fbpx
7.6 C
София

Електрическият SUV Audi Q4 E-Tron обещава AR head-up дисплей и интелигентно съхранение

Най-четени

Компактният електрически SUV Audi Q4 E-Tron дебютира за първи път на автомобилното изложение в Женева през 2019 г. Оттогава са се променили доста неща, но въпреки това, изглежда това, което беше представено за първи път в Швейцария, изглежда не се е променило особено по отношение на концепцията и производствения модел, а новата информация от Audi показва какви интелигентни възможности ще има този малък електрически модел.

Висок стил и висока функционалност

Във вторник Audi пусна множество информация за предстоящия Q4 E-Tron, включително и с дизайн в камуфлажни елементи. Както беше обещано по време на концептуалния дебют, версията, която всъщност ще достигне до шоурумите, не изглежда толкова различно от това, което видяхме на последното шоу в Женева. Компактните пропорции на автомобили са балансирани, благодарение на междуосието от около 9,1 фута (около 2,773 метра), но цялото това пространство между колелата означава, че интериорът на автомобила е много по-голям – приблизително с размерите на този на Audi Q7, а товарната му площ предлага достатъчно място. Ако сте запознати с някой от другите модели на E-Tron на Audi, то стилът на предстоящия модел не би трябвало да е толкова изненадващ.

Тийзърите, които вече сме виждали на автомобила, са само малка част от това, което Audi може да предложи. Повечето акценти бяха поставени върху интериора на Q4 E-Tron. Благодарение на равния под и товарните контролни за трансмисията, централната конзола на Q4 E-Tron не наподобява тази на никой друг модел, който Audi е представяла до момента, като тя е снабдена с бутон за стартиране и управление на трансмисията, оставяйки пространство отдолу за зареждане на безжични устройства, USB-C портове и чифт сокет за слушалки, с традиционен подлакътник, висящ между седалките. Когато става дума за съхранението на напитки, и четирите панела на вратите имат високо монтиран държач на бутилки точно пред превключвателите на прозореца за по-лесен достъп до напитки с обем до 1 литър.

Големи екрани и добавена реалност

Но интересно конструираното табло идва и с много нови технологии. Сензорният екран на Q4 E-Tron идва с най-големият дисплей, който компанията е представяла в автомобил до момента, с диагонал около 11,6 инча (базовата версия идва с дисплей с диагонал 10,1 инча). Воланът заменя физическото устройство за управляване на посоката на движение с тъчпад от лявата и от дясната страна. Освен това, вместо колело за палеца, производителят тук е добавил възможност за плъзгане на пръста нагоре и надолу за промяна на силата на звука на високоговорителите. Но остават някои физически превключватели, основно за контрол на температурите в купето и други. Подобно на почти всеки друг нов модел на Audi, който се продава на пазара в момента, Virtual Cockpit замества традиционния габаритен клъстер с конфигурируем дисплей, който намалява разсейването.

Освен всичко това, Audi добавя и дисплей с добавена реалност. Производителят прави крачка напред като добавя информация на предното стъкло в реално време, която указва разстоянието на завой, скоростта на движение на движещия се пред нас автомобил, както и указание за максималната скорост на движение, като всичко това е възможно, благодарение на монтирана на предното стъкло камера с висока разделителна способност.

Таблото с добавена виртуална реалност е разделено на две позиции. В основната зона на дисплея са указващи обичайна информация като скоростта на превозното средство, както и ограничението на скоростта и информация за подпомагане на водача, на възприеманото разстояние от превозното средство пред него. AR зоната може да показва стрелки, указващи предстоящия завой, указания за достигане до определени дестинации и навигация със зелена линия, обозначаваща позицията на превозното средство отпред, а всички тези неща се показват на възприемано разстояние от около 33 фута (около 10,06 метра), така че водачът може ясно да направи разлика между двата информацията от двете разделени зони на таблото.

Устройството за генериране на изображенията, които потребителя вижда на предното стъкло, използва ярък LCD дисплей, изображението от който се проектира върху две различни огледала, които се отразяват от вдлъбнато огледало, за да се отразява изображението в две различни зони на предното стъкло, да които вече споменахме. Камерите, радарните сензори и GPS предоставят данни на компютрите на Q4 E-Tron, които изчисляват къде да бъдат позиционирани AR обектите и как да се преместват в случай на спиране, наличие на дупки по пътната настилка или други обекти, които могат да доведат до резки промени в управлението на превозното средство. Всички тези функционалности звучат наистина впечатляващо, така че определено нямаме търпение да ги видим в Q4 E-Tron, когато станат достъпни на пазара.

За щастие, няма да се наложи да чакаме прекалено дълго, за да може това да се случи. Audi възнамерява да представи Q4 E-Tron в окончателната му производствена форма, която ще бъде въведена на пазара, най-късно през месец април.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини