Ревю на Prestigio MultiPhone 5504 DUO

0
236
Истинска радост за потребителите е, че на пазара вече има достатъчно богат избор от смартфони и човек определено не е ограничен в избора си само между няколко приемливи варианта, обикновено струващи повече от колкото сме готови да дадем.
 
Вече няколко години, наред с по-големите и традиционни марки, на българския пазар популярност трупат смартфоните на Prestigio, до които най-вероятно и вие сте имали досег, или за които поне сте чували не малко.
 
В ръцете ни за тест е моделът Prestigio 5504, един от най-новите за марката, така че с радост ще споделим впечатленията си от неговото ползване, възможностите които той предлага, както и ще се опитаме да отговорим на въпроса – Заслужава ли си покупката на подобно устройство?
 
Преди да започнем ревюто, абсолютно задължително е да уточним, че това е устройство от среден клас с цена около 300 лв, така че каквито и да било сравнения с флагмани на други марки и модели, струващи с около 1000 лв повече, са неуместни.
 
Опаковка и комплект
 
Prestigio Multiphone 5504 DUO идва при потребителя в компактна черна опаковка. Не са много хората, обръщащи внимание на кутията на своя апарат, но това е едно от нещата, имащи значение и по които се забелязва лесно разликата между различните производители. Опаковката е качествена, а миг след като я отворим идва и първата приятна изненада – телефонът се предлага в комплект с безплатно панелче (тип бъмпер), в което дори самият смартфон е поставен. Това спестява покупка на допълнителен аксесоар, с който да пазите своя смартфон, освен ако не искате да разнообразите външният му вид и да речем искате да си вземете нещо по-шарено, тъй като наличното е „черен мат”. 
 
В комплекта освен това можем да видим стандартните неща: кабел за данни, който служи и за зареждане, накрайник за зарядното, батерията на модела, поставена отделно, хартиени инструкции за телефона, а и слушалки, които могат да се използват, както за слушане на музика, така и за провеждане на разговори със свободни ръце.
 
Характеристики
 
Докато разглеждаме кутийката на смартфона и съдържанието й се натъкваме на акцентите в характеристиките, които Prestigio 5504 притежава, така че ще ги споделим тук, още в началото. Моделът се отличава със:
 
– 5-инчов IPS екран, работещ в резолюция 960х540 px
– 1,3 GHz Quad Core процесор
– 1GB RAM, 8 GB памет
– 8-мегапикселова камера с автофокус
– Батерия с капацитет от 1950 мАч
– Операционна системa Android 4.4 KitKat
– Dual SIM (WCDMA+GSM модули)
 
 
Външен вид
 
Моделът, както вече казахме, пристига с панел, прикрепен към него. За да го оценим по-добре в продължение на няколко дни го ползвахме без него. Външният му вид като цяло е доста стилен, характеризиращ се с изчистен дизайн, издържан предимно в елементи, направени от „soft touch” пластмаса.
 
Задният капак се отстранява много лесно, без опасност да се счупи или издраска при отваряне или затваряне. Всичко под него е ясно разположено и добре подредено, а достъпът е лесен, като за щастие батерията също се подменя лесно, така че потребителят да може да прави това и сам, без да е необходимо използването на сервиз, когато качествата й се влошат след години. Като цяло сглобката на телефона е много здрава и няма никаква възможност за огъване или разхлабване на някакъв елемент – от Prestigio определено са си свършили добре работата тук. 
 
Предният панел, разбира се е зает основно от екрана, като над него се вижда и втората камера на устройството, предвидена за видео разговори, селфита и т.н. Рамките около дисплея, както можете да видите и от снимките, са сравнително тънки, така че 5-инчовият модел може да бъде ползван и с една ръка, каквато явно е била целта на производителите. Под екрана са трите класически за Android бутона, които са сензорни и с приятна бяла подсветка. Средният е Home, десният е Back, а левият служи, за да се проверят всички отворени приложения. В малкото меню, отваряно от него, са поставени и бързи бутони, с които бързо може да се промени фоновото изображение, различните widget-и на стартовия екран, или пък да се влезне в менюто с настройки. Достъпът до него и до нотификациите в телефона се осъществява лесно , отново по класически за Android начин – с издърпване на горната лента на екрана. 
 
Профилите на модела са сравнително изчистени, като на десния е бутона за включване, с който се контролира и екрана, а от ляво са копчетата за звука. На горната част може да се види 3,5-мм вход за слушалки, а отдолу е microUSB портът за зареждане и пренос на данни.
 
На задния панел на 5504 можем да видим 8-мегапикселовата камера, светкавицата, аудио говорителя, както и логото на компанията. Поставянето на панела, който е в комплекта, остава открита камерата и говорителя, но покрива логото. Той е леко прозрачен така че то продължава да се вижда, но не се набива толкова на очи, което всъщност е доста приятен ефект. С него обаче телефонът става доста по-здрав, а хубавото е, че не увеличава с много и своите размери.
 
Като цяло външният вид до голяма степен съвпада с този на останалите модели от 55** серията. Размерите на устройството са 147.1 x 72.5 x 8.5 мм , а теглото е 160 гр.
 
Старт
 
След като стартираме телефона за първи път, непосредствено след зареждане на операционната система и мелодията на производителя, сме приятно изненадани от други две неща, които не знаехме. В 5504 има безплатен абонамент за книги през eReader-a на компанията, както и 90-дневна възможност за безплатно ползване на GPS софтуера Navitel Navigator.
 
Следват стандартните неща – избор на език (има не малко, включително и български), настройка на сим картата, Wi-Fi мрежа по подразбиране, Google акаунт и т.н. След въвеждането им и старта на телефона следва тур, който ви превежда през основните функции, които можете да ползвате в 5504. Стандартната цветове тема и класическия за марката аналогов часовник, който се вижда и на кутията на устройството, са красиви, но винаги могат да се сменят от настройките – телефонът разполага с не малко предварително подготвени цветови теми, а има възможност за сваляне и на нови.
 
Още с пускането на телефона пък установяваме, че клавиатурата му е задоволително удобна. Стандартната, налична в апарата, е достатъчно голяма, за да могат дори хора с по-едри пръсти да пишат спокойно, а всяко натискане на бутон е придружено от леко вибриране и звук, като последното разбира се подлежи на допълнителна настройка.
 
Самото преживяване в менюто, управлението и използването на приложенията са класически за Android устройство. Освен традиционните шорткъти и стартовите екрани, има изваден ред с четири икони за по-бързо използване, а от менюто се влиза с натискането на копчето на екрана, което е между тях – точно както е на повечето Android 4.4 смартфони.
 
Телефонът пристига с предварително инсталирани не малко приложения, като не малка част от тях са с безплатен период на използване. Лесно достъпна е функцията Prestigio Apps, с която от компанията предоставят възможност на потребителите да подобрят своето софтуерно изживяване, ползвайки приложения, специално оптимизирани за телефона, безплатни версии на програми, пробни версии и игри. Това прави изключително добро впечатление, а нещата които ползвахме несъмнено си заслужават.
 
Dual SIM
 
Подобно на много други модели в този клас и Prestigio 5504 може да работи с две сим карти едновременно. Излишно е да се обяснява удобството от ползването им едновременно, но трябва да споменем едно ограничение – само едната карта може да е с интернет план, другата работи в 2G мрежа и може да послужи само за разговори. Възможностите обаче не са малко, тъй като освен да комбинирате личен и служебен телефон в един апарат, ако сте любител на мобилния броудбанд, можете да използвате единия слот на телефона само за дата карта, обезпечаваща по-голям пакет интернет на по-ниска цена. Смяната на картите става изключително лесно, тъй като задният капак на 5504 се маха изцяло, а достъпът е точно над батерията. Единият слот е за microSIM, а основният е за нормална SIM карта. Поддържаните мрежи са GSM 850/900/1800/1900, WCDMA 900/2100.
 
Операционна система
 
Смартфонът работи с актуална версия на операционната система на Google и разчита на всичките й функции. Android 4.4 предлага добре познатия ни интерфейс, претърпял на места леки корекции, специално за модела на Prestigio. Не е ясно дали след Kit Kat са предвидени някакви други ъпдейти за смартфона, но е факт че към настоящият момент, софтуерът му е напълно „up-to-date”.
 
Екран
 
Дисплеят е едно от добрите неща в модела, особено ако отново си припомним, че става въпрос за модел от среден клас. Той е капацитивен, достатъчно голям и удобен за ползване, яркостта му, благодарение на IPS технологията, е на добро ниво, а наблюденията ни от няколкодневното ползване на апарата показват, че дори и на максимални нива на осветеност, времето за автономна работа не търпи големи промени. Въпреки че разделителната му способност не е много голяма (960 x 540 пиксела) повечето приложения, снимки и менюта изглеждат доста добре, но именно тя си остава най-големият минус в апарата.
 
Камера
 
Смартфонът разполага с 8-мегапикселов сензор на основната камера, оборудван с автофокус и светкавица. Снимките, особено тези на открито, стават доста качествени и ярки, a задоволство можем да запишем и от кадрите, правени в движение. Благодарение на сравнително бързия автофокус, времето за заснемане на една снимка е на доста приемливи нива, особено в сравнение с преките конкуренти на смартфона на пазара.
 
Процесор
 
Prestigio 5504 разполага с 1,3 GHz четириядрен процесор MT6582M, разработка на MediaTek, в комбинация с 1 MВ RAM. Неговата оптимизация от една страна щади батерията достатъчно, така че при нормално ползване да изкарате до два дни с едно зареждане, а от друга ви позволява безпроблемната работа със стандартните приложения, без особено лагване. Малък проблем за телефона е отварянето на голям брой приложения едновременно, но пък Android предлага лесен начин за контрол на тези процеси. При игрите смартфонът отново се представи на задоволително ниво – с някои от „по-тежките” заглавия се появиха тук-там насичания, но като цяло чувството от играта и от ползването на приложенията не се нарушава.
 
Батерия
 
Така стигаме и до батерията, която е едно от хубавите неща в смартфона. Тя, както вече казахме, е с капацитет от 1950 мАч. Това според данните на производителите позволява до 984 часа време на готовност, до 57  часа време за разговори или до 176 часа слушане на музика. Нашият тест, направен с поставени двете сим карти едновременно в София, където покритието е добро, равномерно ползване на всички функции на телефона, около час разговори и няколко снимки със светкавица, показа че устройството може да работи до два дни с едно зареждане. 
 
Памет 
 
Телефонът се предлага с 8 GB вградена памет, която може да бъде разширена с още до 32 GB, благодарение на microSD карта. От Prestigio са се погрижили за купилите техни телефони и с безплатно 200GB място в облака, което също може да бъде използвано, при това е особено полезно за бекъпи, ъплодване на снимки и т.н.
 
В крайна сметка
 
Въпреки че ежедневно тестваме не малко устройства, в ръцете ни отдавна не бе попадал смартфон на Prestigio. За сравнително кратък период от време от последната ни „среща” очевидно доста неща са се променили към добро. На първо място прави отлично впечатление начинът по който смартфонът идва от магазина. Въпреки че не е най-важното, още това създава различно усещане – за покупка на много по-скъпо устройство. Самият модел, дизайнът му, сглобката и стабилното му стоене в ръката, дори когато не е пуснат, определено е положителна негова черта. Като плюсове определено могат да се отчетат и характеристиките на модела, попадащ в този клас, удобството на ползване и най-вече многото софтуер, който производителите са заложили в устройството, при това специално оптимизиран за него. Минусите не са много, а като най-голям можем да отчетем не достатъчно високата резолюция на големия 5-инчов екран. Като цяло обаче Prestigio Multiphone 5504 се представи доста добре в нашите ръце. Той определено може да бъде препоръчано на потребители, търсещи изгоден вариант за покупка на смартфон до 300 лв, които същевременно искат да разполагат с актуална версия на операционната система, не малко хардуерни функции, присъщи на апарати от висок клас и куп полезен софтуер, специално оптимизиран за тяхното устройство.
 

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за