Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Киберпрестъпниците все по-често използват IT сайтове за своите цели

Шрифт
От , 1680 прегледа 0 препоръчай


Отдавнашна практика на киберпрестъпниците е да използват компрометирани сайтове за целите си като разполагат в тях линкове към зловредно съдържание, но според наскоро излязъл доклад по интернет сигурност става ясно, че за тези цели биват използвани все по-често не толкова порно сайтовете, колкото една друга група сайтове. Според специалистите от компанията за информационна сигурност Websense, сайтовете със съдържание за възрастни са изместени до голяма степен от тези, които се занимават с новини и материали свързани с информационните технологии.

Според анализа на компанията, направен с помощта на технологията ThreatSeeker и някои други инструменти се оказва, че 85% от зловредните връзки, които са били забелязани от софтуера на компанията са разположени върху легитимни сайтове. Това е увеличение с цели 82% в сравнение с 2011г. Крис Асташийо, специалист към Websense съобщава, че киберпрестъпниците намират все по-често интерес в компрометирането на системи на компании и организации, като крайната им цел е инфилтрирането на зловредно съдържание във всичко свързано с информационните технологии - от сайтове на разработчици до блогове и сайтове за IT новини и подобни.

Отделно от това, компаниите предоставящи различни решения за защита и филтриране на уеб съдържание обикновено блокират достъпа на потребителите до порно сайтове и страници свързани с онлайн залагания и предпочитат да не ограничават достъпа до IT сайтове, тъй като това може да окаже влияние на дадената компания. Според доклада на Websense, следващата най-атакувана категория сайтове след "информационни технологии" са страниците свързани с бизнес и икономика, а "голямата тройка" разпространяваща зловредно съдържание се състои от САЩ, Русия и Германия. От другата страна - най-засегнати от зловреден код са жителите от САЩ, Великобритания и Франция.

Друго интересно наблюдение в доклада е, че разпространяването на спам си остава и през изминалата година най-разпространеният метод за достигане на киберпрестъпниците до жертвите им. Първенството в разпространението на мошенически писма и тук се държи от САЩ, следвани от Канада и Бахамите. 

ЕК притеснена от недостиг на програмисти в Европа

Европейската комисия (ЕК) предупреждава, че до шест години Европа може да изпита недостиг на 900 000 програмисти, съобщава CBR Online.Тази седмица ЕК предупреди, че броят на завършващите компютърни науки не отговаря на изискванията на бизнеса и организациите за служители способни да програмират. Комисията е решена да започне и инициативи в тази връзка, като ангажира младежи в обучение по компютърни науки.Еврокомисарят по въпросите на на развитието на цифровите технологии и вицепрезидент на ЕК Нели Крус и комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и културното многообразие Андрула Василиу споделят, че за в бъдеще много работни места ще изискват от хората да притежават базисни умения по програмиране.Освен това в заявлението на комисията се казва, че делът, който жените заемат в техно индустрията е извънредно ниско."Много откриващи се позиции в IT сектора не могат да бъдат заети, независимо от високия ръст на безработица в Европа. Ако не отговорим адекватно на това предизвикателство на европейско и на национално ниво, ние може да се сблъскаме с недостига на 900 000 IT професионалисти до 2020г.", се заявява в изявлението.Една от инициативите, които европолитиците са подготвили в тази връзка ще е общоевропейска седмица на програмирането: Code Week - от 11-ти до 17-ти октомври тази година, като Крус и Василиу призовават в специално писмо (pdf) образователните министри на страните-членки на Евросъюза да промотират уменията за програмиране като част от решението за справяне с европейската безработица.Повече за инициативата на ЕК по отношение насърчаването на младите да се научат на програмни умения може да откриете тук (страницата е преведена на български).


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

На кой от следните новинари НЕ ви допадат най-често статиите?
 • Светослав Димитров

  7% 2 гласа
 • Методи Дамянов

  0% 0 гласа
 • Даниел Десподов

  4% 1 гласа
 • Любослав Лозанов

  7% 2 гласа
 • Мая Иванова

  61% 17 гласа
 • Стефан Стефанов

  4% 1 гласа
Общо гласували: 28 Други анкети