Към съдържанието




Снимка
- - - - -

Как се вари дюлева ракия?


Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да отговаряте в нея, но винаги можете да създадете нова ;)
8 отговора в тази тема

#1 dessie

dessie

    Новобранец

  • Потребители
  • Pip
  • 4 мнения

Публикувано 14 октомври 2007 - 12:18

Някой знае ли как се приготвя дюлева ракия? По-специално как се подготвят дюлите преди да се залеят със захарта и водата? Моля, ако някой е варил такава ракия да даде акъл

Този пост е редактиран от stanley56: 14 октомври 2007 - 18:12
Неясно заглавие


#2 BMW Маниак

BMW Маниак

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6171 мнения

Публикувано 14 октомври 2007 - 13:01

А смяташ ли да и плащаш данък че да не ни направиш съучастници в прескачането на закона след съвета за дюлите

#3 Кико

Кико

    ONE

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2101 мнения

Публикувано 14 октомври 2007 - 17:45

Човекът иска да подготви материала и после да го вари. За целта си има лицензирани казани, където и данък плащаш. Това, че в резервоара си някои има дизел, не означава, че го е взел на черно за 1.30. По тая логика, трябва всички дизелови автомобили да се конфискуват, защото може би карат с крадена нафта! Добре, че ме подсети за мойте дюли. Само да поспре малко дъжда и да ходя да ги обирам. Мисля да ги омеся с джибрите, пък каквото стане.

ПП: никога не съм варил такава, но има колеги, дето са го правили. трябва да ги попитам :wors:

Този пост е редактиран от Кико: 14 октомври 2007 - 17:50


#4 kmvasilev

kmvasilev

    kaldata маниак

  • VIP Потребител
  • 4592 мнения

Публикувано 14 октомври 2007 - 19:38

Изабел не се заяждай, темата е много важна :) Аз съм правил като Кико, добавям ги към джибрите и се получава страхотен аромат Публикувано изображение Само от дюли не зная точната технология. Питах гугъла и намерих страхотна тема в един сериозен форум, dessie, прочети няколко страници там, заслужава си - цък.
Насила хубост не става !

#5 dessie

dessie

    Новобранец

  • Потребители
  • Pip
  • 4 мнения

Публикувано 15 октомври 2007 - 08:02

Човекът иска да подготви материала и после да го вари. За целта си има лицензирани казани, където и данък плащаш. Това, че в резервоара си някои има дизел, не означава, че го е взел на черно за 1.30. По тая логика, трябва всички дизелови автомобили да се конфискуват, защото може би карат с крадена нафта! Добре, че ме подсети за мойте дюли. Само да поспре малко дъжда и да ходя да ги обирам. Мисля да ги омеся с джибрите, пък каквото стане.

ПП: никога не съм варил такава, но има колеги, дето са го правили. трябва да ги попитам ;)

благодаря, можеш ли да питаш как се правят дюлите? Мачкат ли се мелят ли се или се режат? един познат ми каза, че ако се реже, дюлята има свойството да се запечатва и не пуска сока си. На мен малко не ми се вярва ама знае ли човек?

#6 dessie

dessie

    Новобранец

  • Потребители
  • Pip
  • 4 мнения

Публикувано 15 октомври 2007 - 08:36

Изабел не се заяждай, темата е много важна ;) Аз съм правил като Кико, добавям ги към джибрите и се получава страхотен аромат Публикувано изображение Само от дюли не зная точната технология. Питах гугъла и намерих страхотна тема в един сериозен форум, dessie, прочети няколко страници там, заслужава си - цък.

благодаря за информацията, ще поровя

#7 Profruit

Profruit

    микрохирург-гладиатор

  • Hardware Team
  • 3582 мнения

Публикувано 15 октомври 2007 - 20:18

От личното творчество.
Изрязвах внимателно червивите, стропясали и загнили места на плода - един по един.Леко е играчка, но в името на качеството. На чучура/канелката поставях бохча от марля с завити няколко зърна медицинска дъвка. Дестилатът минаваше през този своеобразен филтър. Моите производи бяха от круши, кайсии, череши, сливи, праскови, дюли и грозде. Разполагах с електрическа самоделка на дестилатор и на 40-я ден преварявах ракията отново, заради метиловия спирт. Не слагах дестилирана вода, а рискувах с минерална от Брацигово. Докато "улягаше" в бидони от турски маслини или дъбови бъчви (избата ми е огромна над 70кв.м и три метра под земята) слагах лъжичка пчелен восък и разрязана дюла за аромат в ракията. Коце Нинов и Жан Клод Ван Дам бяха основни клиенти на моята ракия. Вторият поне си плащаше, докато снимаше из България. Крушовата се котираше успешно, не случайно крушата е цар на плодовете. Спиртомерите по битаците от левче са неточни.
DI | blog

#8 Кико

Кико

    ONE

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2101 мнения

Публикувано 16 октомври 2007 - 00:12

благодаря, можеш ли да питаш как се правят дюлите? Мачкат ли се мелят ли се или се режат? един познат ми каза, че ако се реже, дюлята има свойството да се запечатва и не пуска сока си. На мен малко не ми се вярва ама знае ли човек?


Ами виж. Днес попитах. Определено дюлите е хубаво да се смелят в месомелачка примерно. Кофтито е, че имат много малко захар. Така, че ако ще правиш дюлева ракия, препоръчвам ти за по-сигурно да смелеш дюлите, колкото и време да загубиш. Останалото, предполагам го знаеш - захар и вода. Аз мисля да смеля дюлите и да ги прибавя към джибрите за аромат.

Успех при варенето на ракия и се похвали, ако стане :yanim:

#9 jackass

jackass

    Почетен потребител

  • Потребители
  • PipPipPipPip
  • 594 мнения

Публикувано 16 октомври 2007 - 18:48

е тва се казва тема ... че и на мен помогна