Към съдържанието




Снимка
- - - - -

Смятане на проценти. Как ?


Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да отговаряте в нея, но винаги можете да създадете нова ;)
12 отговора в тази тема

#1 vinsbg

vinsbg

    Потребител

  • Потребители
  • PipPip
  • 79 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 19:16

Как се задава формулата за смятане на проценти ?С++
и имам примерно условие r=a/b как да задам след операцията деление да показва резултата и цифрите ако има след запетая.. ?
пример сега ако имам 213/95 ми дава = 2..а искам да ми извади целия резултат или поне до някъде 2,2412...

#2 capnemo

capnemo

    Експерт

  • Глобални модератори
  • 32110 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 19:19

Как се задава формулата за смятане на проценти ?С++
и имам примерно условие r=a/b как да задам след операцията деление да показва резултата и цифрите ако има след запетая.. ?
пример сега ако имам 213/95 ми дава = 2..а искам да ми извади целия резултат или поне до някъде 2,2412...

float

#3 Phonomania

Phonomania

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1178 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 19:26

cout<<setprecision(БРОЯ_СЛЕД_ЗАПЕТАЯТА)<<......;
или
cout.precision(БРОЯ_СЛЕД_ЗАПЕТАЯТА);
cout<<.....;

Трябва да е тип double/float.
Пропуснах да отбележа, трябва ти: <iomanip.h>



За да имаш процента на някаква част:
делиш тази част на целия сбор (примерно 95/(213+95)*100 ):)

Този пост е редактиран от Phonomania: 04 февруари 2010 - 20:15


#4 vinsbg

vinsbg

    Потребител

  • Потребители
  • PipPip
  • 79 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 19:26

float

Това го оправих, а процента как се представяше ?

#5 capnemo

capnemo

    Експерт

  • Глобални модератори
  • 32110 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 19:28

Това го оправих, а процента как се представяше ?

n/m*100 дава процентите на n от m

#6 vinsbg

vinsbg

    Потребител

  • Потребители
  • PipPip
  • 79 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 19:43

r=(a*b)/100 така мисля, че ми смята правилно...

#7 capnemo

capnemo

    Експерт

  • Глобални модератори
  • 32110 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 20:06

r=(a*b)/100 така мисля, че ми смята правилно...

продължавай да си мислиш.....
http://math.about.co...y/aa061502a.htm

#8 vinsbg

vinsbg

    Потребител

  • Потребители
  • PipPip
  • 79 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 20:33

продължавай да си мислиш.....
http://math.about.co...y/aa061502a.htm

формулата по която го смятам изкарва същото както и в линка, който ми показа..

Този пост е редактиран от vinsbg: 04 февруари 2010 - 20:35


#9 capnemo

capnemo

    Експерт

  • Глобални модератори
  • 32110 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 20:38

формулата по която го смятам изкарва същото както и в линка, който ми показа..

НЕ Е a*b/100, a/b*100 е правилното


3*10/100=0.3
3/10*10=30 (което е правилния отговор т.е. 3 е 30% от 10)

#10 vinsbg

vinsbg

    Потребител

  • Потребители
  • PipPip
  • 79 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 20:52

НЕ Е a*b/100, a/b*100 е правилното


3*10/100=0.3
3/10*10=30 (което е правилния отговор т.е. 3 е 30% от 10)

Много съм се заблудил.
Извинявам се, че така упорито спорех..

П.п/
Как да го направя всичкото това да ти даде възможност да си избереш друго.В смисъл избираш събиране..смяташ си и ти затваря програмата..Искам да не я затваря докато потребителя не реши.Предполагам ще ми трябва още едно меню примерно "3.Izhod" и това да се сложи в while(choice!=3); ама не ми се получава нещо..
#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
int a,b,c,r,izbor;
    cout <<"\n                     =SIMPLE CALCULATOR=\n";
    cout <<"\n                      Izberete operaciq: \n";
    cout <<"\n                   =========Menu 1=======";
    cout <<"\n                   ==    1.Sybirane    ==";                  
    cout <<"\n                   ==    2.Izvajdane   ==";
    cout <<"\n                   ======================";
    cout <<"\n                           Izbor: "; cin >> c;
switch(c)
{
         case 1:
              cout <<"\nSybirane: ";
              cout <<"\n=====================";
              cout <<"\nVyvedete pyrvoto chislo: "; cin >> a;
              cout <<"\nVyvedete vtoroto chislo: "; cin >> b;
              r=a+b;
              cout << r <<endl; break;
         case 2:
              cout <<"\nIzvajdane: ";
              cout <<"\n=====================";
              cout <<"\nVyvedete pyrvoto chislo: "; cin >> a;
              cout <<"\nVyvedete vtoroto chislo: "; cin >> b;
              r=a-b;
              cout << r << endl; break;
}
system("pause");
return 0;
}

Този пост е редактиран от vinsbg: 04 февруари 2010 - 20:55


#11 capnemo

capnemo

    Експерт

  • Глобални модератори
  • 32110 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 20:56

НЕ Е a*b/100, a/b*100 е правилното


3*10/100=0.3
3/10*10=30 (което е правилния отговор т.е. 3 е 30% от 10)


Разбира се трябва да е така:
3/10*100=30 :cool:

while (true)
{
switch(c)
{
 case 1:
 cout <<"\nSybirane: ";
 cout <<"\n=====================";
 cout <<"\nVyvedete pyrvoto chislo: "; cin >> a;
 cout <<"\nVyvedete vtoroto chislo: "; cin >> b;
 r=a+b;
 cout << r <<endl; break;
 case 2:
 cout <<"\nIzvajdane: ";
 cout <<"\n=====================";
 cout <<"\nVyvedete pyrvoto chislo: "; cin >> a;
 cout <<"\nVyvedete vtoroto chislo: "; cin >> b;
 r=a-b;
 cout << r << endl; break;
 case 3:
 exit;


}
}
нещо такова

Този пост е редактиран от capnemo: 04 февруари 2010 - 20:58


#12 vinsbg

vinsbg

    Потребител

  • Потребители
  • PipPip
  • 79 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 21:08

Разбира се трябва да е така:
3/10*100=30 :cool:

while (true)
{
switch(c)
{
 case 1:
 cout <<"\nSybirane: ";
 cout <<"\n=====================";
 cout <<"\nVyvedete pyrvoto chislo: "; cin >> a;
 cout <<"\nVyvedete vtoroto chislo: "; cin >> b;
 r=a+b;
 cout << r <<endl; break;
 case 2:
 cout <<"\nIzvajdane: ";
 cout <<"\n=====================";
 cout <<"\nVyvedete pyrvoto chislo: "; cin >> a;
 cout <<"\nVyvedete vtoroto chislo: "; cin >> b;
 r=a-b;
 cout << r << endl; break;
 case 3:
 exit;


}
}
нещо такова

така ми повтаря първия избор.Ако съм избрал 1 само него ми повтаря..Идеята е пак да може да се избере 1 или 2

#13 capnemo

capnemo

    Експерт

  • Глобални модератори
  • 32110 мнения

Публикувано 04 февруари 2010 - 21:09

така ми повтаря първия избор.Ако съм избрал 1 само него ми повтаря..Идеята е пак да може да се избере 1 или 2


сложи четенето в while