Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Fedora 7 рожден ден

Шрифт
От , 663 прегледа 0 препоръчай
Утре, 31 май ще се появи версия 7 на Fedora. Fedora e Linux операционна система в която са интегрирани и показани най-новите постижения на софтуера и идеите с отворен код и на свободния софтуер.

Какво ново в тази версия?
Както знаете досега операционната система се наричаше Fedora Core последвана от версията си. От тук нататък благодарение на сливане на две основни направления от проекта Fedora, името се сменя. Това означава, че Core и Extras се сливат в едно. Версия 7 е първата версия на тази дистрибужция която е изцяло community направена, без намеса на компания или без наличието на определени интереси в разработването й.

Втората нова възможност е, че можете да си направите собствена версия и да я използвате за собствени нужди с пакети, които са ви необходими. Можете да добавяте собствени пакети или да използвате готовите на проекта и да си направите собствена среда за сървър, игри, разработка, офис или за изстрелване на совалки.

Другите интересни новости са намаляване на консумацията на приложенията и ядрото за да може да се намали използването на батерията при лаптопи, възможност да си създавате LiveCD със вградени инструменти.

Наличие на виртуализация, нови драйвери и поддръжка на повече безжични устройства, допълват причината да се снабдите с тази версия.


Освен всичко това, ще намерите интеграция на Free Desktop възможности, наличие на бързо превключване между потребителски сесии, без да се губи информацията между тях и един наистина приятен графичен интерфейс.

Как да се снабдите с новата версия?
Следвайте тази връзка за да разберете как да си свалите версията, след като се появи fedoraproject.org/get-fedora.html

Преминаване към новата версия
Ако сте ползвал досега версия на тази дистрибуция е добре да знаете, че софтуерната поддръжка на пакетите вече спира за версии 3,4 и 5, така, че ако използвате някоя от тези версии е добре да преминете към 6 и 7.

Как се преминава от една версия на друга и всякакви съвети, можете да намерите на сайта на проекта за България, тук: fedoraproject.bgug.org

Прочетете и информацията за мигриране към версия 7 на сайта на проекта : fedoraproject.org

 

Ердоган подаде съдебен иск срещу социалните мрежи

Министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган се е обърнал вчера към Конституционния съд на страната с иск срещу редица социални мрежи, които, според него, са нарушили неговите и правата на членовете на неговото семейство, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на турски медии. Ердоган обвинява ръководителите на социалните мрежи, че не са изпълнили решението на няколко съдилища за премахване на конкретно съдържание.Reuters не уточнява кои социални мрежи ще бъдат привлечени като ответници по иска на Ердоган. Припомняме, че по-рано властите на Турция блокираха достъпа до YouTube и Twitter на територията на цялата страна. Решението на правителството бе обосновано с това, че с помощта на интернет-ресурсите се публикуват държавни тайни и се извършва вмешателство в личния живот на хората.На 2 април обаче Конституционният съд призна, че блокирането на Twitter нарушава правата на потребителите и отмени блокирането. Ердоган вече изказа мнение, че решението за деблокирането на Twitter трябва да бъде отменено. Видеохостингът YouTube остава блокиран на територията на страната.Добавете коментар
Съжаляваме, вече не е възможно да добавите коментар. Коментарите са разрешени за период от една седмица след публикуването на новината.
четени препоръчвани коментирани

Колко нови приложения и игри сваляте на смартфона си месечно?
Общо гласували: 1016 Други анкети