Ревю на Android-медияплейъра iconBIT Toucan Stick G3

0
85

Не веднъж сме разисквали темата за \“Android-стиковете\“ (Android-базиран мини-компютър във форм-фактор flash-drive), но днес ще насочим вниманието ви към мултимедйния плейър iconBIT Toucan Stick G3, който има интересна отличителна черта – вградена уеб-камера. Но всичко по реда си!

Комплект
Плейърът пристига в малка бяла картонена кутийка, в която е оставен малък прозорец, през който се показва самото устройство. След отварянето на тази кутия вътре установяваме, че се намира и специалното за него дистанционно управление, захранващ адаптер, зарядно устройство, ръководство за потребителя и два USB/micro-USB кабела с различни дължини.

Дизайн
Самият плеър на външен вид прилича на този от лятото, който е известен под името Smart TV Duo – корпусът е направен от черна матирана пластмаса с вентилационни отвори от двете страни, изглеждащ като необичайно голям USB-флашдрайв. От едната си страна, плейъра е снабден с HDMI, micro-USB конектор, слот за microSD карта памет и отвори за рестартиране на плеъра и микрофон. Противоположната страна е изчистена от каквито и да било конектори, бутони или слотове, а на предния панел е разположен обектива на уеб-камерата.

В комплекта на iconBIT Toucan Stick G3 присъства специална докинг станция, чието наличие е логично, имайки предвид, че такова устройство с монтирана върху него камера е трудно да се постави в нужното направление на обектива, така, че да стои надеждно и да върши своята работа. Докинг-станцията е снабдена с четири гумени крачета и е препоръчително да бъде поставяна върху гладка повърхност, като стъкло например, тъй като съпротивлението на гумата е най-голямо именно върху стъклото и така надеждно ще може да държи устройството без да мърда. HDMI-конекторът, към който се свързва плейъра се върти около оста си, което ви позволява да регулирате ъгъла на обзор на камерата по вертикалата (хоризонтално устройството се регулира при движение на цялата док-станция).

В предната част на докинг-станцията е разположен USB-порт и SD четец на картите памет, а на гърба има още два USB-порта,HDMI, хардуерен бутон за включване и два конектора за захранването. Когато използвате плейъра с докинг-станцията, захранването се подава към последната. В станцията има два кабела – micro-USB и USB. С първия се подава захранването към станцията, а втория е с USB-накрайник. Тук трябва да обърнем внимание, че в комплекта отсъства HDMI удължител,  така, че ако плейърът бъде използван без док-станцията, неговото свързване към HDMI-порта на телевизора може да бъде проблемно, в зависимост от разположението на конекторите върху телевизора.

Дистанционно управление
В комплект с устройството пристига и жироскопично дистанционно управление – Air Mouse. За връзка с плейъра се използва USB-приемник, който перманентно заема един от USB-портовете на плейъра – в този случай, наличието в док-станцията на три допълнителни порта не е лошо като идея. Дистанционното управление е малко, леко и удобно за държане в ръката (четири-посочен джойстик във вид на пръстен с бутон за потвърждение вътре в него, а под този джойстик се намират два бутона, които играят ролята на \“левия\“ и \“десен\“ бутон на мишката за навигиране в менюто). На предната страна на дистанционното управление е разположен micro-USB конектор за зареждане на вградената батерия. Разбира се, освен с дистанционното управление в комплекта, плейъра може да се командва и от всяко друго устройство, което ще се свърже чрез USB – например комплект от безжична клавиатура и мишка.

Работа
iconBIT Toucan Stick G3 е базиран на двуядрен ARM Cortex-A9 процесор с тактова честота от 1,6 GHz, с 3D GPU Mali-400 (производителят не уточнява модела, но това е може би RockChip RK3066). Обемът на оперативната памет е 1 GB, на вътрешната – 4 GB (разширяема чрез карти памет). Устройството работи под управлението на Android 4.2.2.

Плейърът използва собствен уаунчър, носещ името TVLauncher – той има строг интерфейс, който наподобява по-скоро менюто от обичайните мултимедийни плейъри отколкото на Android-устройствата. Така, че скролването на иконите от главното меню е на черен фон. Там може да бъде намерен файлов мениджър , приложението IPTV, YouTube-клиент, уеб-браузър за сърфиране в интернет, както и менюто за приложенията и системните настройки. При желание обаче, можете да смените настоящия уаунчър и да инсталирате друг, тъй като плейърът има възможност за достъп до Google Play Market, така че лесно можете да замените TVLauncher с Nova Launcher например, ако възникне такава необходимост.

Стандартният списък на инсталираните приложения се състои от такива програми, като eHomeMediaCenter (за използване на устройството като локален медиен сървър) и файловия мениджър ES File Explorer.

Изненадващо обаче е, че въпреки наличието на уеб-камера и микрофон и дори логото на Skype върху кутията, в системата предварително е инсталирано приложението Talk (което при първия вход в Google Play Market ви се предлага да бъде заменено с Hangouts) – така, че Skype и другите услуги за видео-конферентна връзка потребителя трябва да инсталира ръчно. Качеството на микрофона е средно: събеседникът, намиращ се в тиха стая на разстояние от около 3 метра от плейъра, се чува доста тихо, но в същото време и ясно. Качеството на картината, получена от използването на уеб-камерата, е сравнимо с това на фронталните камери от типичните китайски смартфони: тесен динамичен обхват, забелязва се малко шум при снимане на закрито и средно ниво на детайлизация. Фотокамерата прави снимки до резолюция от 1600×1200 пиксела и снима видео в MP4 формат с резолюция от 640×480 пиксела, с честота 12 кадъра в секунда и при променлив битрейт ~ 400 Kbit/s.

В iconBIT Toucan Stick G3 не се използва най-добрия чип, така че резултатите от бенчмарковете са съвсем естествени (по-долу в галерията можете да видите и скрийнове на диаграмите от тестовете): в AnTuTu Benchmark плейърът е отчел малко повече от 11 хиляди точки и с много малко превъзхожда Samsung Galaxy S2, в Quadrant той е отчел 3192 точки, което го нарежда между Motorola Atrix 4G и ASUS Transformer Prime TF201, а в триизмерния игрови бенчмарк Epic Citadel, използващ енджина Unreal, плейърът е демонстрирал 29.2 кадъра/сек (1280х672 точки, високо качество).

Характеристики на плейъра iconBIT Toucan Stick G3:

 • Тип: медияплейър
 • Чипсет: двуядрен ARM Cortex-A9 1,6 GHz, ARM Mali-400 MP
 • Ethernet: –
 • e-SATA: –
 • USB: +
 • Wi-Fi: +
 • Композитен: –
 • Компонентен:  –
 • S-Video: –
 • RGB Scart: –
 • DVI: –
 • HDMI: + (1.4)
 • Линейно Аудио: –
 • Цифрово оптично: –
 • Цифрово Коаксиално: –
 • Дистанционно управление: +
 • Твърд диск (тип/обем, GB): 4 GB Nand Flash
 • Картридър: + (MicroSD)
 • TV-тунер: –
 • Функция IP-TV: +
 • PAL: +
 • NTSC: +
 • Аудио: MP3, WMA, WAV
 • Видео: Mpeg1/2/4, H.264, VC-1, WMV, AVI, MKV, MOV
 • Фото: BMP, JPG, TIF, PNG, GIF
 • Размери, милиметри: 100x38x12
 • Тегло/ гр: 40


Изводи
iconBIT Toucan Stick G3 се отличава с най-съвременната платформа, която не само може да се похвали с наличието на вградена уеб-камера и микрофон, но и с доста удобна докинг-станция, която ви позволява да използвате плейъра и за интернет комуникация. Производителността на чипсета е достатъчна за да гледате видео \“със средна степен на тежест\“, а наличието на жироскопично дистанционно управление и относително голям брой USB портове, позволява на всеки потребител да реши въпроса с управлението на плейъра точно така, както му харесва.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари