Фил Спенсър е човек без съмнение достоен за уважение. Ветеран в гейм индустрията, Спенсър е личността, с която се отъждествява възхода на Microsoft на полето на гейминга, така, както Надела, пренесъл Microsoft в нова ера, ориентирайки компанията изцяло към облака, я пренесе в съвсем различна орбита днес.

Усилията и гения на Спенсър направи промени по всички фронтове в Xbox и ако Xbox Series X успеят, а това неминуемо ще стане, то Спенсър ще е главният виновник за това. С агресивното придобиване на няколко големи студиа, много талант и експертиза, той е в основата на инициативи, като клауд стрийминг услугата на Microsoft xCloud, новата абонаментна платформа на компанията Games Pass, на Xbox All Access и необичайната за миналото диалогичност на Microsoft, чрез която Xbox ще продължи да се развива. В пространно интервю за The Guardian, публикувано тази седмица, Спенсър говори за новите конзоли и предложения на Microsoft и визията на Xbox за бъдещето.

Едно от нещата, които разбираме е, че Xbox Game Pass има вече над 15 милиона потребители. Междувременно, именно интеграцията между новата конзола на Microsoft с абонаментната услуга на компанията ще е една от най-силните „ръце“ на Xbox в следващите години. Но и да не забравяме xCloud, технология, която е по-скоро за по-далечното бъдеще. Що се отнася до Game Pass, Спенсър изтъква ролята на платформата за появата на нови игри, в които да инвестира студиото.

„Честно да ви кажа, не мисля, че щяхме да дадем зелена светлина на Tell Me Why, ако не беше Game Pass“, обяснява той. „Става дума за епизодично заглавие с фокус над историята – не виждате днес много такива игри. Знаехме, че с 15-те милиона абонати на Game Pass, които имаме днес, тя ще се играе и хората ще инвестират повече внимание в нея, отколкото, ако имаха пред себе си цената от $30. Дори Flight Simulator е игра, на която нямаше да дадем шанс, ако не бяхме видели, че Game Pass се разраства. Та ние имаме един милион играещи Battleloads! Това са все примери за игри, които поставени в конкурентен пазарен модел щяха да са изправени пред предизвикателство да се продават“.

С продадени PS4 конзоли спрямо Xbox One в съотношение почти 3:1, изниква логичния въпрос за т.нар. „битка на конзолите“, за която говорят години наред геймъри и медии – нещо несъществено за него. Спенсър неведнъж е подчертавал, че важното за него не са продадените единици хардуер, а общността, играещите и тяхната ангажираност към продукта, който предлага гейм звеното на Microsoft.

„Знам, че ще изглежда манипулативно от моя страна и се извинявам за това, но не искам екипа ми да се фокусира над продадените конзоли. Основната цел на нашата работа е да виждаме колко играещи имаме и колко често те играят. Това е движещата сила зад Xbox. Ако взема да поставям акцент над нещо друго, както публично, така и в офиса ни, това ще промени фокуса ни. Неща, на които им липсва обратна съвместимост стават по-малко интересни. Да изкарваме игрите ни за PC се превръща в причина някой да няма нуждата да си закупува Xbox Series X. И ще съм кратък тук (по отношение на бройките продадени конзоли – за разлика от Sony, Microsoft не съобщават броя на продадени конзоли вече няколко години – б.а.). Ние изкарваме публично броя на играещите. И това е, което искам да е мотивиращата сила зад действията ни, а не колко отделни броя пластмаса сме продали“, обяснява Спенсър.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари