви цени ще бъдат предложени те, но по всичко личи, че ще има редица ексклузивни предложения, с които покупката на смартфон Lenovo ще е много по-изгодна от официален канал, отколкото от китайски интернет магазин да речем. Според нас при всички положения на пазара у нас ще видим официално и Lenovo Vibe Z2 Pro, който бе обявен в началото на този месец.На въпрос дали разчитат на успех със своите смартфони в България, Владислав Иванов, Мениджър „Смартфони и таблети“ за Югоизточна Европа на Lenovo отговори, че този път вече е изминат веднъж от компанията с нейните таблети: „В началото никой не вярваше, че Yoga моделите ще се продават добре, но само няколко седмици след старта на продажбите им ситуацията се промени и бързо се позиционирахме на челните места” От Lenovo са планирали още до Коледа да предложат на българския пазар всички интересни модели, които ще видим от тях на предстоящото изложение IFA в Берлин, което ще се проведе през първите дни на септември.Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

На кое лично устройство гледате филми/сериали най-често?
Общо гласували: 1138 Други анкети