Миналия месец съобщихме за забраната на индийските власти на гражданите да играят PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile. Изглежда за пример вземат и други държави – Непал също въвежда забрана върху цялата игра под предлог да се ограничат пристрастяванията на децата.

Според статия на Kathmandu Post, Отделът за престъпления в столицата Катманду е завел съдебен процес тази сряда. Целта му е да бъде спряна консумацията на PUBG. След кратко време Телекомуникационната компания в страната пък задължи всички доставчици на интернет и мобилни услуги да блокират видеоиграта. Главният управител на полицията Дираж Синх съобщи, че неспазващите закона се излагат на риск от съдебни действия и всички, хванати, че играят PUBG, ще бъдат арестувани. Забраната влезе официално в сила ден след завеждането на делото.

По време на интервю с „Ройтерс“ Сандип Адикари, директор на телекомуникационната компания на Непал, сподели своето виждане върху проблема:

„Ние приложихме бана поради притеснения, че PUBG е пристрастяваща за децата и тинейджърите“. Според него агресията на играещите заглавието е засилено, подкрепяйки мнението си със сведения от психиатри. Те са споделили, че в други страни вече съществуват „шокиращи инциденти“, свързани със заглавието. И макар че никакви злополуки от това естество не са се случили в Непал, Синх обясни, че властите са забранили PUBG „преди нещо неприятно да се случи и тук“.

През последните години тревогите за влиянието на видеоигрите върху хората са нараснали в пъти сред обществеността. Някои експерти обаче твърдят, че съмненията се основават на много повърхностни факти, без изложени солидни твърдения. Едно проучване преди две години изследва живота на 19 хиляди участващи и заяви, че „моралната паника“, обкръжаваща тревогата за пристрастяването „продължава да създава рискове от патологизиране на нормално поведение“. Според научния труд мнозинството от геймъри успешно балансират своята страст с активен професионален и социален живот.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за