За обикновените невронни мрежи тези тестове са твърде сложни. Многобройните проверки показват, че популярните модели невронни мрежи, като например ResNet, зле се справят с подобен вид задачи. Дори и да са специално обучени, а тестовете съвсем малко да се различават един от друг.

Специалистите на DeepMind разработиха нов тип IQ тест. Това е генератор, създаващ въпроси, базирани на абстрактен комплект от фактори. По-конкретно, в тях са включени съотношения на прогресии и допълнителни характеристики, като цвят, размер и други.

По този начин са създадени нов тип задания. Например, задача за намиране на прогресия, която е валидна само към линии от един и същ цвят. По този начин ще се тренира абстрактното мислене на бъдещите невронни мрежи. Новите тестове не само проверяват нивото на абстрактното мислене, но и развиват тази способност при машините.

При направените изпитания, повечето сега съществуващи модели ИИ се справят с новите тестове. Най-доброто достижение е 75 точки от 100 възможни. Но някои задачи все още са непосилни. Дори и шампионът – невронната мрежа Wild Relation Network (WReN) не може да екстраполира значението на параметър, който не се е появявал при нейното трениране.

Учените възнамеряват да продължат работата в това направление. Счита се, че абстрактното мислене ще даде възможност на невронните мрежи да решават много по-сложни визуални и друг вид задачи. Сега започват експериментите за използването на логически операции и аритметични прогресии в абсолютно нови обстоятелства, за които невронната мрежа е слабо тренирана.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за