fbpx
1.8 C
София

Приложения следят потребителите с помощта на ултразвук

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Какво ли не измислят компаниите и рекламните агенции да следят хората?! Бисквитките и различните отличителни характеристики на вашето устройство може да отидат в миналото, когато един ден бъдат заменени от… ултразвук. Звучи, като сюжет от високотехнологичен шпионски филм, но всъщност е нещо реално. За това свидетелстват специалисти от университета в Брауншвайг, Германия.

Става дума за висока технология, която позволява приложенията на мобилните устройства да приемат звуци, недоловими за човешкото ухо. Позната, като Ultrasonic cross-device tracking, технологията се използва в реклами и билборди, по интернет страници, стадиони и др. Приложенията прихващат тези тонове чрез микрофона на устройството и могат да профилират собственика му, като запомнят какво е гледал, къде и кога, както и сайтовете, които е посетил, обясняват от ZDNet. Авторите на изследването са открили над 200 приложения за Android с вградена споменатата функционалност. Една от основните функции на технологията е представянето на реклама, базираща се на географското местоположение. Ултразвукът идва от специални устройства и специалистите свидетелстват, че обекти в два европейски града имат инсталирани подобни устройства.
Според изследователите, въпросните приложения са били инсталирани на стотици хиляди, дори милиони устройства, а сред споменатите апликации присъстват имената на Pinoy Henyo, приложенията на McDonalds и Krispy Kreme, насочени към филипинските потребители и др. Авторите на изследването определят технологията, като сериозна заплаха за конфиденциалността на потребителите. „Чрез тази технология, компаниите успешно свързват медийното съдържание, консумирано от потребителя с истинската му самоличност чрез приемането на ултразвук от уебсайтове, радио и телевизионни излъчвания“, пишат създателите на доклада. Те са убедени, че проследяващият може да идентифицира успешно жертвата си, даже и ако той се мести. Според тях, техниката може да бъде използвана успешно за деанонимизиране на потребители на Tor и за разкриването на истинската самоличност на собствениците на биткойн портфейли и търгуващи с цифровата валута.

Пълният доклад може да намерите тук (pdf).

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини