Помощ - Търсене - Потребители - Календар
Пълна версия: права и задължения на пълнолетния?
kaldata.com - Форуми > Други > Всичко останало

lidera
Та въпроса ми породен от един спор с приятел!
Той твърди че има вечерен час за УЧЕНИЦИ, но аз смятам, че той е за НЕ ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА..... вярно ли е или греша
И въобще какви са правата и задълженията на пълнолетния човек (ученик....примерно); какво може и какво не може да прави в сравнение с мама и тати tongue.gif
dimd
Пълнолетен ?
Това е гражданин на Република България,който има навършени 18 години,законно издаден и редовен документ за самоличност.
Има всички права на гражданите в Републиката,независимо от това,дали са на 18 или на 48 години.
Свобода на слово,свобода на придвижване,навсякъде и по всяко време,като единственото условие,да спазва Законите на страните/държавите/,в които пребивава.
sed_ally
Бе кви са тези приказки?! Ти може да си на 88 и да си ученик - къде пише, че има ограничение за това?! Вечерен час има само за лица под 18 години. Навършвайки 18 годишна възраст ти придобиваш освее дееспособност, вече и правоспособност като физическо лице по КРБ.
KoKKinoU_FaN
Все едно като си палнолетен ученик
да не можеш да гласуваш smile.gif
frason
ЦИТАТ(sed_ally @ 30.07.2008г. в 23:53ч.) *
Бе кви са тези приказки?! Ти може да си на 88 и да си ученик - къде пише, че има ограничение за това?! Вечерен час има само за лица под 18 години. Навършвайки 18 годишна възраст ти придобиваш освее дееспособност, вече и правоспособност като физическо лице по КРБ.

и аз така мисля, като ти пише в паспорта че имаш 18 вече не си дете - можеш да работиш, гласуваш и те така..
street_haker
Докато бях непълнолетен пак не ми правиха проблеми за вечерен час или нещо такова.Проверяват ма и си отиват даже и в дискотеки нищо не са ми казвали.Иначе има вечерен час за непълнолетни ама ще ти направят проблем само ако не си носиш личната карта.
elizabet
Малолетни до 14 години
Непълнолетни до 18
След 18 придобиваш всички права и задължения,общо взето като станеш на 18,задълженията ти са доста по-сериозни.Колкото до дискотеките те нямат право да допускат лица,които нямат навършени 18,освен на законоустановените за това места.
haidukpikaso
Правата ги имаш
Но задълженията и отговорностите ти стават други
Не е лесно изобщо-но ще свикнеш

cool.gif
ivo23
ЦИТАТ(lidera @ 30.07.2008г. в 20:38ч.) *
Та въпроса ми породен от един спор с приятел!
Той твърди че има вечерен час за УЧЕНИЦИ, но аз смятам, че той е за НЕ ПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА..... вярно ли е или греша
И въобще какви са правата и задълженията на пълнолетния човек (ученик....примерно); какво може и какво не може да прави в сравнение с мама и тати tongue.gif

Та не разбрах за кво питаш
За учениците или за непълнолетните
и за кои права иде реч...за семейните закони или за прават по конституция
lidera
по конституция ясно.... Но ме интересува казуса вечерен час?.... За кой е предвиден, в кой закон е отразен, за кого се отнася.... След навършване на пълнолетие задължително ли е да си подновиш документите за самоличност (или може да го направиш след като изтече срока на валидност). Отностно избори (мога да гласувам), автоматично ли съм отразен в списъците или трябва да се подава някаква молба?
elizabet
Няма значение от къде си,кой си,какво си,щом си под 18 имаш вечерен час-десет часа.Няма нужда да си подновяваш документите,докато не им изтече срока на годност.За гласуването няма нужда да подаваш нищо,автоматично те включват в списъците.Погледни това

Това е "олекотена" версия на основното съдържание. За да видите пълната версия, с форматиране и изображения кликнете тук.