Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 1845 прегледа 1 препоръка
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

Нов троянец атакува швейцарските банки и подменя DNS записите

Швейцарската некомерсиална ИТ-организация Switch CH съобщи за разкриване на нов троянски код, специално създаден за атака върху онлайн-банкирането в швейцарските банки. Експертите твърдят, че вирусът може да прихваща SMS-ключовете и да променя настройките на домейнната структура на компютърната система.Действията на троянеца водят до това, че потребителят попада на фалшив сайт, който записва всички данни и реквизити, необходими за извършване на реално онлайн-банкиране. Новият код е в състояние да заобиколи двойната авторизация и едновременно с това променя DNS-записите и по този начин създава дори и при опитните потребители илюзия за реална работа с банковата система. Вирусът е засечен при сработване на защитната система при подаване на фалшиви сертификати.Специалистът от Switch CH Даниъл Стърман казва, че новият троянец, класифициран вече с името Retefe, след успешно получаване на на банковите данни, автоматично се изтрива от компютър на жертвата. Инженерът отбелязва, че алгоритъма и кода са реализирани "много елегантно". Специалистът подчертава, че твърде малко вируси се самоунищожават след изпълнението на заложените задачи.Стърман отбеляза, че троянецът разполага с Android-компонента, за прихващане на SMS-токените. Кодът е оптимизиран за европейските банки, но вирусът е вече засечен в Австралия и Нова Зеландия.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

На кой от следните новинари НЕ ви допадат най-често статиите?
Общо гласували: 667 Други анкети