Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Apple получи патент за основни функции в мобилните ОС

Шрифт
От , 2383 прегледа 0 препоръчай
Патентното ведомство на САЩ е издало на Apple патент, който може значително да усложни живота на производителите на устройства с операционните системи Android или Windows Phone. Патентът описва в много широки рамки ключови елементи на iOS, срещащи се и във всяка друга мобилна операционна система, като виртуална клавиатура, мултитъч-жестове, различни начини на взаимодействие със сензорните екрани и т.н.

Патентът е получил названието "Портативно електронно устройство, метод и графичен потребителски интерфейс за изобразяване на електронни списъци и документи". В него се описват решения и подходи, които отличават работата с физическа клавиатура от тази със сензорен дисплей. Описват се още методите за работа с браузър, плейър, календар, камера, бележки, карти, търсене в интернет и много други, чак до такива общи неща като лентата за превъртане. Според представители на Apple, "много от това, което другите производители са взаимствали от iPhone, вече е патентовано от Apple и ще бъде прибрано в сейфа". Вероятно мнозина от нас биха казали, че това е поредното доказателство за нуждата от незабавна реформа на патентната система, което ще спъне развитието на целия отрасъл, но за юристите на Apple това е истински празник.През 2007 г., когато на пазара за първи път се появи iPhone, Стив Джобс не без гордост заяви, че Apple е патентовала всички ключови технологии в своя смартфон. Очевидно тогава той е имал предвид именно тази заявка за патент. Тя е била подадена още през 2007 година, малко преди официалния анонс на iPhone. Характерна особеност на американската патентна система е фактът, че разглеждането на заявките може да продължи години наред. Като автор на патента е посочен екип под ръководството на вицепрезидента по разработката на iOS Скот Форстал.

По материали на Patently Apple и Electronista. 

Чипът Myriad 2 обещава да превърне смартфоните в DSLR апарати

Movidius - компания, която стана популярна след като се разбра, че концептуалния телефон на Google "Project Tango" използва нейна технология - анонсира най-новия си "зрителен процесор"(VPU) наречен Myriad 2. Чипът е 20 пъти по-добър от своя предшественик Myriad 1 и обещава да дари смартфоните с възможности характерни по-скоро за DSLR фотоапаратите.Първият чип - Myriad1 - който ползва и Project Tango позволява по-бързо фокусиране, подобрена дълбочина на остро изразеното пространство, почти оптично увеличение на образа и по-голяма светлочувствителност спрямо традиционните камери на смартфони. Процесорът, както знаете, също така позволява триизмерно сканиране на пространство с цел създаване на приложения за вътрешна навигация, например.Въпреки всичко това, обаче, Myriad 1 консумираше доста енергия. Наследникът му вече използва 500mW ток за обработването на два терафлопа данни в секунда (за сравнение, един обикновен съвременен процесор за смартфони като Snapdragon 805 използва само 3-4 вата). Ядрата на Myriad 2 подредени в 12 "платна", освен това, поддържат 6 HD камери едновременно и могат да обработват 600 мегапиксела в секунда.На практика това означава, че Myriad 2 може да бъде използван и в обикновени смартфони, не само в специализирани модели като Project Tango. Movidius разкриват, че чипът ще може да се използва както самостоятелно, така и съвместно с мобилен централен процесор.Все още не е ясно дали Google ще обновят Project Tango с Myriad 2, макар че, като вземем предвид факта, че LG са се ангажирали с изработката на потребителска версия на Tango до следващата година, възможността изглежда доста вероятна.Екипиран с Myriad 2, смартфонът на съвсем близкото бъдеще ще може да прави много по-добри снимки. Това, обаче, не е всичко. Чипът ще превърне мобилното ни устройство в нещо като Kinect, позволявайки ни да управляваме различни приложения с жестове или с движения.Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

На кой от следните новинари НЕ ви допадат най-често статиите?
 • Светослав Димитров

  9% 2 гласа
 • Методи Дамянов

  0% 0 гласа
 • Даниел Десподов

  4% 1 гласа
 • Любослав Лозанов

  0% 0 гласа
 • Мая Иванова

  65% 15 гласа
 • Стефан Стефанов

  4% 1 гласа
Общо гласували: 23 Други анкети