Спорът между Apple и Epic Games официално навлиза в нова фаза, след като вчера компанията официално внесе съдебен иск срещу гейм студиото с претенциите, че последните са нарушили договореностите, сключени между двете компании.

„Макар и да се представя като един модерен корпоративен Робин Худ, Epic всъщност е предприятие с милиарди долари, което просто не желае да плаща нищо за огромната стойност, която привнася в App Store“, пишат Apple в жалбата си към съда. Компанията заявява ясно, че не е знаела за намеренията на Epic Games. „Без да е известно на Apple, Epic са били ангажирани с привличането на легион от юристи, издатели и технолози, за да дирижират потайна атака над App Store. Скоро след два часа сутринта на 13-ти август 2020, сутринта, в която Epic активира тайната си функционалност за кражба на комисионна, изпълнителният директор на Epic Games ТимСуини изпраща отново имейл на ръководството на Apple, заявявайки, че Epic вече няма да се придържа към рестрикциите по отношение на обработката на разплащанията.

Според информация на CNBC, Apple търсят с това дело Epic да върне всички събрани пари чрез своята собствена система и да бъде забранена външната система на разплащане на компанията за всички приложения, в това число и във Fortnite. По думите на Apple, Epic са спечелили над $600 милиона от App Store.

Както си спомняте от предишни репортажи, в средата на миналия месец, Epic Games решава – с издадено специално обновление за играта – едностранно да прескочи системата за разплащане на App Store и Google Play, посредством, която двете компании вземат по 30% комисионна от всяка транзакция във Fortnite и да използва своята собствена система за разплащане, достъпна в десктоп версията на популярната игра. В края на август, Apple и Google премахват Fortnite от мобилните си магазини. Независимо, че действията на Epic са явно нарушение на договореностите между страните в случая, те решават, че ще съдят двете компании – Apple – за монополно положение с екосистемата на App Store, Google, отново за налагане на монополно положение, но не на Android и Google Play, а на разплащателната система на компанията Pay.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари