Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Изследователи предложиха начин за зареждането на мобилните устройства чрез статично електричество

Шрифт
От , 1431 прегледа 1 препоръка
Група изследователи от Georga Tech разработи способ, който позволява зареждането на батериите в мобилните устройства от статично електричество.

Изследователите са създали компактен генератор, който произвежда енергия от взаимното движение на два материала - пластмаса и метал. По този начин, механичната енергия се преобразува в електрическа. Освен това, в тази разработка са използвани не традиционни материали. По този начин, тяхната повърхност е структурирана на нанониво, което е позволило да се повиши ефективността на генерираната енергия. В резултат на това е станало възможно трансформирането на 15% от механичната енергия в електрическа. Според разработчиците, за да се произвежда енергия, могат да се обединят в двойки около 50 материала. В резултат на това, малкото устройство, което е с размери 2x2 инча (около 5х5 см), може да се носи като лента на ръката и в движение да генерира достатъчно електрическа енергия за зареждането на батерията на вашия мобилен телефон.

Тук е важно да обърнем внимание, че тази технология все още е в процес на лабораторна разработка. Информация за началото на комерсиалната експлоатация все още няма, но вероятно докато дойде този момент, в устройството ще бъдат добавени редица подобрения. Също така трябва да отбележим, че това не е единствената подобна разработка на Georga Tech. По-рано те предложиха начин за генериране на пиезоелектрическа енергия по време на ходене.
 

Първата партида Xiaomi Mi4 бе продадена за 37 секунди

Вчера стартираха продажбите на първата партида на неотдавна анонсирания смартфон Xiaomi Mi4, съдържаща модели с бял цвят и 16 GB флаш-диск. Както обикновено, цялата партида бе разпродадена на практика мигновено - само за 37 секунди след започване на продажбите. Продажбите на следващата партида смартфони Xiaomi Mi4 ще стартира на 5-ти август тази година.Да си припомним, че смартфонът Xiaomi Mi4 е оборудван с 5-инчов FHD дисплей (резолюция 1920х1080 пиксела) и е базиран на системата-върху-чипа Snapdragon 801 с четири процесорни ядра, работещи с тактова честота 2,5 GHz, интегрирана видеокарта MSM8974AA с работна честота 578 MHz и специализиран графичен процесор за обработка на данните от камерите. Интелигентният телефон разполага с 3 GB оперативна памет, 16 или 64 GB флаш-диск, основна камера с резолюция 13 мегапиксела със сензор Sony IMX214 и диафрагма F/1.8, предна камера с резолюция 8 мегапиксела с бленда F/1,8 и сензор Sony IMX219, и акумулаторна батерия с капацитет 3080 mAh. Габаритните размери на устройството са 139,2 х 68,5 х 8,9 при тегло 150 грама.Смартфонът Xiaomi Mi4 с 16 GB постоянна памет се продава при цена 1999 китайски юана или около 322 американски долара, а моделът с 64 GB флаш-диск струва 2499 юана или 403 американски долара.Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

На кой от следните новинари НЕ ви допадат най-често статиите?
 • Светослав Димитров

  10% 2 гласа
 • Методи Дамянов

  0% 0 гласа
 • Даниел Десподов

  5% 1 гласа
 • Любослав Лозанов

  0% 0 гласа
 • Мая Иванова

  62% 13 гласа
 • Стефан Стефанов

  5% 1 гласа
Общо гласували: 21 Други анкети