Intel добавя поддръжката на USB 4 в Linux ядрото

1
648

Процесорният гигант Intel е приготвил няколко обновявания за Linux ядрото, които осигуряват базовата функционалност на USB 4 стандарта за всички Linux дистрибуции. Уеб порталът Phoronix съобщи, че това са 22 ъпдейта с над 4 000 реда сорс код, които осигуряват поддръжката на новия стандарт.

Интересно е, че новият код за USB 4 до голяма степен повтаря кода за реализацията на Thunderbolt 3. Това не е за учудване, понеже Thunderbolt 3 се счита за основата на USB 4.

Да си припомним, че USB 4 използва физическия конектор на USB Type-C и осигурява скорост за обмен на данните 40 Gb/s. Портът USB 4 е обратно съвместим с USB 2, USB 3, Thunderbolt 3 и видеоизхода DisplayPort.

След като специалистите уточнят и последните нюанси, като например правилното управление на захранването, те ще представят финалната версия на драйверите за Linux. Според мнението на Phoronix, поддръжката на USB 4 стандарта може да се очаква да се появи в Linux ядрото версия 5.5, която трябва да излезе след няколко месеца. Няма смисъл да се бърза, понеже на пазара все още не се предлагат компютърни устройства с поддръжката на USB 4.

Вече се знае, че в Linux Kernel 5.4 ще се поддържат най-новите централни и графични процесори, ще се появи файловата система exFAT и ще се повиши безопасността чрез блокиране на някои модификации на ядрото.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Шишо
Шишо

Почвам да се чудя тоя линукс не го ли написа майкрософт? то какво ли не добавиха, за какво не контрибутнаха… само и само да стане по-човешки линукса. Сиреч не е останало много от оригинала ми се струва.