Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Apple получи патент за основни функции в мобилните ОС

Шрифт
От , 2219 прегледа 0 препоръчай
Патентното ведомство на САЩ е издало на Apple патент, който може значително да усложни живота на производителите на устройства с операционните системи Android или Windows Phone. Патентът описва в много широки рамки ключови елементи на iOS, срещащи се и във всяка друга мобилна операционна система, като виртуална клавиатура, мултитъч-жестове, различни начини на взаимодействие със сензорните екрани и т.н.

Патентът е получил названието "Портативно електронно устройство, метод и графичен потребителски интерфейс за изобразяване на електронни списъци и документи". В него се описват решения и подходи, които отличават работата с физическа клавиатура от тази със сензорен дисплей. Описват се още методите за работа с браузър, плейър, календар, камера, бележки, карти, търсене в интернет и много други, чак до такива общи неща като лентата за превъртане. Според представители на Apple, "много от това, което другите производители са взаимствали от iPhone, вече е патентовано от Apple и ще бъде прибрано в сейфа". Вероятно мнозина от нас биха казали, че това е поредното доказателство за нуждата от незабавна реформа на патентната система, което ще спъне развитието на целия отрасъл, но за юристите на Apple това е истински празник.През 2007 г., когато на пазара за първи път се появи iPhone, Стив Джобс не без гордост заяви, че Apple е патентовала всички ключови технологии в своя смартфон. Очевидно тогава той е имал предвид именно тази заявка за патент. Тя е била подадена още през 2007 година, малко преди официалния анонс на iPhone. Характерна особеност на американската патентна система е фактът, че разглеждането на заявките може да продължи години наред. Като автор на патента е посочен екип под ръководството на вицепрезидента по разработката на iOS Скот Форстал.

По материали на Patently Apple и Electronista. 

Продажбите на HTC One (M8) не могат да се сравнят с тези на Samsung GALAXY S5

През второто тримесечие на тази година, HTC е успяла да продаде само 3-5 милиона от своя нов флагмански смартфон One (M8), това беше съобщено от DigiTimes, позовавайки се на неназовани източници от индустрията.Тези цифри не могат да бъдат сравнявани с продажбите на Samsung и Apple. Например, само за един месец (не тримесечие) през изминалата година, Samsung е успяла да продаде 10 милиона GALAXY S4, а през това тримесечие планира да продаде най-малко 35 милиона GALAXY S5 (т.е. изпреварва HTC най-малко седем пъти). Сравнението с Apple също е съвсем неуместно - през първия уикенд на продажбите на iPhone 5s и 5с, американската компания се е разделила с 9 милиона от тези смартфони.Въпреки това обаче, тези прогнози изобщо не смущават топ-мениджмънта на HTC. Според Джейсън Макензи, ръководител на американското подразделение на HTC, неговата компания знае, че на този етап не може да се конкурира със Samsung и Apple, но иска да изгради силно ядро от фенове на продуктите им: "Нашата цел не е да продаваме повече смартфони, а да предлагаме най-добрите (макар и не масово) смартфони, които ще ни помогнат да създадем база от лоялни клиенти".Припомняме Ви, че HTC One (M8) работи поду управлението на Android 4.4 KitKat и е с новия потребителски интерфейс HTC Sense 6. Моделът е снабден с набор от интелигентни сензори Smart Sensor Hub, които "могат да предвиждат желанията на потребителя" и набор от интуитивни функции Motion Launch.Той разполага още с 5-инчов дисплей с резолюция от 1920 х 1080 пиксела, а в основата му е залегнал четири-ядрения процесор Qualcomm Snapdragon 801 с тактова честота от 2.36 GHz, (като в Sony Xperia Z2).Устройството е с 16 или 32 GB вградена памет (10/24 GB достъпа за потребителя), разширяема чрез microSD до 128 GB и 2 GB оперативна памет. Капацитетът на акумулаторната батерия в HTC One (M8) е 2600 мАч.Апаратът има 4.1-ултрапикселов основен фотомодул (размер 2,0 микрометра, размера на сензора е 1/3", f/2.0 диафрагма, 28-милиметров обектив, графичен копроцесор HTC ImageChip 2), който ви позволява да записвате Full HD видео с HDR.Фотомодулът е получил името Duo Camera, която е с допълнителен сензор в горната част - т.нар сензор за дълбочинни сцени. С негова помощ, смартфонът успява да получава и информация за разстоянието до обектите, уловени в кадъра. Предният широкоъгълен фотомодул е идеален за създаването на селфита - неговата резолюция е 5 мегапиксела.Четете пълния ни преглед на HTC One (M8) в Kaldata ReviewsДобавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Колко нови приложения и игри сваляте на смартфона си месечно?
Общо гласували: 808 Други анкети