Microsoft представи спешни обновявания за Windows XP

Microsoft обяви, че потребителите на по-старите версии на операционната система Windows спешно трябва да инсталират новите пачове за безопасност

6
4152

Това е актуално не само за Windows 7, поддръжката на която все още продължава, но и за Windows XP. Разработчиците на софтуерния гигант за отстранили критична уязвимост, даваща възможност за отдалечено изпълнение на вредоносен код в услугата за отдалечен работен плот (Remote Desktop) в ОС Windows XP, Windows 7, Windows Server 2003, 2008 R2 и 2008.

Да си припомним, че поддръжката на Windows XP и Server 2003 приключи още през месец април 2014 година и излизането на пачове за тези операционни системи е изключително сериозен индикатор, колко сериозна е тази уязвимост.

Тази дупка в безопасността дава възможност на хакерите отдалечено да разпространяват вредоносен софтуер от едно компютърно устройство към друго, без каквато и да било намеса от страна на потребителя. Тоест, мащабът може да е от нивото на WannaCry от 2017 година.

Microsoft твърди, че засега не са открити случаи на използване на тази уязвимост за провеждане на вирусни и криптоатаки. Но експертите по информационна сигурност са силно обезпокоени, понеже е възможно да се извърши реверсивно инженерство, с което пачовете да се декомпилират, да се прегледа кода и да се създаде вредоносен софтуер за атакуване на компютрите, които не са инсталирали това обновяване.

Интересно е, че в ОС Windows 8 и Windows 10 тази уязвимост я няма. Windows 7 все още е изключително популярна сред потребителите и последствията от използването на тази уязвимост ще бъдат крайно неприятни за тази ОС.

Въпреки че Microsoft представи пачове за Windows XP и Windows 7, компанията напомня, че най-добрият начин за защита от тази уязвимост е преходът към Windows 10.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
100%115Western CivilizationИванРатнемок Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Yordan
Yordan

Нямал съм проблеми до сега,с 7-цата а и не е вярно,че „била уязвима“ това са го измислили само и само,да преминеш към Windows 10,преди един месец бях с Windows 10 ползвах го две седмици и накрая заби,като на снимка и накрая се върнах към 7-цата.

Иван
Иван

Заклавиатурното устройство Йордан е виновно.

Western Civilization
Western Civilization
Ратнемок
Ратнемок

„…Въпреки че Microsoft представи пачове за Windows XP и Windows 7…“

А къде са пачовете за Win7? Щото на тоя линк има само за WinXP и Server 2003.

115
115

Сетили се нашите, през 2019-а, че има дупка в ХР… Или инсталират и там инструменти за следене…

100%
100%

За все повече „уязвимости“ в Win 7 и XP / Server 2003 ще четем, с надежда овцете да се изплашат и да минат на Вирус 10, който предоставя всичките им данни на МикроМеките. Или да инсталират „ъпдейти“, които да им скапят системите и да ги накарат да забиват. Аз затова инсталирам навсякъде Win 7 от април 2015-та, забранявам всякакви ъпдейти и SMB 1.0. А Remote Desktop го забранявам още от XP, защото е напълно безполезен.