DeepMind създаде универсален очен скенер с ИИ алгоритми

Новият алгоритъм с елементи на изкуствен интелект предупреждава за рисковете от възникването на опасни заболявания само след една снимка и 30 секунди анализ. Този подход е в състояние да преобърне диагностиката. Сега се очаква одобрението на регулаторните органи

2
433

DeepMind от мнозина се възприема като мерило за прогреса в областта на изкуствения интелект. ИИ алгоритъмът на британските специалисти е гросмайстор при три класически игри, а сега се обучава да разпознава емоциите и да разсъждава. Днес DeepMind създава ИИ стандарти в нова сфера – в използването на алгоритми с елементи на изкуствен интелект в медицината. Financial Times съобщи че първото устройство от подобен тип е нов тип универсален скенер.

Върху новия медицински ИИ DeepMind в продължение на три години е работил съвместно с специалистите на лондонската клиника Moorfields Eye.

През месец март 2018 година бе публикувана статия в Nature Medicine с информация, че алгоритъмът правилно подбира стратегията на лечението в 94% от случаите, при това за 50 различни заболявания на очите. Това е много повече от резултатите на опитните офталмолози.

Но DeepMind не се задоволи само с разработването на алгоритъма и публикуването на научна статия. Компанията усъвършенства тази технология и представи универсален очен скенер, в който се използва ИИ алгоритъма. Само 30 секунди са необходими за сканиране на очите и за обработка на информацията, след което се предлага подробна диагноза.

Системата разпознава глаукомата, диабетната ретинопатия и възрастовата макулна дегенерация. За разлика от другите подобни разработки, новата система не само разпознава заболяванията, но и формулира пълноценна стратегия за тяхното лекуване.

Медицинските ИИ се считат за най-перспективното направление за прилагане технологиите на машинното обучение. Към 2021 година се очаква този пазар да достигне $6,6 милиарда.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Лila Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Лila
Лila

DeepMind Technologies is a British artificial intelligence company founded in September 2010, currently owned by Alphabet Inc.

The company is based in London, with research centres in Canada, France,

General manager: Lila Ibrahim

Лila
Лila

Lila Ibrahim earned her Bachelors degree in 1993 Ibrahim started her working life in 1993 at Intel, where she was as an engineer on the Pentium processor. 1993 завършила бакалавър и веднага започнала в intel – как става тая работа ? Lila инженер по процеросите – завършваш и някой ще ти даде да правиш процесори а опитните инженери ще гледат ? ДАЖЕ И НЕ МОЖЕ ДА СИ ИЗМИСЛИ БИОГРАФИЯ. During 18 years at Intel she held various leadership roles, including serving as Lila – Chief of Staff for Craig Barrett, leading the Digital Village initiative which delivered education and e-governance… Виж още »