Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания - част ІІ

Featured Replies

Кой;според науката; е източникът на генетичната информация?

--------------------------

Един августински монах - Мендел, известен като брат Грегор, е бащата на генетиката. :(

А източникът на генетичната информация е на финоматериално ниво, а в материята този източник само се отразява. Ма научниците веднага ще обявят това твърдение за мракобесно, средновековно и напълно недостойно за научното дело на ...монахът брат Грегор. :P

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 132,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Няма противоречие.

Просто прочетете много внимателно двете глави на Битие; които всъщност описват едно и също събитие.Нещата не си противоречат относно събитието-Сътворението. В Битие първа глава се описват "шесте дни на сътворението" и седмият ден на божията почивка-шабат. Битие 2 глава описва само с един ден от тази седмица на сътворението – шестия ден;тогава , когато Бог е направил човека. В първата глава Битие представя сътворението на човека на шестия ден като кулминация или връхната точка на Сътворението. След това, във втората глава, СЕ ОПИСВАТ С по-големи подробности сътворяването на човека. Това е един често срещан литературен способ да се описва събитието от общото към частното.

Относно животните...

19. Господ Бог направи да произлязат от земята всички полски животни и всички небесни птици, и (ги) заведе при човека, за да види, как ще ги нарече той, та, както човекът нарече всяка жива душа, тъй да бъде името й.

Някъде да виждате да е писано че син кит е дефилирал пред Адам?

използването на литературни способи , навежда на мисълта ,че има и литературна измислица?:)

а за синия кит не е ли създаден от бог?Кой му дава името?Или той просто прави забавление на Адам, да го разсее от скуката?

--------------------------

Един августински монах - Мендел, известен като брат Грегор, е бащата на генетиката. :)

А източникът на генетичната информация е на финоматериално ниво, а в материята този източник само се отразява. Ма научниците веднага ще обявят това твърдение за мракобесно, средновековно и напълно недостойно за научното дело на ...монахът брат Грегор. :D

Не, защото е точно така.

Вие; правите две взаимно изключващи се по смисъл и логика изказвания. От една страна човек се отказал от Бога и тръгнал да твори.Второто ..че точно този акт довел човека до Бога.

Не съм казала това, което сте написали. Отново прочетете поста ми и малко повече мислете.

Въпрос на време е науката да си докаже стари неща и да им постави научни имена. Когато налице ще е някакво знание и същата нагласа към света, колко ще са тези, които няма да похулят Светия Дух?

Уважаема;

нямам ясновидските способности на Ванга;за да гадая какво сте искала или мислела да кажете. Мога само да прочета какво сте писали. Твърдя че има недомислица в поста Ви.Но щом се чувствате засегната ;то нека да направим един реверанс към Вас и да дисектираме отново поста Ви.:

детайлно:

1Така е, всички открития в науката и прогреса на Човечеството се дължи на факта, че Човекът е отказал да се оповава на Бога, превъзмогнал е вярата си в Него

2поел живота и сътбата си в свои ръце, като е започнал да казва и, да твори, пренебрегвайки библейски и църковни постулати и догми в писанията на пророци и свещеници

3. Това е начинът да се доближаваме до Бога, по чийто образ и подобие сме създадени.

Както виждате до тук няма никакво противоречие с написаното от мен:

Не съм ви препоръчала да гадаете, а да прочетет отново поста ми и да помислите отново.

Написаното от вас е: От една страна човек се отказал от Бога и тръгнал да твори. Второто ...,че точно този акт довел човека до Бога.

1. Никъде не съм написара, че човекът, като е тръгнал да твори, се е отказал от Бога. Отказал се е да се оповава на Него и да Му вярва. ( Нали разбирате, че това са две различни неща!?)

2. Не съм написала, че този акт е довел човека до Бога, а че води човека до Бога. (трябва да схащате разликата)

Ако продължавате да твърдите, че 1. и 2. са "взаимно изключващи се по смисъл и логика изказвания", проблемът не е в написаното от мен.

• 9 месеца по-късно...

Бог ни е създал човеци и такива трябва да бъдем!! Човеци с главно Ч!

Един човек изхвърлил майка си на улицата, хвърлил детето си в соц. домове, една жена абортирала заради кариера това човек ли е??

Ако следваш Христос ще бъдеш християнин, но никога Христос - никога

Ако следваш Мохамед ще бъдеш мюсюлманин, но никога Мохамед - никога

Аз сматам, че да следваш някого значи да вървиш по чужд път! Ето защо моята истина е Дик (Октим) - падане ставане - но директно към Бога, без посредници!

Пропуснахте последните две изречения!

Ева и Адам не са изгонени от Рая! Те е трябвало да напуснат по целесъобразност!

3:22 И Господ Бог каза: Ето, човекът стана като един от Нас, да познава доброто и злото; и сега, за да не простре ръката си да вземе и от дървото на живота, да яде и да живее вечно,

Ето това е въпроса: Защо след като са яли от дървото на знанието да не ядът от дървото на живота! Отговора е в:

3:12 И човекът рече: Жената, която си ми дал за другарка, тя ми даде от дървото, та ядох.

3:13 И Господ Бог рече на жената: Що е това, което си сторила? А жената рече: Змията ме подмами, та ядох.

Двамата не са поели отговорност за стореното!! И Бог е разбрал, че е допуснал голяма грешка! Поради любовта си към двамата е пропуснал да им вмени чуство за отговорност! Знание + безотговорност + безсмъртие = ? Потвърждението е в следващия стих:

3:24 Така Той изпъди Адама; и постави на изток от Едемската градина херувимите и пламенния меч, който се въртеше, за да пазят пътя към дървото на живота.

Тука трябва да изтъкнем като потвърждение на тезата, че Ева и Адам не са изгонени и факта, че не е поставена охрана на вратата, а само към дървото на живота!

3:21 И Господ Бог направи кожени дрехи на Адама и на жена му и ги облече.

Бог направи кожени дрехи, забележете направи, а не създаде, което ще рече, че ги е научил как да си правят кожени дрехи! Това е акт на загриженост а не на гняв! Това ще рече и, че двамата не са напуснали веднага градината, а най-малко след месец!

Това, че Ева и Адам са осъзнали голотата си, значи ли, че в Едемската градина всички са се разхождали голи?

И една поука за нас потомците: Знанието е знание само когато си подготвен за него, инак е бомба със закъснител! Провинението на змията е, че е подтикнала към знание неподготвени за това хора!

Изпращайки Ева и Адам до вратата Бог каза:

Изпращам ви в този суров свят да се научите чрез труд и мъка на отговорност за постъпките си! Когато това стане вратите ще бъдат отворени!

Въпрос: Защо Ева и Адам не са се върнали да потърсят помощ директно, вратите не са били охранявани!

Знание + безотговорност + безсмъртие = ? - може и да има един в Библията, който ги претежава и трите - и това е падналият, само че и той се е допитвал до благоволението на старозаветният бог..

Мисля, че разбирам защо много неортодосални християни, не харесват особено, много неща в СЗ, но положението е такова, че Новият Завет е, и не е унинисон със Старият. Така го виждам аз.

• 4 седмици по-късно...

Слушай сега супер смешко..да не кажа ариец Тихчо :wink12:

Ей тия думички дето съм ти ги болднала в червено показват;че ти си;или напълно луд; или лъжец/отделно от факта ;че си абсолютен невежа по коментирания въпрос/Сори това е констатация на факт.Ей сега ти обяснявам защо:

1Само части от Данаил иЕздра са написани на арамейски език!!Така ;че според писаното по горе от теб ти притежаваш автентичното божие слово..тоест СЗ защото Данаил и Ездра са част от СЗ...много благодаря за признанието.

Така ;че тия твои изцепки всеки ваш цитат от Стария Завет не ме касае ни най-малко.-са смешки защото ако имаш нещо на арамейски то е точно СЗ!!!

2 Няма написан НЗ на арамейски!!!! Няма

3 Няма съхранени части от библията написани на арамейски език-има запазени техни преводи на гръцки.

Най -ранния известен ръкопис на еврейска библия е от масоретския период и тя пак е копие и се намира в Ленинград; другокопие на еврейската библия е Кодекс Лаудианус и се намира в Оксфорд; части от Кодексът Бен Ашер от Алеп се намират в различни музеи по света.трябва да ти кажа ;че ръкописите се съхраняват при изключителни мерки за сигурност отделно от това и при специални климатични условия в помещенията.

Ти как съхраняваш твоя арамейски оригинал..в мазето на баба ти или в саламура? :tongue2:

и още за твое светлейше невежество-Таргумите не са дословни преводи; по скоро са записани устни преразкази и те се появяват много по късно и то сред вавилонските евреи които са говорили на арамейски.Днес в много съвременни издания на еврейската Библия арамейските таргуми се привеждат паралелно с текста на иврит.

Приканвам те най официално пред всички тук да дадеш линк в който да видим твоя НЗ :tongue2: ;който всъщност е СЗ написан на арамейски-иначе си или лъжец или луд-ти избираш кое ще бъде по добре за теб.Обещавам най -тържествено ако ти имаш частите на Данаил и Ездра на арамейски да ти пратя екип на Нешънъл Джиографик и Хистори да направят филм за тях!!!!

Чакам да видя..надявам се за всички тук ще бъде интересно!Ще ти го припомням във всеки пост!!!

4 Сега да видим защо си лъжец.....ами името на Естир...Естир се пише само в Синодалните библии.Еврейското име е Адаса ;а персийското Естир/което се превежда като звезда/..така ;че смешко ако знаеш и една дума да четеш на някой от еврейските езици;;то щеше да ми дадеш цитат с името Адаса ;вместо да ми тикаш под носа синодална библия пълна с грешни преводи.нещо заради което между другото не можете да разберете много от писаното в Библията.Преводите са много различни - от буквални до съвършено свободни; така епископ Вулфила, който превежда Библията за готите, не включва книгите Царства. Той правилно смятал ;че народа му и без това си бил достатъчно войнолюбив и нямало нужда да налива още масло в огъня на прекомерната му агресия.

5 Направи си справка за арамейския език;той произлиза от староарамейския който е и основният език на Талмуда!!!Както казах иудеите по време на вавилонския плен са говорили арамейски;а пророк Данаил е иудеин пишещ на аремейски по времето на този плен..анадъммо шинди :tongue2: ..малко материалец да прочетеш по история няма да ти навреди.

Смешкооооо;предупредих те фнимавай бре душата;внимавай с врага отвори си третото очо където и да се намира;ся не те карам да ме обикнеш;че да ме опознаеш..просто си проверявай фактите;че да не се излагаш. :tongue2:

пп чакам линкче за "арамейските " ти оригинали на СЗ :tongue2:

Ех, бива ли толкова простотия? За пореден път изопачавате думите ми и жонглирате по еврейски с тях. Въпреки,че толкова пъти Ви написах,че вашата Талмуда -/Стар Завет/ - мен лично не ме касае, това не е наша религя,това са измислици на вашите равини. Много пъти Ви писах,че нашата религия е Словото Божие! Позната на хората с подмененото име - Нов Завет. Къде видяхте тук да намеквам,че притежавм вашата фалшива Талмуда- Стар Завет? Нали знаете,че никак не ми е приятно да докасвам еврейски неща, още по-малко да ги притежавам. Опазил ме Бог! Но някой ваш лакей се стреми да не мога да ви отговоря и постоянно трие мнението ми. Но няма да се уморя да го пиша отново и отоново, за да покажа и докажа лъжите с които боравите и как изпопачавате думите. Направих снимка точно на това което съм казал, а вие за пореден път типично по еврейски нагло и най цинично лъжете и жонглирате с думите ми. Но както е казъл Исус това вие по наследство,защото във вас няма истина.

Публикувано изображение

Надявам се поне 10 пъти да го прочетете, за да ме разберете и да спрете да лъжите и да ми приписвате думи които не съм казвал.

• 1 месец по-късно...

Един бърз въпрос;на който изисквам такъв отговор :защо след като Стар Завет е фалшив не го изхвърлите от Библиите си?

Просто е, може би е нужно да прочетете написаното по-горе няколко пъти за да го осъзнаете. Аз не притежавам Библия, аз претижавам Словото Божие! Което ще рече,че не пише на него Библия или каквото и да е талмудитско название. Ако не сте забелязали,че съществува, отделно и самостоятелно Нов Завет- без талмудитската измислица Стар Завет. Това е ваш пропуск и ваш проблем не мой. Но не твърдете глупости,че не сме го изхвърлили. Отдавна е изхвърлена вашата фалшива Талмуда която се мъчите всячески да я прешивате към Словото Божие и я размахвате сега пред света,че вашия фалшив Бог Йехова ви е дал правото на тази земя която напойхте с толкова много невинна семитска кръв. Войната в Сирия е просто неизбежна, въпрос на време е да сринат и тази страна. По простата причина,че единствената възможност да се разширява фалшивата масоно-еврейска държава Израел е в тази посока, да завземе земите на Сирия. Това е толкова очевадно, но само за хора които са свикнали да ползват главите си за нещо повече от носене на шапка. За останалите е невъзможно, те са във вертикална кома, наложена и спусната от медиите за масова дезинформация....

Ако имахте, поне малко разум,щяхте да забележете какво става в поюдейчината ни така наречена Църква и нямаше да задавате подобни въпроси на които отговора е очеваден. Може ли да се избере, между 12 ченгета с пагони прикрили се като патриарси, може ли да се избере нещо друго освен ченге? Когато говоря за превземането на Християнството от вътре имам точно това в предвид, това наследство,което юдео-болшевишкият комунизъм-социализъм ни наложи на сила и напрактика превзе Християнството отвътре. Това го постигнахте с наложеният ни на сила комунизъм-социализъм от евреина Йосиф Сталин. Но сега тръбите,че Църквата била отделно, самостоятелн и масоно-еврейската държава не се месила в Духовните неща? Да, тя не се меси, само ги е отгледала,обучила, назначила тези 12 ченгета и ни дава право избор? Да избираме между 12 попове с пагони? Всъщност дали въобще имаме избор? По същият начин стоят нещата с партиите в този опит за държава. Аз обичам Родината си, но мразя масоно-еврейската държава която,ни бе наложина от юдео-болшевишкият комунизъм-социализъм и отне само името, България на моята Родина.......

п.п. Марея@! Не се хлъзгайте по повърхността на медиите за масово оглупяване. Това което показват привидно, турците е само театър за наивници. Важно е, да познавате много добре задколисието, това което не се показва, което е скрито и премълчавано от медиите, за да можете да се орентирате правилно в настоящето и бъдището. Турция,Исляма те са само параван и играчка в юдейските ръце, те са тяхно творение, за постигане на ционитските интиреси. В крайна сметка Съединените Еврейски Щати на коя граница постяват ракети и се подготвят да ударят Сирия,една страна, която не може да се справи с вътрешните, инкрименирани и внесени обучени, платени терористи, които наричат бунтовници от СЕЩ, та камо ли да си помисли да нападне Турция която превъзхожда много кратно във всяко едно военно отношение Сирия. Тук играта е друга, просто юдеите от СССР-Русия , които притежават военни бази в Сирия, тайно ще се договорят с юдеите от СЕЩ и тогава Сирия ще изпита ужаса на юдейският тероризъм прикрит зад така наречените бунтовници, за демокрация? Ала крайната цел винаги остава една и съща,разширяване на масоно-еврейската фалшива държава Израел..... Къде е била тази фалшива масоно-еврейска държава през 1944, 1945,1946,1947 година? Затова им бе нужна ВСВ. Войната е еврейската жътва и ако си направите труда, да анализирате,сравнявате и съпоставяте нещата, ще видите,че те винаги излизат печаливши и облагодетелствани и скрити от всяка една война на всякъде по света. Защото след всяко едно завоевание поставят скрити евреи на възлови места и ограбват ресурсите на тези поробени държави в това число и България........

Под натиска на Съединените Еврейски Щати тук в България бе създадена турската противоконституционна терористична групировка наречена ДПС-за да могат когато си пожелаят да предизвикат конфликт,размирици и да изкочат от военните бази миротворците от СЕЩ... Нищо ново не са научили, но и нищо старо не са забравили. Ако си направите труда да анализирате, сравните и начертаете карта, където СЕЩ изнася ДЕМОКРАЦИЯ и има военни бази , много ясно ще видите пътя по който ще минава тръбата с петрол, газ - затова са в Авганистан, но ограбват и нашата държава,защото ние всички плащаме на контингента ни,затова няма за пенсии, маичиснства.... Затова преди изнасяха и финасираха комунизъм и завземаха ресурсите на поробените комунистическите държави, но сега дойде ред на завладяването на Африканската земя. Разликата е привидна, преди изнасяха и финансираха комунизмът, сега изнасят ДЕМОКРАЦИЯ. Заради същите интереси петрол и газ и най вече и пътя по който да минават тези тръби, се води познатата ви руско-турска война, най вече заради пристанището Баку. Но това е дълга тема.....

valkiria,вие може да смятате така и да твърдите,но няма как да го докажете защото това не е истина,но пък съм любопитен какви са тия доказателства!?кажете ни,но ако може в темата за тълкование на библията,че тука пак ще ни се скарат!! www.kaldata.com/forums/topic/161444-библията-въпроси-отговори-тълкувания-част-іі/

Св.Писание ни учи, че Божеството се състои от три лица: Отец, Син и Св. Дух.Един Бог в три лица, три отделни личности.И трите личности са представени в Библията като вечни, всемогъщи, всезнаещи, святи. Те са равни, с еднакъв ранг и достойнство. Всяка от тях е съществувала винаги и не може да се каже, че Отец е съществувал преди Сина и Духа. всяко от трите лица  е цялото, не част от цялото! Битие 1:26:   “И каза Бог: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие...” Мат.3:16,17:   “И като се кръсти Исус, веднага излезе от водата; и ето отвориха Му се небесата и видя Божият Дух, че слиза като гълъб и се спускаше на Него; и ето глас от небесата, който казваше: Този е възлюбеният Ми Син, в Когото е Моето благоволение.”   Христос, Божият Син се кръщава и се моли на Отца. Отец заявява, че това е Неговият възлюбен Син и Св.Дух под формата на светлинен гълъб трепти над главата на Сина. Кол.1:15-17   “В Него, Който е образ на невидимия Бог, първороден преди всяко създание; понеже чрез Него бе създадено всичко, което е на небесата и на земята, видимото и невидимото, било престоли или господства, било началства или власти, всичко чрез Него бе създадено; и Той е преди всичко и всичко чрез Него се сплотява” Богочовешката природа на Христос, това че Той е Бог и човек в една личност, сътворението на света, възкресението на мъртвите!Тези неща превъзхождат човешкия ограничен ум и никой не е в състояние да обясни!Имаме два завета и един законодател!Когато Апостол Павел съпоставя двата завета най-ярко личи,че законодателя е един!

хайде сега да видим и значението на елохим..след като бог казва:

“И каза Бог: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие..

защо след това следва" и създаде бог човека по свой образ и подобие" тоест веднъж говори в  в множествено после в единствено число.отговора е тук и него ти оставям за домашно

Отговорът да не е в Дварим 6:4, което преди цитира: "Шма Йисраел, Адонай Елохейну, Адонай Ехав".

Чудех се... Така и така щом Тора е единственото правилно учение и щом, както се оказа, генетичните особености могат да не са от такова значение според някои равини, всички хора би трябвало да го приемат и да станат иудеи. Тогава неизбран няма да остане.

Фарисеите не са ли били кабалисти? С персийска закваска.

Св.Писание ни учи, че Божеството се състои от три лица: Отец, Син и Св. Дух.Един Бог в три лица, три отделни личности.И трите личности са представени в Библията като вечни, всемогъщи, всезнаещи, святи. Те са равни, с еднакъв ранг и достойнство.

Хайде да уточним, че никъде и под никаква форма не е изказана в Библията подобна теза.

За трите лица пише в неоплатонизма, и от там навлиза в християнството.А Библията напротив, категорично опровергава подобни твърдения.

Според НЗ запитали Иисус:

-Кога е съдния ден?

На което той отговорил.

-Не зная, това знае само Отец.

А в евангелието от марко(13/32) разликата м/у отец и син е подчертана изрично.

Марк 13: 32. А за онзи ден или час никой не знае - нито ангелите на небесата, нито Синът, а само Отец.

В друг случай Иисус отива да провери смокиня дали е дала плод.

Всезаещия Бог не проверява, а знае.

Хайде да уточним, че никъде и под никаква форма не е изказана в Библията подобна теза.

За трите лица пише в неоплатонизма, и от там навлиза в християнството.А Библията напротив, категорично опровергава подобни твърдения.

Според НЗ запитали Иисус:

-Кога е съдния ден?

На което той отговорил.

-Не зная, това знае само Отец.

А в евангелието от марко(13/32) разликата м/у отец и син е подчертана изрично.

Марк 13: 32. А за онзи ден или час никой не знае - нито ангелите на небесата, нито Синът, а само Отец.

В друг случай Иисус отива да провери смокиня дали е дала плод.

Всезаещия Бог не проверява, а знае.

---------------------------------------

Само една малка поправка  - коренът е египетският херметизъм, който е в основата и на гностичните течения и школи в Александрия, а неоплатонизмът е наукообразното им  отражение в локвата на материята...

:wors:

искате да кажете , Бог се е учил от египтяните и от платон?или че тях бог не ги е създал, а те са преди него или че ако не беха те,сега нямаше да има библия?

искате да кажете , Бог се е учил от египтяните и от платон?или че тях бог не ги е създал, а те са преди него или че ако не беха те,сега нямаше да има библия?

Не това ти казваме Глен, а следното:

Ако е Иисус е БОГ, както казваш ти, то той не би могъл да не знае, не би могъл да не е информиран за нещо, а според евангелито от Марко - самият Иисус, а не някой друг казва:

А за онзи ден или час никой не знае - нито ангелите на небесата, нито Синът, а само Отец.

Тоест с думите, че Бог е един в три лица, едно от които е Иисус, и като такова божествено лице е всезнаещ и т.н. ти влизаш в спор със самият Иисус.

Ето ти и друг пример, пак от Марко

12. На другия ден, когато излязоха от Витания, Той огладня; 13. и като видя отдалеч една смоковница, покрита с листа, отиде, дано намери нещо на нея; но, като дойде при нея, не намери нищо, освен листа, понеже още не беше време за смокини

Как така Бог отива да търси нещо? Не знае ли той, че няма плод смокинята, а трябва да отиде при нея за да провери.И на това отгоре не е намерил.Не знае ли, че не е време за смокини, докато евангелиста е знаел?

Може ли Бог, да не намери нещо? Как така Бог не знае и проверява, а евангелиста е наясно и даже обяснява защо нямало смокини?

Тая смоковница е преобраз!Това сме аз,ти които сме израсли,пуснали клони,богато украсени с листа,но нямаме дори един плод,плода на покаянието !

Но най вече това е дадено за еврейския народ!Когато Исус слизал от Витания към Йерусалим, Той не е търсил  да задоволи физическия си глад, но е търсил „добре узрелите смокини” на нацията Израел, която Бог бе посадил сред градината на народите. Божият копнеж през целия исторически път на Израел е да бере плодове от смокиновото дръвче, но  Израел не разпозна Истинският Отрасъл!, Бог не хвърля думите си напразно, нито Исус би се държал по този начин ако нямаше някакво важно послание Когато Исус не намира плодове на смокиновото дръвче и го проклина, Той показва  на учениците си, че нацията Израел до този момент не е дала плодове от клоните, по простата причина, че това  поколение не е разпознало „времето, в което е било посетено” от техния Месия!Израел трябваше да предвиди, че „сезонът за идването на Месията” е настъпил и времето за бране на добри смокини е близо.Сезонът за разцъфването на Израел бе дошъл и добрите смокини се очакваха, но бе още твърде рано за плодовете.За това Марк (11:13) изразява този момент по следния начин: „И като видя отдалеч една разлистила се смоковница, дойде, дано би намерил нещо на нея; но като дойде до нея, не намери нищо, само едни листа, защото не беше време за смокини…”

valkiria ,чел съм Стария завет и знам,че целия е пътеводител към Христа,още в началото Бог обещава на Адам спасител,всички пророци говорят за него!Исая най-много е писал,с подробности за раждането,живота и смъртта му,подробно е описал и външния му вид!Данаил даде точно след колко години ще се роди-70 седмолетия или 490 години,Агей успокои евреите,като им каза,че втория храм ще е по-велик от първия,защото там ще влезе и говори Спасителя и другите пророци също!Матей нарича своята история евангелие,след като е изпълнен със Светия Дух- ;Не с труд и пот, не с усилия и страдания сме получили ние това, което имаме, а само чрез любовта на Бога към нас.: Вие знаете тези неща,но интересно какъв е месията,когото чакат евреите,на какво отговаря,защото пак според писанията на вас(а после и на нас) ви предстои да приемете антихрист за месия?на кое отговаря тоя месия в Стария Завет?

Така както е цитирано, откъде не си посочила, излиза, че Иисус ги съветва да не следват допълненията и тълкуванията на писмения закон. А те са това, не промени в библейските закони. Нещо не е както трябва, но както и да е.

хайде обаче да отидем на еврейския вариант на Матей защото посланието му е именно до иудеите:

"На мястото на Моисей са седнали книжниците и фарисеите. Затова всичко, което той (Мойсей) ви заръча, правете и

пазете, но според реформите (таканот) им и делата (маасим) им не постъпвайте; понеже говорят, а не вършат.”

"къде точно видя;че .употребявам в презрителен смисъл таканот..я се върни и прочети още веднъж внимателно.колкото до фарисеи и кабалисти..казвам ти по писанията им ще ги различиш...кой какво е написал..това ти е за домашно."

По писанията им ще ги различа, по какво друго - ако мога, но се чудя дали ти можеш, защото отговорите ти не са обосновани. Прекалено са тайнствени.

Редактирано от witness (преглед на промените)

Писано е че ще го опознаете!Всички евреи в един глас ще извикат-Дойди, Господи Исусе!Преди това обаче има да се случат доста неща,ако искаш отговори ми на въпроса!

Тая смоковница е преобраз!Това сме аз,ти които сме израсли,пуснали клони,богато украсени с листа,но нямаме дори един плод,плода на покаянието !

Но най вече това е дадено за еврейския народ!Когато Исус слизал от Витания към Йерусалим, Той не е търсил  да задоволи физическия си глад, но е търсил „добре узрелите смокини” на нацията Израел, която Бог бе посадил сред градината на народите. Божият копнеж през целия исторически път на Израел е да бере плодове от смокиновото дръвче, но  Израел не разпозна Истинският Отрасъл!, Бог не хвърля думите си напразно, нито Исус би се държал по този начин ако нямаше някакво важно послание Когато Исус не намира плодове на смокиновото дръвче и го проклина, Той показва  на учениците си, че нацията Израел до този момент не е дала плодове от клоните, по простата причина, че това  поколение не е разпознало „времето, в което е било посетено” от техния Месия!Израел трябваше да предвиди, че „сезонът за идването на Месията” е настъпил и времето за бране на добри смокини е близо.Сезонът за разцъфването на Израел бе дошъл и добрите смокини се очакваха, но бе още твърде рано за плодовете.За това Марк (11:13) изразява този момент по следния начин: „И като видя отдалеч една разлистила се смоковница, дойде, дано би намерил нещо на нея; но като дойде до нея, не намери нищо, само едни листа, защото не беше време за смокини…”

Ах друже, позволи ми все пак да не съглася с теб.Макар че прекрасната valkiria1 премного умножи скромните ми познания, все пак наистина съм прочел книгата наречена Библия, а и съм се допитвал до знаещи християни в един друг форум.Но чудно, и там не съумяха да ми обяснят споменатото от мен вече в пасажа.

Да речем, че твоето обяснение е напълно допустимо, макар че все пак, така позволяваме своеволни интерпретации на текста.Но още един болен въпрос пак в тази връзка.

Ами защо Иисус греши , в смисъла на допуска грешка, която дори аз, съвсем незначителния човек не бих допуснал.

Ето например, говорейки за Давид ни казва(цитата е от Марко 2;23-26):

23 И в една събота, когато минаваше през посевите, учениците Му, вървейки из пътя, почнаха да късат класове. Публикувано изображение 24 И фарисеите Му рекоха: Виж! защо вършат в събота нещо, което не е позволено? Публикувано изображение 25 А Той им рече: Не сте ли чели що стори Давид, когато беше в нужда, и огладня и мъжете, които бяха с него? Публикувано изображение 26 Как влезе в Божия дом, когато Авиатар беше първосвещеник и изяде присътствените хлябове, които не е позволено никому да яде, освен на свещениците, като даде и на ония, които бяха с него

Добре, но самата Библия казва, че това не е станало при Авиатар, а при неговия баща Ахимелех.

Как така Бог греши? А какво да кажем когато прави пророчества, а те не се сбъдват.

При това говорим за най-важното пророчество - това за неговата смърт.

Ето прочеството.

40. защото, както Иона беше в утробата китова три дни и три нощи, тъй и Син Човеческий ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи.

Кога е разпънат Иисус според евангелията, та да е престоял в сърцето на земята три дни и три нощи.

Внимателно прочети текста, не се казва три дни само, а три дни и три нощи.

Кои са тия трите нощи ако е разпънат в петък, а на сутринта в неделя гроба е бил вече празен.

Може ли Бог да прави неверни пророчества?

Ето такива въпроси ме мъчат драги Глен и отговора все ми убягва.Надявам се ти да успееш да ми го покажеш.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Рекох да се просветя минимално в еврейските учения и о, тьма тмущая, в голямо изумление попаднах и не мога да разбера какво идейно течение в иудаизма поддържаш – защото учението на фарисеите лежи в основата на съвременния иудаизъм. Някакво ново садукейство може би, защото основният спор между задокити и фарисеи се е въртял около Устния закон, получен според фарисеите от Мойсей на Синай едновременно с Писмения; така че според тях Тора трябва да се разбира в светлината на тълкуванията на законоучителите, запознати с устното предание и надарени с разум да интерпретират законите. Затова са се появили Мишна, Талмуда, Халаха (не съм сигурна как се транскрибира на български) и всичко, което ти наричаш с презрение такканот, върху които е основано еврейското законодателство! Не разбирам каква доктрина прокламираш, вероятно своя собствена. Не че в това има нещо лошо, повечето сме така ;) Например valentinus:

...а гностичните течения са отразени в морето на не-материята, разбира се.

Дори само при намеците си за информираност за теургията на неоплатонизма, не бих я нарекла наукообразна. Направо като отделна наука ми изглежда, не чак толкова отдалечена от египетската.

-------------------------------------

За мен философията се отнася към трансфигуративните мистерии по същият начин, по който двумерната сянка към тримерният си причинител. Съвсем отговорно го твърдя, не като лаик  - имам втора специалност философия в СУ, ако това значи нещо.

Намасте :wors:

хахаа..залагам 2000 шекела за теб драги ми бадр ;срещу всеки един християнин и правилното разбиране на вярата му  тук...

малеееей ей тва чудо има ли кой да го преведе :tongue2:

------------------------

Няа кой - ако можех - що да го пиша?! ;)

само проверявах дали още спиш :tongue2:

ами - събудиха ме още в шест - да ми искат разни работи, при това чисто безкористно, само от любов към материалните придобивки. И така се настроих мнооогу гнУстично, както си и личи - изпоцапах навсякъде...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.