SOMA, а не Bioshock стои като вдъхновение зад Close to the Sun

0
118

Още с първите появили се кадри на Close to the Sun заваляха сравненията с Bioshock сериите. Повод за това беше разбира се на първо място цялостната визия, като и за двете игри, предпочитания стил е арт-деко и меките цветове. Но може би могат да се намерят и други сходства, като Колумбия, градът в небето, изолирана среда, създадена от мрачния гений на Комсток, която крие мрачни тайни, сравнен с иновативната среда на Хелиос, кораба, на който се развива сюжета на Close to the Sun – отново изолирана среда, която помещава действието в играта и е плод на друг загадъчен гений – самият Никола Тесла. И разбира се тези сравнения покачиха допълнително очакванията към играта на Storm in a Teacup, която излезе в началото на миналия месец. Но създателите на играта не желаят да се правят подобни сравнения, а вдъхновението им идва от доста неочаквано място. Това разбираме от разговор на OnlySP с Карло Бианки, творчески директор на играта.

„Това сравнение ни ласкае. Смятаме, че то идва от езика на дизайна в играта – когато видите арт-деко във видеоигра, то за геймърите най-силното сравнение, което изниква е Bioshock. За нас обаче, това беше просто правилния избор за визуалния облик на играта, чрез който да я представим. В нашата версия на историята, науката е стимулирала прогреса на обществото, с което и поднасяме стилизацията от 30-те години на миналия век към тази среда от XIX век. Но, когато погледнете геймплея, то той е много, много по-различен – Close to the Sun е по-скоро подобна на SOMA или Outlast. Ако трябва да съм честен, ние се опитвахме да страним от сравненията с Bioshock, не защото това не е необикновена игра (тя е шедьовър), а защото искахме да отговорим на очакванията на потребителите за Close to the Sun – това не е FPS шутър“, споделя Бианки и продължава:

„Когато започнахме работата по дизайна на Close to the Sun имахме три опорни точки, на които искахме да стъпи играта ни: искахме да създадем хорър игра, изпълнена с напрежение, искахме действието ѝ да се развива на кораб (това е перфектната среда, с която да внушиш усещане за уязвимост и изолация в играещия) и искахме да включим Тесла като историческа фигура (и личен мой герой). Когато става дума за заглавията, които вдъхновиха екипа на Close to the Sun, трябва да кажа, че ние обичаме SOMA, Layers of Fear, Firewatch – това са изключителни заглавия“, допълва той.

Що се отнася до бъдещите планове на студиото, Бианки споделя, че в момента той и колегите му са се концентрирали над работата по конзолните версии на играта, които трябва да се появят в края на тази година. Заедно с това обаче обмислят създаването на нещо в същата вселена на играта.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за