Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Омир - "Илиада" и "Одисея" - въпроси, теми, есета

Featured Replies

Трябват ми есета: 1.Личности ли са Омировите герои 2.Сравнителен анализ между Омирови герои и Средновековни рицари

• Отговори 106
  • Прегледи 292,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте търся 3 теми към "Илиада" : 1. Представата за войната и мира според поемата "Илиада" 2.Представата на Омир за гръцкия герой показан чрез образа на Ахил 3.Образът на троянския войн показан чрез Хектор Благодаря предварително ;)

Здравейте!

Трябва ми план (може и разработка или анализ) за образа на Андромаха! Ако някой знае нещо, моля да ми помогне! Благодаря много предварително! :)

Описанието на Андромаха като действащо лице не е особено голямо. Тя олицетворява жената в Омировата реалност(историческата епоха, политическото настояще в Илиада), нейните задължения, способности (т.е. засягащи характер, душевност, бит, подкрепа-заради трудните решения по време на война) качества(положителни и отрицателни), психическата й устойчивост и чисто женска красота и нежност и ефирност, но също така и силата на женското начало - да съхрани, дома, семейството и спомена за великия воин.

"Зад всеки велик мъж стои една силна жена".

Редактирано от DeadSmurf (преглед на промените)

Трябват ми следните теми: /ЛИС/ 1.Илиада-епическа поема за живота на старите гърци. 2.Сцената на прощаването на Хектор-образец на съпружеска вярност и родителска обич. 3.Двубоят между Ахил и Хектор-двубой между първично-стихийното и целивизионното начало 4.Живота на старите гърци изобразен върху шита на Ахил (18песен) 5.Загиват ли човека и колектива ако забравят своето минало (ЕСЕ) :) !!!!!!!!МНОГО ЩЕ СЪМ ВИ БЛАГОДАРНА!!!!!!!!!! :shy11:

Редактирано от sladyrankata (преглед на промените)

DeadSmurf

ЦИТАТ(Dark Lady @ 23.12.2007г. в 19:59ч.)

Здравейте!

Трябва ми план (може и разработка или анализ) за образа на Андромаха! Ако някой знае нещо, моля да ми помогне! Благодаря много предварително!

Описанието на Андромаха като действащо лице не е особено голямо. Тя олицетворява жената в Омировата реалност(историческата епоха, политическото настояще в Илиада), нейните задължения, способности (т.е. засягащи характер, душевност, бит, подкрепа-заради трудните решения по време на война) качества(положителни и отрицателни), психическата й устойчивост и чисто женска красота и нежност и ефирност, но също така и силата на женското начало - да съхрани, дома, семейството и спомена за великия воин.

"Зад всеки велик мъж стои една силна жена".

Благодаря много! :clap:

Здравейте търся 3 теми към "Илиада" :

1. Представата за войната и мира според поемата "Илиада"

2.Представата на Омир за гръцкия герой показан чрез образа на Ахил

3.Образът на троянския войн показан чрез Хектор

Благодаря предварително ;)

Имам да пиша характеристика на Ахил на базата на цялата поема Илиада и по точно (1,22,24). Имам нещо като план, който ще напиша отдолу. Ако може да ми кажете на всяка точка какво трябва да спомена само т.е. върху кое трябва да разсъждавам :rolleyes:. А ето го и плана:

1)Какво е мястото на героя в пресонажната система на творбата?

2)какъв е произходът му, семействово му?

3)Какъв е на външен вид?

4)Какви са харектерните му особености?

5)В какви всаимоотношения влиза с другите герои, какво мисли за тях и те за него? Какви идеи има, какви цели в живота си?

6)С какви изразни средства е характеризиран героя?

7)Каква идея е вложил автора в този герой?

8)Какво е отношението на автора към героя?

9)Моето отношение. (това сам ще го съчинявам Публикувано изображение )

Мерси предварително! ;)

Редактирано от hamav (преглед на промените)

Моля Ви ако можете да ми напишите основните моменти от сюжета от "Одисея". Експозиция- Завръзка- Възходящо разювитие на действията- Кулбинация- Развръзка- Много е спешно!МОЛЯ ВИ! :)

Тъкато не мога да пиша мн добре есета и литераурни интерпретатвини съчинения ми прябва малко хелп.Търса някои неща като анализи на Илиада горе долу свързани с тези шест теми нали по отделно.Смисал аз трябва да пиша по една от тези шест теми ма аз ся пе ги напиша сичките ако някои намери нешо за която и да е от тях мн ще съм му благодарен.

1.Настоящото като функция на миналото. (Есе)

2.Представата за живота на древните елини според 2-ра и 6-та песен на Илиада. (ЛИС)

3.Ахил и Агамемнон - двете лица на героизма. (Есе)

4.Примирението в Илиада - (Есе или ЛИС)

5.Съвременно митотворчество. (Есе)

6.Човекът в Илиада - между мира и войната. (Есе)

Ако някой може да ми помогне по някоя от тезитеми плс да пише :question:Публикувано изображение:doh::);)

Някой ще ми помогне ли ... трябва ми есе на тема: Войната и мирът в живота на древните гърци

мн спешно ми трябва за вторник.. така че ако някой има или намери нека ми го изпрати на е-майла: [email protected] Публикувано изображение

Трябват ми следните теми от "Одисея" (ЛИС - класна работа) 01. "Одисея" - изпитанията и границите на човешкото 02. Одисей между носталгията и любознателността 03. Хитроумният скитарец Одисей Не вярвам да ги има някъде по нета, но все пак ако може да ми дадете линк към съдържанието на Одисея ще съм ви много благодарен.

здравейте, ще ви помоля за една тема за "Свадата м/у Ахил и Агамемнон" в "Илиада" и за едно есе на тема "Любовта в нас" ,но то не е чак толкова спешно,защото е чак за петък.Но ЛИС ми трябва много спещно.Моля ви помогнете ми. :rolleyes: Благодаря предварително :rolleyes::rolleyes: . ам искам да попитам също за тази тема, която поисках , дали става едно нещо което сте записали 22.11.2006г. в 09:43ч. Коментар: #5 Satanic angel Илиада - общ анализ, който може да ти свърши работа за високото битие Автор: Христо Пеев източник: Илиада Първа песен Хора и Богове; Темата за войната и мира; Темата за свадата и помирението ”Илиада” на Омир е най-високохудожествената епическа поема от троянския митологичен цикъл. Чрез личната съдба на героите, Омир говори за обобщения образ на воина. Представени като племенни военни вождове, героите символизират най-същественото, най-доброто от идеала за войнска чест и достойнство, но в същото време са носители на обикновени човешки слабости. Големият конфликт м/у Агамемнон и Ахил е реално следствие от човешките взаимоотношения, оказали се в дисхармония с нравствените закони на родовата и междуплеменната етика. Светът на богове и смъртни се оказва еднакво ”ангажиран” с проблемите, за които разказва Омир. Свадата м/у двамата воини има скрит социален смисъл. Агамемнон е върховен вожд на гърците, Ахил пък е най-силният воин. Отнемането на Бризеида от Ахил е грубо посегателство в/у неговото воинско достойнство, нарушение на нормите на героическия морал, според който отредената плячка е признание за заслуги в битката. В образа на Ахил е представен бранителя на реда в късното родово общество, защитника на равенството и разпределението на благата според заслугите, а не според общественото положение и по-високото място в обществената стълбица. Гневът на Ахил, предизвикан от несправедливата постъпка на Агамемнон, и отказът му от участие в боя,са завръзка на поемата. Омир успява да индивидуализира различната мотивация на гнева у цар Агамемнон и вожда Ахил. И у двамата герои се наблюдава божествената сила на гнева, но първопричината за него е различна.”Широковластният” цар Агамемнон не зачита не само бащината молба на жреца Хриз, но и законите на ”общото благо”и справедливата подялба на отвоюваните богатства. Той се изправя с/у нравствените закони на родовата общност, застава на пътя м/у човека и божествената сила на Олимп, незачитайки желанията на жреца Хриз. ”Огнен” е гневът на Агамемнон както ”огнените” смъртоносни стрели в стана на ахейците, изпратени от разгневения бог Аполон. Агамемнон трябва да бъде наказан за грозната си разрушителна страст към власт и богатства. Така Омир навлиза в света на човешката душа, в която бушуват страсти, показващи силата и слабостта на човешката природа. За да бъде реабилитиран идеалът за герой, духовно и физически красив, с/у Агамемнон се изправя Ахил- получовек, полубог. Той е художествена връзка м/у света на хората и боговете, той проявява и човешка слабост, и божествен разум при решаване на спора с Агамемнон. Ахил е ”бързоног и божествен”. Гневът му е страшен и разрушителен, а обидата- неизмерима. Посегнато е на достойнството и честта му на герой с безсмъртна слава. Героичната смърт е основната цел в живота на древния воин. Той се стреми към смъртта. Избрал я е в името на вечната слава. За това и обидата, нанесена от Агамемнон, с несправедливото отнемане на Бризеида, е безмерна. Конфликтът между Ахил и Агамемнон предизвиква спор и между божествените представители на Олимп. Налице е разделението както в човешкия, така и в божествения свят. Светът на боговете повлиява със своя мъдър разум върху неукротимите страсти на разгневената човешка природа на двамата герои, като всеки получава нужния съвет и подкрепа от безсмъртните. Ахил е спрян в порива си за отмъщение от Хера и Атина Палада, но самият разрушителен акт ще бъде извършен от гръмовержеца Зевс, дал обещание пред майката на Ахил да накаже данайците. Боговете се намесват, отмъщавайки за несправедливата обида на Ахил-най-достойният воин сред ахейците. Несправедливо е обиден, несправедливо са наказани хиляди невинни хора, намерили незаслужено смъртта си пред стените на троя. Пристрастията на богове и хора пречат да се възстанови нарушената хармония в взаимоотношенията. Военният конфликт се задълбочава, враждата между двамата герои –също. Мирът е далеч, а войната взима нови жертви. В Първа песен на ”Илиада” Омир не само въвежда темата за гнева и отмъщението, но поставя проблема за войната и мира, който носи противоречиво виждане за смисъла и целите на човешкия живот.

Моля Ви ако можете да ми напишите основните моменти от сюжета от "Одисея".

Експозиция-

Завръзка-

Възходящо разювитие на действията-

Кулбинация-

Развръзка-

Много е спешно!МОЛЯ ВИ! :yanim:

Моля ви!!! :)

Спешно ми трябват следните теми за изненадващо класно по литература: 1.Хора и богове в "Илиада" 2.Войната и мирът в "Илиада" 3.Характеристика на: а/Ахил - идеалът на древните гърци за войн б/Хектор - първият патриот в старогръцката литература Спешно е!Благодаря!

моля ви до довечера ми трябват следните теми или поне някои от тях: 1. Примирението в 24 песен - знак за цивилизованост 2. Гневът на Ахил - движещата сила в героичния свят в Илиада (1 или 22 песен) 3. Трагичното и драматичното в Хектор (6 или 22 песен) ЛИС да са ако може :) и щото съм карък и въобще не ме бива у Литературата, а и даскалката е малко чалната... моля ви по-бързо ;) търсих... а между другото имах още 3 теми, но по пътя до последната страница открих и за тях ;)

В сряда ми трябва темата:

Героите в поемата "Илияда" от Омир (ЛИС)

Може и да е някоя подобна пак ще ми свърши работа.

Благодаря :)

Редактирано от sashet0 (преглед на промените)

Моля ви някой ако може да ми напише по темите за "Илиада",който ще ги има на класното по Литература утре:

1.Хора и Богове в Илиада.

2.Войната и мирът в Илиада.

3.Ахил и Хектор двете лица на героизма.

4.Трагичното в образа на Хектор.

5.Образец и идеал за войн.

Мерси предварително приятели.Ако намерите много мерси,ако не ви се търси пак мерси,няма проблем.

Редактирано от LST-_-Lokomotiveca (преглед на промените)

Трябва ми есе ... за утре за 24-та песен от Илиада , който може да помогне :huh:

• 1 месец по-късно...

Ако имате някакви характеристики за Ахил и Хектор от "Илиада" на Омир,ще бъдете ли така добри да ми услужите!! ;)(до утре вечер най-късно ще са ми нужни )

• 7 месеца по-късно...

Здравейте.На някой да му се намира есе от сорта "Героя и войната" в "Илияда" на Омир.Ще съм благодарна някой да се отзове днес :ph34r:

• 2 седмици по-късно...

Трябва ми (на брат ми който е в 9 клас) ЛИС на тема подобна на тази: ЕПИЧЕСКИЯТ ГЕРОИЗЪМ - ДВУБОЯТ МЕЖДУ АХИЛ И ХЕКТОР В същност тема която да обхваща характера,способности,умения и тнт на 2-мата герои Ахил и Хектор

Трябва ми (на брат ми който е в 9 клас) ЛИС на тема подобна на тази:

ЕПИЧЕСКИЯТ ГЕРОИЗЪМ - ДВУБОЯТ МЕЖДУ АХИЛ И ХЕКТОР

В същност тема която да обхваща характера,способности,умения и тнт на 2-мата герои Ахил и Хектор

Двубоят между Ахил и Хектор - епически героизъм и човешка доблест

И още една подобна:

Човекът и войнът разкрити в образите на Ахил и Хектор

Редактирано от iveta7 (преглед на промените)

От някой друг сайт :)

Пак нещо подобно...

Двубоят между Ахил и Хектор – двете страни на Елинското бъдеще

Старогръцката литература заема много важна част от световната култура . Със своето творчество , Омир поставя пред читателите си общочовешките ценности и конфликтите между хората и съдбата им .

Двубоят между Хектор и Ахил в “Илиада” от Омир заема централното място в творбата . Двамата велики герои от древността се срещат в ожесточен сблъсък и злобата на Ахил погубва сина на Приам . Двамата доблестни мъже са еднакви по храброст и слава и са утвърдени и от двата лагера като герои . Но в сърцата им са заложени различни ценности . техните чувства и преживявания чертаят бъдещето на Елинската цивилизация , защото двамата герои стават пример за подражание от следващите ги поколения .

Двубоят между двамата старогръцки герои е показан като ожесточена битка между двама кръвни врагове . Причината за спора между Ахил и Хектор е това, че принцът на Троя е погубил най-скъпият и ценен приятел и спътник на сина на Тетида - “Хекторе , ти се надяваше, щом погуби Патрокла , жив да останеш… “ В своята злоба и ярост Ахил убива жестоко съперника си и нанася на семейството и близките му жестока рана с това , че не изпълнява тогавашните обичаи , с които се погребва тялото на убития войн Двамата герои са описани в битката един от друг или от Омир чрез епитетите и сравненията : “Куче! Недей ме заклева в родители , ни в колени . “ , “ В гърдите си имаш сърце от желязо “ , “Мъртъв лежи !” , “ Глупчо безумен “ . Възклицанието на Ахил “Мъртъв лежи показва неговото задоволство от победата си над троянеца и неуважението и омразата му към врага . Смъртоносната битка между двамата така силни и храбри показва различни страни от техните характери и разкрива сърцата им . Но Хектор и Ахил показват две съвсем различни лица по време на двубоя и по време на самата Илиада .

Разликите и приликите между двамата храбри мъже – главни герои в “Илиада” – са много ясни и добре показани от автора . Единия от тях – Ахил – е избрал пътя на славата – единственото , което той иска е да остане запомнен от следващите поколения в бъдещите хилядолетия . Той е син на богинята Тетида и е равен на боговете в техните качества , но не е безсмъртен . Омир и героите му са описали ахееца чрез думите : ”Богоподобни Ахиле” , “ Ахил бързоног и божествен “ , “ Ахил бързоног “ , “ Ахиле , най-страшен от всички герои “ , “ … в гърдите си жлъч не запазва” . Тези редове показват респекта и уважението на всички участници в сюжета към Ахил . Боецът е един от най-впечатлителните герои в древногръцката култура . Със своята решителност , храброст и непоколебимост той дава пример на следващите го мъже и в троянската война е като знаме на смелостта. От друга страна Хектор е показан по много по различни начини от Ахил . Хектор не е само боец и герой както сина на Темида . Принцът е също син на баща си , отец на детето си , съпруг на любимата си и не на последно място главнокомандващ на троянци . Думите , които са използвани за него в текста подсказват преклонението на автора пред образа му . Хектор е описан в текста чрез епитетите в словосъчетанията ““Славният Хектор “ , “ Хекторе , чедо любимо “ , “ Шлемовеецът Хектор “ , “ …бестящият Хектор” . За сина , съпруга и бащата е по - важно да е до семейството си , до близките си , до хората , които обича. Но дългът го призовава на защита на Троя , а после е изправен и пред най-голямото предизвикателство за него – срещата с Ахил . За съжаление в тази битка той среща и своят участ - убит и унизен от ожесточения и гневен ахеец. Душите на двамата герои се различават по ценностите , които пазят и целите , които искат да постигнат . Тези качества на двамата съперници ще станат основни за целия елински народ , защото ще станат пример на държание .

Троянската война показва няколко модела за това как човек би трябвало да постъпва в дадена ситуация и как не трябва да действа. Двамата централни герои , които застават един срещу друг дават незаменим пример за смелост , храброст , доблест , непоколебимост и гордост . Тази дългогодишна борба между двата лагера на троянци и ахейци показва много човешки черти и изгражда не само модел , но и стожер на поведение. Самия начин , по който са описани и Ахл и Хектор е начин да се покаве тяхната безупречност като герой и любовта на читателите към тях . Всяко тяхно описание е пропито с възхищение и признание за героизъм : “Дето си толкова храбър “ , “ Славният Хектор” , “ Ахил богоравен “ , “Ахил бързоног “ , “ Вождът Ахил “ , “ снажният Хектор “ , “ … блестящият Хектор “ , “ …шлемовеецът Хектор “ . Двамата се допълват и изграждат образът на велик войн , който е готов да жертва всичко за славата и свободата. Ценностите , почитани от тях остават в сърцата на хората, за да им показват правилния път в живота и как да го изберат , ако го намерят . Ахил и Хектор дават началото на една съвсем нова ценностна система за Елините , а по – късно и за целия свят .

Смъртоносната битка между двамата така силни и храбри показва различни страни от техните характери и разкрива сърцата им . Душите на двамата герои се различават по ценностите , които пазят и целите , които искат да постигнат . Ахил и Хектор дават началото на една съвсем нова ценностна система за Елините , а по – късно и за целия свят .

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.