Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Лекуват мързеливо око с компютърни игри

Шрифт
От , 9013 прегледа 9 препоръки
Заниманията с компютърни и други видове електронни игри традиционно са смятани за нещо нездравословно, което оказва негативно влияние върху зрението на хората. Както всяко правило и това си има своите изключения. Учени от Калифорнийския университет са установили, че заниманията с електронни игри могат да помогнат на хората, които страдат от така нареченото мързеливо око, информира Berkeley.edu.

Болестта амблиопия, както е другото име на мързеливото око, се характеризира с увредено зрение на едното око. Причина за това е мозъкът, заради който образите, приемани от едното око изостават и така се нарушава обемното възприемане на различните обекти, които вижда човекът. Този проблем засяга 3 от всеки 100 деца и е най-често срещаната причина за проблеми със зрението в ранна възраст.

Учените са извършили експеримент върху 20 пълнолетни индивида с мързеливо око, които е трябвало да играят 40 часа на компютърни игри. Този норматив е трябвало да бъде изпълнен в рамките на един месец. Изследователите са разбили игралните сесии на 20 по 2 часа. Важна част от експеримента е било условието всеки участник да закрие здравото си око с превръзка по време на игрите.

Накрая хората са били изследвани за да се сравни дали има разлика в състоянието им и учените са установили, че остротата на зрението при болните от амблиопия се е подобрила с 30%. Триизмерните възприятия пък са регистрирали растеж от цели 50%.„Резултатите от това изследване показват, че видеоигрите могат да бъдат полезни при лечение на зрението на възрастни хора, които страдат от амблиопия”, е заявил доктор Роджър Ли, който е водещ учен в експеримента, проведен в местното училище по оптометрия.

Изследването е важно, защото сегашните методи за лечение на мързеливо око, които използва традиционната медицина, са ефективни главно при деца, но при възрастните почти няма варианти за терапии. Широкоразпространено е вярването, че амблиопията при деца над 8 години вече е нелечима, тъй като развитието на тази част от мозъка, която отговаря за зрението, вече е приключило.

Компютърните игри предлагат богат набор от стимули за очите и мозъка, като този процес не е скучен, каквито са били упражненията против мързеливо око, които са изпробвани в миналото.

Учените са извършили още един експеримент с поставянето на превръзка върху здравото око на болни от амблиопия, които е трябвало да я носят дни наред, докато извършват обичайни дейности като четене, гледане на телевизия и други подобни, но тогава не е било регистрирано никакво подобрение на състоянието. След това, същите тези хора са били подложени на теста с компютърните игри и те веднага са показали подобрение, еквивалентно на това при първата тестова група, за която стана въпрос по-горе. Това доказва, че именно компютърните игри явно са най-добрия начин за лечение на мързеливо око при възрастните.

Резултатите от изследването са публикувани в августовския брой на списанието PLoS Biology. 

Frogwares с ново видео към Sherlock Holmes: Crimes and Punishments

Съвсем малко остана до появата на новия Sherlock Holmes, и от Frogwares гледат да форсират вашето любопистство, открехвайки тайната врата зад Sherlock Holmes: Crimes and Punishments, като ни дават достъп до ново геймплей видео.Заедно с дългия 23 минути клип, ние научаваме малко повече за играта от Олга Рижко от украинското студио. Тя говори пред официалния блог на PlayStation, а видоето по-долу е взето от геймплей на играта на PS4.Новият Sherlock Holmes, разбираме от нея, ще е на ниво, както винаги. Със страхотна визия и история, повлияна силно от литературата, освен с Шерлок, главният герой - надарен с изключителен дедуктивен ум, вие ще се срещнете с наистина кръвожадни убийци и ужасяващи престъпления. Шест заплетени случая, многобройни улики и заподозрени, множество възможности за провал и само един за успех, възможност да влияете на историята посредством морални избори и алтернативни завършеци на историите, които да ви накарат да играете Sherlock Holmes: Crimes and Punishments отново и отново.Ето и четири неща, които Олга споделя за вас.1. Всичко в новата игра се развива в познатата ни вселена на Шерлок Холмс: Лондон от XIXв., царуването на Виктория, инспектор Ластрад, дългогодишната икономка на Холмс мисис Хъдзън... Ще може да преминавате чрез смяна през различните герои, включително и симпатичния Тоби.2. Играта ви кара да мислите по логически начин. Геймплей механиките са специално пригодени към разследванията и ще ви помогнат да разберете какво е да си един истински Шерлок Холмс.3. Всеки един случай ще ви предостави неограничена свобода: събирайте доказателства и улики, за да правите лично ваши умозаключения, които ще ви помагат да разкривате съвсем сами случаите. Избирайте съвсем сам вашия следващ ход, не следвайки предварително зададените правила, но внимавайте, тъй като решенията ви играят основна роля за развитието на цялостната история. 4. Всеки случай има девет възможни края. Напълно е възможно да обвините за престъпление някой напълно невинен гражданин, осъждайки го по този начин на смърт.Sherlock Holmes: Crimes and Punishments идва в началото на септември за платформите на новото и старо поколение конзолни решения, както и за PC.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

На кой от следните новинари НЕ ви допадат най-често статиите?
 • Светослав Димитров

  0% 0 гласа
 • Методи Дамянов

  0% 0 гласа
 • Даниел Десподов

  13% 1 гласа
 • Любослав Лозанов

  0% 0 гласа
 • Мая Иванова

  75% 6 гласа
 • Стефан Стефанов

  0% 0 гласа
Общо гласували: 8 Други анкети