Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Киберпрестъпниците все по-често използват IT сайтове за своите цели

Шрифт
От , 1562 прегледа 0 препоръчай


Отдавнашна практика на киберпрестъпниците е да използват компрометирани сайтове за целите си като разполагат в тях линкове към зловредно съдържание, но според наскоро излязъл доклад по интернет сигурност става ясно, че за тези цели биват използвани все по-често не толкова порно сайтовете, колкото една друга група сайтове. Според специалистите от компанията за информационна сигурност Websense, сайтовете със съдържание за възрастни са изместени до голяма степен от тези, които се занимават с новини и материали свързани с информационните технологии.

Според анализа на компанията, направен с помощта на технологията ThreatSeeker и някои други инструменти се оказва, че 85% от зловредните връзки, които са били забелязани от софтуера на компанията са разположени върху легитимни сайтове. Това е увеличение с цели 82% в сравнение с 2011г. Крис Асташийо, специалист към Websense съобщава, че киберпрестъпниците намират все по-често интерес в компрометирането на системи на компании и организации, като крайната им цел е инфилтрирането на зловредно съдържание във всичко свързано с информационните технологии - от сайтове на разработчици до блогове и сайтове за IT новини и подобни.

Отделно от това, компаниите предоставящи различни решения за защита и филтриране на уеб съдържание обикновено блокират достъпа на потребителите до порно сайтове и страници свързани с онлайн залагания и предпочитат да не ограничават достъпа до IT сайтове, тъй като това може да окаже влияние на дадената компания. Според доклада на Websense, следващата най-атакувана категория сайтове след "информационни технологии" са страниците свързани с бизнес и икономика, а "голямата тройка" разпространяваща зловредно съдържание се състои от САЩ, Русия и Германия. От другата страна - най-засегнати от зловреден код са жителите от САЩ, Великобритания и Франция.

Друго интересно наблюдение в доклада е, че разпространяването на спам си остава и през изминалата година най-разпространеният метод за достигане на киберпрестъпниците до жертвите им. Първенството в разпространението на мошенически писма и тук се държи от САЩ, следвани от Канада и Бахамите. 

56% процента от програмистите считат, че ще станат милионери

Според анкета, проведена през месец март от американската компания Chef, програмистите са големи оптимисти. Почти всички от анкетираните 1000 разработчици на софтуер считат, че в близко бъдеще заплатата им ще бъде увеличена, 66% от тях очакват повишение на работната заплата през следващите 12 месеца, а 56% от тях считат, че рано или късно ще станат милионери.Изследването е разкрило някои интересни тенденции. Така например, софтуерните специалисти не харесват смяната на работодателите и остават или планират да останат средно по 9 години при един работодател. Тези резултати се обясняват с високите заплати и добрите условия за работа на програмистите. Средната работна заплата в САЩ при тях достига $6000 месечно, без да са включени бонусите като безплатна храна и спортни зали. Почти никои от останалите отрасли не могат да си позволят подобни условия. Допълнително, 82% от анкетираните са отбелязали, че са по-доволни от своята работа, отколкото познатите им с други професии. 84% от тях са казали, че нивото на получаваната заплата съответства на тяхната ценност като специалисти.Според рейтинга U.S.News, инженерът-програмист заема първо място в списъка с най-добрите професии в САЩ за 2014 година, а 30% от анкетираните са споделили, че считат специалността си защитена от всякакви рецесии.Софтуерните специалисти считат, че са една от главните движещи сили на икономическия и технологичния прогрес, а 94% от тях са на мнение, че технологичните компании ще окажат революционно влияние върху икономиката през следващите пет години.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Колко нови приложения и игри сваляте на смартфона си месечно?
Общо гласували: 693 Други анкети