Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Изследователи предложиха начин за зареждането на мобилните устройства чрез статично електричество

Шрифт
От , 1640 прегледа 1 препоръка |
Група изследователи от Georga Tech разработи способ, който позволява зареждането на батериите в мобилните устройства от статично електричество.

Изследователите са създали компактен генератор, който произвежда енергия от взаимното движение на два материала - пластмаса и метал. По този начин, механичната енергия се преобразува в електрическа. Освен това, в тази разработка са използвани не традиционни материали. По този начин, тяхната повърхност е структурирана на нанониво, което е позволило да се повиши ефективността на генерираната енергия. В резултат на това е станало възможно трансформирането на 15% от механичната енергия в електрическа. Според разработчиците, за да се произвежда енергия, могат да се обединят в двойки около 50 материала. В резултат на това, малкото устройство, което е с размери 2x2 инча (около 5х5 см), може да се носи като лента на ръката и в движение да генерира достатъчно електрическа енергия за зареждането на батерията на вашия мобилен телефон.

Тук е важно да обърнем внимание, че тази технология все още е в процес на лабораторна разработка. Информация за началото на комерсиалната експлоатация все още няма, но вероятно докато дойде този момент, в устройството ще бъдат добавени редица подобрения. Също така трябва да отбележим, че това не е единствената подобна разработка на Georga Tech. По-рано те предложиха начин за генериране на пиезоелектрическа енергия по време на ходене.
Полицията отключи iPhone с помощта на разпечатан на 3D принтер палец на убития

Американската полиция използва нов начин за отключване на iPhone на някои заподозрени. Достъпът до устройството, блокирано със скенер за пръстови отпечатъци може да бъде получен с помощта на 3D макет на палеца. Заслугата е на полицията в щата Мичиган. За да получат достъп до данните в iPhone на загиналия от ръката на убиец жител на щата, полицаите потърсили помощ от професор Анил Джейн от университета в Мичиган. С помощта на фин лазерен цифров скенер е направен макет на палежа на убития. След смъртта, смартфонът не може да разпознае папиларните линии, и професорът използвал пръстовите отпечатъци, снети от убития, докато е бил жив.Но това е само половината от решението на проблема. Сензорите за пръстови отпечатъци регистрират и проводящите свойства на кожата, които участват в създаването на уникалния електронен модел. Професорът използвал фини метални частици, които създават подобен ефект. Този случай привлече вниманието на специалните служби и предизвика вълнения, не по-малки от случая на ФБР с терориста от Сан Бернардино.Изкуствените пръсти са все още на лабораторно ниво и технологията не е довършена. Засега тя не се различава от другите техники, използвани за заблуда на биометричните скенери, но сега се работи върху специализиран софтуер, който може да усъвършенства тази технология.Всъщност това вече не е толкова актуално, понеже в най-новите iPhone и iPad със скенер за пръстови отпечатъци ще се иска въвеждане и на парола, ако Touch ID не е използван за отключване през последните 8 часа или устройството е останало заключено в продължение на 6 дни.Подобни новини


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Как планирате почивката си?
Общо гласували: 161 Други анкети