Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Животът в Дания...

Featured Replies

Предлагат ми работа в Дания( електроинженер в нефтена промишленост). Имам съпруга и две дъщери ( в детска възраст). С каква сума може да живее прилично едно такова семейство ( квартира, храна, разходи) в Дания? Благодаря предварително за всеки отговор.

• Отговори 72
  • Прегледи 61,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Мисля, че това ТУК ще ти е от полза, поне на мен ми беше преди да замина. ;)

Ако имаш по-конкретни въпроси, питай :speak: .

• Автор

Мисля, че това ТУК ще ти е от полза, поне на мен ми беше преди да замина. :write a letter:

Ако имаш по-конкретни въпроси, питай :angry: .

Благодаря Ви, Мариса, за бързия отговор и приложената обширна информация!

Ето още малко информация от първа ръка ;)

Разбрах , че някой от този форум мисли да замине за Дания . Това ми е любимата държава . Там работника взема около 2 500 - 5 000 Евро . Безработния - около 1 000 - 2 000 Евро /зависи колко деца има/ . За да живее нормално едно 4-членно семейство са му необходими около 2 000 Евро на месец . Това включва и изплащането на еднофамилната къща и чисто новата кола . Ако в това семейство по стечение на обстоятелството има двама безработни , то само на единият социалната помощ стига да покрие разходите на семейството .

.... За какво говорим , тогава ;) ?!

Да не споменавам на други места как се живее , че съм песимист относно живота в България .

Човека е живял 2 години там.

Пожелавам ти успех в решението!

• Автор

Благодаря,'AciDBurn' за информацията и добрите пожелания! Предупредиха ме от HR, че ще има 3 интервюта и тестове, търся самолети, хотели, но още не са ми насрочили дата. Приятен ден и още веднъж благодаря за отзивчивостта !

• Автор

Ако сам трябва да си намериш билетите, ти препоръчвам да погледнеш ТУК. :huh:

Благодаря,Мarisa!

Намирам противоречива информация за този сайт от една седмица- Варна и Бургас отпадат от октомври, остава Пловдив, за София няма никакъв резултат. Една седмица( както дават разписанието ) е голям престой за едно интервю от няколко часа...

От сайта на Дания http://www.denmark.dk/en/menu/VisitDenmark/?WBCMODE=Pres търся хотел.

Благодаря, полезна ми е размяната на мисли!

Хей, сайта го препоръчах в чисто ценово отношение, макар че цените се сменят изключително бързо, особено сега периода преди Коледа...

Друго, което може да погледнеш... ТУК, TУК и ТУК.

А относно периода от 1 седмица при първата компания, можеш да съчетаеш еднопосочен билет от тях за отиване с low fare (стига да се намери) за връщане. Мисля, че това е най-евтиния начин.

За хотела, нямам си идея за цените, но намерих два сайта за хостели, които също могат да са ти много полезни...ТУК и TУК :)

• Автор

Благодаря,Мarisa! И аз проверявам за евтини билети, но засега мисля да бъде хотел: затова искам да се върна на следващия ден. Всяка информация ми е полезна, приятна вечер!

• Автор

Спогодба с Дания за избягване на двойното данъчно облагане!

http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=338093&am...mp;i=25#i338093

--------------------------------------------------------------------------------

If you are liable to pay full tax in Denmark, you will in principle be taxed on all income, regardless of whether it was earned in this country or elsewhere. The global income concept entails that foreign income will not be given special treatment but will be treated in accordance with Danish tax rules even if the income has already been taxed in another country.

In order to avoid such double taxation, Denmark has concluded agreements with a considerable number of countries that specify who has the right of taxation in which areas. In addition to this, Danish tax law lays down rules about tax reductions. These rules may be applied in cases where no double taxation agreement exists - or where it is more favourable to apply these rules rather than the rules of the double taxation agreement.

Double taxation agreements have been concluded with the following countries (as at 1 January 2005):

Argentina, Armenia, Australia, Austria, Bangladesh, Belarus, Belgium, Brazil, Bulgaria, Canada, China, Croatia, Cyprus, the Czech Republic, Egypt, Estonia, the Faroe Islands, Finland, France, Georgia, Germany, Great Britain, Greece, Greenland, Hungary, Iceland, India, Indonesia, Ireland, Israel, Italy, Jamaica, Japan, Kenya, Korea, Kyrgyzstan, Latvia, Lithuania, Luxembourg, the Republic of Macedonia, Malaysia, Malta, Mexico, Moldova, Morocco, the Netherlands, New Zealand, Norway, Pakistan, the Philippines, Poland, Rumania, Russia, Serbia and Montenegro, Singapore, Slovakia, Slovenia, South Africa, South Korea, Spain, Sri Lanka, Sweden, Switzerland, Tadzhikistan, Tanzania, Thailand, Trinidad and Tobago, Tunisia, Turkey, Uganda, the Ukraine, the USA, Venezuela, Vietnam and Zambia

Double taxation agreements with the former Soviet Union apply to states that are associated with the SNG (with the exception of Kazakhstan and Turkmenistan).

Tax relief Double taxation agreements ensure that the same income is not taxed in more than one country. The system operates in the following manner: The country of residence will levy taxes on the global income (regardless of whether it comes from domestic or foreign sources) and will grant tax relief for such part of the income as comes under another country's right of taxation.

When the tax is calculated, the relevant country's double taxation agreement with Denmark will be taken into account. It will lead to a total or partial lapse of any Danish tax liability, if you can show that the income has been taxed in another country. It is up to you to apply to the local tax administration for a reduction of your tax, and it is up to you to provide documentation for the amount of tax you have paid abroad.

For further information about the double taxation agreements and the different types of tax relief, please contact your local tax administration.

• 5 месеца по-късно...
Пък няма да е края на юли :P , целия юли планирам да си прекарам в БГ, а после първите дни на август ще си пътуваме заедно ;) О и да ЧЕСТИТООООООООО!!! Публикувано изображение Къде последно? ;)

Пък няма да е края на юли :P , целия юли планирам да си прекарам в БГ, а после първите дни на август ще си пътуваме заедно ;) О и да ЧЕСТИТООООООООО!!! Публикувано изображение Къде последно? ;)

Aarhus ;)

Всъщност, още не е ясно дали наистина ще сме юли месец, защото брат ми в момента е в болница и чакаме да видим какво ще кажат лекарите, та така.

Иначе ще е голям купон, ако се случим заедно да пътуваме ;)

Дано, не е нищо сериозно. А с неговото кандидатстване какво стана? И междудругото специалността, която искаше ли, си? Защото дочух, че нямало класация на специалностите, ами някакви оферти, чудесии и т.н.

За юли, шегата настрана, наистина недейте...плащаш наем, храна и всичко, което поискаш да си купиш, а не можеш да си намериш работа, защото никой не работи. :P Пък така наистина може да бием път заедно...че аз чакам и двама души в ТЕКО. ;)

Дано, не е нищо сериозно. А с неговото кандидатстване какво стана? И междудругото специалността, която искаше ли, си? Защото дочух, че нямало класация на специалностите, ами някакви оферти, чудесии и т.н.

За юли, шегата настрана, наистина недейте...плащаш наем, храна и всичко, което поискаш да си купиш, а не можеш да си намериш работа, защото никой не работи. :P Пък така наистина може да бием път заедно...че аз чакам и двама души в ТЕКО. ;)

Абе дано. Него го приеха, Биотехнологии - единствената специалност, която кандидатства. Тази година беше различно - аз примерно подадох за специалността Мултимедиен дизайн и комуникации в 4 университета. След съответните етапи трябваше да чакам и на 5-ти май получих оферти. Някой получават по 1-2, а други (като мен ;) ) получават от всички университети. Има един лист с класация - аз варирах - в някой учебни завдения бях на 6-то място, в други на 21-во и т.н. Отделно имаше списък с чакащи, които чакаха някой да се откаже за да заемат неговото място. така е тази година. Не знам сега какво става с останалите, но мисля, че има такива, които още чакат мя оферти, я място за някоя специалност.

А за единия човек за ТЕКО знам - Георги, нали? Те са брат и сестра - сестричката отива в Орхус да учи магистратура, а брат й в ТЕКО - той е много талантлив художник и бая се измъчи в България. Познавам ги и двамата - даже вкъщи имаме негови картини. Дочух, че можете да живеете заедно ;) Приятен човек е и добре майстори - половината дрехи, които носи сестра му са все негово дело Публикувано изображение .

Всичко знам, всичко ;)

хахахах направо ме разби честно :) И да, за него става въпрос, само дето от теб научавам, че може да живеем заедно хаххаха.

хахахах направо ме разби честно :P И да, за него става въпрос, само дето от теб научавам, че може да живеем заедно хаххаха.

Е, нали в един град ще живеете? Т'ва не е ли достатъчно ;)

• 2 месеца по-късно...

Здравейте!Можете ли да ми дадете информация как се кандидатства в Дания (магистратура). Успявате ли да се издържате сами? Намира ли се работа,която да не е в кръчми,барове и къщи? Благодаря предварително!

Здравейте!Можете ли да ми дадете информация как се кандидатства в Дания (магистратура). Успявате ли да се издържате сами? Намира ли се работа,която да не е в кръчми,барове и къщи?

Благодаря предварително!

Подаваш си стандартните документи, които малко варират за различните университети и така... Ако си намериш работа каквато и да е, стига да е постоянна, издръжката си я докарваш. За последното, без датски е невъзможно трудно...освен, ако не намериш нещо в IT сферата.

• 5 месеца по-късно...

Ето още малко практична информация, която намирам за доста точна:

Cost of living (source: www.studyindenmark.dk)

1 Euro = approximately 7.50 DKK. 1 US$ = approximately 5.75 DKK. 1 £ = 10.90 DKK

Prices can vary considerably, depending on where you live and where you shop.

(The capital Copenhagen is more expensive than other cities, towns or villages in Denmark.)

Approximate prices for typical groceries

Milk: 5-8 DKK (1 litre)

A loaf of bread: 8-16 DKK

Cornflakes: 20-30 DKK for a box for a package with 750 g

Butter: 8-15 DKK for a package with 250 g

Margarine: ca. 5 DKK for a package with 500 g

Eggs: ca. 12 DKK for a package with six eggs

Rice: 6-42 DKK a kg

Pasta: 5-46 DKK a kg

Cheese: 30 DKK a kg and upwards

Lamb: 60-150 DKK a kg

Beef: 35-145 DKK a kg

Pork: 30-100 DKK a kg

Chicken/turkey: 30-100 DKK a kg

Soft drinks: 2-5 DKK (33 cl)

Beer: 3-7 DKK for Danish beer (33 cl) in a supermarket

Wine: 30- DKK for a bottle (75 cl)

Cigarettes: 35 DKK a package

Acommodation fees - general

The accommodation fee for student rooms offered by VIA varies from approx. EUR 235 to EUR 350 per month.

Books and study materials – general information

The expenses for books and study materials vary from one programme and course to the other. For example, expenses for the full Constructing Architect degree programme (3½ years/7 semesters) are estimated at EUR 3975, while the total expenses for the AP Degree in Marketing Management (2 years/4 semesters) are estimated at EUR 650-800.

И може би най-важното, с което не целя да разубеждавам или плаша, но е абсолютно реално за момента и вече е публикувано в сайта на третото най-голямо висше учебно заведение и най-големия университетски колеж в Дания:

To all present and future students at VIA

No jobs for students during their studies

Many of our international students supplement their income by working during their studies at VIA. This is not possible any longer.

Unfortunately, we experience a dramatic slowing down of the Danish economy at the moment. This means that many unemployed people take over the jobs which before were carried out by students. It is therefore very difficult for students to find jobs during their studies.

Consequently, it is absolutely important that new students make sure already before their arrival in Denmark that they have the money available for study costs such as tuition fees, books, accommodation, living expenses, and leisure time activities.

Consequently, it is absolutely important that new students make sure already before their arrival in Denmark that they have the money available for study costs such as tuition fees, books, accommodation, living expenses, and leisure time activities.

Усеща се вече, мда. Публикувано изображение

Но за гореизброените, не знам какво трябва да работят родителите на студента за да могат да му подсигурят всичко това.

1. Започни от наема - сложи го 250 евро, ама като сложиш и депозита, мамата си трака.

2. Учебници - думи нямам - с намаление, без, все са скъпи. Освен да си ги снимаш или да ги купуваш на старо, за да спестиш пари, друг вариант не виждам.

3. Колкото до джобни - храна, забавления - айде за храната не е чак толкова скъпо, но си знаем, че забавленията не са от най-евтините в Дания ;)

За това, тези, които ще кандидатстват другата година добре да си направят сметката. Няма значение, малък голям град. Аз живея във втория по големина, отделно имам и приятели в Копенхаген, ако си мислите, че работа лесно се намира (а то цаката е и постоянна да си хванете), ммм...не е. Вероятността да не си намерите нищо е много голяма - аз в момента нямам работа и колкото и усилено да си търся, толкова по-малко намирам. Не го казвам, за да ви плаша, казвам го, за да си направите сметката.

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

blusky, какво стана с теб? ;)

Мариса, ходих, но много проточиха нещата, а трябва да работя и заминах другаде.

( Едва днес отварям форума отново и затова отговарям с такова закъснение...)

Сигурно ще видите и другото ми питане- за областта около Сингапур.

Желая Ви успех в учението и навсякъде!

( също и на всички участници във форума!)

Здравйте, Приет съм магистратура в Aarhus School of Business, но изчаквам да видя дали ще ме приемат и в Оденс и тогава ще реша къде/дали да отида. Има ли някой, който да учи в Орхус или Оденс? Можете ли да ми кажете кой е по-престижен университет,как е нивото, живота.В Орхус имам братовчедка, но тя общо-взето си стои само в къщи и не може да ми даде много информация :huh: Университетите помагат ли за намиране на работа? Казаха ми,че сумата за годишна издръжка е минумум 7500Е .. така ли е реално? Благодаря предварително.

Орхус е малко по-голям от Удънсе, както се произнася на датски. И двата града са близо до морето, разделени на нов и стар, заради което често биват оприличавани на нашия Пловдив, въпреки че не виждам кой знае каква прилика честно казано.

Орхуският университет е втори по големина след Копенхагенския и доста по-известен от Оденския, за който не съм чувала нищо.

Така или иначе обаче, ако на мен ми предстоеше да избирам, без особено да се замислям, щях да избера Удънсе, защото:

1. се влюбих в града от първото ми посещение. Орхус също е много красив, оживен, но там се пренапълни с народ и честно казано, ако възнамеряваш да учиш и работиш едновременно, тази лудница може да ти дойде в повече. На мен поне ми...затова сама се отказах да се местя там.

2. В Удънсе времето е значително по-добро! Ако си живял в Дания известно време, ще отчетеш това предимство!

3. Удънсе е на час от Копенхаген. Което означава по-малко пътни разходи, повече възможности за работа само с англисйки, а и въобще Копенхаген има какво да си предложи.

4. Като си живял известно време тук, ще разбереш, че такова нещо като по-престижен университет няма. Тоест никъде няма да те вземат заради това, че имаш диплома от Орхуския, или Оденския. Важно е какво можеш.

Относно сумата за годишна издръжка, повече от реална е. Преди няколко дни сметнах моята първа година заради едно момче и се оказа точно толкова. И то предвид, че живея в малък град, в който няма чак толкова места, където да си пръснеш парите, плащам значително по-нисък наем от обикновения и изкарах почти 4 месеца в Бг, в които не съм харчила пари в Дания като изключим наемите. :rolleyes:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.