Интересно мнение цитира тази седмица Wccftech относно бъдещето на игрите на Activision Blizzard под ръководството на Microsoft: последните няма да имат каквато и да е финансова изгода да „заключат“ заглавията на студиото в екосистемата от устройства на Редмънд.

Тази седмица Microsoft анонсира придобиването на Activision Blizzard в една от най-големите сделки в света на видеоигрите и в технологичния свят въобще за последните месеци. Сделката провокира множество коментари, анализи, прогнози и спекулации. Една немалка част от тях бяха насочени към трета компания: Sony. Макар и т.нар. „конзолни войни“ да е по-скоро медийна дъвка и отдавна забравена фраза, то собствениците на PlayStation конзоли едва ли са пренебрегнали съвсем новината за сделката. Особено пък почитателите на Call of Duty или пък тези, които очакват новия Diablo. Тези дни в Интернет се появи и шефа на Xbox звеното Фил Спенсър, който донякъде внесе яснота в ситуацията, заявявайки, че игрите на студиото, които са били планирани да излязат и за други платформи към момента на анонса за придобиването (самата сделка ще бъде затворена чак през 2023), ще излязат за тях, както си е предвидено. Sony също направиха изказване, от което по-скоро лъха на притеснение. Компанията заяви, че се надява Microsoft да направят така че игрите на Activision Blizzard да продължат бъдат многоплатформени. А каква точно ще им е изгодата на Microsoft да го правят и имат ли такава реално?

Отговор на въпроса дава Карол Северин, старши анализатор и продуктов мениджър в MIDiA Research, консултантска фирма и маркетингов анализатор, който се фокусира над сектора за забавления и дигиталните медии.

„Големите хитове конкретно, произвеждат значителни печалби (и често съставляват по-голямата част от тях) от страна именно на Sony. Не звучи финансово изгодно да зачеркнеш тези печалби. И особено на фона на мегапортфолиото на Microsoft, с което те разполагат, няма и нужда от подобен ход. Впускането в едно такова начинание – на твърд ексклузивитет – може даже да отчужди потребителите от другата страна, които си остават все така ценни. Вместо ексклузивност на цели заглавия, Microsoft е възможно да изберат един по-мек подход – с например т.нар. „прозоръчен достъп“ (първият месец от излизането на нов CoD да е само на Xbox, но не и за Sony), различни намаления, изключително вътрешноигрово съдържание, преживявания и т.н.“, коментира Северин.

Що се отнася до Sony, един добър ход от тяхна страна в ситуацията би било придобиването на подобна голяма гейм компания. Но Северин не смята, че какъвто и да е отговора на Sony тук, то едва ли би бил съизмерим, с оглед на това, че капитализацията на японската компания възлиза на $124 млрд., докато тази на Microsoft – на 2.3 трилиона долара.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари