Помощ - Търсене - Потребители - Календар
Пълна версия: 5 часа работа на компютър изсушават роговицата
kaldata.com - Форуми > Други > Здраве и Mедицина

Fifa
Ще ми паднат очите от преумора, не е професионален жаргон, а картинно описание на зрителното напрежение. Всъщност лекарите използват това обяснение вместо стряскащия термин "спазъм на акомодацията". По-простото обяснение е, че мускулът на окото, който "отговоря" за фокуса, изпада в колапс - променя кривата на очната леща и оттам образът се деформира. На практика човек едва вижда. Присвива очи и мига многократно, за да фиксира предмета с поглед.
"Това не е болест, а признак на силна умора, който се проявява при свръхнапрежение на очите най-вече при млади хора. Случва се след 5-6 часа работа на компютър няколко поредни дни в седмицата, особено, ако екранът е твърде високо или прекалено близо", обяснява офталмологът д-р Надежда Георгиева.
Обикновено след кратка почивка състоянието на очите се подобрява. Помага и така наречената гимнастика, когато се гледа последователно ту на близо, ту на по-далечно разстояние. Ако човек има диоптър, е задължително да си носи очилата, особено при далекогледство, предупреждава д-р Георгиева.
Няма капки, които да облекчат състоянието. Нужна е почивка. Продължителната работа на компютър може да "пресуши" окото. Влажният филм, който покрива роговицата, внезапно изчезва. Всяко затваряне на клепача причинява болка, сякаш вътре е посипан пясък.
Това се случва най-често, ако екранът на компютъра е поставен високо над погледа. Тогава сякаш забравяме да мигаме и окото изсъхва. Взирането също допринася за това - очите са широко отворени, съхнат по-бързо и се зачервяват, казва д-р Георгиева.
Ако очите "дращят", не е добре да се лекуваме сами, защото зад страданието се крият много диагнози. "Бабешките" рецепти могат да доведат до по-сериозни проблеми. Обилното и често миене със студена вода може да травмира допълнително окото. Дори "специалните" води като Княжевската и други, на които се приписват някакви лечебни свойства, не са полезни, предупреждават офталмолози.

Източник: Монитор
ivanvazovv
ЦИТАТ(Fifa @ 10.11.2008г. в 11:11ч.) *
Помага и така наречената гимнастика, когато се гледа последователно ту на близо, ту на по-далечно разстояние.

Правят се и полукръгове с очите и още две-три други неща, които определено помагат на мускулите да се отпуснат. А капките помагат за овлажняването, но временно. Важното е да са от типа "овлажняващи", а не да свиват кръвоносните съдове. На всеки половин-един час работа с компютър е добре да се гледа за известно време настрани от екрана. И да не забравяме да мигаме често smile.gif
mitaka33
ЦИТАТ(Fifa @ 10.11.2008г. в 11:11ч.) *
...Тогава сякаш забравяме да мигаме и окото изсъхва. Взирането също допринася за това - очите са широко отворени, съхнат по-бързо и се зачервяват, казва д-р Георгиева...

Източник: Монитор

offtopic2.gif Странно, тази сутрин гледах назначения капиталист Христо Ковачки при Коритаров. За близо 20 мин. интервю този не мигна нито веднъж! Наблюдавал съм го и друг път - не мига и това е. Змийска работа, явно него съхнене на роговицата не го лови.
Q-tech
Значи на мене за 15 и повече години редовно киснене пред РСто да са ми окапали очите бре! wub.gif

Всичко опира до генетика хора, е разбира се и да не се прекалява когато те болят очите smile.gif

Edit: Естествено си трябват и правилната стойка, добър монитор, правилно настроени контраст и яркост и разбира се почивки от време на време - и човек ще може спокойно да изкарва 8+ часа на ден пред РС-то без да си увреди очите...
kmvasilev
ЦИТАТ(Q-tech @ 10.11.2008г. в 12:36ч.) *
Значи на мене за 15 и повече години редовно киснене пред РСто да са ми окапали очите бре! wub.gif

Всичко опира до генетика хора, е разбира се и да не се прекалява когато те болят очите smile.gif

Edit: Естествено си трябват и правилната стойка, добър монитор, правилно настроени контраст и яркост и разбира се почивки от време на време - и човек ще може спокойно да изкарва 8+ часа на ден пред РС-то без да си увреди очите...

Съгласен laugh.gif аз дори май имам малко повече стаж от теб +20

Препоръчвам една от книжките по темата: Шнайдер Д. - Тренировка зрения для работающих на компютре. Пер. с немски - М.; АО Интерекспорт 1997 - 128 с.
ISBN - 5-85523-021-X
tuksum
ЦИТАТ(mitaka33 @ 10.11.2008г. в 12:04ч.) *
offtopic2.gif Странно, тази сутрин гледах назначения капиталист Христо Ковачки при Коритаров. За близо 20 мин. интервю този не мигна нито веднъж! Наблюдавал съм го и друг път - не мига и това е. Змийска работа, явно него съхнене на роговицата не го лови.

offtopic2.gif
Правилно каза "змийска работа" - има една теория на конспирациите, според която извънземни, които приличат на влечуги, но способни да приемат човешки образ - с помощта на холограмна пелерина живеят на планетата. По-точно, не живеят, а идват тук от време на време с определени цели. Та, за тях казват май, че не мигали и че по очите можело да ги познаеш. Аз се съмнявам, че можете да ги познаете по очите.

Баш по топика:
Та, сега на темата - продават се т. нар. изкуствени сълзи, които са капки за очи. Те овлажняват окото, след като то се е изсушило от дълго стоене пред компютъра. Казват, че окото се изсушава, защото когато човек гледа дълго време екрана, почти не мига. Затова, мисля, че когато си почиваме от компютъра трябва да мигаме. Има такова упражнение - да се мига в продължение на 30 секунди или една минута, за отмора на очите. И правилно беше казано, че трябва да се гледа ту наблизо, ту надалеч, защото когато гледаме само екрана на компютъра, ние гледаме в продължение на часове само на една точно определена дистанция - това вреди на мускулите.
haidukpikaso
Аз работя всеки ден по 10-15 часа на компчето
Правя си почивки-гледам си панорамата от 15-тия етаж,играя си с писанката или върша някаква домакинска работа
Нищо че монитора ми е 21 инча плосък-най-важното за мен е да си щадя очите
wink.gif
productxaxa
Те затова са измислени очила, на които стъклото им е със защита, без диоптър-за хората, които нямат проблеми с очите и обратното. Много са подходящи за тези, които работят доста с компютър.
haidukpikaso
ЦИТАТ(productxaxa @ 10.11.2008г. в 23:16ч.) *
Те затова са измислени очила, на които стъклото им е със защита, без диоптър-за хората, които нямат проблеми с очите и обратното. Много са подходящи за тези, които работят доста с компютър.

Има да,тируриру някакви измишльотини-да лъжат хората и да си пълнят джобовете
Колежката ми си купи такива-никаква полза
150 лева дала-на вятъра
Пак я болят очите
sad.gif
ivanvazovv
Очилата не предпазват ли само от отблясъци (ако са поляризирани) и от УВ лъчи? Самото напрягане на очните мускули в едно положение няма как да го компенсират. Там единствено с гимнастика на очите. Нали?
aa_lex
сигурни ли сте, че очилата не вършат работа?
аз мислех да си купувам, защото напоследък ми се събират много часове пред компютъра... shake_puter.gif

Това е "олекотена" версия на основното съдържание. За да видите пълната версия, с форматиране и изображения кликнете тук.