Помните ли пишещите машини? Не, вероятно много от вас не си ги спомнят. А огромните ръбати клавиатури, които не спазваха днешната линия за „програмиран живот“ и можеше да си ги отвориш, почистиш, замениш някой и друг клавиш и те да заработят, като чисто нови?

Днес в сравнение с тях клавиатурите изглеждат като нещо съвсем различно – супер леки, супер тънки, святкащи и мигащи като коледни игри, с всякакви удобства за геймърите. Явно Тим Суини, основател и изпълнителен директор на Epic Games не им е особен фен, поне по отношение на програмирането. На скоро той счупил любимата си клавиатура безвъзвратно и го съобщи на последователите си в социалната мрежа Twitter. Коя е тази клавиатура? Емблематичният Model M на IBM от далечната 1984 година! С над двата си килограма тежест и специално изготвен дизайн, Model M е стандарт при клавиатурите и образец за много производители години наред. Популярността ѝ е толкова голяма, че тя все още се използва – 36 години след появата ѝ! Става дума за Unicomp, компания, създадена от хора, работили по Model M години наред в IBM, а след това и в Lexmark Corporation.

„Кодът просто се пишеше по-добре с тези клавиши“, написа през уикенда Суини. „И така, счупих клавиатурата си IBM model M. Написах ZZT и Unreal Engine 1 на това нещо. С извинение към закона на Мур, но трябва да заявя – 1984 беше връх за клавиатурите. Кодът просто си се пише по-добре с тези клавиши“, повтаря той, добавяйки снимка на чудесния музеен хардуер.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари