NVIDIA представи Face Works

0
13

Nvidia представиха нова технология за рендиране на лицеви характеристики, която има потенциалът да революционизира начинът, по който биват представяни лицевите мимики на героите във видео игрите. Новата технология бе представена от Джен Сунг Хуанг на форума Nvidia GPU Technology Conference в Сан Хосе, Калифорния, който се проведе тази седмица.

Името на технологията е Face Works. Това, което прави Face Works толкова интересна е, че тя успява да организира огромната информация за поведението на лицевите мимики в размер, който е достатъчно малък, за да може новата 800-доларова графична карта на компанията Titan да я обработи и възпроизведе в реално време. Информацията за движението на лицевите мускули идва от 156 камери, които са разположени в сферично пространство около обекта с потенциал да уловят 30 израза на лицето. Досега количеството информация, който се събираше за тези изражения бе около 32GB, размер, който няма начин да бъде възпроизведен в реално време.

Face Works успява да концентрира това огромно количество информация до около 300MB, а то вече може да бъде възпроизведено в реално време от Titan. По-долу може да откриете и впечатляваща демонстрация на технологията. Ако не ви се гледа цялото видео, превъртете до средата на осмата минута (и по-точно към 8:42 мин.):

Може да видите, че Айра (героят от клипа) изглежда наистина впечатляващо, но какво може да е приложението на тази технология? И по-точно, дали ще може да бъде качествено възпроизведена на някои от платформите днес – като настолен компютър, PS4 или задаващият се Xbox? Хуанг разкрива, че рендирането на Айра отнема 2 терафлопа: това са два трилиона с плаваща запетая операции в секунда. Titan има способност да обработи 4.5 терафлопа, но възможностите на PS4 са до 1.84 терафлопа, а тези на Xbox – 1.2 терафлопа. Така, както звучи, теоретически няма да е възможно, но тук става въпрос за видео, което се излъчва със скорост от 60 кадъра в секунда и с качество на картината 1080p. При 30 кадъра в секунда, цифрите падат с 50%. Тоест, с малко корекции, това би било възможно. И все пак, да не забравяме, че тук говорим само за едно лице.

Съобщавайки за новината, от Eurogamer ни припомнят, че Nvidia не са единствената компания, която има амбицията да преобърне нагоре с краката начина, по който изглеждат движещите се обекти в игрите. Така например Quantic Dream, създателят на Heavy Rain и Beyond: Two Souls миналия месец показа нещо също доста впечатляващо:

Медията споменава и за интервюто на Хоаким Могрен с журналист от GameTrailers TV. Мнозина заявиха с увереност, че интервюираният не е Могрен а графично произведение на компютърното изкуство, създадено от новия енджин на Хидео Коджима Fox Engine. Нещо, което, гледайки видеото си звучи направо зловещо:

И разбира се начинът, по който е пресъздадена косата на Лара Крофт, благодарение на технологията създадена от AMD:

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за