През изминалата седмица едно изказване на висш мениджър в Google привлече общественото внимание с противоречивото си послание. Става дума за Алекс Хътчинсън, творчески директор на Stadia Games and Entertainment, който сподели мнението си, че стриймърите трябва да искат лиценз за стриймваното от тях съдържание – позиция, от която Google се дистанцираха, акцентирайки над симбиозата между създателите на съдържание и издателите. Оказва се, че мнението му е изказано на фона на поредната вълна банове в Twitch. Обект на тези мерки стават музикалните фонове на стриймовете на някои от участниците в Twitch. Историята има продължение, предава Game Pressure.

От Twitch, платформа, която принадлежи на Amazon, са заплашили въпросните стриймъри с перманентни банове да премахнат не само настоящите си видеа, в които присъстват музикални потоци със запазени права, но и за техните архивни клипове.

Както привежда и медията, за разлика от YouTube на Google, в който подобни видеа биват изтривани почти веднага по силата на DMCA (Digital Millennium Copyright Act), законовата рамка, уреждаща възпроизвеждането на съдържание със запазени права, в Twitch в известен смисъл тези клипове са били толерирани – до сега. Или по-точно до това лято, когато към Twitch заваляват жалби за неправомерното използване на музикални потоци със запазени права.

Впоследствие, от платформата започват да уведомяват стриймърите да прегледат своите видеа и ако подобни потоци присъстват, те да бъдат премахнати своевременно. Изглежда, че уведомлението от страна на Twitch не е било възприето с нужната сериозност от мнозина, които просто не са се вслушали в предупрежденията на сайта.

А междувременно, Twitch започва да помага на създателите на съдържание да започнат да премахват въпросното съдържание и да не позволят това да се случи в бъдеще. Компанията интегрира в сайта Audible Music, технологията, която помага за автоматичното разпознаване и премахване на нелигитимно музикално съдържание. Заедно с това, Twitch въвежда и Soundtrack приложението, което помага за намирането и използването на „легална“ музика. Това, както пишат от Game Pressure, отново не подсеща много стриймъри да действат и Twitch се задействат, като започват да премахват съдържание, като информират засегнатите страни пост фактум. Е, тук вече малко или много повечето стриймъри започват да действат, но както и посочва xOc, един от най-известните стриймъри в Twitch, премахването и свалянето на съдържание, което е било достъпно за общността в продължение на толкова дълго време не е нещо, което е приятно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари