Китай стартира онлайн платформата Piyao за погасяне на слуховете в интернет

2
364
Piyao

В Китай отдавна е задействан проектът „Златен щит“, познат и като „Великата защитна китайска стена“. Той блокира забранените от правителството сайтове и онлайн услуги. В стремежа си да упражни още по-голям контрол върху интернет и социалните мрежи, правителството стартира новия проект Piyao. Това е платформа, с помощта на която Китай ще прекратява разпространението на слухове.

В рамките на тази инициатива са създадени специален сайт, мобилно приложение, както и страници в големите китайски социални мрежи Weibo и WeChat. Те ще се използват за разпространяването на „истинските“ новини, в които задължително ще бъдат посочвани източниците.

Системата ще се използва и за откриване на фалшиви новини. Използва се нова софтуерна платформа с изкуствен интелект.

За разпространяването на слухове и фалшиви новини в Китай се влиза в затвора. Това става в случай, че фалшивата новина има над 5000 прочитания и/или 500 споделяния, което за Китай не е чак толкова много.

Работата на платформата Piyao (приблизително „опровергаващият слухове“) се контролира от цели 27 държавни ведомства, включително и от Централната партийна школа.

Има и реклама на Piyao, в която се казва, че слуховете създават социална паника, предизвикат колебания във фондовия пазар и негативно се отразяват на бизнес операциите.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
gggLol.. Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Lol..
Lol..

Думичката, която очевидно сте търсили е ПОГАСЯВАНЕ …

ggg
ggg

Всъщност думата „ПОТИСКАНЕ“ е също подходяща и смело може да се приложи за всичко в Китай 🙂