Още когато преди три години Google анонсираха стъпването си на полето на клауд гейминга се появиха скептични гласове, които изразиха мнение, че компанията ще постъпи със Stadia, както с повечето си иновативни проекти и ще го прати на гробищата. Но вече сме 2022 и Google не са изоставили Stadia. И компанията реши да го напомни през тази седмица.

Облачният гейминг не е нова концепция, но със сигурност е иновативна. Идеята да си пуснеш каквато и да е игра все едно си избираш видеоклип от YouTube и да почнеш да я играеш веднага без да сваляш каквото и да е или да трябва да си се съобразяваш с технически изисквания, звучи страхотно. Но не всичко е толкова лесно колкото звучи. Научиха го компании, като OnLive, които бяха пионери в областта на клауд гейминга. Става дума за наличието и поддръжката на сериозна облачна инфраструктура, на привличането на хора с експертиза и опит, на сериозни партньори и всичко това да го предлагаш на цена, която да е приемлива за потребителите и изгодна за теб, като бизнес. Google притежават своя собствена облачна инфраструктура и специалисти. Липсата на опит в сектора на видеоигрите се компенсира с привличането на ветерани в гейм индустрията – основно от редиците на Electronic Arts и Ubisoft. Компанията даже създава отдел, който е зает с разработката на игри. Но нещата не тръгват по план. Stadia не се явява чакания „Netflix за игри“, а обещаното през 2019 не бива изпълнено веднага. Слуховете за проблеми в Stadia се засилват, а разпускането на звеното, което трябва да създава игри с логото на Google е разпуснато и това само провокира засилването на тези слухове. Според репортажи в медиите, няколко игри, като например The Quarry на Supermassive Games е трябвало да е ексклузив за Google Stadia, но самите Google са направили промяна в плановете си. Един от последните напуснали Stadia беше вицепрезидентът и шеф на продукцията Джон Джъстис през миналата година. Това наложи Google вече на няколко пъти да излиза с пояснения, че Stadia си е жива и здрава и услугата се развива. И ако сте забелязали, когато ви съобщаваме за излизането на някоя игра и поддържаните платформи, все по-често се споменава името и на Google Stadia. Но сега от Google решиха да ни напомнят отново, че със Stadia всичко е ОК.

„Stadia не прекъсва съществуването си. Бъдете сигурни, че ние работим постоянно по привличането на все повече страхотни игри към платформата и към Stadia Pro. Уведомете ни, ако имате още въпроси“, написаха от екипа на Stadia тази седмица.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари