Към съдържанието




Снимка
* * * * * 2 гласа

Испанска кухня


Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да отговаряте в нея, но винаги можете да създадете нова ;)
22 отговора в тази тема

#1 iveta7

iveta7

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1791 мнения

Публикувано 14 юли 2008 - 18:15

Всеки регион в Испания истински се гордее със своята специфична кухня. Андалусия с гаспачото, Валенсия с вездесъщата паеля. Най – общо казано пресните продукти и леките сосове превръщат храненето в Испания истинско удоволствие.Започнете деня като испанците с desayuno – закуска, която се състои силно кафе с мляко, кифлички с мармалад, гъст горещ шоколад, придружен с churros (сладки пържени понички, на ивици).
Обядът испанците наричат la comida. На него се сервират няколко ястия и продължава няколко часа. Състои се от предястие, основно ястие и десерт.
Испанците вечерят най – късно от всички европейци – около 9 часа вечерта. През най – горещите дни на лятото la cena започва към полунощ.
Испанската кухня е типично национална, в истинския смисъл на думата огряна от южното слънце, много пъстра и ”изпълнена с живот”. Основни хранителни продукти са рибата, говеждото, овнешкото, свинското месо и птиците, оризът, картофите, фасулът, белият хляб, зеленчуците, най-вече доматите, чушките и патладжаните. Обичани са морските раци, мекотелите и ангинарите. Испанците като всички южни народи много подправят ястията, и то в комбинации, които им придават специфичен, типичен вкус. Комбинират обичайните подправки с много ароматни треви. В повечето случаи ястията се приготвят със зехтин. Много се използуват доматеното пюре, лукът, чесънът и маслините. Обедите и вечерите започват с предястие, което се приготвя от консерви (сардини, тон, гъби, маслини и т.н.) или от зеленчуци, яйца, риба и т.н. Испанците обожават супата. Белите и кафявите супи се правят винаги със силен и ароматен бульон от месо, зеленчуци и риба. В горещите летни дни често се поднасят ледени супи, от които най-вкусни са направените с краставици или домати (гаспачо).
Испанската кухня предлага много интересни рецепти за ястия от риба, миди, раци, въпреки че рибите най-често се сервират варени, с холандски сос или с подправена майонеза.
Главното блюдо на обеда или вечерята по правило е ястието с месо. Прави се със зеленчуци, задушено или на грил. Поднася се със зеленчуци или различни сосове, от които най-обичан е зеленчуковият сос, наричан ”Санфиана”. Птиците са представени от задушени или печени пилета, понякога се приготвят в комбинация с месо или риба.
Сложните гозби от зеленчуци се поднасят като главно ястие, а леко обработените — като гарнитура към месо. Предпочитат се твърдите зеленчуци, тъй като се смята, че имат по-добър вид и по-добър вкус от меките. Салатите, които се приготвят от сурови или варени зеленчуци, се предлагат като самостоятелно ястие или като гарнитура. Испанските домакини приготвят най-различни заливки за салатите, приспособен към вкуса и характера на салатата. Основна е сместа, приготвена от зехтин, оцет, сол и щипка захар.
Като главно ястие се поднасят и приготвените по подходящ начин яйца например различни омлети. Световно известен е Испанският омлет(тортия) Правят се пудинги от сирене, риба и зеленчуци.
От областите на Испания, където се отглежда ориз (по крайбрежието между Аликанте и Валенсия), произхождат известните оризени ястия. Най-прочутото от тях се нарича Паеля - по името на сьда, в който се приготвя, и се смята за национално ястие. Състои се от различни подправки, всевъзможни видове риба, миди, месо, пилета, пилешки дробчета и зеленчуци, които се комбинират с ориз в подходящо съотношение. Паелята има много варианти, така че може да се отнесе и към най-изисканите, и към най-простнте ястия. Испанката я прави с месо, риба и зеленчуци, които има на разположение в момента. Оригиналната паеля се приготвя на огън с дървени въглища.
Типично испанско тестено изделие са каналоните — квадратчета със страна 12 см, изрязани от разточено на тънка кора тесто, които след сваряване се пълнят с различни плънки и се поднасят с различни сосове. Добрите домакини обикновено си ги приготвят в къщи.
Голямо внимание се отделя на сосовете. Подправят се с билкови корени например със сладка майорана, счукана с чесън в хаван.
Често обедите и вечерите завършват с десерт от сирене и плодове. Сладкишите, които се правят само за гости, при тържествени случаи или в неделя, изискват спецално внимание и са с много захар и сметана. Чуросът (хрупкави пържени пръчици) е вкусен топъл, възрастни и деца с удоволствие шприцоват тестото със специални тръбички в горещо олио.
Ястията на Испанската кухня са лесно смилаеми. Консумират се много риби и птици, зеленчуци и плодове, малко сладкиши.



Paella - Паея
Паеята е типично испанско ястие.В различните части на Испания се приготвя различно-с риба,заек,пиле,но задължително присъства подправката-шафран-тя е оранжевочервена,употребява се в малки количества.
време за приготовление и готвене:около 80 мин.

Публикувано изображение

Продукти:
1 пиле
2-3 червени чушки
400 грама морски дарове - скариди, миди, раци, калмари
1 глава лук
4- 5 скилидки чесън (по желание може да добавите повече или по-малко)
250 гр ориз
1 ч.ч. грах
400 мл пилешки бульон
1/4 ч.л. шафран или подправка за ориз (оцветител)
1 с.л. дребно нарязан магданоз
сол, смлян черен пипер на вкус
2 с.л. масло
1 лимон

Пилето и лукът се нарязват на дребни парчета,чушката и салама на малки квадратчета.
Загрява се маслото в тиган,слага се пилето и се пържи до златист цвят.В същата мазнина запържвате за малко чушките и магданоза.
В друг съд се запържват лука и чесъна.Добавя се ориза,шафрана или подправката за ориз,пишекия бульон.След като кипне се добавя пилето.Намалява се огъня и съда се покрива с капак или фолио.Оставя се за 10 минути.След това се добавя граха,морските дарове,чушките,салама и всички подправки (сол,магданоз,черен пипер...).Оставяте за още 10 минути и вече ястието е готово.

Публикувано изображение

Класическо андалузко гаспачо (Gazpacho "El Faro")

Публикувано изображение

ПРОДУКТИ:
4 филии хляб, без корите
2 скилидки чесън
1 ч.л. сол (или на вкус)
2 с.л. винен оцет (или на вкус)
1 ч.л. захар
1/2ч.л. смлян кимион
1/2ч.ч. зехтин
1.250 кг зрели домати, обелени и нарязани на ситно
за гарниране: малко ситно нарязани червен и зелен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете хляба в 1/2ч.ч. вода за около минута, след това добре изтискайте. Поставете чесъна, хляба, 2 с.л. оцет, захарта, кимиона и половината от доматите в блендер или кухненски комбайн и пасирайте докато съставки се смелят добре, Добавете остатъка от доматите, смелете и тях и започнете да добавяте на тънка струйка зехтина и пасирайте докато сместа стане гладка и плътна. Прецедете супата в купа, покрийте с капак и охладете в хладилник около 3 часа. Подправете със сол и оцет на вкус преди сервиране.Нещо като нашият таратор - лятна супа



Tortilla de patatas /Тортия от картофи

Публикувано изображение

Продукти :
500 гр.картофи
4-5 броя яйца
80 грама кромид лук

Лука се нарязва на ситно.Картофите се обелват и се нарязват на тънки кръгчета.Може и дебели,но става по-хубава,ако са тънки :ph34r:
Лука се запържва в олио,след това се добавят и картофите.Като се разбърква от време на време.Когато картофите омекнат ги махаме от котлона.
В друг съд разбиваме яйцата и в него прибавяме вече готовите картофи и лук.
Загряваме хубаво олио в тиган.Изсипваме цялата смес.Не се бърка - само се разклаща тигана.Когато видим че се е образувала златиста коричка,може вече да обърнем тортията с помоща на друг тиган или чиния.Сервира се като парче торта.

Pulpo a la gallega(октопод по галисийски)

Публикувано изображение
ПОРЦИИ: 6

ПРОДУКТИ:
1 октопод от около 2 кг.
6 с.л. зехтин
лют червен пипер
1 кг. пресни картофи
едра сол (в Испания се продава на кристалчета от по 1- 2 мм и се използва за поръсване на печени меса, риба и др.)

ПРИГОТВЯНЕ: Подготовка: Месото на октопода има много специфична структура и ако е пресен се нуждае от предварителна подготовка преди да се сготви. С едно дървено чукче за пържоли се начуква първо с по- силни удари а след това с по- леки. Друг начин е да се замрази за няколко дни. Размразява се на стайна температура. Приготвяне: В една висока тенджера наливаме изобилно количество вода(без сол) и я оставяме добре да заври. Когато водата е вече вряща, хващаме октопода здраво за тялото(главата) и го потапяме в нея три пъти за по 1- 2 секунди. Това се прави, за да не се обели при варенето. На четвъртото потапяне октопода се оставя да ври за около 45 минути, като можем да проверяваме дали се е сварил мушкайки с връхчето на ножа главата му. Когато октопода е вече добре сварен, се нарязват пипалата му на кръгчета дебели по около 2 см. Най лесно става с кухненска ножица. След това се поръсва със солта, зехтина и лютия червен пипер. Във водата, в която е сварен октопода се сваряват пресните картофи. Нарязват се на кръгчета и се поднасят заедно с кожата. Според традицията, "Pulpo a la gallega" се поднася топъл, върху дървена чинийка, в компанията на хубавото галисийско вино Riveiru, което се пие в малки купички подобни но тия, в които китайците пият чай.


Сангрия

Публикувано изображение

продукти
1 бутилка червено вино
2 лъжици мед
1/2 портокал,нарязан на парчета
1 лимон,нарязан
сока на един портокал и сока на един лимон
30 мл.коняк-по желание
250 мл.газирана вода
2 пръчици канела
много лед

В голяма кана наливаме виното ,газираната вода ,портокаловия и лимонов сок.Прибавяме нарязните плодове и канелата.Сервира се силно изстудено и с много лед.Можем да използваме различни плодове-ябълка,круша,киви,банани,праскови...и различни алкохолни напитки в комбинация с виното-водка,джин,ром.А вместо газирана вода-Fanta портокал или лимон,7 up

Този пост е редактиран от iveta7: 12 октомври 2008 - 16:57

Публикувано изображение

#2 Lysander

Lysander

    Почетен потребител

  • Потребители
  • PipPipPipPip
  • 696 мнения

Публикувано 14 юли 2008 - 18:27

Мерси за темата .. но можеше и да я посакратиш да не четем 1 час Публикувано изображение
-Български сериали Тук

#3 zdravko87

zdravko87

    Музикант и QUEEN фен

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1036 мнения

Публикувано 14 юли 2008 - 18:30

Темата си е супер - четеш, каквото ти трябва само.
Труден за убеждаване до доказване на противното.

#4 iveta7

iveta7

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1791 мнения

Публикувано 14 юли 2008 - 18:53

Малко повече информация няма да навреди.Няма да я скъсявам...който иска да чете.
Според мен е интересен текста.Пак и човек е хубаво да ги знае тези неща за обща култура.
Публикувано изображение

#5 baby_muse

baby_muse

    Vampire Princess

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3204 мнения

Публикувано 18 юли 2008 - 19:30

Много приятна темичка.../Хич не се чете за 1 ч.. аз само за 10-15 мин.. / Скоро време ще направя чуррос, тортия от картофи и гаспачо-то..

Благодаря, iveta7 :)
And I feel it kind of funny.. I feel it kind of sad.. That the dreams in which I'm dying.. are the best I've ever had.

#6 Aliah

Aliah

    дипломирана

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1205 мнения

Публикувано 28 юли 2008 - 22:43

Благодаря ти iveta7 за инфото и вкуснотиите!

Тортията ще я опитам,давай още рецепти!

Even Satan believes in Allah.
 


#7 iveta7

iveta7

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1791 мнения

Публикувано 11 август 2008 - 01:06

Bacalao al pil pil (Треска пил - пил)

Публикувано изображение

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
1 кг. солена треска, нарязана на парчета
7- 8 скилидки чесън
250 мл. мазнина за пържене (за предпочитане е зехтин, но става и със слънчогледово олио)
1 средно голяма лютива чушка

ПРИГОТВЯНЕ:
Парчетата осолена треска се поставят в изобилно количество вода 48 часа преди готвенето, като водата се сменя 3 -4 пъти на ден. Ако са тънки, може и само за 24 часа. Вече обезсолени, внимателно за да не се нарани кожата, се отстраняват люспите. С пинсета се изваждат костиците. Чесънът се нарязва на лентички, а чушката на тънки пръстенчета. В дебелостенна керамична тенджера(може и в дълбок гювеч) се загрява мазнината и в нея се запържват до златисто чесънът и чушката. Тенджерата се отстранява от огъня, а изпържените зеленчуци се изваждат и се запазват настрани. Във вече поохладената мазнина се нареждат парчетата треска с кожата надолу докато покрият дъното на тенджерата (без да се слагат едно върху друго). Ако тенджерата ви е широка и мазнината не покрива поне половината от парчетата риба, първо се готвят с кожата нагоре и след това се обръщат. Връщаме тенджерата върху огъня, като намаляваме мощността му. От време на време разтърсваме с въртеливи движения, като внимаваме да не са прекалено силни за да не раздробим парчетата риба. От тези движения, желатинът, който се намира между кожата и месото на треската се отдава в соса, като му придава светъл, почти бял оттенък. Много внимаваме да не заври, защото сосът ще се пресече! Усилваме леко температурата, докато сосът се сгъсти и е на точката на завиране. Тогава, започва да се чува звук, който испанците наричат "pilpileo" а ние "къкрене". Когато започне къкренето, задържаме за още около 2-3 минути при непрекъснато разклащане на тенджерата и отстраняваме от огъня. Сервира се в затоплена чиния, като върху парчетата треска, залята със соса се подреждат лентичките чесън и пръстенчета от чушката.


Gambas al ajillo

Публикувано изображение

200 г белени скариди
зехтин
няколко скилидки чесън (според вкуса)
суха червена люта чушка
сол ако има нужда

Загряваме зехтин в тиган ( няма страшно ако изпуснете повечко от течността, няма да стане мазно, дори и така да изглежда)
прибавяме нарязаните скилидки чесън и лютата чушка и запържваме
като се позапържат малко бухаме и скаридите.
така поувира всичко минутка, две и готово.

върви страшно много с бяло вино!
може да се капне и лимон отгоре

Ensaladilla rusa / Испанска руска салата

Публикувано изображение

съставки

* варени картофи
* грах (това е по рецепта но по баровете не съм виждала да има )
* варени яица
* риба тон (голямо количество )
* майонеза

овкусява се с подправки по желание . тук посоляват само и не слагат нищо друго

Tarta de queso/ Торта от крем сирене

Публикувано изображение

Не съм вярвала че може даже да се яде,но е разкошна.

Пакет и половина бисквити
70г. маргарин
1 бакпулвер
1 опаковка сирене Филаделфия
1/2 литър сметана
100г. захар
мармалад ( по избор )

Бисквитите се смилат и смесват с маргарина.Сместа се разтила във форма, която се разглабя и се слага в хладилника.Всички останали подправки се разбиват с миксер до пухкава смес и се изсипва върху формата от бисквитите и маргарина.Престоява 1-2 часа.Мармалада се разтваря в малко топла вода и с него се намазва тортата.

Salpicon

Публикувано изображение

1кг.миди
1 средно голяма зелена чушка
1 средно голямя червена чушка
1 глава кромид лук
1-2 домата
зехтин
оцет
сол

мидите се изчистват добре и се слагат да се задшат с една чаша вода докато се разтворят черупките.
Двете чушки,лукът и доматите се нарязват на малки кубчета.Подправят се с зехтина,оцета и солта.
черупките на мидите се разделят на две и се запазват само тези,в които има мида.
Нареждат се в една голяма чиния и се покриват с нарязаните зеленчуци.Прибира се всичко в хладилника,за да се охлади добре преди да се поднесе.По желание може да се прибавят и обелени скариди(сварени),лангостини,рулца от раци....Това е много приятна освежаваща салата(за който не я познава),добре е да престои 1-2 часа в хладилника.

ПЪРЖЕНО МЛЯКО LECHE FRITA

Публикувано изображение

9 с.л. брашно(2 от тях царевично)
2 ч.ч. мляко
2 яйца
4 с.л. кристална захар
5 с.л. захар
1/2 лимонова кора
1 пръчка канела, и на прах
1/4 л. олио
6 с.л. брашно + студеното мляко + захарта + пръчката канела + кората от лимон се слагат на бавен огън и се бъркат непрекъснато за да не се образуват бучки. Веднъж направено/сгъстено го изсипваме в плитка тава с дебелина на слоя 2 см и оставяме да изстине/махаме пръчката канела и кората от лимона/. Вече изстинало режем на квадрати, овалваме в 3-те с.л. брашно и много добре разбитите яйца и пържим в силно загрято олио и от 2-те страни
Сервираме топло или студено поръсено със смес от канела и пудра захар.

POLLO al AJILLO
класическа рецепта за пиле в сос със вино и чесън

Публикувано изображение

1 пиле 1,5 кг.
6 скилидки чесън
2 с.л. нарязан магданоз
250 гр. бяло вино
1 ч.ч пилешки бульон
сол, пипер, олио

Нарязваме пилето на 16 парчета, овкусяваме го и го изпържваме добре. Махаме го от тигана. Махаме и половината олио. Слагаме в тигана нарязания чесън и когато е на половина изпържен връщаме месото и оставяме малко, докато пилешкото поеме аромата. Добавяме бялото вино и когато редуцира алкохола, добавяме пилешкия бульон по желание. Оставя се на огъня още 5 мин.

Сервираме го в друг съд и овкусяваме с нарязан магданоз.


San JACOBOS Свети Якоб'с

Публикувано изображение

шунка
сирене гауда или каквото сирене ви хареса
разбито яйце
1/2 ч.ч брашно (може и галета), леко осолено + пипер
клечки за зъби

Слага се парче гауда/кашкавал/крема сирене между 2 парчета тънко нарязана шунка и се захваща с клечки за зъби. Топи се в разбито яйце, после в брашното в което има смесено малко сол и пипер. Пържат се в предварително силно загрято олио. Сервират се топли.

СЛАДОЛЕД от СИРЕНЕ HELADO DE QUESO

Публикувано изображение

500 гр. кремаво сирене /крема, или филаделфия, или маскарпоне/
150 гр. захар
200 гр. течна сметана

Разбиваме всички съставки, слагаме горе-долу толкова захар според вкуса ни. Слагаме в стъклена купа и във фризер за 2 ч. Сервираме с добавка от пюре от ягоди или праскови.
Към сладоледа можем да добавим кокосови стърготини или настъргана кора от лимон и така да го замръзим

ЯЙЦА МИМОЗА Huevos Mimosa

Публикувано изображение

Махаме жълтъците на 8 твърдо сварени яйца. Смесваме 5-те жълтъка +1 консерва риба тон + доматен сос и с тази паста пълним белтъците. Режем 1 маруля за подложка, нареждаме яйцата в/у нея и заливаме с майонеза. Настържи 3-те жълтъка. Декорирай с маслини.


ФЛАН-ТОРТА от СМЕТАНА и ЯГОДИ /Flan - tarta de nata y fresa

Публикувано изображение

Време за приготвяне : 30 мин.

Смес 1:
125 гр. ягоди
250 гр. сметана
250 гр. пр.мляко
60 гр. захар
2 лъжици cuajada (може да се замени само с кисело мляко)

Смес 2:
100 грама сирене "филаделфия"
250 гр. сметана
250 гр. пр.мляко
60 гр. захар
1 sobre de cuajada

Разбираме добре първо смес:2, и я изсипваме в силиконова форма, предварително намокрена, за да се извади после по-лесно. Слагаме я за малко във фризера, за да стегне. Изчакваме да стегне и тогава приготвяме смес:1

Разбиваме смес:1 , оставяме я да се втвърди малко, изсипваме я внимателно в силиконовата форма при другата смес, като използваме шпатула, за да не се смесят 2-те. Предварително пробваме дали е ДОСТАТЪЧНО втвърдена.
Оставяме във фризера още малко и е готова!
Публикувано изображение

#8 Trichocephalus

Trichocephalus

    просто луд

  • Глобални модератори
  • 16202 мнения

Публикувано 11 август 2008 - 12:44

Сега си направих сангрия по рецептата, дадена по-горе и мога да ви кажа , че е супер :)

Трите най-важни правила в живота: не отивай в магазина гладен, на среща - възбуден, и не пиши статуси пиян........


#9 Aliah

Aliah

    дипломирана

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1205 мнения

Публикувано 11 август 2008 - 14:14

Сега си направих сангрия по рецептата, дадена по-горе и мога да ви кажа , че е супер :angel19:

Само сангрията ли ти грабна окото :)

Новите рецепти са страхотни,особено флана
и испанската руска салата,мерси!

Even Satan believes in Allah.
 


#10 iveta7

iveta7

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1791 мнения

Публикувано 12 август 2008 - 16:53

Държа да кажа че рецептите не са мой.Повечето не съм ги изпробвала,но съм ги яла на готово и мога да кажа че са много вкусни.

Вчера си направих сладоледа от крем сирене и стана божествен.Препоръчвам го.
Малко е нестандартно(говоря за крем сиренето) поне за в България,но се получава много хубав истински сладолед.

Издирвам и една рецепта за ето това:
Публикувано изображение - Helado de queso Idiazabal con dulce de membrillo
http://www.lecafe.es.../?nodo=3&pag=11
Някой ако може да помогне ще съм много благодарна.Дори рецептата да е на друг език.
Публикувано изображение

#11 emmi

emmi

    гаднярка

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1897 мнения

Публикувано 12 август 2008 - 17:28

Ядох Тортия в Родопите - без майтап. Мнооого вкусно! Но домакините ни си имаха специален двоен тиган за тортия. Е, аз ще се наложи да импровизирам :handshake:

А сангрията си я правим от много време - страхотно питие! Публикувано изображение
Жената-Скорпион трябва да се обича дълго и много, в най-лошият случай - скъпо.

#12 Chains

Chains

    Cherchez la femme

  • Модератори
  • 1156 мнения

Публикувано 12 август 2008 - 17:52

Държа да кажа че рецептите не са мой.Повечето не съм ги изпробвала,но съм ги яла на готово и мога да кажа че са много вкусни.

Вчера си направих сладоледа от крем сирене и стана божествен.Препоръчвам го.
Малко е нестандартно(говоря за крем сиренето) поне за в България,но се получава много хубав истински сладолед.

Издирвам и една рецепта за ето това:
Публикувано изображение - Helado de queso Idiazabal con dulce de membrillo
http://www.lecafe.es.../?nodo=3&pag=11
Някой ако може да помогне ще съм много благодарна.Дори рецептата да е на друг език.




Това на картинката си е жив чийзкейк :handshake: Доколкото прочитам, със сирене Идиязабал и сладко от дюли (на картинката е с някакви други плодове). Може да пробваш тази рецепта, като заместиш ягодовото сладко и компот с дюлеви такива. Опитай :handshake:





Ядох Тортия в Родопите - без майтап. Мнооого вкусно! Но домакините ни си имаха специален двоен тиган за тортия. Е, аз ще се наложи да импровизирам :wors:



Картофи, тортия, Родопите - звучи ми като пататник :clap:

Този пост е редактиран от chain_reaction: 12 август 2008 - 17:53

Понякога съжалявам за думите си, но никога за мълчанието си.

My Gallery / My Blog

#13 iveta7

iveta7

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1791 мнения

Публикувано 12 август 2008 - 19:36

Ядох Тортия в Родопите - без майтап. Мнооого вкусно! Но домакините ни си имаха специален двоен тиган за тортия. Е, аз ще се наложи да импровизирам :)

А сангрията си я правим от много време - страхотно питие! Публикувано изображение

Ако нямате такъв тиган,може да използвате два обикновени или пък по-лесно един тиган и една малко по-голяма чиния.
Ето клипче: http://es.youtube.co...h?v=RsIDWHvI0Gc

Това на картинката си е жив чийзкейк ;) Доколкото прочитам, със сирене Идиязабал и сладко от дюли (на картинката е с някакви други плодове). Може да пробваш тази рецепта, като заместиш ягодовото сладко и компот с дюлеви такива. Опитай :)


Мерси много.Яла съм го и нещо направо незабравимо.Испански израз "hace amor en la boca" демек прави любов в устата Публикувано изображение Между другото си намерих рецептата.
Публикувано изображение

#14 iveta7

iveta7

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1791 мнения

Публикувано 12 август 2008 - 20:16

Руло "Алисиа"

Публикувано изображение

Продукти:
Бекон, нарязан на тънки филийки (според тавичката)
Половин пакетче кайма – овкусена
2-3 печени червени пиперки
Топено сирене
Картофи (сварени, нарязани на ситно и разбъркани с черен пипер, яйце и малко сметана)

1.Покрийте тавичката с бекона
2.Поставете отгоре каймата
3.Върху нея наредете пиперките и топено сирене
4.Накрая поставете картофите
5.Печете

Източник : http://bulgar.no-ip....49069eace64ef6c

Този пост е редактиран от iveta7: 08 октомври 2008 - 15:39

Публикувано изображение

#15 haidukpikaso

haidukpikaso

    Душа-камбана

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 18766 мнения

Публикувано 13 август 2008 - 16:15

Тортилята става още по-вкусна,ако добавите малко чубрица и чер пипер
И най-върви с чеснов сос (млечна майонеза + кисело мляко + чесън)
:P
С писанката ще си направим и руло "Алисиа"
Звучи обещаващо
Публикувано изображение
Ако искаш да разсмееш Господ,
кажи му че си имаш планове...

Публикувано изображение

#16 Club Plazma

Club Plazma

    Редовен потребител

  • Потребители
  • PipPipPip
  • 230 мнения

Публикувано 06 септември 2008 - 05:52

Много хубава тема,поздравления!
Ще пробвам днес скаридите с чесън и ще дам мнение :)

"Паея" с пиле много обичам,та въпросът ми е:като тази с морските дарове ли се приготвя,само че вместо тях с пилешко филе?

#17 iveta7

iveta7

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1791 мнения

Публикувано 06 септември 2008 - 10:41

"Паея" с пиле много обичам,та въпросът ми е:като тази с морските дарове ли се приготвя,само че вместо тях с пилешко филе?


Да!Разбира се,може и по-друг начин да я направиш.Има много различни видове паеля.

Ето ти е една рецепта (изпробвана вече)
Пилешко месо (заешко) се запържва.Слага се бял и зелен боб.Пържи се и се залива с вода до горе.Като поизври водата се добавя ориз около 1 чаша.
Оставяш го да ври,без да го бъркаш.Накрая се слага подправката за пиле или шафран.Лично на мен шафрана не ми харесва,мирише ми на зъболекар.Както и да е ...подправка за ориз се продава в България.С нея се постига спесифичността на паеята,а също и жълтия цвят.Поставя се и чесън по желание....покрива се с фолио и е готова за консумиране!
Публикувано изображение

#18 Club Plazma

Club Plazma

    Редовен потребител

  • Потребители
  • PipPipPip
  • 230 мнения

Публикувано 06 септември 2008 - 18:52

Мерси много,iveta7 ;)

Тази рецепта ми изглежда по-лесна,ще я изпробвам и нея.Само че не знам дали друга подправка може да замени шафрана....Между другото,доколкото знам,е най-скъпата подправка в света.
Скаридите с чесън са страхотни,току-що ги направих :)

#19 iveta7

iveta7

    kaldata маниак

  • Потребители
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1791 мнения

Публикувано 06 септември 2008 - 19:23

Ами на мен не ми харесва шафрана.Заменям го с "colorante".В България обаче не знам да се продава такова нещо.Ето снимка: от ляво - шафран и от дясно колоранте...
Публикувано изображение
В България съм си правила паея с "подправка за ориз" така се казваше.Купих я от "Кауфланд".Получи се същия ефект.

Инфо за шафрана тук

Този пост е редактиран от iveta7: 10 септември 2008 - 15:17

Публикувано изображение

#20 windmill

windmill

    Почетен потребител

  • Потребители
  • PipPipPipPip
  • 473 мнения

Публикувано 02 октомври 2008 - 23:20

Привееет,
онзи ден похапнах така нареченото ' Quesadilla' - изобщо си нямах представа какво ще ми донесат като си го поръчах и страшшшшшно много ми хареса!!
Изглеждаше така: Публикувано изображение
iveta7, приготвяла ли си го ?? Някой ако има рецепта - да пише, моля!! (разгледах няколко из нета..., но май главно го приготвят с лук ... а това , което аз ядох имаше доста работи вътре)