В средата на миналия месец Epic Games издадоха обновление за мобилните версии на Fortnite, с което системите за разплащане на магазините на Apple и Google биват пренебрегвани за сметка на тази на Epic, същата, която обслужва играещите десктоп версията на най-популярната игра днес. Това породи серия от събития, като в крайна сметка спорът ще се разреши в съда. Според някои анализатори обаче, решението, което ще бъде взето може да има широк ефект, който обхваща далеч повече компании и разработчици от Google, Apple и Epic.

Спорът между въпросните компании има своята история и тя започва от Тим Суини, основател на Epic и неин изпълнителен директор, който нееднократно е критикувал, както Google, така и Apple и Valve заради 30-те процента, които вземат техните магазини от всяка сделка. Ако съдим от твърденията на Apple, които за последно заведоха свой собствен иск в съда към създателя на Fortnite, действието на Epic от 13-ти август е внимателно подготвяно и дълго обмисляно, като изглежда Epic се готвят не за битка, а за война. Самият Суини сякаш наистина се подготвя за сериозна война, но него не го е страх, защото знае, че на има на своя страна хиляди. Това разбираме от интервю на Суини за NPR.

„Не само Epic са експлоатирани от Apple, а всеки един разработчик, който се съгласява с тази схема схема и участва заедно с Apple и Google, в разширяване на монопола им. Тези магазини правят много повече пари от продуктите, отколкото техните създатели“, разяснява Суини.

Самият той, макар и в гейм индустрията и технологиите от 90-те години на миналия век, не е част от менталността на Силициевата долина, култура, която според него формира стадно мислене и това, всъщност прави донякъде мисията му по-лесна за изпълнение, коментира Боби Алън от NPR. Има обаче една конкретна причина, поради която също много няма да се присъединят към него. „Всеки няма този голям мотив да предизвика Apple и Google за тези 30%, понеже те искат да са следващите копелета, които ще ви таксуват 30%“.

Позицията на Apple и Google е ясна. Двете компании споделят, че тези 30%, които вземат от всяка транзакция в приложението отива в подкрепа на техническите екипи, които се грижат за сигурността и безопасността на iPhone и Android приложенията. Суини, дългогодишен програмист счита подобно обяснение за истинска обида. „Всеки инженер в Apple, който работи по тези услуги и прави от iPhone най-сигурната платформа в света би трябвало дълбоко да презира бизнес хората, за това че си приписват заслугите и твърдят, че монопола на магазина е причината, поради която платформата им е сигурна“, убеден е Суини.

Освен една немалка част от потребителите на Fortnite, компании, като Spotify, Basecamp и други се солидаризират с позициите на Суини. Властите в САЩ и в Европа също не гледат с добро око на практиките на Google и Apple и предприемат вече конкретни действия в тази посока. Алън привежда и един от основните доводи на противниците на бизнес практиките на двете компании в Брюксел и Вашингтон – докато външни приложения биват таксувани с прословутите 30%, то вътрешните приложения на Google и Apple не са подложени на това бреме – явен пример за антитръстови практики.

Но не размахването на пръст от ЕС и конгресмените в САЩ са това, което е провокирало Epic Games да започнат съпротивата си именно сега, обяснява Суини. „Не, не е защото Epic са видели статиите за тези разследвания и са решили, че точно сега е момента да действат. А същото вредно поведение от страна на Apple и Google е това, което кара всички да стигат до заключението, че тези монополи трябва да бъдат спрени“, заявява той, допълвайки, че тази 30-процентова комисионна върху нови технологии може да сложи прът в хода на иновациите. „Това ще е една от най-страшните антиутопии от научната фантастика, която може да си представите, при която шепа корпорации контролират не просто дигиталната материя и игрите, но всичко“.

Това, което започва сега Суини може до известна степен да се обясни и от неговата фигура, която е на типичен саморасляк и човек, свикнал да успява, не благодарение на, а въпреки обстоятелствата.

Той основава Epic в мазето на къщата на неговите родители във Вашингтон в началото на 90-те, за да превърне компанията в бизнес за 17 милиарда долара. Epic Games са създатели на Unreal Engine, технология, която задвижва хиляди игри днес, а Fortnite представлява истински феномен със своите над 27 милиона потребители. Дългогодишен фен на бързите коли, преди години Суини решава да стане земевладелец, разпродавайки скъпите си машини (макар и да запазва един кабриолет „Корвет“) и започва да изкупува земеделска земя в Северна Каролина, за да може днес да се похвали като един от най-големите собственици на земя в щата. А когато не е сред природата, за да наблюдава любимите си саламандри и цветя, от време на време се логва в акаунта си във Fortnite, за да се позабавлява с абсолютно непознати без да издава истинската си самоличност, разбира се.

„Имам си име, което никой не знае.. Просто влизам и играя със случайни групи хора и те си нямат понятие кой съм и ние просто си прекарваме добре заедно. Основно играя с Jelly Skin. Супер комично е. Хората очакват Jelly да е в действителност много лош. И аз всъщност съм ОК. Така че това води до някои интересни взаимодействия“, завършва Суини.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари