Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 1867 прегледа 1 препоръка
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

Потребителите са против приложението Facebook Messenger

От началото на месец август тази година приложението Facebook Messenger за мобилни устройства събра над 50 хиляди критични рецензии с възможно най-ниска оценка, а това според статистиката на App Annie са 95% от всички коментари, публикувани в електронните магазини.Financial Times съобщи, че главна причина за недоволството на потребителите е необходимостта да се зарежда отделно приложение за обмен на съобщения и най-вече огромния брой съгласия от страна на потребителя, необходими за работата на Facebook Messenger.Приложението за мобилни устройства Facebook Messenger за обмен на съобщения се появи още преди около 3 години, но през месец април най-голямата в света социална мрежа обяви, че пренася възможността за изпращане и получаване на съобщения в ново, отделно приложение, инсталирането на което става на практика задължително, понеже непрестанно и непрекъснато се предлага на потребителите. Самият Messenger изисква голям брой при това ключови разрешения за своята работа.Facebook Messenger изисква достъп до регистъра с приетите и неприетите повиквания и до списъка с контакти. Навярно по този начин тази социална мрежа ще продължи да се разширява, но недоумение предизвикват необходимостта от разрешаване на Facebook да използва камерите и микрофона на мобилните устройства по всяко време, при това без разрешение от страна на собственика.Потребителите са изключително недоволни от това приложение и в електронните магазини започнаха да се натрупват негативни отзиви, в които се набляга върху това, че приложението нарушава основното човешко право за неприкосновеността на личния живот.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

На кое лично устройство гледате филми/сериали най-често?
Общо гласували: 1030 Други анкети