Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 1752 прегледа 1 препоръка
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

"Тъмната страна на Интернет" вече разполага със собствена търсачка

"Тъмната страна на Интернет" е достъпна само чрез системата за анонимен достъп Tor и напомня ранните дни на Глобалната мрежа. Потребителите прескачат от препратка на препратка, намират интересни сайтове и въвеждат сложни адреси в адресния ред на браузъра. Сайтовете в Dark Web често променят адресите си, с цел да запазят безопасността си. Неизвестен автор е създал търсачката Grams, която индексира осемте най-големи черни пазари в Даркнет от ранга на Silk Road.Сайтът се намира на адрес grams7enufi7jmdl.onion и може да бъде видян само чрез анонимайзера Tor. Търсещата машина предлага най-популярните резултати от запитванията, а потребителите могат да изберат други параметри и да ограничат търсенето до конкретни сайтове, цени и дати. В сайта може да бъде намерен актуалния обменен курс на цифровата валута биткойн, който се обновява на всеки 5 минути.Grams външно прилича на Google и изцяло копира външния вид на най-голямата Интернет-търсачка. Дори има бутон "Ще ми провърви", с който се задава случайно запитване. Неизвестният програмист възнамерява да печели от този проект, като предоставя на потребителите възможност да покачват своите предложения в общия рейтинг чрез заплащане.


Добавете коментар
Съжаляваме, вече не е възможно да добавите коментар. Коментарите са разрешени за период от една седмица след публикуването на новината.
четени препоръчвани коментирани

Колко нови приложения и игри сваляте на смартфона си месечно?
Общо гласували: 976 Други анкети