Google Chrome ще предложи биометрично потвърждаване на онлайн плащанията

0
186

Google скоро ще въведе биометрично удостоверяване на функцията за автоматично попълване на формуляри и онлайн полета в браузъра Chrome за устройствата с Android, за да направи онлайн покупките чрез браузъра по-удобни и сигурни.

Към момента, потребителите все още трябва да въвеждат информацията за данните на кредитната си карта ръчно при първо плащане, но за бъдещи покупки Chrome за Android ще им позволи да пропуснат досадните проверки на номер на картата, CVV, дата на изтичане и други, като директно ще могат да удостоверяват транзакциите, използвайки само и единствено идентификатор на лицето или пръстов отпечатък.

Google Chrome ще приложи подобен процес също и при влизането в онлайн услуги. Новата функция за докосване за попълване ще извежда списък с акаунти, които потребителят е използвал във времето в дадена уеб платформа, като ще позволява самоличността да бъде потвърдена с помощта на биометрични показатели.

Автоматичното попълване в Google Chrome

Освен очевидните предимства за удобството, надграждането на функцията Chrome Autofill също осигурява важен тласък към подобряване на сигурността.

Цялата работа в тази насока има смисъл, когато повече от един човек използва един и същи смартфон, макар и в даден момент – например, когато някой поиска телефона ви назаем, за да свърши или провери нещо спешно или когато го оставите/забравите някъде. На този етап всеки който има достъп до устройството, може да получи достъп до автоматично записаните данни за попълване в онлайн формулярите и да ги използва. Използването на биометрична защита обаче ще ограничи тази възможност.

Потребителите, които държат на сигурността си и непрекъснато се тревожат за данните си, никога не използват функцията за автоматично попълване на браузъра и вместо това избират сигурен мениджър на пароли, който в повечето случаи отново използва биометрично заключване. Но сега, с предстоящото надграждане на Chrome за Android, възможно е идентификационните данни на акаунтите да бъдат също толкова безопасно съхранявани в браузъра.

За да гарантира, че чувствителната биометрична информация остава сигурна, Chrome използва стандарта WebAuthn, когато регистрира данни за пръстови отпечатъци и лица. Google също уверява потребителите, че биометричните данни ще останат на устройството през цялото време и никога няма да бъдат предавани в облака.

Новата функция също значително намалява риска да станете жертва на сложни измами с фишинг. Докато фалшива подвеждаща страница, хоствана от нелегитимен домейн може да заблуди неопитен потребител, самият браузър не е толкова лесен за подвеждане.

Google съобщава, че биометричното удостоверяване на автоматично попълваната информация ще бъде налично за Android версията на браузъра през следващите няколко седмици.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари