Към съдържанието








- - - - -

Кулинарни уроци. Чаптер уан. Как да си направим вкусни гюзлемички.

Публикувано от emmi, в Кулинарни уроци 08 февруари 2009 · 1868 прегледа

Кулинарни уроци гюзлеми тесто за гюзлеми
Купили сте си прясно мляко. Наляли сте си една чаша и сте го забравили в хладилника. В един момент, когато от хладилника започва да се носи необяснима смрад и вие решавате все пак да го почистите, намирате въпросното мляко. Добре прокиснало. Леко сгъстено и с един специфичен аромат. Не бързайте да го изхвърляте! Може и да не ви се вярва, но от това бивше мляко стават страхотни гюзлеми.

Изливаме млякото в достатъчно голям и удобен за бъркане съд. Добавяме брашно. Само брашно - никаква сол. И омесваме стегнато тесто. Тестото го нарязваме на ей такива парчета. Големина - половината на топка за тенис. Ама не на маса.

Публикувано изображение


Вземаме точилката и разточваме всяка една топка на тънък лист. Процедурата се извършва с достатъчно количество брашно за да не се налага да изчегъркваме тестото от работния плот. Колкото по-тънък е листа - толкова по-крехки стават гюзлемичките.
Публикувано изображение

Поръсваме така разточеното тесто с натрошено сиренце.
Публикувано изображение

И сгъваме листа на плик по долупоказания начин.
Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

И притискаме ръбчетата с три пръста за да не се разлепи пликчето докато го пържим
Публикувано изображение

Получаваме известно количество ей такива полуфабрикати:
Публикувано изображение

Вземаме едно тиганче. Не е зле да събира поне две гюзлемета иначе ще осъмнете пред печката. Наливаме олио и го слагаме на котлона.
Публикувано изображение

Пържим в добре загрята мазнина:
Публикувано изображение

До златисто:
Публикувано изображение

Получаваме една чиния пръхкави гюзлемета и овациите на домашните любимци.
Публикувано изображение

Сега е момента да ги изловите да почистят след вас работния плот. В противен случай ще се наложи да го направите сами.
Публикувано изображение

  • diadia харесва това



само да не се дежури във WC-то :D
Искам да ти кажа, че от камарката останаха само трички. За утре за закуска :P
Мда, опасявам се, че няма да има дежурство, направо ще си спретнат едно скаутско парти във въпросните две нули, но да се надяваме все пак, че нашата Емка ще оцелее от обгазяването :D
Глей как не ми вярват :D
Без майтап - когато млякото се вкисне стават страхотни гюзлеми. Това е рецепта от прабаба ми - изпитана през годините :lol:
Баба ми, лека й пръст, правеше такива и много обичах да ходя у тях да се натумбача :D

П.П. Не знам обаче с какво мляко, но ако е било с такова, то това вече обяснява много неща... най-вече с умственото ми развитие :D
Ти сега не се оправдавай с баба си хахахахахаха
Аз не се оправдавам, напротив... даже съм й благодарна - колкото по-малко акъл, толкоз по-малко ще те замерят с чакъл хахаха
а онова там е гадното псе Лазар - проверява си паницата за гюзлемички :D
оф,не знам ама ,много ми се яде сега и аз не съм яла гюзлеми :(
Аз трябва да ви разкажа някой път защо не ме слуша главата ,ама когато ми дойде музата,т.е. след бая питиета :D
Преди време в пристъп на безумие бях решила да се пробвам да стана домакиня като мама. Обадих и се по телефона и я помолих много бавно внимателно да ми обясни как се меси тесто и т.н. Това, което излеззе изпод ръчичките ми приличаше по-скоро на джужешки хляб, а меденките ми спокойно биха могли да обезглавят някого, ако ги метнеш с по-голяма скорост. След време когато бабите на дъщеря ми си отидат, с тях ще си отиде цял един свят, за който аз не знам нищо.
Предпоследната снимка е направо за кулинарен журнал. Прияде ми се.

да не са те изтървали като бебе на глава? :B)

Едноте е ,че съм паднала,те са много истории. :D

Преди време в пристъп на безумие бях решила да се пробвам да стана домакиня като мама. Обадих и се по телефона и я помолих много бавно внимателно да ми обясни как се меси тесто и т.н. Това, което излеззе изпод ръчичките ми приличаше по-скоро на джужешки хляб, а меденките ми спокойно биха могли да обезглавят някого, ако ги метнеш с по-голяма скорост. След време когато бабите на дъщеря ми си отидат, с тях ще си отиде цял един свят, за който аз не знам нищо.
Предпоследната снимка е направо за кулинарен журнал. Прияде ми се.



Не робувам на догми. Може би за това съм адски добра в кухнята. А може би защото харесвам импровизацията / джаза ми е любима музика/. Джаз в кухнята - страхотно. Карам по усет и по настроение. Другото, което съм забелязала: колкото повече се стараеш - толкова повече не става. Номера е да се забавляваш. :B) Тогава нещата стават. И това важи не само за леглото :P
Хей вие необразовани женшини , това вкиснато мляко се нарича катък... :D .. Това бабите ви добре го знаят.. и с него се приготвят доста неща, замества перфектно киселото мляко ..

Бах си, аз да уча жени на готварски техники... пффффффф :P :D
Аз съм доста добър готвач, но само на разни манджи и специалитети. Дори ми се случи няколко пъти да готвя в ресторанта и клиентите останаха доволни. Сладкишите и тестата, обаче си останаха затворена книга за мен.
Това за забавлението в леглото май ще е добре да си го поприпомня след 100 години брак :)

а онова там е гадното псе Лазар - проверява си паницата за гюзлемички :D

Кучето Лазар в ролята на опитния заек Ставализаяденеилищесемре :D

Хей вие необразовани женшини , това вкиснато мляко се нарича катък... :D .. Това бабите ви добре го знаят.. и с него се приготвят доста неща, замества перфектно киселото мляко ..

Бах си, аз да уча жени на готварски техники... пффффффф :P :D

Не съм много съглесна с теб ,защото катъка се прави от овче мляко и в клинен съд,и доста се бърка докато се скъсти,а и се заквасва :D

Хей вие необразовани женшини , това вкиснато мляко се нарича катък... :D .. Това бабите ви добре го знаят.. и с него се приготвят доста неща, замества перфектно киселото мляко ..

Бах си, аз да уча жени на готварски техники... пффффффф :P :D

Аз пък си мислех, че е кисело мляко със сирене, но щом бате Дийн баш майстора на катъка тъй рече ще оставя няколко кофички кисело мляко да се вкиснат и ви каня всички у нас :D

Хей вие необразовани женшини , това вкиснато мляко се нарича катък... :D .. Това бабите ви добре го знаят.. и с него се приготвят доста неща, замества перфектно киселото мляко ..

Бах си, аз да уча жени на готварски техники... пффффффф :P :D

Не съм много съглесна с теб ,защото катъка се прави от овче мляко и в клинен съд,и доста се бърка докато се скъсти,а и се заквасва :D



Мише, ти кога се научи да готвиш чадо, че уроци преподаваш по катък :lol: Повярвай ми, баба ми, майка ми, лелите и цялата рода използваме катък от време оно ..... като няма овче, се прави от всякакво мляко :ph34r: :P

П.С А ти федориадо, запомни, става от прясно мляко.. не от кисело ... Бре че нахални и невярващи на бат си жени сте се събрали :lol:

Не съм много съглесна с теб ,защото катъка се прави от овче мляко и в клинен съд,и доста се бърка докато се скъсти,а и се заквасва :D

Нищо, ние него ще го гощаваме от неговия катък, за нас от "нашия" :D
дийчо,аз съм от село ,бе,знаеп ли какво сирене правя и катък знам как се прави :)

Моята снимка

1 потребител(и) разглеждащи

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни потребители

Последни посетители