Тази седмица беше осъществена една от най-големите сделки в историята на гейминга чрез придобиването на Activision Blizzard от страна на Microsoft за $68.7 милиарда. Новината беше колкото неочаквана за мнозина, толкова и логична за други. Години наред вече Microsoft надгражда над позициите си в света на видеоигрите, след като дълго време те сякаш бяха позабравили своите гейм амбиции. Но с идването на Сатя Надела начело на Microsoft и най-вече на Фил Спенсър, като шеф на Xbox звеното, компанията заяви сериозна амбиция за доминация в гейм пространството. Успехът на Xbox One, появата на абонаментната услуга Game Pass, реализацията на клауд гейминг проекта xCloud, привличането на много талант и експертиза с придобиването на студиа, като Mojang, Obsidian Entertainment, закупуването на Zenimax Online Studios, с което получиха достъп до Bethesda, id Software, Arkane, Tango Gameworks и MachineGames – всички те обединени под шапката на новосформираното Xbox Game Studios, а сега и Activision Blizzard. Няма да е пресилено да кажем, че подобен гигант в гейм индустрията не е имало.

Какво обаче означава всичко това за т.нар. „конзолни войни“ на Microsoft със Sony и за бъдещето на PlayStation? Ами пазарът даде своя отговор – цената на акциите на компанията намаля веднага с почти 13%, вследствие на което Sony само за ден загуби $20 милиарда. И ако трябва да влезем в ролята си на песимисти, то спокойно може да предположим, че това е едва началото. Коментарът по сделката на Microsoft с Activision на самите Sony не закъсня. От компанията заявиха, че се надяват Activision и Microsoft да „играят честно“ и игрите на първите да продължат да бъдат издавани за множество платформи, разбирай за PlayStation.

„Очакваме, че Microsoft ще се придържа към договорните споразумения и ще продължи да пази игрите на Activision мултиплатформени“, цитират тази седмица „Уолстрийт джърнъл“ представител на Sony. Самите Activision дадоха да се разбере, че не възнамерява да премахва свои игри за други платформи в резултат на сделката, като във внесен за американската Комисия по ценните книжа и борсите документ заявяват, че ще уважат всички настоящи свои споразумения след затваряне на сделката.

„Подобно на сделката на Microsoft по придобиването на Minecraft, ние нямаме намерение да премахваме съдържание от други платформи, за които то вече е излязло“, уверяват Activision.

GamesIndustry.biz припомнят, че след придобиването на ZeniMax, Microsoft уважиха някои уговорката за някои все още неизлезли заглавия, като например Deathloop, както и Ghostwire Tokyo. Но три от бъдещите големи игри на Bethesda няма да се появят за платформата на PlayStation – Redfall, Starfield и The Elder Scrolls 6.

Самият Спенсър се появи в Twitter, за да успокои духовете. „Имах няколко хубави разговора с шефове в Sony. Потвърждавам намерението ни да уважим всички съществуващи споразумения, важащи към момента на придобиването на Activision Blizzard и желанието ни да запазим Call of Duty за PlayStation. Sony е важна част от индустрията ни и ние уважаваме нашите взаимоотношения“, написа той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари