Pac-Man на 35!

0
42


Хитовата аркадна игра Pac-Man навърши днес 35 години днес!

Маниашкото забавление загубило стотици часове на милиони хора по целия свят се ражда на днешния ден през 1980-та година, когато японската компания Namco я пуска на пазара. Излязла по времето, когато игри, като Space Invaders и Asteroids привличат хиляди с абстрактната си, монохромна графика, Pac-Man нахлува в света на аркадните игри с цветовете си и забавен дизайн, заедно със симпатичния си главен герой. Освен това, в Pac-Man не стреляте по никого, а просто поглъщате своите жертви. Играта, припомня Крис Колер от WIRED, е насочена в началото най-вече към млади жени и влюбени двойки, а не към рошави хлапаци с тъмни кръгове под очите от безспирна игра. Дизайнът на играта, превръща Pac-Man веднага в хит на пазара. За нула време Namco продават 400 000 Pac-Man машини, а компанията и днес все още продава модификации на култовото заглавие.

Pac-Man обаче, споделя Колер, не е просто изключително добре продавана игра, а се превръща в елемент от поп-културата, като образа на ненаситното същество се появява по тениски и кутии и храни, на постери и картини. Освен това, влиянието на Pac-Man е знак за това, в което ще се превърнат видеоигрите днес.
„Всепроникващото разпространение на Pac-Man беше първия белег, че видеоигрите ще се превърнат в доминираща медия за доставяне на развлечения в информационната ера (Играта без съмнение маркира също така началото на започващата световна инвазия на японците в поп-културата, независимо от това, дали играещите знаеха ли или не по това време откъде идва играта).И ние всички ще се чувстваме стари, когато след пет години играта навърши 40″, завършва Колер.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за