Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 1754 прегледа 1 препоръка
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

Един от петима британски учители е ставал жертва на онлайн тормоз

Един от петима британски учители е бил обект на онлайн тормоз, съобщава Naked Security, опирайки се на доклад на британския профсъюз на учителките.21% от анкетираните учители съобщават, че са станали обект на обидни коментари в социалните мрежи, като 64% от тях са дошли от страна на ученици, 27% от родители и 9% - както от ученици, така и от родители. "Тролингът", насочен към учителите не се различава особено от този, насочен към други групи, съобщава анализът, като се отличава с циничен и често груб език, а съдържанието на публикациите, нападащи учителите е насочено към техния вид, професионална компетенция или сексуалност. Изследването посочва, че платформата, на която биват нападани най-често педагозите е социалната мрежа Facebook, а източник на обидите най-често са гимназисти.Изглежда това е деликатна тема за британските просветители, тъй като повече от половината (58%) не са докладвали за това на прекия си работодател или в полицията, като цифрите показват, че това не е случайно, тъй като в 77% от случаите, в които е било докладвано на полицията за случаите, в които те са нападани онлайн от ученици, са останали без последствия, като този процент е почти същия и за реакцията на полицията, когато вербална агресия в онлайн пространството е упражнявана от родители (76%).Какви са наблюденията на Крис Кийтс, главен секретар на учителския женски профсъюз (National Association of Schoolmasters Union of Women Teachers, NASUWT). Учителите често преживяват тежко обидите в социалните медии от ученици и родители и остават травматизирани след това дълго време. Някои от тях напускат системата на образованието вследствие на онлайн тормоза, а здравето на други бива сериозно разклатено вследствие на това. "Технологията промени трудовия и социален живот на много от учителите и разшири знанието на учениците", коментира Кийтс. "Но е ясно, че трябва да се предприемат съответни действия, за да бъдат защитени учителите от нападките на ученици и родители в социалните медии".Той смята, че е нужно да бъдат инициирани сериозни политики в това отношение, чрез които да се въведат санкции срещу родители и ученици, които нападат по този начин учителите, коментира Кийтс. Но тук роля трябва да имат и училищните власти и самите учители, които да уведомят властите в подобни случаи, а не да го премълчават.


Добавете коментар
Съжаляваме, вече не е възможно да добавите коментар. Коментарите са разрешени за период от една седмица след публикуването на новината.
четени препоръчвани коментирани

Колко нови приложения и игри сваляте на смартфона си месечно?
Общо гласували: 1301 Други анкети