Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 1843 прегледа 1 препоръка
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

Google Maps вече ни казва какво се случва на пет минути от нас

Google добавиха нова функция в Google Maps на име Explore. В мобилното приложение на картографската услуга функцията се вижда в долния десен ъгъл под формата на карфица. Ударете с пръст по карфицата и Maps ще ви отправи към новия интерфейс Explore, където ще можете да научите за всякакви неща свързани с мястото, на което се намирате.По подразбиране функцията ще ни казва какво се случва на около пет минути пеша от нас, като всички събития и дейности ще са съобразени не само с часа, но и с климатичните условия. В Explore ще можем да намираме събития, ресторанти, туристически обекти, информация за транспорта и какво ли още не, като резултатите се генерират от фирмата Zagat, от кръговете ви в Google+ и, разбира се, от всички инструменти, които Google използва, за да се добира до информация свързана с локацията на своите потребители.Explore може да бъде настроена така, че да ни показва събития и данни случващи и намиращи се не само на 5 минути, но и на 10 или 15 минути пеша от нас или на около 10 - 20 минути с автомобил. Ако, пък, сега нямаме време да изследваме околността (името на услугата идва точно от английския глагол за "изследвам"), можем ръчно да впишем часа, в който ще сме свободни и Explore ще ни изведе резултати за по-късно през деня.Услугата изглежда особено полезна за хора, които пътуват в чужбина и искат да изследват мястото около хотела или хостела си, но нямат идея от къде да започнат.Новата функция не налага инсталирането на ъпдейт, така че вероятно ще я получите до няколко дни.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

На кой от следните новинари НЕ ви допадат най-често статиите?
Общо гласували: 509 Други анкети