lidera
30.07.2008г. в 19:38ч.
Та въпроса ми породен от един спор с приятел!
Той твърди че има вечерен час за УЧЕНИЦИ, но аз смятам, че той е за НЕ ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА..... вярно ли е или греша
И въобще какви са правата и задълженията на пълнолетния човек (ученик....примерно); какво може и какво не може да прави в сравнение с мама и тати
dimd
30.07.2008г. в 22:26ч.
Пълнолетен ?
Това е гражданин на Република България,който има навършени 18 години,законно издаден и редовен документ за самоличност.
Има всички права на гражданите в Републиката,независимо от това,дали са на 18 или на 48 години.
Свобода на слово,свобода на придвижване,навсякъде и по всяко време,като единственото условие,да спазва Законите на страните/държавите/,в които пребивава.
sed_ally
30.07.2008г. в 22:53ч.
Бе кви са тези приказки?! Ти може да си на 88 и да си ученик - къде пише, че има ограничение за това?! Вечерен час има само за лица под 18 години. Навършвайки 18 годишна възраст ти придобиваш освее дееспособност, вече и правоспособност като физическо лице по КРБ.
KoKKinoU_FaN
30.07.2008г. в 22:57ч.
Все едно като си палнолетен ученик
да не можеш да гласуваш
frason
30.07.2008г. в 23:03ч.
ЦИТАТ(sed_ally @ 30.07.2008г. в 23:53ч.)

Бе кви са тези приказки?! Ти може да си на 88 и да си ученик - къде пише, че има ограничение за това?! Вечерен час има само за лица под 18 години. Навършвайки 18 годишна възраст ти придобиваш освее дееспособност, вече и правоспособност като физическо лице по КРБ.
и аз така мисля, като ти пише в паспорта че имаш 18 вече не си дете - можеш да работиш, гласуваш и те така..
street_haker
31.07.2008г. в 00:20ч.
Докато бях непълнолетен пак не ми правиха проблеми за вечерен час или нещо такова.Проверяват ма и си отиват даже и в дискотеки нищо не са ми казвали.Иначе има вечерен час за непълнолетни ама ще ти направят проблем само ако не си носиш личната карта.
elizabet
31.07.2008г. в 19:29ч.
Малолетни до 14 години
Непълнолетни до 18
След 18 придобиваш всички права и задължения,общо взето като станеш на 18,задълженията ти са доста по-сериозни.Колкото до дискотеките те нямат право да допускат лица,които нямат навършени 18,освен на законоустановените за това места.
haidukpikaso
31.07.2008г. в 20:13ч.
Правата ги имаш
Но задълженията и отговорностите ти стават други
Не е лесно изобщо-но ще свикнеш
ivo23
31.07.2008г. в 22:59ч.
ЦИТАТ(lidera @ 30.07.2008г. в 20:38ч.)

Та въпроса ми породен от един спор с приятел!
Той твърди че има вечерен час за УЧЕНИЦИ, но аз смятам, че той е за НЕ ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА..... вярно ли е или греша
И въобще какви са правата и задълженията на пълнолетния човек (ученик....примерно); какво може и какво не може да прави в сравнение с мама и тати

Та не разбрах за кво питаш
За учениците или за непълнолетните
и за кои права иде реч...за семейните закони или за прават по конституция
lidera
1.08.2008г. в 08:11ч.
по конституция ясно.... Но ме интересува казуса вечерен час?.... За кой е предвиден, в кой закон е отразен, за кого се отнася.... След навършване на пълнолетие задължително ли е да си подновиш документите за самоличност (или може да го направиш след като изтече срока на валидност). Отностно избори (мога да гласувам), автоматично ли съм отразен в списъците или трябва да се подава някаква молба?
elizabet
1.08.2008г. в 10:46ч.
Няма значение от къде си,кой си,какво си,щом си под 18 имаш вечерен час-десет часа.Няма нужда да си подновяваш документите,докато не им изтече срока на годност.За гласуването няма нужда да подаваш нищо,автоматично те включват в списъците.
Погледни това
Това е "олекотена" версия на основното съдържание. За да видите пълната версия, с форматиране и изображения
кликнете тук.