Процесорите Intel Core i9-9900K имат двойно по-дебел кристал и се нагряват твърде много

11
2479

Популярният германски овърклокър Роман (Der8auer) Хартунг стана един от първите късметлии, получили няколко процесора Intel Coffee Lake Refresh. Той от няколко седмици експериментира с тях и сподели някои много интересни наблюдения.

Още в самото начало, Роман бе твърде неприятно изненадан от високата работна температура на флагманския процесор. Като се има предвид, че под капачката на този чип е поставен припой, може да се очаква, че той ще има параметри, характерни за процесорите с махната капачка от предишното поколение. Тези чипове имат термична паста под капачката и нейната замяна с течен метал подобрява техните топлинни характеристики.

Неговите наблюдения се потвърдиха от публикуваните в Глобалната мрежа първи обзори на новите чипове Coffee Lake-S Refresh. Всички забелязаха, че за да се активира тротлингът е достатъчно да да се повиши напрежението Vcore до сравнително скромните 1,25 V и да се стартира стрес тестът, използващ AVX процесорните инструкции. От прегряването не спасяват както големите съвременни въздушни охладители, така и стандартните водни охлаждания с 360 милиметрови радиатори.

За да си изясни, доколко ефективен е припоят, който Intel използва в своите нови процесори, Der8auer скалпира един от своите чипове Core i9-9900K. Интересно е, че за осъществяването на тази процедура не се налага чипът да бъде нагрят до температурата на топене на индия – основен компонент на припоя. Оказа се, че капачката без проблем се отделя с помощта на инструмента Delid Die Mate 2.

Под капачката на Core i9-9900K, точно както Intel обеща, бе открит Solder Thermal Interface Material (STIM). Овърклокърът се опитал да намали дебелината на припоя и след това да отново да запои капачката на процесора. Този експеримент се оказа неуспешен и веднага след стартирането на бенчмарка Cinebench R15 температурата на едното ядро скочи до 100 градуса по Целзий.

При следващия експеримент Der8auer заменя поставения от Intel припой с течния метал Thermal Grizzly Conductonaut. Благодарение на това, средната температура на ядрата Intel Core i9-9900K, клокнат до 4,8 GHz при напрежение 1,25 V, в стрес тестовете Prime95 пада с 8-9 градуса по Целзий.

Следващите експерименти са със закупен от магазина Core i5-9600K. След махането на капачката, Der8auer забелязва няколко интересни особености на десктоп процесорите на Intel от ново поколение. Първо, и трите овърклокърски Coffee Lake-S Refresh процесора използват идентичен 8-ядрен кристал. Второ, тези процесори имат по-дебел текстолит и по-дебел силициев кристал.

Докато при Intel Core i7-8700K дебелината на кристала е 0,42 милиметра, в новите процесори тя е 0,87 милиметра. Роман е овърклокър, който има опит с шлифоването на горната част на кристала на процесорите, с цел подобряване на техния температурен режим. Der8auer опита тази технология за премахване на „излишния“ силиций от Core i9-9600K.

Диаграмата по-долу показва температурата на процесора с оригиналния термичен интерфейс, с течен метал и с изпилен с 0,15 и 0,20 милиметра полупроводников кристал. Но дори и с премахнати 0,2 милиметра, кристалът си остава с 0,25 милиметра по-дебел от кристалите на процесорите от предишните поколения.

По този начин, високата температура на процесорите Coffee Lake-S Refresh може да се обясни не само с по-големия брой ядра, но и с увеличената площ на силициевия кристал, който няма висока топлопроводимост. Засега няма информация, защо Intel е толкова щедър на силиций и поставя над два пъти по дебели кристали в своите нови процесори.

Явно, за разкриването на пълния овърклокърски потенциал на новите чипове ще се налага замяната на припоя с по-ефективен термичен интерфейс, като например течен метал. Der8auer сподели, че съвсем не е очаквал, че ще се налага махането на капачката на процесор с припой под нея.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
8 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
РосенUltimate AMD Zen..jozevthe professorasd Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
lll
lll

Кога ще чуем добра новина за Интел? Нещо скоро няма такива…

AxOx
AxOx

Ето една добра новина – все още те са най-добрите процесори.
Ако забелязваш в статията се говори за пренатоварен извън експлоатационните параметри процесор, а не за нормална работа.

ХР исто
ХР исто

най-добри са,
но не и в съотношение цена-производителност

asd
asd

От синтетични бенчове и глупави числа тестове не трябва въобще да се вземат насериозно. Гаранция, че при нормална работа/гейминг говнителските процесори с 1500 пробойни и още други глупости за задни вратични и забавяния, биха били на едно ниво с райзен, докато цената е с разлика от около 2 пъти. Разбирам да няма алтернатива, та затова да се позволява тоя монопол и своеволие от говнителска страна, но при наличието на отлична алтернатива, то просто не виждам смисъл цените, качеството да не са мръднали с години.

Росен
Росен

Изобщо не са най-добри, и не са били последните 10 години. С тия дупки в сигурността… И маджуна под капачката. Дори и прословутия припой толкова е припой щом се топи при ниски температури.

jozev
jozev

Росене, не си осведомен. Intel Coffee Lake Refresh имат хардуерна защита срещу Spectre и Meltdown.

Росен
Росен

Не думай? А за новите открити пробойни имат ли? :> Тая хардуерна защита и нямам никаква вяра, а и дори да я има значи падат с средно 25% в производителността надолу.

Ultimate AMD Zen..
Ultimate AMD Zen..

Божеее божееее божеее… Единия казва, че интелите били най добрите процесори, а другия лъже, че били без порти за вируси и най вече Meltdown… Само да ви светна, че AMD RyZEN са най добрите процесори, качествено запоени, много по евтини, размазващо price/performance ratio, в пъти по добър боксов охладител.. Да не споменавам за интелските изцепки историята още помни калпавия и строшен чипсет на санди брич с бъгавия сата контролер и B3 ревизия дъната, после проблемите с USB 3.0, калпавия припой и дъвка/маджун под капачката, meltdown, нещастните боксови охладители колкото за бог да прости, скайлейк калпавите процесори със тънкия текстолит дето… Виж още »

ББориTupoto_sov
ББориTupoto_sov

На Интел не им трябват добри новини, те си имат ТЪРСЕНИ продукти.

the professor
the professor

явно и при процесорите са се върнали на 22nm, както направиха с чипсетите…

jozev
jozev

Пълна глупост.