Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Изследователи предложиха начин за зареждането на мобилните устройства чрез статично електричество

Шрифт
От , 1349 прегледа 1 препоръка
Група изследователи от Georga Tech разработи способ, който позволява зареждането на батериите в мобилните устройства от статично електричество.

Изследователите са създали компактен генератор, който произвежда енергия от взаимното движение на два материала - пластмаса и метал. По този начин, механичната енергия се преобразува в електрическа. Освен това, в тази разработка са използвани не традиционни материали. По този начин, тяхната повърхност е структурирана на нанониво, което е позволило да се повиши ефективността на генерираната енергия. В резултат на това е станало възможно трансформирането на 15% от механичната енергия в електрическа. Според разработчиците, за да се произвежда енергия, могат да се обединят в двойки около 50 материала. В резултат на това, малкото устройство, което е с размери 2x2 инча (около 5х5 см), може да се носи като лента на ръката и в движение да генерира достатъчно електрическа енергия за зареждането на батерията на вашия мобилен телефон.

Тук е важно да обърнем внимание, че тази технология все още е в процес на лабораторна разработка. Информация за началото на комерсиалната експлоатация все още няма, но вероятно докато дойде този момент, в устройството ще бъдат добавени редица подобрения. Също така трябва да отбележим, че това не е единствената подобна разработка на Georga Tech. По-рано те предложиха начин за генериране на пиезоелектрическа енергия по време на ходене.
 

ASUS вярва, че от пластмаса може да бъде създаден добър смартфон

При разработването на нови смартфони производителите се ръководят както от от това, колко бързо и ефективно биха могли да произвеждат своите устройства, така и от естетически изисквания. Поради тази причина повечето от тях избягват да използват пластмаса. Apple едва наскоро рискува да пусне на пазара iPhone 5c, с който се осмели да рискува да се отклони от традицията на преимуществено използване на корпуси от метал. Други компании обаче активно обсъждат предимствата на пластмасовите корпуси. В частност, изпълнителният директор на ASUS Джони Ши заяви, че пластмасата е "напълно достоен материал за корпуси на смартфони".На първо място, ASUS счита, че значително е изпреварила Samsung в това отношение и може да създава пластмасови корпуси, държането на които в ръка да е както удобно, така и приятно, като при това производствените разходи бъдат на приемливо ниво. Подобно на своя корейски конкурент, компанията се стреми да поддържа в своите премиум-смартфони баланс между практичност и качество.В тази връзка е закономерен въпросът, защо такива производители като Apple се отказват от пластмасата и успешно използват стъкло и алуминиеви корпуси? Компании, произвеждащи Android-смартфони, също избират други материали. В HTC One, например, се използва алуминиева рамка. Nokia, разработваща устройства под управлението на Windows Phone, също реши да използва поликарбонат за своята линия Lumia.Създаването на дизайна на един смартфон, според представители на ASUS, е не само материализиране на творческото вдъхновение, но и упорита работа за откриване и коригиране на недостатъците, която изисква създаването на огромен брой прототипи. Тласък в посока повишаване на приоритета на въпросите във връзка с дизайна даде пускането на пазара на първите нетбукове от семейството Eee PC.От ASUS считат, че пластмасата, използвана в смартфоните, позволява на устройството благодарение на своята лекота и здравина лесно да понася удари и падания. Въпреки това, много потребители са убедени, че именно пластмасовият корпус кара смартфона да изглежда евтин и недотам привлекателен, за разлика от алуминиевите и стъклените повърхности. Пластмасовият корпус се превърна в едно от основните оплаквания от страна на потребителите по адрес на новия флагман на Samsung - Galaxy S5.Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Колко нови приложения и игри сваляте на смартфона си месечно?
Общо гласували: 1016 Други анкети