Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Изследователи предложиха начин за зареждането на мобилните устройства чрез статично електричество

Шрифт
От , 1648 прегледа 1 препоръка |
Група изследователи от Georga Tech разработи способ, който позволява зареждането на батериите в мобилните устройства от статично електричество.

Изследователите са създали компактен генератор, който произвежда енергия от взаимното движение на два материала - пластмаса и метал. По този начин, механичната енергия се преобразува в електрическа. Освен това, в тази разработка са използвани не традиционни материали. По този начин, тяхната повърхност е структурирана на нанониво, което е позволило да се повиши ефективността на генерираната енергия. В резултат на това е станало възможно трансформирането на 15% от механичната енергия в електрическа. Според разработчиците, за да се произвежда енергия, могат да се обединят в двойки около 50 материала. В резултат на това, малкото устройство, което е с размери 2x2 инча (около 5х5 см), може да се носи като лента на ръката и в движение да генерира достатъчно електрическа енергия за зареждането на батерията на вашия мобилен телефон.

Тук е важно да обърнем внимание, че тази технология все още е в процес на лабораторна разработка. Информация за началото на комерсиалната експлоатация все още няма, но вероятно докато дойде този момент, в устройството ще бъдат добавени редица подобрения. Също така трябва да отбележим, че това не е единствената подобна разработка на Georga Tech. По-рано те предложиха начин за генериране на пиезоелектрическа енергия по време на ходене.
T-Mobile G1 - първият телефон с Android празнува 8-ми рожден ден

Осем години - точно от толкова време Android е достъпен за широката публика, а на 23 септември 2008 г. на пазара се появява първият Android телефон. Той е T-Mobile G1 на едноименния американски мобилен оператор, като апаратът е познат още и като HTC Dream и Android Dev Phone 1.На същия ден има и още една годишнина, тъй като това е датата, когато Google пуска Android 1.0 SDK. Връщайки се към прессъобщението за анонса на T-Mobile G1, то звучи толкова любопитно; неща като 3G, Gmail и Android Market изглеждат като футуристични елементи, а днес са част от ежедневието ни. Не по-малко интересни са и техническите параметри на телефона, който има скромен 3.2-инчов дисплей в 320р, 528MHz Qualcomm чип, 192MB RAM памет и 256MB място за съхранение, както и 3МР камера. Отсъства стандартен жак за слушалки, което пък ни напомня на една съвсем нова тенденция, нали?Подобни новини


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Кое от IFA 2016 ви впечатли най-много?
Общо гласували: 467 Други анкети