Crytek съди разработчика на Star Citizen

2
133

Gamasutra предава, че Crytek са внесли съдебен иск в американски съд срещу разработчиците на Star Citizen, Cloud Imperium Games и Roberts Space Industries, обвинявайки компаниите в нарушаване на договорните споразумения между двете страни.

Star Citizen се появи в Kickstarter през 2012, а авторите му търсиха допълнително финансиране за играта от $2.1 млн. Но едва ли и самите разработчици са предполагали това, което последва, след като оттогава играта генерира подкрепа на стойност $173 милиона. Стартирал като проект, който използва CryEngine, играта бе прехвърлена към енджина на Amazon, Lumberyard в края на миналата година. Lumberyard е изградена на по-ранна версия на CryEngine и разработена с мисъл да поддържа онлайн игри. Този преход обаче, според Crytek, представлява нарушение на договора между тях и CIG/RSI. Според споразумението между двете страни, създателите на Star Citizen е трябвало да използват единствено и само CryEngine за разработката на играта.

Заедно с това и други обвинения, Crytek твърди, че в договора между двете страни е било включено задължение да се представят в крайния продукт логото, запазената марка и бележки за лицензионното ползване на технологията на Crytek в маркетинг материалите. Компаниите са се задължавали да не използват CryEngine в самостоятелна игра, различна от Star Citizen, както и да споделят изходния код на енджина с трети страни. Освен това, компаниите е трябвало да доставят подобрения и оптимизации на енджина на годишна база. Именно последните споразумения са били нарушени с разработката на Squadron 42 и създаването на сериите Bugsmashers.

Така, сега Crytek търси от CIG и RSI обезщетение за нанесени щети в размер на $75 000. Освен това, немската компания държи съда да задъжи двете компании да използват, притежават и нарушават запазените права и технология на Crytek.

Cloud Imperium са изпратили официално писмо към Gamasutra, в което съобщават, че са наясно със заведения иск, пояснявайки, че те не използват CryEngine от доста време. „Това е безпочвено съдебно дирене, което ние ще оборим с пълни сили, включително изисквайки пълното възстановяване от страна на Crytek на всеки разход направен в хода на случая“, пишат от CIG.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари