Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Fedora 7 рожден ден

Шрифт
От , 726 прегледа 0 препоръчай
Утре, 31 май ще се появи версия 7 на Fedora. Fedora e Linux операционна система в която са интегрирани и показани най-новите постижения на софтуера и идеите с отворен код и на свободния софтуер.

Какво ново в тази версия?
Както знаете досега операционната система се наричаше Fedora Core последвана от версията си. От тук нататък благодарение на сливане на две основни направления от проекта Fedora, името се сменя. Това означава, че Core и Extras се сливат в едно. Версия 7 е първата версия на тази дистрибужция която е изцяло community направена, без намеса на компания или без наличието на определени интереси в разработването й.

Втората нова възможност е, че можете да си направите собствена версия и да я използвате за собствени нужди с пакети, които са ви необходими. Можете да добавяте собствени пакети или да използвате готовите на проекта и да си направите собствена среда за сървър, игри, разработка, офис или за изстрелване на совалки.

Другите интересни новости са намаляване на консумацията на приложенията и ядрото за да може да се намали използването на батерията при лаптопи, възможност да си създавате LiveCD със вградени инструменти.

Наличие на виртуализация, нови драйвери и поддръжка на повече безжични устройства, допълват причината да се снабдите с тази версия.


Освен всичко това, ще намерите интеграция на Free Desktop възможности, наличие на бързо превключване между потребителски сесии, без да се губи информацията между тях и един наистина приятен графичен интерфейс.

Как да се снабдите с новата версия?
Следвайте тази връзка за да разберете как да си свалите версията, след като се появи fedoraproject.org/get-fedora.html

Преминаване към новата версия
Ако сте ползвал досега версия на тази дистрибуция е добре да знаете, че софтуерната поддръжка на пакетите вече спира за версии 3,4 и 5, така, че ако използвате някоя от тези версии е добре да преминете към 6 и 7.

Как се преминава от една версия на друга и всякакви съвети, можете да намерите на сайта на проекта за България, тук: fedoraproject.bgug.org

Прочетете и информацията за мигриране към версия 7 на сайта на проекта : fedoraproject.org

 

Google Maps вече ни казва какво се случва на пет минути от нас

Google добавиха нова функция в Google Maps на име Explore. В мобилното приложение на картографската услуга функцията се вижда в долния десен ъгъл под формата на карфица. Ударете с пръст по карфицата и Maps ще ви отправи към новия интерфейс Explore, където ще можете да научите за всякакви неща свързани с мястото, на което се намирате.По подразбиране функцията ще ни казва какво се случва на около пет минути пеша от нас, като всички събития и дейности ще са съобразени не само с часа, но и с климатичните условия. В Explore ще можем да намираме събития, ресторанти, туристически обекти, информация за транспорта и какво ли още не, като резултатите се генерират от фирмата Zagat, от кръговете ви в Google+ и, разбира се, от всички инструменти, които Google използва, за да се добира до информация свързана с локацията на своите потребители.Explore може да бъде настроена така, че да ни показва събития и данни случващи и намиращи се не само на 5 минути, но и на 10 или 15 минути пеша от нас или на около 10 - 20 минути с автомобил. Ако, пък, сега нямаме време да изследваме околността (името на услугата идва точно от английския глагол за "изследвам"), можем ръчно да впишем часа, в който ще сме свободни и Explore ще ни изведе резултати за по-късно през деня.Услугата изглежда особено полезна за хора, които пътуват в чужбина и искат да изследват мястото около хотела или хостела си, но нямат идея от къде да започнат.Новата функция не налага инсталирането на ъпдейт, така че вероятно ще я получите до няколко дни.Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

На кой от следните новинари НЕ ви допадат най-често статиите?
Общо гласували: 510 Други анкети