Важното е да накараш любимия да се чувства център на Вселената
Горделивците са лоши свалячи
Най-изкусните прелъстители умеят да ласкаят
Съблазняването е най-успешното и печелившо поведение. Нека приемем, че останалите са агресия, подчинение, недоверие и планиране. Целият ни живот, лично щастие и задоволяване на потребностите зависят и се осъществяват чрез тези пет дейности.
Да съблазниш, означава да привлечеш към себе си. Временно да установиш контрол над другия. Съблазняването е начин да наложиш властта си. Другият става център на твоята вселена, а ти - на неговата. Временно отцепваш мисълта си от чувствата, сексуалността от емоциите с цел цялото внимание да се концентрира към другия и неговите изисквания. Погледът на съблазнителя е хипнотичен, зареден с енергия, бдителен. Гласът е ласкателен, любезен, чувствен. Стойката е отворена, провокативна, привидно сигурна и здрава при мъжа, чувствено-агресивна при жената или псевдоподчинена - "ще съм такава, каквато ти ме искаш". Макар че съблазняването е едно от най-успешните и печеливши поведения, за съжаление все още в очите на повечето хора то е грях.
Голямата съблазнителка се възприема предимно като лека жена. В енциклопедията думата съблазняване е обяснена като: злонамерено подтикване чрез ласкателство, примамки, заблуждение и измама; лаская, примамвам, увивам се около някого с цел да постигна сексуални отношения с него; привличам, пленявам.
Ние ежедневно сме обект на съблазняване - политиците ни прелъстяват с обещания. От друга страна, съблазняването е емпатия, търсене на утвърждаване и принадлежност, защото без утвърждаване не може да се задоволи нито една потребност. Съблазнявам е равно на давам, за да получа. Съблазняваме, като даваме на другия онова, което иска от нас, с надеждата, че после и той ще направи същото за нас.
По време на съблазняването трябва да анулираме своето Аз. Трябва да осъзнаем какви са потребностите на набелязания обект, да ги задоволим и да получим симпатиите му. Така за миг ще имаме власт над другия и ще можем да задоволим и своите потребности. Тогава ще дойде и нашето удоволствие и отпускане. Чрез съблазняването стават приятелствата, съюзите и любовта. Двойката се поддържа със солидарност, взаимодопълване, приемане на различията в другия. Защото само през удоволствието на партньора, през неговото обичане преминава нашето удоволствие и нашето обичане. Любовта не се самоподхранва, а се заздравява от взаимното утвърждаване, принадлежност, сексуалност и взаимно хранене. Следователно трябва да се движа към другия, трябва да съблазнявам, ако искам и утре той да е с мен.
Да ласкаеш, да накараш другия да се почувства важен, да задоволиш потребностите му - това е оръжието на съблазнителките.
Да съблазня означава да приканя другия важен за мен да излезе от собствения си път и да приближи до моето Аз. Съблазняването произвежда положителни ефекти. От една страна, задвижва главното действащо лице - за да бъде такова, то трябва да има съзнание за своята потентност. От друга страна, ласкае съблазнявания - по този начин става добър знак за неговото самоуважение. Съблазняване означава преди всичко да излезем от Аза и да тръгнем към другия. Да разберем изискванията му и после да се подчиним на собственото си желание за завоюване и на желанията на другия.
Източник!