Помощ - Търсене - Потребители - Календар
Пълна версия: За сираците в България
kaldata.com - Форуми > Други > Всичко останало

Страници: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
RA4NA
ЦИТАТ
Децата в България

Между 3 и 5 хиляди деца в България живеят на улицата.
17 от 1000 деца умират преди да навършат 5 години.
35 000 живеят в домове за сираци.
45 000 отпадат от училище поради финансови затруднения.

/nadejda.duh-i-istina.net

Темата е ясна - сираците в България. Поводът за пускането на тази тема, разбира се е - "Абортите - за или против". smile.gif
Още миналата година исках да пусна такава тема, само че не го направих. Дойде му времето. Искам да поставя няколко въпроса, а който иска нека да отговори.
Защо в България има толкова много домове за деца лишени от родителска грижа?
Защо всички тези домове са пълни с деца? Кой е виновен?
Защо е трябвало тези деца да бъдат оставени да мизеруват?
Колко често се сещаме за тях? И колко често ние ходим в тези домове, ако въобще някой от нас ходи?

Знаете ли колко са Домовете за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителски грижи (ДОВДЛРГ)? - 128
А знаете ли общия брой на заведенията за отглеждане и възпитание на деца? - 324 - В това число - ДОВДЛРГ, ПУ ( помощни училища), ДМСГД (Домове за медико социални грижи за деца), ДДУИ (Домове за деца с умствена изостаналост) и т.н.

И не е ли по-редно да премахнеш един зародиш в теб, ако нямаш възможност да го отгледаш, отколкото да родиш и да го захвърлиш в дом?

Всеки от нас може да обича своето, но колко от нас могат да обичат чуждите?
Омръзна ми от лицемерие, бъдете искрени поне със себе си.

п.п. Ще помоля модераторите да не ми трият темата. Мерси!
algor
защо пък да ти трият темата...
тя е страхотна, но не мисля, че ще има много мнения изказани...
тази също не се радва на особен успех...
679 преглеждания и 13 мнения...
супер...

както и да е...
ще си позволя да цитирам мнението си от онази тема...

ЦИТАТ(algor @ 24.03.2008г. в 20:51ч.) *
да тъжно е...
аз лично бих запитал автора на клипчето дали само трупа рейтинг по гледаемост или чат-пат дава по лев-два за гладуващите дечица в БГ...
вие също примерно...
гледахте...
съпричастни сте...
но сещате ли се отвреме навреме (не само покрай празници) да се лишавате от нещо мънинко (примерно от една половинка кока-кола или спрайт), за да дарите левчето на нуждаещи се деца или стари хора...

повечето форуми, които чета са си създали някаква инициатива...
събират пари, пазаруват разни неща и посещават редовно през месец-два я някой дом за изоставени деца, а някой дом за възрастни хора...
не знам дали сте били на такова място и дали можете да си представите колко радост и усмивки на нуждаещите се носи един такъв жест на внимание...

тук в този форум болшинството са интелигентни хора и лично за мен е чудно как толкова време никой не е подел такава инициатива...
или мързела е в повече или всеки чака някой друг да поеме инициативата, за да се включи...

нека сме съпричастни към гладуващите деца в Африка, но в същото време нека направим нещо за хората, които имат нужда от нашите елементарни усилия да ги дарим с топлина и усмивки...

а ние можем...

да...
сещам се...
наясно съм колко много са тези деца и от какво огромно количество нежност и топлина имат нужда...
наясно съм, че не мога да дам и една милионна част от това, което те имат нужда...
но се опитвам...
опитвам се да направя нещо не заради тях, а заради себе си...
тоест И заради себе си...

а преди да продължа нататък искам да изясним нещо много важно...
тоест важно според мен разбира се...

ЦИТАТ(RA4NA @ 30.03.2008г. в 14:35ч.) *
И не е ли по-редно да премахнеш един зародиш в теб, ако нямаш възможност да го отгледаш, отколкото да родиш и да го захвърлиш в дом?

е тва искам да изясним...
какво означава "имам възможност да гледам дете" или нямам възможност...
малко ми се размива понятието...
познавам хора (примера е произволен), които всеки ден без 1-2 шишета ракия не остават...
но в същото време казват, че не могат да гледат и издържат дете...
или друг вариант...
имат вече 1 или 2 деца, те ходят със скъсани маратонки и панталонки, но в същото време баща им (може и/или майката де) льокат всяка вечер ракии и водки...
е как аджеба имате пари за къркане, а не можете да отделите 15 кинта за едни гуменки за детето...

оф айде спирам за сега, че се нервирам на такива безотговорни люде...

пп.и още нещо да допълня...
зародиши, аборти, родители, отговорности, решения...
значи не бива да стават родители (по някакви си причини), ама в същото време се плющят на поразия и то по няколко пъти на ден...
е тва не ми е ясно...
щом можеш да е`еш, ще носиш и отговорности...
малко е крайно това, ама не ми се редактира...
вие ме разбирате и тъй...
WhiteHart
Всичко,ама абсолютно всичко опира до интелигентност и разбиране...Когато хората станат достатъчно зрели и мъдри и се научат да контролират поведението си,този проблем ще изчезне автоматично. Всичко идва от простотия и невежество. Какво имам предвид? Ами следното - много хора нямат елементарна полова култура,да не говорим пък за родителска такава. Правят деца на поразия,без да се замислят какво бъдеще ще им осигурят. И после ги захвърлят по разни домове,където друг да носи отговорността...Или пък абортират. Ами в днешно време не е толкова трудно да се предпазиш от нежелана бременност,за бога...Трябва просто малко разум. Но явно все още обществото ни не е развито дотам...Няма смисъл да разтягам локуми и да търся причини.Пак казвам - за мен нещата са пределно простички - разум и отговорност. Това е.
WhiteHart
ЦИТАТ(infinity1305 @ 30.03.2008г. в 16:26ч.) *
Каква отговорност като за някои секса е по - важен от живота biggrin.gif

Лошо няма.Нека си е важен.Но да се проявява поне малко здрав разум...Не живеем в средновековието все пак...Няма да навлизам в темата за малцинствата,защото там има ужасно много за обсъждане,а ме мързи сега да пиша...Но там нещата са ужасяващи...Разни бедни и едва оцеляващи мъже и жени правят по 7-8 деца,които или тънат в мизерия и стават завършени престъпници,или гният по домовете...
dindi
Да си сирак в България е едно от най-тежките наказания...
Няма какво да се изказвам по въпросите с абортите има си тема, изказала съм се...
Само дето по моя преценка данни официални не съм гледала в домовете за сираци 90% са ромчета...Ако е за тепанйе некой тва са родителите...
А за грижите в домовете и ситуацията там ме е страх да си помисля. Ромите си оставят децата, а българите се гаврят с тях. После се тупаме в гърдите...били сме по-цивилизовани. Старци да спят с деца?!? Въобще не ми се говори...малко ни е живи да ни заровят заради отношението ни...малко е...

П.П Алгор дава хубава идея...нищо не пречи и ние да се опитаме с нещо да помогнем, а не само да тракаме по-клавиатурите...
WhiteHart
Вижте клипа...
haidukpikaso
Не ми стана ясно-сираците или "сираците"
То не че има разлика
sad.gif
При живи родители,които са ги изоставили и са се отрекли от тях...
Пращам смс-и и кликам къде ли не-борба с вятърни мелници
Понеже не знам къде духа вятъра-у чий джоб

Трябва да има закон-пари да дават-докато са живи
Всяко удоволствие се плаща
Това не ти е боклук-да го хвърлиш
Това е дете
RA4NA
Динди, по-малко са ромчетата по домовете. Не са 90 %, вярвай. Всеки месец влизам в такъв дом поне веднъж. Имам наблюдения.
Дайте да направим нещо, щото явно никой не ходи по собствена инициатива по домовете. Поне нещо групово от форума да се измисли.
Защото на въпроса
ЦИТАТ
И колко често ние ходим в тези домове, ако въобще някой от нас ходи?
, никой нищо не каза. Защо ли? wink.gif Ми защото на всички ни е по-лесно да си плямпаме тук, правейки се на добрички. А дела да няма.
Бате Сашко единствен го изключвам. Щото ... щото той си знае. Евала му на него. Ама не и на някой друг от драскачите, не говоря за тази тема, а по принцип.
И пак ще го кажа - вие не лъжете мен, Петкан и Драган, вие лъжете себе си!

Уффффффф Ра4на, помолих те в другата тема да не съдиш за всички по себе си.

Ифи, бейби, аз за това й не съдя, ако съдех - друго щях да говоря. Ако не си разбрала, аз ценя и уважавам различното мнение от моето. Не приемам крайни изказвания от типа "никога", "край" и подобни.

Ти правила ли си опит да обичаш чужди деца?

Дали съм правила опити? Не е необходимо, аз обичам чужди деца.

Каква отговорност като за някои секса е по - важен от живота biggrin.gif

Дано не умра, не съм го правила цял месец. mad.gif

Мнооого милосърдие. Направо за пример. Не могли да ги резнат преди раждането - дай да ги морим сега...

Не схващаш или се правиш, че не схващаш? rolleyes.gif Идеята на темата е съвсем друга.
Никой, никъде не казва децата да се убиват. Бих предложи да избием биологичните им родители. wink.gif

Колко от вас някога през живота си за влизали в дом за сираци?
И колко от вас са дарявали нещо когато са ходили?
Не се притеснявайте, ако не отговорите. Знам, че е трудно.
RA4NA
ЦИТАТ(infinity1305 @ 30.03.2008г. в 22:53ч.) *
Ами ей тва тръбене и биене в гърдите - аз ходя, аз гледам, аз правя. Накрая се оказва че който много приказва и се хвали нищо не прави, а правещите и помагащите не разправят по форуми колко домове посещават, как са помагали, и каква дейност развиват.

Тц, до сега никъде нищо не съм казвала. wink.gif Припомни ми, щото не съм се била в гърдите. Аз и сега нищо не казах, просто защото няма смисъл. Който може, го може и който иска, го прави.
Аз не лъжа никой, за разлика от многото тук, които даже се вкарват и в някакви филми. wink.gif Което е друга тема. Истината никога не е била лека.

Дайте да помогнем на децата. Те имат нужда!
dindi
Не желая да чета глупости...
Някой ще предложи ли нещо конкретно?
algor
дайте първо да си изясним какво точно ще правим, а другото ще се избистри от самосебе си...
ако ще направим нещо веднъж и ще спрем е едно...
ако ще се опитаме да направим едно начинание ежемесечно (или веднъж на два месеца) добро дело, е друго...

искам също да поясня за всички, които четат темата и си мислят, че даването на пари е единственото действие, което се очаква от тях...
хора...
никой няма да ви изправи до стената да ви обръща джобовете за пари...
има три типа хора, без които едно такова начинание не може да се осъществи...

1.хора, които помагат с пари, но не могат да отделят време за организация, пазаруване и посещение при децата...
2.хора, които не могат да дарят пари, но пък тяхната физическа и всяка друга помощ е безценна...
3. 1+2

много моля всеки да прецени реално с какво може да участва, за да са наясно другите за какво могат да разчитат на него...
ох май се отплеснах и турих тигана на огъня, преди да цъкнем рибката...

та предлагам ви...
вариант 1 - набелязваме си дом за дечица и веднъж на месец или два се ходи на посещение, като преди това се набавят необходими на тях неща...
вариант 2 - кооперираме се с някой друг форум (или организация) и добавяме нашата парична и присъствена помощ (примерно форума на Арена посещават такъв дом от 3-4 месеца май беше)...
вариант 3 - не се ограничаваме в някакви рамки, а правим когато, каквото и както ни дойде, без значение събиране на пари, дрехи или други всякакви неща, които ще са от полза някому...

сетих се и изрових една тема от преди година...

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...%E0%F2%E8%E2%E0

писах на девойката Дебора, която беше основния мотор на инициативата тогава и ако си чете мейла, ще я помоля да се появи тук и да ви обясни примерно този дом за деца лишени от родителска грижа “Вяра, недежда, любов” в кв. Надежда какви деца има в него, на какво се кефят, какво ги впечатлява най-много и т.н.
мисля това ще ни е от полза...

не съм казал, че този дом трябва да е непременно в София...
просто това се сетих и изрових...
сега ще прегледам линка, който е дала Инфи...

хайде вие сте...
dindi
Подкрепям!
И с удоволствие бих се включила...
Само дето като гледам в темата сме точно 5 човека...
WhiteHart
Това с организирането ми се струва трудно осъществимо...За мен най-реалистичен е вариантът всеки да си действа локално...
Marinela_
Аз по принцип не обичам да говоря за лишените от родителски грижи деца,боли ме ,че повечето хора се сещат за тези дечица единствено по празниците,когато гузната им съвест проговаря...Конкретно по темата - до момента няколко пъти с приятели и колеги сме организирали посещения в такива домове и всеки е предоставял каквото може - едни пари,други дрехи,трети купуват лакомства за децата.Искам да ви кажа ,че каквито и клипове да гледате ,каквото и да четете като информация за тези дечица,не можете да си представите жестоката действителност като се срещнете на живо с тях..толкова болка,мъка и надежда ще видите,а когато някое дете ви прегърне и със сълзи на очи те попита " Ти ли си моята майка" със сигурност няма да спите няколко нощи...Похвална е темата на форума,на драго сърце ще се включа .
algor
ЦИТАТ(WhiteHart @ 31.03.2008г. в 22:53ч.) *
Това с организирането ми се струва трудно осъществимо...За мен най-реалистичен е вариантът всеки да си действа локално...

не е трудно брат...

виж тази тема във форума на арена...
прави се една сметка...
ще бъде на нечие име обаче, защото няма друг начин...
та всеки превежда пари по нея-лев, два или 202 е без значение...
когато се реши кой ще е дома, някой отива при директорката на един неформален разговор...
прави се един списък с неща, от които дечората имат нужда...
определя се заедно с директорката на дома ден и час, в който да се отиде...
същия ден се отива и се пазаруват въпросните неща (ако са за папкане разбира се)...
ако имат нужда от дрехи, чаршафи и всякакви подобни, аз лично препоръчвам да се търсят и намерят производители на необходимите стоки...
хем същите взимат някой лев, хем даряват известно количество от стоката си...
практиката показва, че такива производители не са склонни да дават пари, но принципно не отказват някакви дарения от това, което произвеждат...
това разбира се е индивидуално за всеки...

същото може да се прави веднъж за дом в София...
след месец-два може да е за дом във В.Търново...
след това в друг град...
сещаш ли се...
просто се пращат пари на едикой си и се прави същото, описано по-горе...

мисля ме разбра, затова спирам до тук...

трудно е само началото, докато се стиковат нещата...

Динди, пет или шест няма значение...
малко сме, но сме качествени...
WhiteHart
Aбсолютно те разбрах. И съм готов да се включа...
algor
темата е важна...
вече...

сега да вървим нататък...
някой да направи това, което ще седи в подписите на тези, които искат...
и бавно и полека да дискутираме вида на инициативата...

апропо - ние двамата с Мадона освен с пари, можем да участваме с доста други неща и активности (най-вече тя де)...
така, че пишейки нататък нека оформим и списъка с желаещите, които да се информираме с ЛС, по телефон и всякакви други начини...
нормално е да има моменти, в които някой няма да има възможност да посещава форума за известно време и затова казвам да се търсим и на ЛС и по телефон и всякак...
в крайна сметка с никовете си ще си говорим до момента, в който не започнат да се случват нещата...

пп.освен това се сещам някоя и друга фирма потенциални кинтодаватели (и ще ги изръчкам разбира се), както и ще споделя на приятели и познати ако някой иска да участва, без значение дали посещава форума или не...
dindi
Предлагам да набираме доброволци и финанси 2-3 месеца, че и повече и тогава да се впуснем. Но за целта някой да открие сметка не се предлагам, защото мразя да се занимавам с банки. Но когато откриете сметка много ми се иска да направя врътката да ми се удържат от заплатата някакви сума ежемесечно, за да не ми се налага постоянно да вкарам там пък и така постоянно ще се трупат някакви.
Що се отнася до даните моите ги имате, но е хубаво да посочим определен човек, който да ги събира, за да не става объркване.

На мен лично много ми се иска да подпомогнем някой дом извън София, но пък до там организацията ми се струва по-трудна.
ostavime
ЦИТАТ(dindi @ 1.04.2008г. в 10:25ч.) *
Предлагам да набираме доброволци и финанси 2-3 месеца, че и повече и тогава да се впуснем. Но за целта някой да открие сметка не се предлагам, защото мразя да се занимавам с банки. Но когато откриете сметка много ми се иска да направя врътката да ми се удържат от заплатата някакви сума ежемесечно, за да не ми се налага постоянно да вкарам там пък и така постоянно ще се трупат някакви.
Що се отнася до даните моите ги имате, но е хубаво да посочим определен човек, който да ги събира, за да не става объркване.

На мен лично много ми се иска да подпомогнем някой дом извън София, но пък до там организацията ми се струва по-трудна.

Това със ежемесечното даване на пари е лесно осъществимо дори и в момента. Пример: сега SOS Детски селища имат такава кампания и всеки може да стане семеен спонсор. Минимална сума от заплатата ти всеки месец отиват по сметка на избрано от теб дете или семейство.
Делфинчето
ЦИТАТ(dindi @ 31.03.2008г. в 21:40ч.) *
Подкрепям!
И с удоволствие бих се включила...
Само дето като гледам в темата сме точно 5 човека...

поне 6 сме.
Години наред подпомагам дома за деца до 3 години, откъдето съм осиновила дъщеря си. Звъня на директорката, тя ми казва какво да пиша в платежното нареждане - за какво да се употребят средствата, за да бъде документирана волята на дарителя. Храни не приемат - не е желателно заради санитарния контрол.
Дяволският ангел
И аз съм с вас, в другата тема "Тъжно" в "Празни приказки" го казах, но сега виждам, че има нова тема по въпроса.
Изчетох мненията и си мисля, че преди да се пристъпи към събирането на пари/което е крайната фаза след като е свършено всичко останало/ би било добре идеята да я облечем в накаква рамка, тъй като тук не става въпрос за еднолична инициатива, а за обединяване на много хора. А, именно, нека първо изясним кои домове точно ще подпомагаме, кога, с какво и какви ще бъдат инициативите за това. Нека бъдем точни, ясни и конкретни, за да могат и други, които искат да се присъединят да си преценят възможностите и да кажат с какво биха могли да бъдат полезни за тази кауза. Мисля си, че нещата не опират само до даването на суха пара от заплатата всеки месец, което струва ми се е причина за слабата активност по темата.
vivilon
Имам намерение да отида в дом за първи път, ще го споделя с вас
RA4NA
Съгласна съм с всичко, което сте написали. Чудесно! Аз като един човек, който вечно планира конкретни цели за конкретно време, по определен ред, предлагам следното:
1. Максимално бързо избираме заведението, което ще подпомогнем. След избора му то се обявява официално.
2. Избират се хората, които ще бъдат ангажирани:
- с банковата сметки / един човек/, по възможност от града в който се намира вече избраното заведение. За да не се товарим с излишни преводи.
- оперативното лице или т.н. лице за свръзка, което ще осъществи среща с директора, ще разбере нуждите, ще организира самото дарение и другите чисто оперативни дейности / максимум 2 човека/
2. Определя се срок за който ще се събират средствата - примерно един месец. Колкото се съберат - толкова. Никои средства не са излишни.
3. Започват да се събират тези средства smile.gif - парични и непарични. Що пък да не дарим и дрешки, играчки или каквото имаме вкъщи.
4. През определен период от време се изнася информация каква е събраната сума до момента.
5. След изтичане на определения период, в максимално кратък срок/1-2 дена/ се купува от това, което лицето за свързка е разбрало, че има належаща нужда. Пазарува се от фирмите с най-добри оферти.
6. Отиваме и даряваме. Датата е предварително избрана.

Естествено има и други неща, които се правят междувременно от хората, които са от този град. А именно търсене на други дарители в лицето на фирми, евентуално организиране на някакво мероприятие в дома и т.н. Нещата са много и в течение на времето ще се опитаме да направим така, че да се случат. Разбира се хората, които ще правят това всеки път ще бъдат различни, защото всеки месец ще се правят дарения в различен град. И месните ще отговарят за това. И така.
Като се избере конкретен дом и конкретен град, ще говорим конкретно какво може да се направи там.
Принципа на който ще изберем заведение, нямам си идея какъв да бъде. Аз мога да дам предложения само за тези които са в моята област. Но това не искам и не трябва да го решавам само аз.
Толкова от мен.
algor
ше ви звънна...

бавно и полека видно е ще се набере скорост...
хайде тогава да пристъпим към решаване на първите очертали се важни неща...
а именно да решим дали да изберем един дом и да се грижим абсолютно и единствено за него...
или да бъдат различни домове в различни градове, които поетапно да подпомагаме както можем...
и двата варианта си имат огромни плюсове, които няма сми да изброявам...
аз лично не мога да преценя за кое да дам глас, но ако отидем на варианта да въртим различни градове, предлагам първата инициатива (прощъпулника един вид) да го направим в София или Търново...
просто от тези градове имаме най-много представители и ще е по-лесно...
и тъй като в София е някак си тривиално да се изтърсват секви идиоти, то нека в Търново е сефтето...
това е моето мнение...

пп.получих мейл от девойката, относно дома за деца лишени от родителска грижа “Вяра, недежда, любов” в кв. Надежда...
утре ще и звънна и ще постна тук подробно инфо...
също идеята ми е ако може една банкова сметка да е под попечителството на поне двама души, за да няма хър-мър (а неминуемо ще има брожения от разни хора)...
ако е фирмена съм наясно с нещата, но в този миг не знам дали е възможно частна сметка да се обслужва от двама (или трима) души едновременно...
идеята ми е от сметката да може да се превеждат и да се теглят пари само в присъствие и с подписите на тримата (или колкото решим) човека...
утре ще разпитам (дано имам време) девойките в клона, където ме обслужват и ще докладвам също по този въпрос...

ппп.в реда на тия мисли банкови, дайте акъл само левова сметка ли да откриваме или и такава в евро...
WhiteHart
Не съм много в час с тези банкови операции и т.н. Нека някой,който ги разбира нещата,да помисли над това...Относно това къде да е първата акция, аз лично,а мисля,че и другите съграждани,бихме се ангажирали с организацията за едно такова дарение тук,в Търново...Като цяло,мисля,че е по-добра идеята да въртим периодично местата,а да не се спираме само на едно заведение. Но както се реши...
AciDBurn
Ще открием и една в евро. Аз мога да се заема с това. Ще се свържа със сестра ми в ПроКредит или някоя друга банка - нищо не ми коства, но имайте в предвид, че аз съм от Плевен, но от май месец нататък ме пишете в София...ако мога да помогна с нещо, обаждайте се.
algor
Имаме 106 553 регистрирани потребители

егаси...
ако от тях половината са активни...
а от тази половина ако всеки даде по 1 лев...
ех...
25 бона...

ех мечти...

(баси...нямам изобщо емотикони и хипер линкове и...а бе нищо нямам в лентата над прозореца за писане)

пп.значи тъй като съм съгласен с инфи и тъй като мнението ми не подлежи на коментар (баси кефа а) от името на партийното и профсъюзно ръководство обявявам, че ще направим две сметки - левова и в евро...
а ако се яви някой мощен дарител с желание да дари 50-ина хилки в долари, мислим да не го връщаме и такава сметка да открием...
шо пък да не приберем кинтите дагоева...
RA4NA
Бате Сашко, нека всеки месец да е различен дом, за да могат повече хора да вземат дейно участие в това наше начинание. Да се опитаме да усмихнем повече деца. Понататък може и да си"осиновим" само един дом, времето ще покаже.
Незнам за вариан сметка на ФЛ да се обслужва от няколко човека. Утре ще питам за да сме сигурни. Така или иначе всеки ден ходя по банки. Вярно е че ще има такива хора, които ще търсят под вола теле. Има си банкови извлечения. Лицето на чието име ще бъде сметката, ще бъде под погледа на съфорумци от същия град. Не вярвам да има злоупотреба.
Ако смятате, че и в еврото ще има дарения - ок, нека има и такава сметка.
RA4NA
ЦИТАТ(infinity1305 @ 1.04.2008г. в 23:23ч.) *
п.п. Какво стана с молбата ми за адреси и телефони за старчески домове... някой не живее ли в близост до такъв, че има хора които се интересуват. Моля...

Това е от В. Търново.
DeadSmurf
Подкрепям идеята да се започне не от софийско, а като стигнем го него искам да ви обърна внимание на един по-специален дом за деца от неколкодневни бебета до 7годишни.
В него едното крило е специализирано за деца с малформации, евала на лелките които работят там!

Повече информация по-нататък, ако ви интересува.
milena_rusinova
тук: Благотворителни акции, помощ за сираци, социално слаби и болни дечица

* и малко инфо:
ДА ДАРИМ ПОДСЛОН ЗАЕДНО
Кампания за набиране на средства за проект Защитено жилище „Заедно”

„Защитено жилище – Заедно” е съвместен проект на Фондация „Движение на българските майки” и Архитектурно Дизайнерска Агенция ООД. Предметът на дейността е построяване и управляване на защитено жилище, където да бъдат настанявани сираци, напускащи домове за деца лишени от родителска грижа, след навършване на пълнолетие за срок до 1 година

Кампанията стартира на 17 април с пресконференция. Предвиждаме включването на лога и на дарителските кутии, които ще бъдат изработени с подходящ привлекателен дизайн с лицата на кампанията: Васил Петров и Десислава Юлиянова – момиче, живяло в дом.
Обръщаме се с молба за подкрепа към всички, които смятат, че е наложително да помогнем на децата, лишени от родителска грижа, като им предоставим по-достоен старт в обществото. За целта на кампанията СПЕШНО търсим контакти с търговски обекти, които биха желали да поставят от въпросните дарителски кутии. Това може да са:
вериги хранителни стоки
бензиностанции
каси на мобилни оператори
рецепции на хотели
магазини в молове
Официална информация за целта на кампанията може да изтеглите ето тук:
http://yvette.hit.bg/dbm/togethercampaign2.doc

Дяволският ангел
Съжалявам, че най-разгорещените дискусии са се водили по време, когато вече спим. Аз съм 5 часа напред във времето от Бг, но не ме изключвайте като член на групата. Ако, има нещо, с което бих могла да бъда полезна, казвайте, ще помагам с удоволствие!
Мислех си, че много хора от форума не са видяли темата, дали не е възможно всеки от нас да изпрати на приятелите си по едно ЛС с линк към нея, така повече хора ще разберат. Друго, което ми идва на ум е, че повечето от нас имат блогове, бихме могли да направим в тях връзка към Калдата и темата или пък да пуснем и постове.
В края на годината се връщам в България и, ако искате мога да поема организацията по посещението на някой дом във Врачанско.
Подкрепям идеята да се започне от Търново, както и като начало да не се ограничаваме само с един Дом, но си мислех дали да не се насочим към подпомагане на домове, които са извън градовете/там по-малко хора намират време да отидат или да дарят/.
Друго, за което се сещам е, че във форума има много учители и ученици, но те посещават най-вече "Образование и обща култура". Дали няма някакъв начин там да разберат повече хора, защото така някои ученици или учители биха могли да направят кампания в собствените си училища и да се включат повече хора.
Пишете, ако има нещо, с което мога да съм полезна!
dindi
Сложих си линкче към темата в подписа и без това пиша за щяло и не щяло някой може и да му обърне внимание...Смятам да го направя навсякъде, където съм регистрирана, но като отворим сметките.
algor
другарко Русинова,
ако не сте забелязала тук се дискутира идеята да се помогне на определени домове с определени неща с определено количество събрани от нас пари...
аз лично съм от 10 години противник на даването на суха пара на разни организации, фондации и прочие -ации...
сигурно сте много загрижени...
сигурно сте добри хора...
сигурно искате да помогнете...
но като гледам явно чакате някой друг да ви свърши работата...
тоест не работата, а тичането по фирми и обекти...

не, мерси...
вие си работете за вашата кауза, а ние ще си копкаме скромничко за нашата идейка, която скоро ще придобие реални форми и очертания...

иначе по темата...
четвърти ден живее тази тема и аз лично се надявах някой от ръководството да се мерне и да сподели подкрепят ли начинанието ли и с какво могат да бъдат полезни...
това го казвам във връзка с идеите за писане на ЛС до потребителите и слагането на банери и препратки из форумите...
а пък и ние каквото и да искаме да направим те ако не са съгласни, ние няма смисъл да влизаме в конфликт с правилата...
защото пращането на тия ЛС може би ще има хора, които ще негодуват и аз лично не искам да се натрапваме и конфронтираме от началото още...

днес не можах да проверя обещаното, защото нямах грам време...
може би утре...

иначе търновлии да се определят кои ще помагат и кой с какво и да започват бавно и полека да се оглеждат за дом...
пък като се разберем кой ще е, ще определим датата на посещение...

аз така предлагам...

а вие...
didimam
Здравейте!Това е първото ми посещение,официално ,така да се каже,в тоя форум!Това,което сте решили е много хубаво!Аз съм координатор на Движение на българските майки в Търново и Горна Оряховица,смея да твърдя ,че пари при нас не потъват,а ние сами с наши средства правим каквото е по силите ни и помагаме на децата в институциите!За съжаление в така наречените "домове" се отглеждат предимно деца,които не са сираци,но са забравени и зарязани от биологичните си родители! Мога да ви дам координатите на домовете и да се свържите с домовете,с директорите за да предадете лично събраните средства,нуждите на всякъде са големи,парите отпуснати от държавата ни са отчайващо малко,отговорностите се прехвърлят,социалното министерство си измива ръцете с разни необмислени заповеди ....става един омагьосан кръг! Тук ли да публикувам координатите на домовете и телефоните за връзка или на някого от вас лично да ги пратя!Всяка помощ е добре дошла,радвам се,че и тук има добри хора!
Мога да ви дам информация и за домове в много тежка ситуация,места където рядко се намират дарители! За тях вашата помощ щее безценна!Ще събера необходимата информация и ще я пусна тук!
Така и така съм почнала по темата,да ви кажа и друго! Когато навършат 18-19 г и завършат училище,децата остават на улицата,малко от тях имат шанса за са настанени в Защитено жилище ,като това,което се опитваме да направим и ние / и нечакаме някой друг да ни върши работата,както някой е останал с погрешно впечатление /, хубаво е фирмите,работодателите да приемат според възможностите си по 1-2 деца на работа,да им се даде някакъв старт и закрила в първите месеци или година след напускане на Домът за отглеждане на деца без родителска грижа,тогава ,ако подадем ръка на младежите ще е прекрасно,защото помощта е помощ ,когато е навреме!
algor nono.gif госпожа milena_rusinova е разбрала ,каква е идеята ви,пуснала е линка към форум за благотворителност,защото там има тема за спешни нужди,тема за домовете в България,а освен това ми се обади за да ме пита къде в Търновският район имат най-голяма нужда от помощ,защото знае,че съм в течение
........отивам да издиря домовете,които са със спешни нужди
в Търновският край,можете да помогнете на домът в с.Илаков ръд/ ДДМУИ - тел. 06151/42-45/ и домът в с.Балван/директор - 0889 67 65 12/
dindi
ЦИТАТ(algor @ 2.04.2008г. в 22:37ч.) *
иначе по темата...
четвърти ден живее тази тема и аз лично се надявах някой от ръководството да се мерне и да сподели подкрепят ли начинанието ли и с какво могат да бъдат полезни...
това го казвам във връзка с идеите за писане на ЛС до потребителите и слагането на банери и препратки из форумите...
а пък и ние каквото и да искаме да направим те ако не са съгласни, ние няма смисъл да влизаме в конфликт с правилата...
защото пращането на тия ЛС може би ще има хора, които ще негодуват и аз лично не искам да се натрапваме и конфронтираме от началото още...

днес не можах да проверя обещаното, защото нямах грам време...
може би утре...

иначе търновлии да се определят кои ще помагат и кой с какво и да започват бавно и полека да се оглеждат за дом...
пък като се разберем кой ще е, ще определим датата на посещение...

аз така предлагам...

а вие...

Може и грешно да разсъждавам, но за мен най-важно е да се отвори сметката в най-скоро време...Не виждам какво толкова се чудим щом казвате Търново, нека да е Търново. Аз нямам нищо против. Някой от Търново веднага да отвори сметки, да не го посочвам аз! biggrin.gif

А за останалото ще поработя по въпроса...
WhiteHart
Вариант за Търново е и Домът за деца,лишени от родителски грижи "Пеньо и Мария Велкови". Не знам обаче доколко е сериозно положението там,и дали местата,посочени от didimam,не са по-нуждаещи се...Все пак не са в самия град и може би им се обръща по-малко внимание...
didimam
Именно,домът в центъра на Търново е по-посещаван от дарители!Ние ходихме там и предпочетохме да се насочим към домовете в извън града!
smirena

Видях клипчето и мнението ми е ,че е по-добре да се премахне още в зародиш ,щом си дават
сметка ,че не могат да го отгледат.По отношение на обичта към сираците,малко са тези които
помагат с добри чувства и от обичЧесто това са кампанийни прояви ,а те не решават проблема.
Друг проблем е бюрокрацията при осиновяване.Защо да има толкова изисквания за хора,
които искат да приемат детето като свое ,да го обичат ,да има дом.
WhiteHart
ЦИТАТ(smirena @ 3.04.2008г. в 12:55ч.) *
Видях клипчето и мнението ми е ,че е по-добре да се премахне още в зародиш ,щом си дават
сметка ,че не могат да го отгледат.

Е как така чак тогава си я дават тая пуста сметка...Не могат ли да мислят,преди да го направят? Раждат,и изведнъж "Ама ние не можем да го гледаме"... Глупости са това.Имам познати,които едва свързват двата края,и пак са събрали смелост да се оженят,да имат деца,и да им осигуряват всичко необходимо. А като си даваш сметка,че нямаш възможност за това,има си противозачатъчни. А не да раждат на поразия,и да пълнят домовете...
dindi
Така говорих с Кал...Значи процесът на пращането на един общ мейл е доста сложен, така че се разбрахме да разпратим ръчно на ЛС текст с каузата ни и линкче.
Някой трябва да състави писмото, след това ще му го дадем, за одобрение без да искаме, да не сме нарушили някое правило...Най-долу в писмото ще е написано, че е одобрено от админстратора на калдата и не е СПАМ. За да не потекат доклади към модовете. Що се отнася до банерите - имаме разрешението му.
Сега аз такива неща не мога да правя, но ако помолиме деливерми няма да ни откаже, така че предлагам да я привлечем към каузата изготвяйки банерите.

Ако възникнат още въпроси, ще ги разрешаваме в движение...
AciDBurn
За писмото трябва да е някой с дар слово - аз не се наемам.
Не разбрах до къде се стигна със сметките? Последно левова и сметка в евро ще се открива, така ли?
Ако на друг не му се занимава или няма време, аз мога да се заема с това - изберете си само от ПроКредит и УниКредит Булбанк и мога да се заема, ама трябва да оточним на кого на името да бъде сметката и т.н.

Май трябва да пратя едно ЛС до Алгор...

Между другото в училище правим организация за набиране на средства за подпомагане на домовете за сираци в Плевен и околността. Мога да разпространя малко реклама за инициативата тук...
didimam
ЦИТАТ(smirena @ 3.04.2008г. в 12:55ч.) *
сметка ,че не могат да го отгледат.По отношение на обичта към сираците,малко са тези които
помагат с добри чувства и от обичЧесто това са кампанийни прояви ,а те не решават проблема.
Друг проблем е бюрокрацията при осиновяване.Защо да има толкова изисквания за хора,
които искат да приемат детето като свое ,да го обичат ,да има дом.
Неможе без изисквания,все пак кандидат осиновителите са хора с различни характери,има и недобронамерени! Бавно стават осиновяванията,защото процедурата по отнемане на род.права на биологичните родители е тромава,децата масово са без отказ и немогат да бъдат осиновени,а тия с отказ са предимно от малцинствата или с някакво увреждане,а такива деца на 90% не са желани за осиновяване! Дано наистина променят законите,та да може дечицата по-лесно и бързо да преминават в семейна среда и сред хора,които ще ги обичат и подкрепят!
Помощта ,понякога / за децата / е в това да бъдат нагушкани,да те познават и да знаят, че пак ще идеш да си поиграете,и от вратата те чакат и търсят с очи и като стрела се втурват към "своята си" леличка или какичка и така силно стискат с ръчички около вратът ти,че чак те задушават!
RA4NA
ЦИТАТ(WhiteHart @ 3.04.2008г. в 12:28ч.) *
Вариант за Търново е и Домът за деца,лишени от родителски грижи "Пеньо и Мария Велкови". Не знам обаче доколко е сериозно положението там,и дали местата,посочени от didimam,не са по-нуждаещи се...Все пак не са в самия град и може би им се обръща по-малко внимание...

Определено има по нуждаещи се домове. Като се прибера у дома ще изнеса списък с тях. Вчера нямах интернет и за това не съм влизала тук.
Относно банковите сметки - ако е на физическо лице, каквато ще бъде и нашата, може да оперира само лицето на чието име е сметката. Като най-голямо покритие в страната мога да посоча ПИБ. Това също е важно за нас.

п.п. Много имам да пиша по темата, но ми е шеметно сега и не е удобно. Като се прибера у дома.
algor
хелоу евърибоди ръииши...
за пореден ден не можах да свърша нищо съществено по нашите въпроси,но...
просто така се случва баси...

на момата по-горе, която ми е разяснявала поста на приятелката си, аз лично няма да отговарям...
от тук насетне ще контактувам с хора, които познавам реално или виртуално от форума...
кой както иска да ме разбира и да ми се сърди ако ще, но ако изкажа мнението си както ми идва сигурно ще ме баннат...
явно още доста добри хора ще се появят в темата и са добре дошли...
но пак повтарям...
хората от Търново които знам им се доверявам напълно и безусловно както за избора на дома, така и за сметки, пари и прочие...
не си падам бавно и полека непознати мен хора да се появяват тутакси отнякъде (то винаги така става като се заговори за пари) и да насочват (волно или неволно) мислите и помощта ни към едикой си дом или към едикоя си област...
никой не искам да обидя, но това си е моето мнение...
иначе ще се съобразя с решението на мнозинството...
туй-то по този въпрос...

в общи линии си мисля, че е най-добре всеки предстоящ град, където ще помагаме, да има по една сметка...
тъй като ще са на физически лица, аз друг вариант не виждам...
всъщност има...малко се изцепих прибързано...
отварят се две сметки и се събират там левове и евро...
когато наближи деня за посещение и за пазаруване, някой от оторизираните теглят сумата, която сме се разбрали и по уговорен предварително начин колегите в дадения град получават сумата или на ръка или със запис...

относно предложението за ПИБ - няма пречка да е тя, но системата им е много тромава...
не мисля, че има съществена разлика в такси и комисионни на различните банки, така че да се осланяме на опита си и да решаваме къде...
аз лично през годините съм адски доволен от Прокредит и от Сибанк...

относно писмото...
не мисля,че трябва да е много дълго и обширно...
кратко, точно и ясно е добре да бъде, пък тук в темата също ще сложим целта ни и описаните стъпки (когато ги изясним в детайли разбира се) , тъй като ще има и линк доколкото разбирам...
линк към темата де...

тъпото е, че явно през деня можете повечето да пишете, но пък аз лично ми е трудно...
но бърза рябота нямаме...
бавно и полека, но сигурно напред...
RA4NA
Така .... по темата.
Заведения за отглеждане и възпитание на деца област. В. Търново

1. "Пеню и Мария Велкови" - гр. В. Търново (ДОВДЛРГ) - изключвам, защото се намира в центъра на Търново и по-лесно се намират дарители
2. с. Страхилово (ДОВДЛРГ - от 3 до 7г.) - Утре ще говоря с кметицата и ще имам по-нова информация.
3. Стражица (ДОВДЛРГ) - не мога да поема отговорност, защото е в Стражишка община, идва далеко, лично за мен.
4. "Христо Смирненски" - с. Балван (ДОВДЛРГ) - утре следобед ще имам подробна информация за състоянието там.
5. гр. Дебелец (ДМСГД) - сравнително добро състояние, но винаги има нужда.
6. с. Горски Сеновец (ДДУИ) - утре имам разговор с кмета на селото.
7. с. Михалци (ДДУИ) - мисля, че са сравнително добре, но утре ще разговарям с директора. н
8. с. Илаков рът (ДДМУИ) - Никак не са добре.
9. "Теодосий Търновски" - гр. В. Търново (ПУ) - мисля, че на този етап може да го пропуснем.
10. "Иван Вазов" - с. Ново село (ПУ) - Дирокторката там е много разтропана и имат дарители. Не че нямат нужда от още, но има и други нуждаещи се заведения.
11. "Елин Пелин" - с. Първомайци (ПУ-училище с помощна паралелка) - мисля, че на този етап няма смисъл, а и не е сигурно, дали тази паралелка още съществува.
12. "Филип Сахелариевич" - гр. Свищов (ПУ-училище с помощна паралелка) - същото, като горното. А и са от друга община и не мога да поема отговорност.
13. с.Габровци (Помощно ВУИ) - мисля, че те не са на дневен ред.

ДОВДЛРГ
- Домовете за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителски грижи
ДМСГД - Домове за медико социални грижи за деца
ДДУИ - Домове за деца с умствена изостаналост
ДДМУИ - Дом за деца и младежи с умствена изостаналост
ПУ - Помощно училище
ВУИ - възпитателни училища интернати

Това, което предлагам аз е:
1. с. Страхилово
2. "Христо Смирненски" - с. Балван
3. гр. Дебелец
4. с. Горски Сеновец
5. с. Михалци
6. с. Илаков рът

Всичките последни шест изредени домове са извън Търново, но поемам отговорност да посетя избрания от нас и да се срещна с директора.
Аз клоня към Илаков рът, но каквото решите. Утре на обяд ще имам пълна информация за тези, които нямам. Ще се свържа с кметове и директори, каквото намеря. Някъде след 13ч ще пиша тук, за да ви кажа каквото съм разбрала.
Още утре може да се отворят сметките след като изберем дома. Относно моето предложение за ПИБ, никой нищо не казва...
Не сме определили и на чие име ще бъдат двете сметки. Време е и това да направим.
Слушам, тоест чета. smile.gif

Относно фодацията, няма лошо. Нека да правят и те нещо. Между другото има деца ( те между 20 - 26-7 год) настанени в Дебелец по някаква подобна програма, а може да е същата. Част от тези деца са дошли от Илаков рът, след това са били в с. Пчелище. Там има дом, мисля, че го водят за глухи. Най-големият на Балканите. И след това тези млади хора, бяха настанени и все още са в подобно жилище в Дебелец.

п.п. Бате Саше, догодина може и ние да сме някаква фондация, организация или нещо в този смисъл wink.gif
п.п.п. Бате Сашко, която банка кажете. Аз просто дадох предложение. Идеята ми за ПИБ беше, че таксата на превод от тяхна към тяхна сметка е малка, от порядъка на 0,30-0,50лв или никаква. А и имат голямо покритие.
Принципно каквото решите. Аз съм - пас. smile.gif
WhiteHart
ЦИТАТ(algor @ 3.04.2008г. в 21:24ч.) *
отварят се две сметки и се събират там левове и евро...
когато наближи деня за посещение и за пазаруване, някой от оторизираните теглят сумата, която сме се разбрали и по уговорен предварително начин колегите в дадения град получават сумата или на ръка или със запис...

Мисля,че вместо да е отварят сметки за всеки град,това е по-разумният вариант. Една сметка вСофия,и при акция в даден град се превеждат пари. И аз съм на мнение,че най-удачните варианти са Илаков рът и Балван - за там съм чувал,че е най-зле положението...Но нека все пак изчакаме Поля да провери как стоят нещата и тогава ще решаваме...
algor
Поля, ти нема да си пас, щото ако ти пасуваш направо можем да се закрием, преди да се открием баси...

айде нека всеки си казва мнението, пък решението само ще се оформи...

и докато симпатягите от Търново работят здраво, аз предлагам ние-селяните от село София - да се съберем някъде за един час тия дни и да си разпределим задачите...
имаме да търсим производители, да говорим с всякакви фирми и фирмички, сметки да откриваме и т.н.
тоест подготвителна работа има за всички и навсякъде...
dindi
Както казах за мен мястото не е от значение...
Що се отнася до банерите- трябва да измислим текст...Така, че да си понапънем малко мозъчетата. Хайде бате Данчо нали си творческа личност.
Да чуем утре кака Поля какво ще ни каже и да си изберем дом.
И не е лошо най-накрая някой да се реши за сметките...
Ако софиянци ще правим сбирка по темата, казвайте да знам как да си разпределя времето...
RA4NA
Тогава две сметки на едно лице в София. После се пращат по банков път до някой от съотвения град, щото Пощата дере.
Относно банерите и писмата, аз не се наемам. Не, че нещо но днес ми е супер шеметно и не знам утре как ще ми е физическото състояние. Та да мисля и да пиша, не мога да обещая, че ще го направя качествено. А и брат ми и гаджето му казаха, че днес съм супер изтрещяла, баси ....
Та .... Здравейте, на всички доброволци, здравейте .... smile.gif

п.п. Източиха ми кръвчицата и полудях.

Това е "олекотена" версия на основното съдържание. За да видите пълната версия, с форматиране и изображения кликнете тук.