Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Черен списък на търговците на хардуер

Featured Replies

Първо, обръщение към модераторския екип - не съм сигурен дали е за тук темата, така че действайте както намерите за добре.

Историята е следната:

Един познат решава, че иска да си вземе компютър на момента и отива в един магазин от известна верига магазини за черна, бяла и прочее цветове техника. Там му препоръчват една сносна щайга с П4 на 3 гхц, ГФ 6600 и т.н. Взима я вкъщи и две седмици по-късно му се приисква да гледа един холивудски шедьовър, прясно изцокан от мрежата. Понеже също така човекът разполага с 29 инчов телевизор си взима и кабел за тв изход. Обаче като абсолютен лаик, му е много зор да направи хватката, омазва нещата и впоследствие вика мен. Пускам аз ПЦ-то, започвам да демонстрирам "невероятни" изпълнения на клавиатурата и мишката, всички присъстващи ме гледат в захлас (аз майстор ли съм или ...). Нейсе, нещата започнаха да се нареждат и в един момент на екрана изскача палаво съобщение гласящо нещо подобно на това - "Понеже видеокартата не получава достатъчно мощност, функционалността и ще бъде ограничена". Съответно образ на телевизора не излезе. Пробвахме кабела -работи, пробвахме друг телевизор - итам същата работа. Казвам му - взимаш компа под мишница и го носиш там където му е гаранционното обслужване, вероятно захранването е слабо. Така и направил моят познат. Обаче ми се обажда на следващия ден и ми казва: "Ела тук да говориш с техниците, че на мен ми звучи на патагонски". Отивам аз на местопрестъплението и питам какво, аджеба е захранването. Отговаря ми техникът:

-300 Вата.

-Брех, мчи то много слабо -му казвам- така като го гледам много жълто ми се струва.

-Нищо му няма на захранването, а пък какво ще рече жълто ?

-Жълто, сиреч няма марка, правено в гараж в Тайпе ... и естествено че е слабо - започвам да се пеня аз.

-Все тази -ми вика техникът- марково или не, щом работи значи всичко му е наред.

-Абе не е точно така -продължавам да упорствам- и все пак за такава система това захранване е твърде немощно, да не говорим че е и калпаво на всичкото отгоре.

-Щом така мислите, така да е -не пада по гръб и той.

В крайна сметка решението е на клиента, и моя познат се съгласи с мен, че трябва да се сложи по-качествен захранващ блок. В наличност имаше 350 Ватов Фортрон ПНФ, компромисно решение. Видеокартата е в процес на тестване, историята още не е приключила.

В заключение искам да апелирам към всеки, който прочете това - "За Бога братя, внимавайте какво купувате и от къде го купувате!".

Поради наболелия проблем с некоректността на някои "търговци" си позволявам да обединя двете съществуващи теми по този въпрос, както и да редактирам заглавието.

Редактирано от kal (преглед на промените)

• Отговори 106
  • Прегледи 26k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Мда, аз затова като си купувам нещо, колкото и дребно да е на пръв поглед (например LAN карта

или каквото и да е) първо търся инфо за него в интернет, а после направо дотягам на продавача с въпроси!

Но поне досега е било добра тактика!

Аз бих препоръчал на хора, които незнаят какво купуват да го правят с някой познат, който

може да им даде съвет. Особено за компютри, пък и за всичко по принцип!

Напълно съм съгласен с теб!

Мои клиенти как ли не ги убеждавах да дат по 10-15 USD отгоре аз да си сложат качествени захранвания

(ENERMAX, FORTRON, OCZ), но уви не става и не става не мога да ги убедя и ето на 2 месеца след това идват при мене и искат да им подменя 12 бр. (DELUX и JNC) защото видите ли при поредният токов удар само 4 машини (FORTRON) са останали работещи!

Е само, че и цената вече не е като при първа покупка и се изръсиха повече и се убедиха, че евтиното излиза скъпо.

От "жълтите" само CODEGEN може да се каже, че са по така, ако може да се каже де, аз не ползвам даже и такива!

относно хардуерния проблем - какво точно е съобщението и каква е видеокартата

по принцип да търсим ли вероятната причина или просто да не ... купуваме

Редактирано от bogomilZ (преглед на промените)

Искрено се надявам да сте включили допълнителния молекс конектор ако е 6600GT cool.gif

Във фирмата,която работя аз масово продаваме ISO-та и що годе биват.А цената също е ниска.Но толкова умрели дъна в следствие на калпаво захранване и токови удари съм видял,че за нищо на света не бих си взел компютър с нещо по-малко от Фортрон.И дъно с колкото се може повече танталови кондензатори ..

• Автор
относно хардуерния проблем - какво точно е съобщението и каква е видеокартата

по принцип да търсим ли вероятната причина или просто да не ... купуваме

Не си спомням какво точно беше съобщението.

Не търсете причината, идеята на поста е - не купувайте от супермаркета, защото когато изплуват екскрементите, не се връщаш там да ги питаш - "Защо се получи така", понеже ако изобщо получиш отговор, ще е - "Обърнете се към гаранционния сервиз, ние само препродаваме".

Искрено се надявам да сте включили допълнителния молекс конектор ако е 6600GT cool.gif

Във фирмата,която работя аз масово продаваме ISO-та и що годе биват.А цената също е ниска.Но толкова умрели дъна в следствие на калпаво захранване и токови удари съм видял,че за нищо на света не бих си взел компютър с нещо по-малко от Фортрон.И дъно с колкото се може повече танталови кондензатори ..

Картата не е GT, но мисля че молекса не беше включен.

Между другото, преди две седмици, ходих да погледна едно ПЦ, асемблирано от същата фирма (може би асемблирано от същия "техник"). Отивам аз, хората казват - "Компа не работи". Натискам аз голямото копче - таратанци, никакъв звук. Открехвам леко капака - хоп, сокет 754 система, а малко по-нагоре се жълтеее едно 300В захранване ;)

Вероятно се досещате - захранването си беше отишло, но беше взело със себе си и дъното ...

• 3 седмици по-късно...

СЪди ги! А и се обърни към федерацията за защите на потребителите. Ако имаш фактура и не си разлепил стикера, то си пусни жалба и в полицията за измама.

Успех !!!

Я напиши адреса на тези гадове, че да не се набутат и други. Рядко съм виждал табели с името на по-малките фирмички във Варна

За съжаление без нерви/скандали няма да се оправят нещата.

Ако тръгнеш да ги съдиш, ще се влачите сумати време. Може да пробваш да ги заплашиш, че ще ги съдиш, ама едва ли ще се уплашат от това. Не знам, какъв ефект ще има ако се оплачеш на гореспомната комисия.

Ако си много избухлив, отиваш и вдигаш луд скандал, ако ли не взимаш с теб някой, който лесно се пали, белким се стреснат. По друг начин едва ли ще стане. Което не става със скандал, става с голям скандал.

Успех! Дано се оправиш по-бързо, защото знам, какво е да ти трябва компютър за работа, а да си имаш проблеми с него. Все едно, че си с вързани ръце.

Няма и батерия, а това трябва да е вградено, а не отделен компонент,нали?
-Какво ще рече ,че няма батерия ? Батерийката е на дъното и ти не можеш да я видиш,защото имаш лепенки по кутията и не можеш да я отваряш .

Един практически съвет - щом компа ти трябва за работа , купи си друга видеокарта и после се разправяй с онези ( да можеш да си работиш,докато трае разправията ) . После , в зависимост от резултата или ще ти сменят картата и ти я продаваш ,или ти плащат парите за видеокартата ( което е най-добрият вариант,тъй като вече си си купил друга ).

Що се отнася до това ,кое е подходящо за тебе ,въпреки че не си посочил точно дъното какво е ( дали е PCI-E или AGP слота за видеокарта -предполагам ,че е PCI-E ) си взимаш една такава карта или още по-добре такава - и двете ще ти вършат чудесна работа за посочените приложения .

:wors: Картите, предложени от Kokomil, може би ще ти се сторят скъпи, но ще ти вършат отлична работа, особено втората.

:eek: Опитай се да принудиш тези в т.нар. фирма да се съгласят да ти върнат парите за менте-картата и да ти сложат другата, която си купиш! Подхвърли им, че ще ги съдиш и ще трябва да платят и принудителния ти престой, и нематериалните щети (никой няма да те възмезди иначе за похабените нерви). Може да се вразумят, когато разберат, че гаврата може да им струва хиляди левове.

:clap: Не пропускай оплакванията в полицията и до комисията за защита на потребителите!

:wors: Докато се примиряваме със студената баничка, ще си я ядем такава. Затова никаква толерантност повече към фирмите-ментета, зад които естествено стоят хора-ментета!

И аз съма за комисията за защита на потребителите. Като им ги закараш гледай как ще подвият опашката. А пък и ако така не стане водиш още двама попиляваш им офиса и толкова. Хайде късмет. :wors:

Горчивия опит от работата с такива псевдо фирмички е че по скоро губиш нерви и пари от това да се занимаваш с тях - не само при покупка ами при повреда е малък шанса да ти признаят гаранцията и винаги ще се намери начин да се измъкнат. Другия път отиди при някоя от по-корпоративните фирми - те определо държат на реномето си и доброто обслужване на клиентите.

П.С. Предложените от kokomil карти са доста по-добър избор от това x1300 , което са ти пробутали.

Редактирано от TeamKiller (преглед на промените)

Лошо е , че нямаш касова бележка, но поне имаш гаранционна карта. А аз и гаранционна карта неможах да намеря, защото взех компа на изплащане и по принцип гаранционната карта би трябвало да е в лизинговата къща , но...Минах по подобен път, измамиха ме доста с разни чаркалъци, понеже отначало си нямах понятие от съвременни компютърни конфигурации, а и оная лепенка за гаранцията ме спъна доста. Половината ми части бяха 2-ра употреба и почти никоя не отговаряше на поръчаното от мен. Излъгаха ме по мои груби сметки 200-300 лева. Ама понеже мен не ми се занимаваше с това а и си виках, че ако стане нещо с компютъра, а аз съм го отворил, няма да ми признаят гаранцията. Впоследствие вече разбрах за измамите, но понеже бях редовен клиент, следващите ъпгрейди си бяха наред. Ама вече се отказах от тях и си отворих кутията отдавна. Щото така те връзват с тая гаранция, че им ставаш роб, ако не разбираш нищичко от хардуер. А моята фирмичка е от Русе и се казва Infiniti Sistem ( в София Global Sistem Solution)или нещо подобно. Пълни непрофесионалисти, постояно си сменят работниците, а шефа те омотава така, че те убеждава в нещо, което е трудно и непрофесионалист да приеме . А да, убеди ме да вземе стържещия ми хард Hitachi ATA( който би трябвало да е SATA при покупката) за 30 лева и да ми продаде Seagate 200 GB SATA за 118$, макар, че би трябвало да си търся правата, понеже са ме излъгали за тоя хард, а на всичкото отгоре е и дефектен! Ама няма как да докажа, че е така, щото няма нищо черно на бяло. Другите неща дето ме метнаха е една РАМ 256 MB, която замениха за стара 2Х256 . На въпроса ми, защо 'новата' RAM e с 4 чипа, а старата с 8 ми отговори, че била с по малко чипове, щото била по-ефективна :question: Обаче при следващата замяна единия служител се изпусна и ме пита каква е тая старата РАМ( 2002 година)! Има и доста други примери с моя комп, ама спирам до тук.Абе, ...ако не си в час ставаш лесна плячка на такива фирмички.

За всички от Вас, които още не знаят. Ако купувате конфигурация и Ви я зглобяват във дадена фирма, винаги процедирайте така.

Преди да ви се "запечата" /това в повечето случаи е трик/ компютъра, поискайте да Ви отворят компютъра пред ВАС и проверете всички компоненти дали отговарят по фактурата и Вашата заявка. Обръщайте по голямо внимание на захранването, видеокартата, твърдите дискове и рама. На ползвани платки, пистите, които влизат в слотовете на дъното ще са леко , почти невидимо надрани. Лепенки, стикери и етикети за всичко се произвеждат от бандитите и е най лесно да ви лепнат стикер с модел, неотговаряш на определени условия. Би било редно да Ви се дават и опаковките от отделните компоненти, а не да Ви ги изпрашат от големия чувал на "Дядо Мраз" Има стотици такива случаи. Не се поддавайте на кандърми, че вече компютъра работи и не се вдъхновявайте, когато го видите, като Ви го демонстрират. Вие си давате парите за качествена стока и са длъжни да Ви я доставят, след като сте подписали договора. Не забравяйте основното правило за всичко: КЛИЕНТЪТ ИМА ПРАВО" , дори и в комисията по защита на потребителя. Той не винаги е компетентен, но за това си е ПЛАТИЛ!!!

С уважение!

• 1 месец по-късно...

Здравейте

Хммм чух за вашия проблем госпожо, аз съм работник в тази фирма и мога да дам малко разяснения мисля:speak:

Така та за какво става въпрос г-жата си е купила промоционално РС на което пише видеокарта Х1300 512МБ :)), такам и какво се получава====> видеокартата е 256МБ.

Сега как всъщност стоят нещата- видеокартата която се постава в промоционалните компютри е Sapphire X1300 512mb 64b PCI-E доставка от Мост Компютри

но се оказва дефектна в смисъл разпознава се наполовина след разговор между мен и сервизен техник на Мост се оказа че цялата им последна партида е така

в смисъл със същия този дефект колежката ми разговаря с вас и договорено че вие ще изчакате следващата доставка на видеокарти. Такам и сега интересното оказва се че такива видеокарти Мост не желаят да доставят поради риска те отново да са дефектни, всички ние които се занимаваме с покупко продажба на компютри знаем че България не е Tier A за големите производители и доставчици демек че има разлика между два еднакви компоненти които са за различни пазари. На госпожата и е казано че може да си избере видеокарта от същия ценови диапазон при което тя си избира MagicPrizm 7300GT 128mb разликата в цените е хммм 30лв ако не се лъжа е та целия рев е че тая как не иска да си плаща и ние трябва да поемем тази разлика.

За останалите проблеми дъното е Asrock NF4 така че батерия има :) но на такива обвинения съм свикнал достатъчно инж. са ми минали през сервиза като си мислят че разбират повече от човек който се занимава единствено и само с това.

ПС: ако сте си разлепили лепенката вече е един друг въпрос които най-вероятно ще обсъждате с мен смятам да ви отговоря по същия начин по който и Вие Благодаря за вниманието и дано всичко се разреши благоприятно и за двете страни

HaYaTe, за Вас и Вашите началници, бих препоръчал да се запознаете нормативните актове, регулиращи защитата на потребителя и да започнете да ги спазвате! Потребителят няма никаква вина, че Вашият доставчик е в неизпълнение и няма никакво основание да го карате да доплаща каквото и да било! За справка: http://www.ktzp.bg/

Лошото е, че у нас, все още, съдилищата са много меки когато осъждат некоректните търговци. Наближава, обаче, времето, когато всеки ще си плаща подобаващо за гяволъка!

На SmileVarna и други като нея, бих препоръчал да се обърне към адвокат и да предприеме всички предвидени в закона мерки за защита на своите интереси! Само това е пътят българските търговци да се научат, че времето на техните своеволия приключи и има закони, които трябва да се спазват!

Скъпи ми модераторе едва ли само ти знаеш закона та нека да говорим по закон какво е :

2 Варианта

1. Компонента да се замени с този които отговаря на спецификацията

2. Стоката да бъде върната

За нас няма проблем които и от двата варианта, но някои да се обажда по тела и да ми реве че ако не му поемем дадена парична разлика ще се оплаче на някой.....

А и още нещо понеже реагираш толкова остро мога ли да попитам защо си толкова зле настроен към българските търговци дане би ти да си от ония потребители които се лъжат на всяка една промоция....???

С обич

Не, скъпи ми HaYaTe, имам честта да практикувам науката, наречена право и за това имам претенции да говоря какво повелява закона. Не съм от тези, които лесно се лъжат, а и в единствения случай, когато попаднах на некоректен търговец, повярвай ми, доста добре защитих правата си! С това моето участие в този спор приключва! И накрая - има едно понятие, въведено в правната теория: "добра търговска практика" - тя е част от предприятието на търговеца. За значението на това понятие, нека всеки си прави заключенията!

За останалите проблеми дъното е Asrock NF4 така че батерия има :wors: но на такива обвинения съм свикнал достатъчно инж. са ми минали през сервиза като си мислят че разбират повече от човек който се занимава единствено и само с това.

Нима не си инженер? Или си студент? Да, точно такива студентчета, които се задържат по година ми продадоха компа, шефа им беще новобранец на брат ми, така, че са ми ясни тия лайнета с извинение! Едно, че лъжат яко и второ, че не могат да свържат правилно 2 кабела, та се налага да си разпечатвам лепенката, че да си ги оправям сам! Фирмички такива много, не знам за твоята, може и да е добра! Обаче да противоречиш на клиента, това говори за непрофесионализъм! Работи 5 години на тая длъжност и тогава казвай, че си добър. И ако някой ти дава съвет, замисли се дали няма нещо истина в това, което казва.

Нима не си инженер? Или си студент? Да, точно такива студентчета, които се задържат по година ми продадоха компа, шефа им беще новобранец на брат ми, така, че са ми ясни тия лайнета с извинение! Едно, че лъжат яко и второ, че не могат да свържат правилно 2 кабела, та се налага да си разпечатвам лепенката, че да си ги оправям сам! Фирмички такива много, не знам за твоята, може и да е добра! Обаче да противоречиш на клиента, това говори за непрофесионализъм! Работи 5 години на тая длъжност и тогава казвай, че си добър. И ако някой ти дава съвет, замисли се дали няма нещо истина в това, което казва.

7 години :wors:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.