22Cans: Краудфъндингът е в застой и това е за добро

1
11

Краудфъндингът е интернет феномен с предимно положително влияние в много отношения. Пазарът и големите компании следват парите – нищо лошо, но консервативността на пазара често действа като спирачка на иновациите и приемането на рискове не е допустимо тук. Последствията от това ги знаем всички – предъвкване на стари теми до безумие, липса на нови и интересни идеи, насочени към масовата публика, поне докато и на нея не й писне от това. А това може да отнеме време. Краудфъндингът обаче внася промяна в статуквото, разчупвайки често скования от консерватизъм пазар. Project Eternity, Project CARS, Star Citizen са само част от краудфъндинг проектите, които вероятно никога нямаше да видим без помощта на краудфъндинг идеята. А какво да кажем за Oculus Rift?

Напоследък обаче се наблюдава лек застой в подкрепата на краудфъндинг идеи, породен от немалко проекти, които се провалят поради различни причини – некоректност на авторите им е един от най-големите проблеми. Застоят тук обаче според някои е за добро. Така мислят и 22cans, студиото показало подобна некоректност (според мненията на много геймъри) в реализацията на проекта им Godus. Припомняме, че играта е дело на ветерана във видеоигрите Питър Молиньо. За проблемите, свързани с Godus, сме ви разказвали в няколко материала в Калдата.

Според Андрю Уолкър, шеф на продукцията в 22cans, все по-голямото внимание, отделяно при субсидирането на даден проект и оттеглянето на хора от краудфъндинг платформите, не е задължително нещо лошо. „Станахме свидетели на бум в общностното субсидиране на проекти в областта на гейминга в последните години, но днес това се променя, тъй като хората започнаха да разбират по-добре идеята. Това е за добро. Нещата тук се наместват, и идеята започва да намира своите собствени целеви групи. За някои потребители краудфъндингът е подходящата платформа. Но хора, които подкрепят финансово проектите е нужно да разберат, че те не правят предварителна поръчка, те подкрепят едно бизнес решение. Индустрията е нужно да заеме много ясна позиция по отношение на краудфъндинга и всички проекти тук трябва да са открити, прозрачни и да бъдат обяснени рисковете за потребителя„, споделя Уолкър в интервю за MCV.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
stormofblood
stormofblood

В момента е в застой, защото, както има и имаше добри проекти, така има и имаше проекти, които само прибраха парите на хората…