Minecraft: Education Edition – ключът към залога на Microsoft за два и половина милиарда долара

1
343

Задачата, зададена на новоназначения директор на Minecraft за обучение Деидре Куарнстром от Mojanga, е „да промени света“.

 

На 1-ви Ноември Microsoft и Mojang ще обявят Minecraft: Education Edition, при годишна цена $5 на ученик. Мнозина считат, че този продукт е основата на целта на Microsoft да промени света чрез децата, след като закупи Minecraft от Mojang за 2,5 милиарда долара.

Вече е създадено впечатлението, че Minecraft е великолепен инструмент за въвличането на учениците в основите на програмирането. Но според Куарнстром, играта може да се използва в обучението на деца в съвсем различни направления, като архитектура, дизайн, управление на проекти и много други умения. Играта има потенциала тотално да преобърне начина на учене на децата. Деидре вижда Minecraft като „възможна основа на бъдещото образоване“.

Идеята за обучаващи игри датира вече от няколко десетилетия: като представянето на игри като Oregon Trail и Math Blaster в класните стаи, и използването им в учебни часове. Но за разлика от тях, Minecraft: Education Edition се очаква да се впише като главен инструмент за обучение, равнопоставяйки се заедно с Microsoft Word и PowerPoint.

В бета тестовете на играта участваха 35 000 ученици от 100 училища. По време на специални часове бяха поканени истински архитекти, които демонстрираха ролята на архитектурата чрез комплексни сгради, а след това ги покриваха с нещо като „розова покривка“ за доказване на значението на строителните материали.

 

Едно от големите предизвикателства според Куарнстром е играта да остане интересна, дори когато децата да трябва да учат от нея. По тази причина в обучителната версия присъстват блокчета с динамит, само за забавление. Очаква се учителите да дават и Minecraft домашни. И тъй като двете версии си приличат, това ще окуражи учениците да експериментират с новите си умения в училище докато се забавляват вкъщи.

Проблем може да се окаже убеждаването на учителите да използват Minecraft. Продаването на софтуер на училищата може да стане дълъг и незадоволителен процес заради различните правила на отделни области. Тук се намесва и Microsoft. След като компанията е изградила връзки със много училища навсякъде по света благодарение на Microsoft Office, тя е способна и да разпространи играта на Mojang. Освен това учениците ще влизат в Minecraft: Education Edition посредством своя Office 365 акаунт, което подпомага и сигурността.

 

В развитието на играта Деидре вижда и интегрирането на други продукти на Microsoft към Minecraft. Скайп, например, ще достави възможност на учителите да изнасят специални лекции с гости по време на игра.

Накратко казано, Деидре Куарнстром очаква Microsoft да заеме още по-голяма роля в образованието. Според нея „Светът е готов за обучение чрез игри“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари