Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Изследователи предложиха начин за зареждането на мобилните устройства чрез статично електричество

Шрифт
От , 1592 прегледа 1 препоръка |
Група изследователи от Georga Tech разработи способ, който позволява зареждането на батериите в мобилните устройства от статично електричество.

Изследователите са създали компактен генератор, който произвежда енергия от взаимното движение на два материала - пластмаса и метал. По този начин, механичната енергия се преобразува в електрическа. Освен това, в тази разработка са използвани не традиционни материали. По този начин, тяхната повърхност е структурирана на нанониво, което е позволило да се повиши ефективността на генерираната енергия. В резултат на това е станало възможно трансформирането на 15% от механичната енергия в електрическа. Според разработчиците, за да се произвежда енергия, могат да се обединят в двойки около 50 материала. В резултат на това, малкото устройство, което е с размери 2x2 инча (около 5х5 см), може да се носи като лента на ръката и в движение да генерира достатъчно електрическа енергия за зареждането на батерията на вашия мобилен телефон.

Тук е важно да обърнем внимание, че тази технология все още е в процес на лабораторна разработка. Информация за началото на комерсиалната експлоатация все още няма, но вероятно докато дойде този момент, в устройството ще бъдат добавени редица подобрения. Също така трябва да отбележим, че това не е единствената подобна разработка на Georga Tech. По-рано те предложиха начин за генериране на пиезоелектрическа енергия по време на ходене.
 

Колко години от човешкия живот отнемат смартфоните

Смартфоните отнемат твърде много време от живота на съвременния човек, считат аналитиците от компанията TNS. Те са пресметнали, колко точно време губи обикновеният потребител на мобилно устройство в продължение на една година. Всеки ден собственикът на съвременен комутатор използва неговите възможности и функции в продължение на 3,2 часа, а за една година - средно около 49 дни. Изследвани са австралийци на възраст от 16 до 30 години.Резултатите от направената анкета показват, че потребителите поглеждат екрана на смартфона средно по 150 пъти в денонощието. Всеки, който се сдобива със смартфон на 16 години, на 80 години е гледал неговия екран в продължение на над 8 години. Изследването на TNS показва, че 63% от потребители гледат предимно съобщенията в социалните мрежи; 50% от тях гледат клипове. Почти всички притежатели на смартфони преди сън влизат в Глобалната мрежа. Изключително популярен начин за започване на деня е прегледа на новините и социалните мрежи.Директорът на TNS Алистър Лтуд отбеляза общ момент в поведението на съвременните потребители - те непрекъснато се развличат чрез забавни клипове и смешни истории. Според него, по този начин закърняват способностите за общуване, което може да доведе до разрушаване на семейства и приятелства.Подобни новини


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

През коя музикална услуга слушате музика?
Общо гласували: 555 Други анкети