Тази седмица Western Digital обяви плановете си за затварянето на завода за производство на хард дискове в Куала Лумпур, Малайзия. Производството на HDD ще бъде окончателно прекратено до края на 2019 година.

Въпреки че Western Digital има още два завода за производство на хард дискове, именно този завод ги произвежда от почти 25 години. По всичко изглежда, че епохата на HDD остава в миналото.

Western Digital започна дейността си в Малайзия през 1973 година с производството на полупроводникова продукция. През 1994 година заводът бе преоборудван за производството на хард дискове. Това е лесно, понеже заводът вече разполага с „чисто помещение“. Оттогава това предприятие стана едно от най-големите в света за производство на хард дискове, в което работят над 13 000 души. Тези дискове на Western Digital са добре познати и у нас и навярно мнозина си ги спомнят по написа „направено в Малайзия“. Всъщност, тези HDD на WD и сега се ползват.

През 2016 година HGST Technologies Malaysia, дъщерна компания на WD затвори един малайзийски завод за производство на хард дискове, намиращ се в промишлената зона Баян Лепас на град Пенанг. През месец февруари миналата година земята заедно със сградите бяха обявени за продан.

Компанията HGST, известна по-рано като Hitachi Global Storage Technologies, бе образувана чрез сливането на отделите за производство на HDD на IBM и Hitachi. Тя бе закупена от Western Digital през 2012 година. Тези пазарни промени също показват, че този пазар намалява. Тази тенденция се потвърждава и от пазарните статистики.

Общият обем на пазара на хард дискове през 2017 година падна до 400 милиона броя, докато през 2014 година бяха произведени 550 милиона. В резултат от това, Seagate, както и Western Digital започнаха да спират някои свои производствени мощности за производство на HDD.

Затварянето и на този завод е естествено следствие на случващото се на пазара. Търсенето на HDD пада, а търсенето на SSD се увеличава. Western Digital заяви, че HDD пазарът през последните години неотклонно намалява и на фона на тази тенденция, някои производствени мощности стават ненужни.

Western Digital е известна с това, че самостоятелно произвежда абсолютно всички компоненти за своите хард дискове. Естествено, и сама ги сглобява.

Към днешен ден WD разполага с три завода за сглобяване на хард дискове, но те произвеждат и други компоненти.

Рано е да се говори за изчезването на хард дисковете, Дори обратното – в някои области продажбите на HDD се увеличават. Това са хард дисковете с много висок капацитет, използвани в центровете за обработка на данните. Ето защо, нито Western Digital, нито Seagate не възнамеряват да ограничават производството на тези продукти.

Но от друга страна, производството на SSD е значително по-опростено. Там не се използват толкова високи технологии, като при сглобяването на HDD или при производството на NAND памети.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
8 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Ще има ниско търсене, разбира се. Твърде дълго почти няма развитие при тези дискове. Все още се произвеждат по технологията за вертикален запис…Загубих им броя на годините колко станаха…Отдавна трябваше да се произвеждат по HAMR технологията и да са достигнали значително по-големи обеми, заради съществено по-високата плътност на записа, който тази технология позволява и доста по-висока скорост на четене, макар и с не голям превес на скоростта на запис.

Чупакабра
Чупакабра

Мда

Иво
Иво

Тези обикновени хард дискове се прецакват от Вибрации, от висока честота в диапазона 10-20kHz. и други много съм патил и затова и аз както се вижда от графиката на картинката от 2015 година използвам само SSD. Обикновените хардове ги изхвъргам от новите лаптопи и ги заменям веднага със SSD.

Пенчо
Пенчо

Може ли да ми ги даваш на мен (хвърлените)

Шишо
Шишо

и за мен задели някой хард… ще се разберем.

безпристрастен
безпристрастен

А чувал ли си, че да се съхранява информация на SSD не е сигурно, защото електрониката може да изгори и информацията да изчезне? Докато хард дискът и да изгори (нямам предвид буквално да го запалиш с огън), информацията ти е физически записана на него, а не електронно. Можеш лесно да я възстановиш, разбира се след заплащане на съответните фирми.

Светльо
Светльо

С нетърпение чакам деня, в който и последната механика – вентилатора ще бъде изхвърлена от РС-то. Вече има големи кутии със статично охлаждане в кикстартър, но са маса пари.

ProV
ProV

Молв, може ли линк?

Светльо
Светльо
Изидоро
Изидоро

Как може така да се мрази механиката ?
Всичко електронно, дигитално е несериозно. Днес е тук, утре може да го няма.

the professor
the professor

няма да го дочакаш – и най бавния принудителен въздушен поток е в пъти по добър от пасивно охлаждане за което трябват масивни радиатори. не е екологично и е скъпо (вместо 10 охлаждания да се направи 1), а температурите без вентилатор се движат в доста широки граници от което страдат чиповете, най вече тези на nvidia и amd. приложимо е само за малки мощности и минимално натоварване…

the professor
the professor

тия дето не знаят как се правят дискове какво правят на графиката заедно със WD и Seagate… ако някой не е разбрал, имам в предвид тошибаняците – дори нямат софруер за тестване на дискове и маркиране на лоши сектори… там получи ли се лош сектор или трябва да го маркираш в таблицата на файловата система ntfs/ext2,3,4 (където се паз само до формат) или да го смениш, щото при тошиба няма g-list (grown list) в който да се записват лошите сектори за да не се ползват…