Към съдържанието




Снимка
- - - - -

Как се прави пача?


  • Моля влезте за да отговорите
36 отговора в тази тема

#1 Dobri&7

Dobri&7

    Новобранец

  • Потребители
  • Pip
  • 46 мнения
  • Пол:Мъжки

Публикувано 14 февруари 2011 - 16:03

Най-много ме притеснява, защото чух че се вари мноого дълго.

#2 Нел

Нел

    Sagittarius

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2791 мнения
  • Пол:Женски
  • Град:Плевен

Публикувано 14 февруари 2011 - 16:14

Да. Вари се дълго.
Дори и в тенджера под налягане(поне 1 час след завирането).
Все пак се прави със свински крачета и уши, а крачетата трябва добре да се разварят, за да можеш да ги обезкостиш.
Аз прибавям и малко месо към тях.
Има различни варианти-ти пача-чорба ли искаш? или пача-желе?

Изглеждам ти нищожен, не съм ти в категорията, а аз просто не играя играта ти...


#3 Dobri&7

Dobri&7

    Новобранец

  • Потребители
  • Pip
  • 46 мнения
  • Пол:Мъжки

Публикувано 14 февруари 2011 - 16:21

Пача- желе.Такава с червен пипер отгоре. То чорбата не е ли същото но стоплено. А, и да те питам за варене като стана на въпрос, а как да сваря боба хубаво на печка със стъклокерамичен котлон,все хрупка .Нещо не се получава. Преди на старите котлони-чугунените ставаше идеално, сега тия със тези степени(9),включ-изключ...и след 3часа варене -боба,дори и лещата ми хрупкат като фъстъци. :white flag: Печката ми е нова и нещо не мога да и хвана цаката.

#4 Нел

Нел

    Sagittarius

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2791 мнения
  • Пол:Женски
  • Град:Плевен

Публикувано 16 февруари 2011 - 12:26

Смени боба и лещата. Не е до котлона.
Аз накисвам предварително боба, поне за 12 часа. После сменям първата вода(след като заври) и го заливам със студена. От там нататък... знаеш. Не слагай сол в началото, това е много важно. Когато омекне, тогава.
А лещата... смайваш ме, защото тя се развира буквално за 45 минути и опасността да стане на каша е голяма.

Пача-желе

2 свински крачета, 2 ушета и 0.300 кг.(може и повече) свинско месо. Заливаш с вода(максимум три пръста над месото) и вариш докато крачетата станат годни за обезкостяване. Прецеждаш бульона, обезкостяваш, нарязваш ушичките и месото, връщаш го в бульона и прибавяш 2-3 листа дафинов лист и 5-6 зърна черен пипер. Вариш още поне 1/2 час на средно силен котлон. Накрая прибавяш 3-4 скилидки чесън(обелен и скълцан на ситно). Изсипваш във форма, или в тавичка и... чакаш :cheerleading2: да се желира. Ако го правиш в тенджера от йена глас, можеш да подредиш на дъното варени яйца, нарязани на кръгчета, кисели краставички, моркови... Става много красиво като се обърне.

Пача-супа се прави с повече вода, прибавят се лук, нарязан на ситно, чушки, доматена салца, може и една идея(1/2 кафена чашка) ориз.

Дерзай и не се бой. Ако не успее да се желира, винаги можеш да го стоплиш на супа :newspaper:

Изглеждам ти нищожен, не съм ти в категорията, а аз просто не играя играта ти...


#5 darkterminal

darkterminal

    Мангасар

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4127 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:Края на мрака
  • Интереси:ad Universum

Публикувано 16 февруари 2011 - 18:25

Кака, при цялото ми уважение към теб, не мога да се сдържа. Тия рецепти за черна магия, да си ги държиш в кесийката. Пача! Бррррррр. Як. Като чуя името на тази зверска бъ̀ркоч и настръхвам. Пред очите ми изплува, една казармена утрин. Бяха дали топла пача за закуска. Всепроникващата смрад на чесън, наслоена блажнотия и хлорна вар, режеше утринната мъгла на петдесет метра около столовата. Подло пълзеше около краката на бойците, тихо се увиваше на широки пръстени около телата им, докато допълзи и стегне стоманената си хватка около врата. След това напълно неин, бъркнала с два пръста в носа и започваше да те подмята в безпрецедентна серия от суплекси, целящи да предизвикат гърчове на конвулсия. А наградата... Да, имаше и награда. Тези които стоически оцеляваха, на масата ги чакаше пускаща сгъстяваща околния въздух пара, чиния пълна със смърдяща белезникава течност от съмнителен произход. А вътре, вътре ги чакаше черешката на сладоледа - плуваща в чесновата баня тлъста свинска буза. Най-често небръсната! Бон апети - нали?
Semper Paratus

#6 NavNav

NavNav

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1691 мнения
  • Пол:Мъжки

Публикувано 16 февруари 2011 - 18:40

Полу :eek:

...


Дарки, жестоко са те прецакали в казармата.
За цял живот са ти отнели възможността да се насладиш на този деликатес.
В казармен стол и омари да приготвят, пак ще са гадни. Съчувствам ти! :huh:

ПП. Не гледайте хищно аватара ми! http://www.kaldata.c...tyle_emoticons/default/laugh.gif

Този пост е редактиран от NavNav: 16 февруари 2011 - 18:41


#7 darkterminal

darkterminal

    Мангасар

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4127 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:Края на мрака
  • Интереси:ad Universum

Публикувано 16 февруари 2011 - 19:43

Аз NavNav, си падам по простите удоволствия. Парченца мраморно месце от вратната пържола, на току що съборено прасе, омесени със съразмерни парченца черен дроб от същото хайванче, хвърлени в тавичка с блажнинка, лучец, червено винце, чубрица и чер пипер. Ситно нарязано кисело зелце, поръсенко с шафранец и цървен пипер. А до тях се мъдри потна кана рубинено червено вино. Също така ми допада пасторалния пейзаж, вя който тавичката картофи, моркови, гъби и зелен лук е добре покрита с предварително сварени агнешки мръвки. Целия този тандем поръсен с олийце и пиперче е добре запечен на бавна фурна. Поднесен със зелена салата и удавен със студена бира. Френските деликатеси, като пача и шкембе чорба, оставям на потомствената аристокрация 8)
Semper Paratus

#8 bluelight

bluelight

    Kaldata свещичка

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1912 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:Пловдив

Публикувано 16 февруари 2011 - 19:51

Кака, при цялото ми уважение към теб, не мога да се сдържа. Тия рецепти за черна магия, да си ги държиш в кесийката. Пача! Бррррррр. Як. Като чуя името на тази зверска бъ̀ркоч и настръхвам. Пред очите ми изплува, една казармена утрин. Бяха дали топла пача за закуска. Всепроникващата смрад на чесън, наслоена блажнотия и хлорна вар, режеше утринната мъгла на петдесет метра около столовата. Подло пълзеше около краката на бойците, тихо се увиваше на широки пръстени около телата им, докато допълзи и стегне стоманената си хватка около врата. След това напълно неин, бъркнала с два пръста в носа и започваше да те подмята в безпрецедентна серия от суплекси, целящи да предизвикат гърчове на конвулсия. А наградата... Да, имаше и награда. Тези които стоически оцеляваха, на масата ги чакаше пускаща сгъстяваща околния въздух пара, чиния пълна със смърдяща белезникава течност от съмнителен произход. А вътре, вътре ги чакаше черешката на сладоледа - плуваща в чесновата баня тлъста свинска буза. Най-често небръсната! Бон апети - нали?

:baby: За всичко вярвам, само за закуската не вярвам, че е било закуска, лудо описание, наистина. След това :P и за бой...... :ph34r:

#9 darkterminal

darkterminal

    Мангасар

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4127 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:Края на мрака
  • Интереси:ad Universum

Публикувано 16 февруари 2011 - 20:13

Казарма момче, през гладната зима на 1993 година! За ядене даваха невероятни комбинации. Стига да покриват необходимите калории предвидени в порциона. Освен пача, за закуска съм получавал боб-чорба и туршия люти чушки или мляко с ориз, в което вместо захар има бучка мармалад, а в добавка парче Русенско Варено и походни сухари. Виждали си походни сухари? Това са бисквити, толкова твърди и добре изсушени, че нямат счупване ако не ги накиснеш в течност! Нямаше сапун - миехме пода, масите, посудата и ръцете си с разтвор на хлорна вар във вода.
Semper Paratus

#10 Merryl

Merryl

    калдата холограма

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2453 мнения
  • Пол:Женски

Публикувано 16 февруари 2011 - 20:27

OFF
И от една пача за казармена закуска Дарки е в състояние да направи поезия в проза. :rolleyes:

Този пост е редактиран от Merryl: 16 февруари 2011 - 20:27


#11 darkterminal

darkterminal

    Мангасар

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4127 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:Края на мрака
  • Интереси:ad Universum

Публикувано 16 февруари 2011 - 21:40

Няма поезия тука, само груба действителност 8)
Semper Paratus

#12 Нел

Нел

    Sagittarius

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2791 мнения
  • Пол:Женски
  • Град:Плевен

Публикувано 16 февруари 2011 - 21:48

Дарки, верно много поетично си описал казармената пача. :yanim: Сви ми се стомаха.
На топка. Як. Брррр... :)
няма да ходя в казармата, край! :)

Този пост е редактиран от Нел: 16 февруари 2011 - 21:57

Изглеждам ти нищожен, не съм ти в категорията, а аз просто не играя играта ти...


#13 darkterminal

darkterminal

    Мангасар

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4127 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:Края на мрака
  • Интереси:ad Universum

Публикувано 17 февруари 2011 - 00:00

Честна дума Кака, извинявай, че се намъкнах и ти оспамих темата, но това е първата асоциация, която правя, като чуя именцето и поганско!
Semper Paratus

#14 Вили*

Вили*

    бабка отвратитка

  • Потребители
  • PipPipPipPip
  • 581 мнения
  • Пол:Женски
  • Град:гората
  • Интереси:горски

Публикувано 17 февруари 2011 - 10:29

Пача- желе.Такава с червен пипер отгоре. То чорбата не е ли същото но стоплено. А, и да те питам за варене като стана на въпрос, а как да сваря боба хубаво на печка със стъклокерамичен котлон,все хрупка .Нещо не се получава. Преди на старите котлони-чугунените ставаше идеално, сега тия със тези степени(9),включ-изключ...и след 3часа варене -боба,дори и лещата ми хрупкат като фъстъци. :) Печката ми е нова и нещо не мога да и хвана цаката.


Не, че искам да ви развалям сфинската, пачена идилия, но да кажа на човека за котлоните. :)

Прав си човече, новите керамични котлони са пригодени за всичко друго само не и за качествено, истинско готвене.
Ако ползваш херметически съдове/тенджери/ може и да се получи, но пък тези продукти при варене вдигат много пяна и бъди внимателен преди да затвориш - три пръста над половината най-много да е пълно.

Ако си попитал преди да си купиш новата печка щях да дам съвет.
Новите керамични плотове/котлони са пригодени да са икономични, но и хората по света за които са измислени тези котлони позват продуктите под формата на полуфабрикати и съчетават процеса на приготвяне с микровълновите печки.

Ако държите да имате керамичен плот (наистина е много удобен за почистване и стои красиво в кухнята) си купете такъв от магазините за техника 2-ра употреба. Предишното поколение подобни котлони от западна Европа не са така икономични, но пък за сметка на това времето за приготвяне на дадено ястие - в сравнение с новите - се съкратява до 1/4. Доста силни са, а ръчно има възможност за намаляване и икономично варене.

Пачата както и шкембето вече не са това което бяха, за това и препоръчах при желание за правене на шкембе чорба да се купи сварено шкембе.
За пача - чорба, препоръчвам да се закупи готово желе-пача (има я почти по всички магазини за хранителни стоки) и да се преработи до гореща супа. Не е невъзможно, при малко фантазия ще се получи.
Sue-Клозетка плюна и направи дупка в снега. Нахлупи ушанката до ушите, приглади потника, изръмжа и тръгна...

#15 tyrmyk

tyrmyk

    неРедовен изТребител

  • Потребители
  • PipPipPipPip
  • 525 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:на Изток от рая
  • Интереси:по малко от всичко, че да има и за другите

Публикувано 17 февруари 2011 - 10:58

Пачата както и шкембето вече не са това което бяха, за това и препоръчах при желание за правене на шкембе чорба да се купи сварено шкембе.
За пача - чорба, препоръчвам да се закупи готово желе-пача (има я почти по всички магазини за хранителни стоки) и да се преработи до гореща супа. Не е невъзможно, при малко фантазия ще се получи.

Извинявай, но не се сдържах и аз... Пачата, че и шкембето, няма как да не е като едно време, ако си я правиш сам :cool: Що за препоръка да си купи полуфабрикат и да го преработва ?!? Че то в него ще намери повече Е-та и пълнежи дори и от водата... Хайванчето, с каквото и да е хранено и инжектирано, все ще е запазило и нещо натурално в себе си, и в краченцата, и в ушичките и в бузките :baby:
А тия керамични плотове май само за красота и претопляне стават -все цък-цък, включ-изключ, таман стигне до подходящата температура и изключи и като гледаш манджата ври на цикли - силно-никак-силно-никак.... Наложи ми се преди години на готвя на някакви котлони с навити на спирала реотани (знам ли какви точно :)) и беше ужас - нищо не ставаше като хората, а на всичкото отгоре на равни интервали тенджерата преливаше като от вулкан и после сякаш котлона не е включен... до следващото изригване. Затова газ и/или най-обикновени ел. котлони...

Пачата и шкембето са идеални, стига да не ти ги дават всеки ден и то за закуска, сготвени в неизмита баката, в която преди 3 дни са направили бъркоч от овча лой, брашно с повече пепел, от колкото жито и незнайни подправки (най-вероятно натрошил се нагар, незнаещ възрастта си) и люти чушки - все мили спомени от казармата :wub:
Experience is just another word for having broken everything possible at least once.

#16 Вили*

Вили*

    бабка отвратитка

  • Потребители
  • PipPipPipPip
  • 581 мнения
  • Пол:Женски
  • Град:гората
  • Интереси:горски

Публикувано 17 февруари 2011 - 11:14

Извинявай, но не се сдържах и аз... Пачата, че и шкембето, няма как да не е като едно време, ако си я правиш сам :cool: Що за препоръка да си купи полуфабрикат и да го преработва ?!? Че то в него ще намери повече Е-та и пълнежи дори и от водата... Хайванчето, с каквото и да е хранено и инжектирано, все ще е запазило и нещо натурално в себе си, и в краченцата, и в ушичките и в бузките :baby:


Сега, аз имам и лятна кухня, ако реша мога вол, овца и какво ли не да си сваря там, а къщата ми ще си ухае на чисто и парфюм.
Приготвянето на тези ястия е труден, мъчителен и вонящ процес.
По презумпция тези хора които питат тук, повечето живеят в апартаменти, нямат време, нито опит да приготвят такова нещо, но им се хапва.
Не вярвам да го правят често, за да се отрази Е-то някак на здравето им, но пък им предлагам безобиден начин да си почешат крастата.
Бих им препоръчала заведение, но не мога гарантирам за качеството.
За сега най-истинските шкембе и пача чорби се приготвят в заведенията в циганските квартали - гарантирам!

Аз такива неща не употребявам, никога в целия си 48-ем годишен живот не съм и вкусила, макар да съм произвеждала в ппромишлени количества.
Благодаря на Бог, дал ми е обоняние което да замества опитването на някой ястия. :)
Sue-Клозетка плюна и направи дупка в снега. Нахлупи ушанката до ушите, приглади потника, изръмжа и тръгна...

#17 ravema

ravema

    Потребител

  • Потребители
  • PipPip
  • 104 мнения

Публикувано 17 февруари 2011 - 12:27

Не знам защо така негативно се изказвате за керамичните плотове,ние в къщи имаме една Индезит от 2005 г.Не знам от новите ли е,от старите ли е,но няма абсолютно никакъв проблем с готвенето.Вярно,че постоянно се включва-изключва,но в никакъв случай не се получава тази цикличност в готвенето,за която говорите.Дори и да не се готви в съдове с дебели дъна,не се получава спиране на варенето или пърженето,да не говорим,че много-по бързо загрява и е по-икономично.Единствено жена ми не харесва работата на фурната в обикновен режим/т.е.горен и долен нагревател без вентилатор/в сравнение със старата ни фурна,защото реотаните изглежда са по-слаби и става по-бавно.Но има доста други режими,с които се избягва този проблем.Бон апети!:cool:

#18 Trichocephalus

Trichocephalus

    просто луд

  • Глобални модератори
  • 16199 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:на 148.17 км от Русе
  • Интереси:Non conditamus, ergo nihil sumus

Публикувано 17 февруари 2011 - 12:53

Кака, при цялото ми уважение към теб, не мога да се сдържа. Тия рецепти за черна магия, да си ги държиш в кесийката. Пача! Бррррррр. Як. Като чуя името на тази зверска бъ̀ркоч и настръхвам. Пред очите ми изплува, една казармена утрин. Бяха дали топла пача за закуска. Всепроникващата смрад на чесън, наслоена блажнотия и хлорна вар, режеше утринната мъгла на петдесет метра около столовата. Подло пълзеше около краката на бойците, тихо се увиваше на широки пръстени около телата им, докато допълзи и стегне стоманената си хватка около врата. След това напълно неин, бъркнала с два пръста в носа и започваше да те подмята в безпрецедентна серия от суплекси, целящи да предизвикат гърчове на конвулсия. А наградата... Да, имаше и награда. Тези които стоически оцеляваха, на масата ги чакаше пускаща сгъстяваща околния въздух пара, чиния пълна със смърдяща белезникава течност от съмнителен произход. А вътре, вътре ги чакаше черешката на сладоледа - плуваща в чесновата баня тлъста свинска буза. Най-често небръсната! Бон апети - нали?


Аз пък като чуя пача , се сещам за почти същото същото : студена зимна утрин.Учение, разпънали сме Р-ката на баира над Мало Бучино.Двама сме отзад, във фургона, шофьорът-отпред.Събуждаме се премръзнали като псета.Като хвана ключа ръката ми сама начуква нещо като морз от треперене.Николайчо отваря вратата и отива да се облекчи и отвън нахлува още студ при мен.Ставам след като съм направил връзката и почвам да паля печката.В станцията имаме едно кюмбенце за дърва.Още снощи сме събрали съчки и разни боклуци, които стават за горене.Разпалих я и приятена топлина изпълва жилите ми.хвърлям въшкарника и съм вече по юнашка фланелка, рипс, с модния зелен цвят.По едно време се тропа яко на фургона.Николай отваря вратата и води вътре артелчика.Донесъл е манджата.Вади от мешката две щафети шпек, една буца краве масло, един калъп кашкавал, буца сирене, три хляба.Отделно три бакички с райско угощение : в едната розов крем, в другата - печени картофи с пиле, а в трета -в третата вече е върховното удоволствие : пачата.
Сао като отвори баката и целият фургон се изпълни с божествения и аромат.Малко беше се желирала, тъй че веднага я сложихме на кюмбето.Стопли се оная ми ти пача, пръстите си да оближеш.Дойде и шофьорът, донесъл от нейде бутилчица в ракийка.И като седнахме тримата с артелчика - ядене на пача и пиене на ракия до обяд.Наслада за стомаха и душата. Винаги, като чуя пача - започвам да слюноотделям.Нещо като магарето на Павлов сме аз и пачата.

Трите най-важни правила в живота: не отивай в магазина гладен, на среща - възбуден, и не пиши статуси пиян........


#19 Нел

Нел

    Sagittarius

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2791 мнения
  • Пол:Женски
  • Град:Плевен

Публикувано 17 февруари 2011 - 12:55

Аз също нямам проблеми с котлоните си, затова и съвета ми беше да бъдат сменени продуктите(боб, леща).
А темата е как се прави пача. :cool:
Бих се зарадвала ако и някой друг сподели опит и своята рецепта, защото има специфика в начина на приготовление, продукти, подправки в различните краища на България.

Дарки, специално за теб една рецепта за супа, която се прави от останалото от предния ден мраморно месце, в случай, че ти е писнало от сухоежбина и си решил да смениш виното с блага(или не съвсем) ракия. ;)

Сарафош(пияница) :shake_puter:

Останалото от предния ден месо, се реже на малки кубчета(рецептата е за 3 средно големи пържоли). Кипва се 3 литра вода, към нея се прибавят 2-3 глави ситно нарязан лук, 1 настърган морков, няколко сухи червени чушки, може и 2 средно големи картофа, нарязани на ситно. Когато лукът поомекне се прибавя нарязаното месо и по желание ориз(1/2 кафена чашка)или фиде, добавя се доматена салца или домат, обелен и нарязан на ситно. Накрая се нарязва пресен магданоз, може и сушен, но с пресен е много вкусна. В отделен съд се приготвя счукан чесън и оцет и се прибавя по желание. По желание се прибавя и черен пипер или друга подправка, която семейството харесва.

Изглеждам ти нищожен, не съм ти в категорията, а аз просто не играя играта ти...


#20 tyrmyk

tyrmyk

    неРедовен изТребител

  • Потребители
  • PipPipPipPip
  • 525 мнения
  • Пол:Мъжки
  • Град:на Изток от рая
  • Интереси:по малко от всичко, че да има и за другите

Публикувано 17 февруари 2011 - 13:14

Нямам нищо против новите технологии, просто споделих собствения си опит от преди много години (повече от 10). Предполагам сега нещата не са такива и се радвам, че има доволни хора - нали все пак това е целта на прогреса.

Приготвянето на тези ястия е труден, мъчителен и вонящ процес.
По презумпция тези хора които питат тук, повечето живеят в апартаменти, нямат време, нито опит да приготвят такова нещо, но им се хапва.
Не вярвам да го правят често, за да се отрази Е-то някак на здравето им, но пък им предлагам безобиден начин да си почешат крастата.


Всичко си е баш така, но все пак вкусът на вакуумираното от магазина не е същия, дори да оставим настрана Е-тата, които така или иначе си ги ядем като топъл хляб. Един път в годината ще преживея това, че съседите ще разберат какво се готви. По трудното е да усмиря жена ми да не ме изгони от къщи заедно с пачата/шкембето и печката :cool:

А рецептата за мен е по-простичка - уши и крачета, и ако има и бузи се варят във вода, докато стане лесно да се обезкостят краката (другото го нарязвам предварително, че ми е по-лесно). Това, което остане, след като махна костите, го връщам обратно в тенджерата, добавям сол на вкус, черен пипер на зърна на око (да речем 20-30) 1-2 дафинови листа и доварявам. Понякога счуквам чесън, смесвам го с оцет и го плясвам в тенджерата да поври малко, а друг път го оставям като допълнителна подправка при сервирането. Лично аз я предпочитам топла, а ако е дал господ и с блага ракийца.

Този пост е редактиран от tyrmyk: 17 февруари 2011 - 16:36

Experience is just another word for having broken everything possible at least once.





0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни