Към съдържанието




Снимка
* * * * * 7 гласа

Какво не знаем за животните.


  • Моля влезте за да отговорите
86 отговора в тази тема

#21 ДзВяРа!

ДзВяРа!

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1204 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:България

Публикувано 11 април 2009 - 22:20

fedora :eek:
Знаете ли че:
За хората винаги е било загадка защо в корема на убитите крокодили се намират камъни. Да служат, както при някои птици, за смилане на храната не е възможно, в края-на краищата крокодилите нямат мускулест стомах, чиито стени смилат съдържанието му. При това освен камъни в стомаха се намират и цели кръгли червеи, мидени черупки и пр. В корема на малките крокодили до едногодишна възраст никога не се откриват камъни, при възрастните обаче — почти винаги, и то толкова много, че представляват около 1% от теглото им. Не е изключено тези камъни да им служат при гмуркането. Когато едно такова грамадно влечуго се плъзне във водата, подемната сила намалява теглото му с 92,5%. Животно, което тежи 200 кг, във водата ще тежи само 15 кг. Затова изследователят на крокодили Кот допуска, че камъните им служат като баласт!
Та в това отношение, те си стоят там докато не се разпаднат на по-малки частици и не ги изходи с фекалиите си!След това ги замества с нови такива!
Все пак крокодилите не поглъщат всеки ден камъни!Кокошките имат същия принцип на храносмилане!

Полът на костенурките се определя от температурата на мътене на яйцата. Под 29С се раждат мъжки, а над 29 женски. Полът се определя по същия начин и при крокодилите, кайманите и алигаторите. Само 1 от 1000 излюпени яйца оцелява.

На крокодилите винаги им расте нов зъб на мястото на извадения.
Публикувано изображение
Алигаторите на суша развиват до 65 км в час - това го гледах по Дискавъри!
Крокодилите заравят яйцата си в кал, и покриват гнездото със клонки, за да бъдат топли. Калта ги топли като одеало.

Този пост е редактиран от handcream: 11 април 2009 - 22:31

Дай на простака власт и му гледай сеира!

#22 LionTron

LionTron

    Новобранец

  • Потребители
  • Pip
  • 8 мнения
  • Пол:Мъжки

Публикувано 13 април 2009 - 10:24

Много интересна тема, много неща научих, браво за старанието и благодаря за информацията...продължавайте в същият дух! :huh:
Военните лафове са най-добрият хумор!

#23 fedora

fedora

    ossigeno

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1406 мнения
  • Пол:Женски
  • Град:/dev/null
  • Интереси:Dall'Alpi a Sicilia

Публикувано 14 април 2009 - 13:57

Не е за гнусливи!!!

“Конският Косъм”

Представете си за момент, че сте щастлив скакалец, щастливо целувате вашата жена скакалец и децата си за довиждане, докато излизате от вкъщи, малко куфарче под крилото, готови сте да се захванете за работа.

Изведнъж, по пътя ви до офиса, ви обзема спешна нужда, нужда която не можете да преборите. Подчинено слушате вътрешният си глас до най-близкият водоем (или локва) и се хвърляте самоубийствено в нея. Седмици след този трагичен инцидент, вашата овдовяла жена, и приятелите ви ще се чудят, какво може да накара този психично и физически здрав и радостен скакалец да направи такова нещо? Депресия ? Изневяра от страна на жена му ? Дългове ? Не, всъщност причината може да се окаже много по странен. А неговият причинител е малък червей, които се нарича “конски косъм”.
Наподобяваш дебел конски косъм, този червей се лепи единствено върху насекоми, а понякога дори и върху морски раци, като ларва, когато жертвата пие заразена вода. От вътрешността на нищо неподозиращият щурец, червеят започва да “работи” усилено.
Публикувано изображение

Той се сгушва с кухините на тялото, и започва да се изхранва с вътрешностите на насекомото, понякога пораствайки до 30 см. След време, когато червеят достигне зряла възраст, започва да става превъзбуден и агресивен както всеки един тинейджър, и решава, че е време да си намери половинка. Единственият проблем е, че изкусителните женски индивиди, до една се намират в близкия воден басейн, а той е заклещен във вътрешността на насекомо. За този паразит, това е лесно и бързо решим проблем. Просто “препрограмира ” съзнанието на нашата бедна жертва да търси най близкият воден източник и да се хвърли (заедно с него разбира се) вътре, пренебрегвайки разбира се факта, че нашият беден щурец (както и повечето насекоми) не може да плува.
Публикувано изображение

Публикувано изображение

Видео:


Източник: tsoup.net
cracked.com

Този пост е редактиран от fedora: 14 април 2009 - 14:00

Закон на Пъркин: Потупването по гърба е само на няколко сантиметра от ритника в задника.
ossigeno

#24 shefkata

shefkata

    Първото зло !

  • Модератори
  • 4535 мнения
  • Пол:Женски
  • Град:вдън гори Тилилeйски
  • Интереси:Разностранни...

Публикувано 15 април 2009 - 09:17

Полярната лисица има две цветови разновидности. Лисиците с бяла цветова схема са бели през зимата и кафяви през лятото, като остават белезникави отдолу. Лисиците със синя цветова схема са светлосиви през зимата и сиви със синкав оттенък през лятото.

Полярна лисица със зимна козина
Публикувано изображение

...с лятна козина
Публикувано изображение

Полярните лисици се срещат в цяла Арктика, включително Русия, Канада, Аляска, Гренландия и Свалбард, както и в субарктически и алпийски зони, като Исландия и планинските части на Скандинавия
Латинското име на полярната лисица, lagopus, означава „заешко стъпало“, което се дължи на гъстата козина по възглавничките на нейните стъпала. Тя помага да се ограничи загубата на топлина при ходенето по снега.
За разлика от обикновената лисица, тялото на полярната лисица е по-набито, с по-къса муцунка, ушите й са къси и закръглени. Тя се храни с най-разнообразна храна. Установени са 125 вида животни и птици, както и 25 вида растения, които присъстват в нейното меню.
Размножителният период на полярните лисици е от февруари до май, а пикът е през април. Като правило те са моногамни. Малките се раждат масово през май и юни. Полярните лициси се отличават с голяма плодовитост. Средно се раждат 8-9 лисичета, а в по-благоприятни години те често могат да достигнат и 20!

Публикувано изображение

Трябва да се има предвид и че женските не рядко осиновяват и възпитават по няколко чужди лисичета, а в обширните дупки могат да се обединят две семейства. В такава колония могат да се срещнат до 40 малки полярни лисички. Те растат и се развиват по-бързо от малките на другите видове лисици. Съзряват полово и могат да се размножават още на следващата година, макар че изцяло завършват растежа си на втората година.

източник : Енциклопедия "Животните"

„Тези, които носят светлина на другите, никога не остават на тъмно.“  Питър Пан.


#25 ДзВяРа!

ДзВяРа!

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1204 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:България

Публикувано 28 април 2009 - 08:50

Северния Елен!
Северните елени са средно големи и едри, растителноядни плацентни бозайници. Характерно за вида са двата средни силно развити пръста превърнати в копита и другите два странични обърнати назад и закърнели. Тичат бързо и добре. Стомаха често пъти е сложен и съставен от няколко дяла. Най-често имат силно изразен в размерите и формата на тялото полов диморфизъм.
В момента се срещат по всички континенти, без Антарктида. В Австралия са пренесени от човека. Обитават най различни местности, открити равнини, гори, планини, пустини, блата. В България се срещат 4 вида в диво състояние!
Публикувано изображение
Северните елени имат три бели дроба.
Мигриращите стада на северните елени достигат дължина до 240 км.
Живеят най-често на стада. Водят наземен начин на живот, често се срещат в области недостъпни за повечето бозайници, като пустини и силно скалисти терени. Повечето видове са растителноядни, но някои са всеядни.
Дай на простака власт и му гледай сеира!

#26 little_amore

little_amore

    Є∆ứҢگŤвﻍĤǻ

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1223 мнения
  • Пол:Женски
  • Град:Девин
  • Интереси:Музика, английски, география, баскетбол, пътешествия :P

Публикувано 30 април 2009 - 16:59

Северния Елен!
Северните елени са средно големи и едри, растителноядни плацентни бозайници. Характерно за вида са двата средни силно развити пръста превърнати в копита и другите два странични обърнати назад и закърнели. Тичат бързо и добре. Стомаха често пъти е сложен и съставен от няколко дяла. Най-често имат силно изразен в размерите и формата на тялото полов диморфизъм.
В момента се срещат по всички континенти, без Антарктида. В Австралия са пренесени от човека. Обитават най различни местности, открити равнини, гори, планини, пустини, блата. В България се срещат 4 вида в диво състояние!
Публикувано изображение
Северните елени имат три бели дроба.
Мигриращите стада на северните елени достигат дължина до 240 км.
Живеят най-често на стада. Водят наземен начин на живот, често се срещат в области недостъпни за повечето бозайници, като пустини и силно скалисти терени. Повечето видове са растителноядни, но някои са всеядни.

Три бели дроба Публикувано изображение Публикувано изображение

#27 ДзВяРа!

ДзВяРа!

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1204 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:България

Публикувано 20 май 2009 - 00:49

Какво не знаем за Жирафите!

Жирафът обитава сухите и гористи савани на Африка на юг от пустинята. От местните племена той е считан за свещено животно. Би могло да се каже, че жирафът е символ на саваната.

Един възрастен мъжки жираф се храни с листата на акация на 6 метра над земята, а теглото му достига 750 кг. Жирафът прави впечатление с дългата си, почти 2 метра, шия. Тялото му е изпъстрено с червено-кафяви петна разделени от бели ивици. Очите му са големи с дълги и гъсти мигли, а на главата си има две малки рогчета покрити с кожа. Горната му устна е добре развита, а езикът достига 40 см дължина. Храни се с листата на акациите и други дървета, разположени на 2 метра и повече над земята.

Жирафите вършат всичко прави. Техният дълбок сън е не повече от 10 минути. Когато почиват, държат шията си изпъната нагоре, а когато пият вода разтварят предните си крака. Наведнъж жирафът поглъща до 50 литра вода. Докато утолява жаждата си жирафът е уязвим, защото не би могъл бързо да избяга. Жирафите пият вода рядко и то на смени - едни пият, други остават на стража.

Жирафите отдалеч забелязват промъкващия се в тревата хищник. С вроденото си спокойствие те предпочитат да избягват неприятелите си, но при необходимост знаят как да се защитят от нападенията на лъва - техен единствен враг. Жирафите имат убийствени ритници. Те живеят на малки семейни групи, които се състоят от един мъжки, няколко женски и малките. Срещат се обаче и стада по 40 до 60 животни. Когато мъжките се бият за водачество на групата, залюляват главата си и със замах я удрят в главата или шията на противника. По-слабият отстъпва и стадото се повежда от най-силния мъжки жираф. Жирафите не защитават своя територия, но всяка група обитава пространство с площ около 50 кв.км. Продължителността на живот на един жираф е около 30 години.
Публикувано изображение
Сърцето на жирафа е не по-малко от 60 см на дължина и тежи 11 кг. Разположено е на 2 или 3 метра под мозъка. То бие с 95 удара в минута, когато жирафът е в покой и с 170 удара в минута, когато тича.

Кръвоносната система на жирафа е прецизна. Тя изпомпва излишната кръв, когато главата е ниско до земята и пречи на кръвта да се върне бързо обратно в сърцето при рязко изправяне на шията и вдигане на главата.
Публикувано изображение
Бременността при женският жираф трае около 15 месеца. Новороденото жирафче е високо 1 метър и 60 см. и тежи 55 кг., т.е. 20 пъти по-малко от възрастните.

Женският жираф ражда прав и само по едно малко, което 20 минути след появяването си започва да ходи и суче. Новородените жирафчета са лесна плячка за хищниците, затова около седмица остават скрити в храстите, след което плътно следват майките си в стадото.

За около година малките порастват с 1 метър и достигат височина 2 метра и 60 см.


Добавям за делфина.

Делфините са семейство водни бозайници, често бъркани с риби. Обитават морета и океани и реки по цялата земя. Отличават се с вретеновидната си форма, която е приспособена за скоростно плуване - за лов или бягтсво от противници - предимно акули. Делфините са хищници и прехраната им се състои предимно от риба. Имат сложно устроен мозък и комуникират помежду си. Лесното им привързване към хората ги прави обект на множество изследвания и опити за установяване на комуникации между човек и животински вид. На големина варират от 1.2 метра и тегло от 40 кг. до 7 метра дължина и тегло от 4.5 тона при Орката. При гмуркане могат да достигнат дълбочина от 250 метра, а плуват със скорост от около 40 км/час.
Делфините са едни от най-интелигентните животни, но за съжаление това не им помага да избягват рибарските мрежи, които са заплаха за тяхното съществуване. Не са редки случаите, когато делфини атакуват и се пазят успешно от акули.
Публикувано изображение

Този пост е редактиран от handcream: 20 май 2009 - 01:02

Дай на простака власт и му гледай сеира!

#28 sopolin4o

sopolin4o

    Редовен потребител

  • Потребители
  • PipPipPip
  • 329 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:София

Публикувано 20 май 2009 - 01:06

Темата е страхотна, ще продължавам да я следя с интерес ;)

#29 Fixt00l

Fixt00l

    Непобеден СПОРтист

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2415 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:Варна
  • Интереси:Бойни спортове, шосейно колоездене, гладолечение и детоксикация на организма

Публикувано 20 май 2009 - 05:55

Бялата мечка обитава само северните арктични крайбрежия и острови на Евразия и Северна Америка.
На ръст достига до - дължина до 3 м, височина до 1,3 м и тегло над 700 кг. Въпреки тези размери бялата мечка е много повратлива и е еднакво опасна както на леда, така и във водата.Тя е един от най-големите хищници на планетата.
Бялата мечка може да плува и се гмурка (с отворени очи) продължително в ледовитата вода, далеч от брега. Храни се с риба, тюлени, патици, себерни елени и мърша. Активна е денонощно.
Козината на бялата мечка има свойство да превръща в топлина 95% от падналите върху нея слънчеви лъчи!
Всички полярни мечки са левичари.
За жалост, Бялата мечка е и застрашен от изчезване вид!
Публикувано изображение


И могат да усетят партньорката си от стотици километри разстояние...Даваха по Animal Planet хеликоптер, следящ бял мечок, който души във въздуха, обръща се, и препуска.Решават да го последват.40, 60, 80... екипът все така го следва (корназ хора, бе ;) ) цели...144км.Чак тогава белият мечок се спира, пристигнал при бялата мечка, която е подушил преди това.
Бай Стефан=цар Ignored: iordanoff/Progres/rulom/sedally и др.

#30 бръм-бръм

бръм-бръм

    girl in the mirror

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5827 мнения
  • Пол:Неопределен
  • Град:някъде си
  • Интереси:никакви

Публикувано 20 май 2009 - 09:43

Колко знаете за слоновете? :huh:

Когато се разгони женския слон започва да издава звуци, по които мъжкият я намира и се отправя към нея, за да я оплоди. Общо взето мъжкарят само това прави- слухти за разгонени женски Публикувано изображение
Слоновете могат да збременеят, когато станат на 1 години и носят малките си по 22 месеца (почти две години).Когато се роди, малкото тежи около 113 кг и е високо около 76 см.



още
Публикувано изображение

Този пост е редактиран от potrebitel: 20 май 2009 - 09:43

Трудното е не да направиш избор, а да живееш с избора си!

Публикувано изображение

#31 Trichocephalus

Trichocephalus

    просто луд

  • Глобални модератори
  • 16225 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:на 148.17 км от Русе
  • Интереси:Non conditamus, ergo nihil sumus

Публикувано 20 май 2009 - 09:50

Колко знаете за слоновете? :rolleyes:


:rolleyes: знаех си аз, че няма да пропуснеш тази тема Публикувано изображение
И какво излиза - на слона ушите са му големи, защото слухти за женски ли ?

Трите най-важни правила в живота: не отивай в магазина гладен, на среща - възбуден, и не пиши статуси пиян........


#32 ДзВяРа!

ДзВяРа!

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1204 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:България

Публикувано 20 май 2009 - 09:55

На слона ушите му са големи защото, Слонът има средно 450 л кръв, която за около 20 мин. прминава през кръвоносните съдове на ушите, където се охлажда. :rolleyes:
Дай на простака власт и му гледай сеира!

#33 бръм-бръм

бръм-бръм

    girl in the mirror

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5827 мнения
  • Пол:Неопределен
  • Град:някъде си
  • Интереси:никакви

Публикувано 20 май 2009 - 10:47

На слона ушите му са големи защото, Слонът има средно 450 л кръв, която за около 20 мин. прминава през кръвоносните съдове на ушите, където се охлажда. ;)

а уж разлистих темата...
явно съм го направила твърде бързо, щом не съм видяла, че и снимката е същата Публикувано изображение

Междудругото, докато човешките сперматозоиди имат да преплават някакви сантиметри, за да стигнат до матката, то слонските имат да плуват почти 2м. и го правят за едно денонощие, може и повече- горките :whist:

п.п.другото, дето го знам за оплождането на тези животинки, ще го запаза за себе си, защото е малко по-цветущо

Този пост е редактиран от potrebitel: 20 май 2009 - 10:51

Трудното е не да направиш избор, а да живееш с избора си!

Публикувано изображение

#34 shefkata

shefkata

    Първото зло !

  • Модератори
  • 4535 мнения
  • Пол:Женски
  • Град:вдън гори Тилилeйски
  • Интереси:Разностранни...

Публикувано 20 май 2009 - 11:02

Знаете ли, че Гавиаловите са семейство от разреда на крокодилите...

Гавиал
Публикувано изображение

Понякога към семейството се включва и втори вид известен като Гавиалов крокодил (Tomistoma schlegelii), но характеристиките са повод за класифицирането му в друго семейство - това на Крокодиловите.

Гавиалов крокодил
Публикувано изображение

Гавиал

Анатомия и морфлогия

Муцуната на гавиалите е дълга и тънка, а дължината ѝ превишава ширината от 3- 5,5 пъти. Предният край на муцуната е силно разширен, като при мъжките екземляри на него е разположено своеобразно образование, което прилича на индийския глинен съд ghara. Оттук произлиза и наименованието на този род крокодили( гавиал е изменено „gharial“). Зъбите на гавиалите са дълги, тънки и остри; те са не по- малко от 27 на горната и 24 на долната челюсти.

Размножаване

Женските индивиди достигат полова зрялост при дължина 3 m, на около 10- годишна възраст. Самецът има харем от няколко женски и го пази от другите мъжкари. Брачният период продължава от януари до февруари. През размножителния период( март- май), който съвпада със засушаването, самките заравят в крайречните пясъчни плитчини повече от 40 яйца. Всяко яйце тежи до 160g- повече отколкото при другите крокодили. Самката се връща при люпилото всяка нощ. Те се излюпват след 60- 80 дневен инкубационен период. За разлика от другите видове, майката не пренася малките във водата, тъй като челюстите ѝ не са приспособени за това, но продължава да се грижи за тях в продължение на няколко седмици.

Гавиалът се счита за един от най- редките видове крокодили и е включен в Световна Червена книга като застрашен вид.

източник: National Geographic

„Тези, които носят светлина на другите, никога не остават на тъмно.“  Питър Пан.


#35 ДзВяРа!

ДзВяРа!

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1204 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:България

Публикувано 01 юни 2009 - 09:23

Гепард!



Гепардът е най-бързият бозайник на земята. Той може да развие невероятните 112 км/ч, като само за 3 секунди набира скорост от 90 км/ч.
Той съчетава много белези характерни за кучето. Има удължено тяло, дълги и стройни крака и малка глава. Лапите на гепарда са малки, като ноктите не се прибират, както е при другите котки.
Окраската на гепарда е петниста. На жълтеникава основа са нахвърляни множество малки черни петна. Характерна черта на гепарда са черните ивици, които започват от очите до муцуната му. На тила си гепарда има къса грива, която е по-силно изразена при малките. Очите на гепарда са малки и червеникави.
Публикувано изображение
Лова на най-бързият бозайник на земята не трае повече от 20 сек.
Основната плячка на гепарда са газели, антилопи, по рядко брадавичести прасета или птици. Гепарда ловува денем.
Гепардът е създаден да развива скорост: дълги крака, за да се набира, с опашката пази равновесие, а гръбнакът му действа като пружина.
Публикувано изображение
Гепардите набавят голяма част от водата си от месото на жертвите.
Когато настъпи размножителния период, женските са способни да контролират разгонването си, за да се възползват от благоприятни условия.

Гепардът е най-бързото четириного животно в света, най-впечатляващия атлет сред котките. Лапите са му като шпайкове - никога неприбиращи се нокти, възглавничките на ходилата имат "грайфери" за по здраво сцепление. Ускорението на тази котка е изумително, от покой може да развие над 90 км/ч за 4 секунди (максималната измерена скорост е 113 км/ч). Прешлените действат като пружина и го изтласкват напред при подскоците, опашката му служи като жироскоп и запазва равновесия при взимане на остри завои с висока скорост. Но сърцето му е едва 1/3 от човешкото в съотношение с тялото и гепарда не е много издръжлив. Може само за малко да поддържа тази изумителна скорост. В някои случай хиени и лъвове му крадат плячката. Размножават се през цялата година, бременноста трае около 3 месеца, женската ражда 2 - 5 малки, те са отбити от третия до шестия месец, В първите няколко седмици майката всекидневно сменя местоположението си за да непривлича вниманието на други хищници като лъвовете и хиените които убиват малките и. Смъртността при малките е около 90%. Остават с майка си около година и половина. Полова зрялост достигат на 2 години. Той е типично степно животно, населява райони с равни или хълмисти пясъчни пустини, като често се среща в предпланини с глинеста почва. Разпространен е в Африка на юг от Сахара и в югозападна Азия - от Арабския полуостров до Индия, като понякога се среща и в Туркменистан. Живее до 16 години. Застрашен от изчезване, на брой са около 2 500.

Гепардите имат един проблем които е в самите тях, тяхната популация не се радва на добро здраве. Техните гени са почти идентични и сякаш всички гепарди са братя и сестри или клонинги на самите себе си. Според учени причината за това датира преди 18 000 години, когато е настъпило глобално застудяване, и сякаш само една група гепарди или една единствена майка с малките си се е спасила.

Източник: http://www.kaminata.net

Този пост е редактиран от handcream: 01 юни 2009 - 09:36

Дай на простака власт и му гледай сеира!

#36 бръм-бръм

бръм-бръм

    girl in the mirror

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 5827 мнения
  • Пол:Неопределен
  • Град:някъде си
  • Интереси:никакви

Публикувано 05 юни 2009 - 22:16

Хиените
Интересни животинки били те Публикувано изображение
Както повечето животни, и те живеят на групи. Но разликата при тях е, че техният лидер е женска :P Женските са много по-силни физически. Всяка хиена си има определен статут. Малките на водещата хиена имат най-големи привилегии, те се домогват първи до плячката, които майките им носят, а тези на хиените на по-ниско ниво трябва да се борят сами, за да се хранят, като често биват нападани от по-висшестоящите.
Това, което е загадка за учените и до днес, е фактът, че женските имат полов орган, подобен на мъжкия :P

Публикувано изображение
Тия от NG не спират да ме изненадват...
Трудното е не да направиш избор, а да живееш с избора си!

Публикувано изображение

#37 ДзВяРа!

ДзВяРа!

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1204 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:България

Публикувано 09 юни 2009 - 08:10

Още интересни факти за Хиените!

Връзката между хиените е силна и безкомпромисна – те се грижат за ранените си братя. За разлика от лъвовете и хиените, хиеновите кучета се хранят с дисциплина и ред. Всеки получава достъп до месото според чина си. Те единодушно са се посветили на отглеждането на новото поколение пехотинци. Въпреки че само водачите на глутницата имат малки, всичките й членове носят храна на кутретата. Ритуалът на поздравяването заздравява връзките в групата. Хиеновите кучета обикновено раждат по много малки – понякога до 20 на брой. За да ги защитят, те не се спират и пред най-едрия хищник.
Публикувано изображение
Хиените не могат да се катерят, но могат да скачат. А челюстите им не пускат. Челюстите на хиените упражняват натиск от 70 килограма на квадратен сантиметър, а упоритостта им няма равна.
Те са упорити ловци, но далеч по-добри крадци. :doh:
Дай на простака власт и му гледай сеира!

#38 shefkata

shefkata

    Първото зло !

  • Модератори
  • 4535 мнения
  • Пол:Женски
  • Град:вдън гори Тилилeйски
  • Интереси:Разностранни...

Публикувано 09 юни 2009 - 14:07

Хипопотамите

Публикувано изображение

Кожата на тези животни е дебела, покрита с редки косми, на практика гола, но нямат потни жлези и на сушата в горещи дни бързо прегряват. Характерни за хипопотамите са силно развитите им долни резци и кучешките зъби, които растат постоянно, като бивни и представляват страшно оръжие.
Той достига на дължина до 4 метра, а на височина до 1,5 метра. Тежи до 3 тона. Широко разпространен е в реките и езерата на Африка и е стадно животно. Хипопотамът, особено мъжкият, е опасно животно и дори се говори, че повече хора загиват убити от хипопотами, отколкото от крокодили.
Хипопотамът джудже, наричан още либерийски хипопотам се среща само в няколко девствени гори на Либерия, Кот д'Ивоар, Гвинея и Сиера Леоне. Включен е в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN като застрашен вид. Джудже се нарича защото е два пъти по-дребен от обикновения хипопотам. Освен това не се събира на стада и не прекарва толкова време във водата, като предпочита прикритието на гъстата крайбрежна растителност.

„Тези, които носят светлина на другите, никога не остават на тъмно.“  Питър Пан.


#39 ДзВяРа!

ДзВяРа!

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1204 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:България

Публикувано 29 юни 2009 - 16:50

Лястовичка!

Лястовичките са дребни птички. Различаваме градска, селска, скална, брегова, червенокръста и други лястовици. По света има около сто вида от тях. Те се отличават по вилообразната си опашка и дългите остри криле. Човката им се разтваря чак зад очите. Главата им и гърбът са черни, с метален блясък. Гърдите и коремчето са светли. Всички имат къси крачета.

Лястовиците са прелетни птици. Храната им се състои главно от насекоми, които хващат във въздуха, докато летят. Особено изкусно ловят мушици и комари, когато отглеждат потомството си.

Градската и планинската лястовица са по- чевръсти и с по- късо тяло. Най- малка е бреговата. У нас тя пребивава от май до септември.

Лястовиците летят грациозно, като демонстрират акробатическите си способности.

Гнездото си правят с кал и сламки. Спояват ги със слюнка. Постилат го със суха трева, пух и пера. Гнездото на селската лястовица има форма на чашка, прикрепена на гредите под покрива. Градската лястовица го изгражда във вид на полукълбо, с малък отвор. Планинската лястовица лепи по скалите гнезда със сферична форма, а бреговата си прави дупка на някоя отвесна глинеста стена. Понякога тя изкопава тунел повече от два метра. Той завършва с помещение с диаметър около 20 сантиметра, което застила с пух.
Публикувано изображение
Лястовицата снася от 4- 6 яйца- бели, изпъстрени с кафяви и виолетови точици, бледорозови. Мъти ги 12 дни. През това време за храна се грижи мъжката птица. Две седмици след излюпването малките вече могат да летят, напущат родното гнездо и се задомяват наблизо.

Лястовиците са верни на своя дом и партньор. Следващата пролет те се връщат в старото си гнездо. Гнездата им понякога заема нахалният врабец, който изхвърля навът дори пиленцата на лястовицата.

Неприятели на лястовицата са соколите, котките, невестулките и др. Но тя лесно се спасява от тях, понеже е изкусен летец.
Публикувано изображение
Често пъти във вечерния мрак на гората може да забележите и нощна лястовица- малка сиво- кафява птичка с белезникави петна. Някой я наричал козодой и е причислена към друго семейство. В миналото сред народите в Северна Европа е съществувало поверието, че тя бозае от козите. Оттам е получила и името си. Вярването на хората е идвало от това, че нощната лястовица лети безшумно и излиза за храна привечер- тогава, когато другите птички се прибират за спане, и почива през деня, прилегнала на някой клон. Храни се с дребни насекоми.

Нощната лястовица е прелетна птица. В нашата страна идва през май. Гнездото си прави направо на земятя. В него снася по две пъстри яйчица, които мъти около половин месец.
Публикувано изображение
Снимка на Нощна лястовичка благодарение на "kmvasilev"

Този пост е редактиран от handcream: 01 юли 2009 - 20:55

Дай на простака власт и му гледай сеира!

#40 ДзВяРа!

ДзВяРа!

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1204 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:България

Публикувано 01 юли 2009 - 20:07

Мида е най-дълголетното познато животно, живяло между 405 и 410 години!

Mида, извадена от крайбрежието на Исландия, е най-дълго живялото познато животно. Учени от университета Бангор в Уелс заявиха, че мекотелото е на възраст между 405 и 410 години и може да предложи нов поглед към тайните на дълголетието.

Изследователите изчислили възрастта на екземпляра като преброили пръстените по черупката му. Според книгата на рекордите „Гинес“ най-дълго живялото животно досега е било арктическа мида на 220 години, открита през 1982 г. Друга мида от исландски музей е на 374 години, което означава, че новото откритие е с 31 години по-старо.

Мидата е получила прякора „Минг“ – на името на китайската династия, управлявала по времето, когато мекотелото се е родило. В ранното детство на Минг кралица Елизабет I е била на трона на Великобритания, а Шекспир е писал „Отело“ и „Хамлет“.
Публикувано изображение

Източник:MystiColors Portal
Дай на простака власт и му гледай сеира!





0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни