ЦИТАТ(nanyk @ 1.09.2005г. в 10:59)
Вие не можете истински да притежавате нещо или някого, ако не сте готов да не го притежавате.
Ревността е огледалното отражение на вината. Вината е насочена навътре, ревността – навън. Тя е безмерната загриженост, че другият не е достатъчно ангажиран в отношението. Загрижеността се съпровожда от състояние на паника, свързана с мисълта, че другият може да ни напусне. Ревността е “чувство” и като всички чувства подкрепя някаква позиция, заета от разсъдъка. За да се справим с ревността, трябва внимателно да разгледаме нейния произход: възгледа или позицията, които тя подкрепя в разсъдъка.
Както се оказва позицията е винаги следната: “Аз съм непълен, незавършен: трябва да имам тази определена личност, за да постигна пълнота; незавършените хора не оцеляват; затова, за да оцелея, трябва да имам точно тази личност.” Значи личността, която ревнувате, трябва да остане и да Ви разреши да я притежавате, иначе ще Ви е страх, че няма да оцелеете.
Ревността сама си създава поводи. По-точно тя създава своята полярна противоположност в разсъдъка на личността, която искате да притежавате. Възгледът, който се развива в разсъдъка на другата личност, гласи: “Този човек не може да живее без мен; затова трябва да остана. Но щом трябва да остана, значи не мога да избера да остана.” За подкрепа на тази позиция разсъдъкът създава едно чувство, наречено “в капан”.
Ако аз и Вие сме в отношение и Вие не ми оставите избор да остана в него или не, тогава аз не съм доброволно с Вас. Липсата на избор ограничава моет опреживяване на Вашата личност, ограничава нещата, които са възможни в нашето отношение. Тя може да бъде използувана от моя разсъдък като оправдание за това, че се опитвам да Ви отблъсна. Може би ще избера да проявявам своето отклоняване по начин, засилващ Вашата ревност. Така ревността работи за създаване на състоянието, от което най-много се страхува: загуба на партньора.
Ревността прогонва другите така успешно, защото е маскирана враждебност. В това отношение тя е сробна с вината. Вината е враждебност, която насочвате към себе си, а ревността – враждебност, насочена към друга личност. И двете носят маска, под която онзи, който ги изпитва, последен забелязва, че са равни на враждебност. Но и в двата случая резултатът е един и същ: развалени отношения.
Да повторим накратко: ако не можем да изберем да не бъдем в отношение, не можем да изберем и да бъдем в него. Това е универсален закон: не можете истински да притежавате нещо (или някого), ако не сте готов да не го притежавате. С други думи, ако сте незавършен без него, Вие сте незавършен и със него. Вие ще загубите това, от което не сте готов да се откажете. Всъщност Вие никога не сте го притежавали истински. Жалко.
Това, което действено трансформира ревността, е да започнете да казвате истината за нея и да престанете да лъжете. Истината е, че Вие, точно какъвто сте сега, сте пълен и завършен. Може би сте завършен с възгледа си, че сте незавършен, обаче това не Ви прави незавършен. Може да изпитвате някакво чувство (отчаяние), което подкрепя представата Ви, че сте незавършен, но и това не Ви прави незавършен. Вие сте пълен и завършен със своите възгледи и чувства, със всички. Значи не се нуждаете от някакво определено отношение. Забележете, не казвам, че не се нуждаете от никакво отношение. Ако ревността играе някаква роля в живота Ви, значи сте се хванали за идеята, че се нуждаете от точно определено отношение. Разбира се, че се нуждаете от отношения. Спомнете си, че любовта на някой друг е съществена за самия живот. Трябва да знаете, че сте отговорен да създадете преживяването, че сте обичан. Трябва да зачитате отношенията, които имате, и да престанете да хабите жизнената си енергия за отношения, които нямате. За щастие по света има много хора, значи не сте зависим от определа личност. Щом знаете това, можете спокойно да позволите на личността, с която вярвате, че трябва да сте в отношение, да Ви напусне. Още веднъж: ако в своите отношения имате хора “в капана”, Вие не ги притежавате истински.
Когато оставите избор на хората да бъдат с Вас или не, тогава става нещо странно: при равни други условия те ще изберат да останат с Вас. Ако другите условия не са равни и те изберат да Ви напуснат – какво от това? Вие бездруго не сте ги имали истински. Ще може да започнете ново отношение, в което да има свобода на избора, а не пленничество. Нека Ви стане ясно, че трябва да елиминирате ревността от живота си, ако искате да го изпитате в цялата му пълнота. Съзнавайте ясно: Вие не можете да обичате това, от което се нуждаете.
В случай, че Вие сте този, когото ревнуват, тогава имате добра възможност да възпитате у себе си съчувствие към едно човешко същество, коет осе препъва през някакъв инвентар в живота си. Това, което върши работа, е да не съдите другия и да не го упреквате за състоянието, в което се намира. Ако се защитавате от ревността, ще си докарате още повече ревност.
Помислете над това,погледнете го от всички страни.Всеки един си има мнение по въпроса,аз своето мнение не го налагам на никой,просто го споделям.Всички който са споделили мнението си по въпроса,казват много истини и смятам че ако се събере от всички по малко,ще излезне нещо много интересно. :bye:
тъйй.. чесно казано аз предпочитам да си говоря с мои думи и от моя опит. Много зор ми беше докато го прочета това и да му схавана тънкия смисъл, който на моменти имах чувството че се губи и че си противоречи. Както и да е! Аз никога НЕ съм си мислела, че съм незавършена..

? И още повече, че като си харесам някой той ще ме дозавърши...
В този цитат има неща, с които наистина съм съгласна, но не мога да приема, че трябва да се радвам, когато човека когото обичам му е приятно да флиртува с друга! Това не е изкореняване на ревността, а просто я притискаш в един ъгъл и слагаш маската "Не ми пука, ще се усмихвам"! И после това чувство, което те яде отвътре, ще ти избие отнякъде много по-силно и разрушаващо. Ако си ревнив по принцип не можеш да го премахнеш, можеш само да се правиш на непукист, но това определено няма да помогне нито на теб, нито на човека до теб. Ако той наистина те харесва, би трябвало да те познава, да знае какво те дразни и какво обичаш. Ако си ревнив и въпреки това той е избрал да бъде с теб не би трябвало да ти дава поводи за това, нали? Познавам момчета, на които им харесва да ги ревнуваш.. аз лично не обичам да ме задушават и да се съмнявам в мен за най-малкото нещо, но пък ако ме види прегърната с някое друго момче и после дойде и изобщо не подхване въпроса, ще ми бъде адски тъпо и ще си помисля, че вече почвам да не го интересувам. Там е разликата -- ти говориш за задушаващата ревност, а аз - за мъничкото чувство на съмнение, което се прокрадва във всеки. Това чувство няма как да го скриеш безболезнено и можеш да премахнеш само ако го споделиш с любимия човек.
"..Това е универсален закон: не можете истински да притежавате нещо (или някого), ако не сте готов да не го притежавате." > Може да е универсален закон, но аз не съм съгласна с него. Ако съм готова да изгубя нещо това за мен ще означава, че не го искам достатъчно, за да го притежавам и така ако го получа няма да е толкова сладка "победата", отколкото ако се съмнявам, че може да го загубя. Също така аз лично никога не съм била с някого по задължение и никога не съм се оставяла да ме поставят пред свършен факт. Ако някой не може да живее без мен (жестоко се съмнявам

) не бих останала с него при положение, че аз не изпитвам нищо вече. Тук идва ред на изтърканата фраза "Да бъдем приятели", но пък понякога е по добре така, отколкото да се правиш на влюбен.
Съгласна съм с
arti, че болка винаги има!! И най-лошото е, че не можем да я предотвратим, колкото и доктори да ни го разправят! Ако се опитаме пък да я затиснем, винаги става по зле! Тъй че в някои отношения е по-добре да покажем малко ревност, отколкото да я крием от другите и от себе си.. в крайна сметка сме ИЗБРАЛИ да бъдем САМО с този човек, както и той да е само с нас (поне така казват повечето момчета

), а не да го делим с всичките му завоевания!
Това мисля по въпроса.