Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Изследователи предложиха начин за зареждането на мобилните устройства чрез статично електричество

Шрифт
От , 1610 прегледа 1 препоръка |
Група изследователи от Georga Tech разработи способ, който позволява зареждането на батериите в мобилните устройства от статично електричество.

Изследователите са създали компактен генератор, който произвежда енергия от взаимното движение на два материала - пластмаса и метал. По този начин, механичната енергия се преобразува в електрическа. Освен това, в тази разработка са използвани не традиционни материали. По този начин, тяхната повърхност е структурирана на нанониво, което е позволило да се повиши ефективността на генерираната енергия. В резултат на това е станало възможно трансформирането на 15% от механичната енергия в електрическа. Според разработчиците, за да се произвежда енергия, могат да се обединят в двойки около 50 материала. В резултат на това, малкото устройство, което е с размери 2x2 инча (около 5х5 см), може да се носи като лента на ръката и в движение да генерира достатъчно електрическа енергия за зареждането на батерията на вашия мобилен телефон.

Тук е важно да обърнем внимание, че тази технология все още е в процес на лабораторна разработка. Информация за началото на комерсиалната експлоатация все още няма, но вероятно докато дойде този момент, в устройството ще бъдат добавени редица подобрения. Също така трябва да отбележим, че това не е единствената подобна разработка на Georga Tech. По-рано те предложиха начин за генериране на пиезоелектрическа енергия по време на ходене.
 

Норвежката полиция принуди наркодилър да отключи своя iPhone чрез пръстовия си отпечатък

Когато Apple представи новия начин за авторизиране чрез пръстови отпечатъци, някои параноици счетоха, че новата технология само ще отслаби защитата на смартфоните. Действително, вероятността да се види или подбере PIN кода е много малка, но пръстовия отпечатък не е сложно да се снеме от чаша, бутилка и други подобни. Той може да се снеме насила и от самата жертва.Криминален случай в Норвегия показа, че Touch ID едва ли може да се разглежда като сериозна защита на данните. Норвежкият окръжен съд на град Нордхордланд разреши на местната полиция с помощта на сила да отключи iPhone на 27-годишен мъж, заподозрян в съхранение на наркотици.Съдът се обосновава с това, че информацията от iPhone може да даде информация откъде е взет наркотика и от кого.Интересното в този случай е, че ако имаше парола, полицията нямаше как да я разбере по законен път. Мъжът може да каже, че я е забравил и няма как да бъде накаран да си я спомни без прилагане на мъчения, а това е незаконно. Пръстовият отпечатък е нещо съвсем друго и лесно достъпно, без прилагане на незаконни похвати.Окръжният съд постанови, че полицаите "имат право да заставят обвиняемия да постави своя палец върху своя смартфон".Много хора коментират, че в тази ситуация "Error 53" ще е от полза.Подобни новини


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Кой смартфон очаквате през 2016-а?
Общо гласували: 711 Други анкети