Сред новите поколения видеокарти на NVIDIA, базирани на архитектурата Turing, NVIDIA GeForce GTX 1650 е последния представител в йерархията към момента на писане на ревюто. Видеокартите, базирани на GTX 1650, са предназначени да заменят GTX 1050 и GTX 1050 Ti. 

Производителят (NVIDIA), при анонса на тези модели, сподели, че в сравнение с решенията от предишното поколение GTX 1050, можем да очакваме увеличение на производителността в игрите от 30 до 70%.

Спомнете си също, че префиксът ‘GTX’, а не ‘RTX’ в името на Turing базираните NVIDIA видеокарти, показва липсата в графичния процесор на съвременни тензорни ядра и RT-ядра.

Съответно видеокартите, базирани на GTX 1650, както и другите GTX събратя, нямат хардуерна поддръжка на трасировка на лъчи (Ray Tracing) и не поддържат метода на изглаждане DLSS (Deep Learning Super Sampling).

Какви са различията между MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G и MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC?

При нас пристигнаха за тестове цели две видеокарти, базирани на NVIDIA GeForce GTX 1650 – MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G и MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC. Те принадлежат към различни серии и имат значителни разлики във външния си вид. MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G се оказа много по-голяма. В охладителната система тук се използва радиатор, който е пронизан с една топлинна тръба, а обдухването на радиатора се извършва от два 90-мм вентилатора. Захранващата система е трифазна. 

MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC е с изцяло алуминиев радиатор и не притежава топлинни тръби. Вентилаторите са по-маломощни, а диаметърът им по-малък – 75 мм. 

Колкото и странно да звучи, захранващата система и в двата случая е трифазна, но в GTX 1650 VENTUS XS 4G OC, VRM-елементите са получили допълнителен радиатор.

Също така има и някои разлики в броя и вида на видео-изходите: моделът GAMING X 4G съдържа два DisplayPort и един HDMI. Вместо DisplayPort, в GTX 1650 VENTUS XS 4C OC е предвиден един DVI изход и в резултат на това, върху платката са налични по един DVI, DisplayPort и HDMI изход.

От своя страна, ние отбелязваме, че актуалността на „остарелия” DVI-изход във видеокартите от този клас е все още много висока и бихме нарекли липсата на DVI в MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G недостатък.

За MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G е обявено използването на фирмените вентилатори TORX FAN 3.0, които само в този случаи могат напълно да бъдат спрени при ниско натоварване.

Що се отнася до честотите, те се увеличават в сравнение с референтните стойности и в двата случая. MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC има турбочестота от 1740 MHz за GPU, докато MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G е с предсказуемите още по-високи – 1860 MHz. Видео-паметта и на двете видеокарти обаче няма фабричен овърклок и работи на номиналната си честота от 8000 MHz.

Моля, имайте предвид, че MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC, за разлика от GTX 1650 GAMING X 4G, работи дори и без допълнително захранване.

Възможностите за увеличаване на лимита на енергопотреблението, което е достъпно само за GTX 1650 GAMING X 4G и допълнителният захранващ конектор, осигуряват по-широко поле за овърклок и експерименти.

Подсветка, нагряване и ниво на шум

От представените видеокарти, подсветка има само MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G. Но след като инсталирахме тази видеокарта в системата и я включихме, се появи известно разочарование. Едноцветното сияние освети само един елемент с логото на страничния панел. Налични са някои динамични ефекта, но като цяло осветлението е скромно.

Въпреки по-масивните радиатори и по-големите вентилатори в MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G, по-ниската температура на графичния процесор при натоварване, неочаквано беше открита само при MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC. Максималните стойности са съответно 61 и 53 ° С.

Но, с какво може да бъде свързано това? 

Може да се предположи, че работата на охладителната система в GTX 1650 GAMING X 4G е настроена на по-ниска скорост на вентилатора. За съжаление, данните за скоростта на вентилаторите на MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC не бяха засечени нито от приложението MSI Afterburner, нито от GPU-Z.

Освен това, когато анализирахме фабричните криви за зависимостите на честотата на видеокартите от напрежението, забелязахме, че при сравними честоти, напрежението в случая на GTX 1650 VENTUS XS 4G OC беше малко по-ниско. Това пряко влияе и върху нивото на генериране на топлина.

Заводска крива на зависимостта от напрежението на GPU във видеокартата MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G

Заводска крива на зависимостта от напрежението на GPU във видеокартата MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC

Във всеки случай, и двете видеокарти работят много тихо, а показаните максимални температури на графичния процесор са на много ниско ниво. Трябва да отбележим, че охлаждането на такива видеокарти с посочена консумация на енергия от 75 W (GTX 1650 VENTUS XS 4G OC) и 85 W (GTX 1650 GAMING X 4G) не е трудна задача, така че дори и относително скромен охладител е напълно достатъчен за ефективното отвеждане на топлината.

Особености на MSI GeForce GTX 1650 Ventus XS

Технически характеристики:

 • Модел: NVIDIA GeForce GTX 1650;
 • Интерфейс: PCI Express 3.0 x16; 
 • Графичен процесор: TU117; 
 • Технологичен процес: 12 nm; 
 • Видео-памет: 4 GB, GDDR5; 
 • Шина на паметта: 128-битова памет; 
 • Честота на графичния процесор: 1740 (boost) MHz;
 • Честота на паметта: 8000 MHz; 
 • Поддръжка на DirectX инструкции: 12; 
 • Видео-изходи: HDMI, DisplayPort, DVI; 
 • Конектор за допълнително захранване -;
 • Консумация на енергия: 75 W; 
 • Доставчик: MSI; 
 • Цена: $ 195.

Видеокартата пристига в малка кутия:

В дизайна има приемственост с по-мощните модели на линията Ventus. Корпусът съчетава в себе си черни и сребристи цветове, а също се използват и два вентилатора. Общата дължина на модела от MSI е само 18 см, а платката е по-къса с един сантиметър. Тук, както споменахме и по-горе, липсват каквито и да е допълнителни захранващи конектори.

Дори и при външен оглед само, можете да забележите обикновения радиатор и липсата на топлинни тръби

В задната част на ускорителя са поместени портовете HDMI, DisplayPort и DVI. Префиксът OC във името на видеоадаптера подсказва за наличието на фабричен овърклок. Стандартната базова стойност е 1485 MHz, а честотата при Boost Clock се увеличава до 1740 MHz. Паметта работи със стандартната скорост на обмен на данни, която е еквивалентна на ефективната стойност от 8 GHz.

Тестовете бяха проведени на открит стенд при температура 22°C в помещението. При такива условия, GPU се загря само до 52 ° C. Честотите при Boost варират в широк диапазон. Най-сериозните бяха във Final Fantasy XV Windows Edition benchmark, където основният работен диапазон беше 1,875–1,905 MHz. На същото ниво са и честотите в бенчмарка от The Division 2. В някои игри, честотите не падат под 1900 MHz. Пиковото ниво на Boost достигна 1995 MHz.

Вентилаторите работеха при 39-40% от максимума, като специфичната скорост не е ясна поради липсата на тахометър. Но шумът е нисък и всичко е в комфортната рамка. С увеличаване на скоростта от поне 50% обаче, шумът вече е много сериозен. Въпреки това, дори и при овърклок, не се налагаше да ускоряваме допълнително вентилаторите. 

Що се отнася до самия овърклок, след поредица от тестове се спряхме на базовата стойност от 1600 MHz с пиково увеличение до 2100 MHz. Паметта е в състояние да работи при 9542 MHz – чудесен резултат за GDDR5.

 

Особености на MSI GeForce GTX 1650 Gaming X 4G

Технически характеристики:

 • Модел: NVIDIA GeForce GTX 1650 
 • Интерфейс: PCI Express 3.0 x16 
 • Графичен процесор: TU117 
 • Технологичен процес: 12 nm 
 • Видео-памет: 4 GB, GDDR5 
 • Шина на паметта: 128-битова 
 • Честота на графичния процесор: 1860 (boost) MHz 
 • Честота на паметта: 8000 MHz 
 • Поддръжка на DirectX инструкции: 12 
 • Изходи: HDMI, 2xDisplayPort 
 • Конектор за допълнително захранване: 6 Pin 
 • Консумация на енергия: 85 W 
 • Доставчик: MSI 
 • Цена: $ 209

Комплектът на ускорителя се състои от самата видеокарта, документация и диск с нужните драйвери.

За нейното инсталиране обаче, за разлика от MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC, са необходими два слота, а наличните на гърба й видео-изходи: по един DisplayPort, HDMI 2.0b и DVI-D. Трябва да се има предвид, че благодарение на Turing микроархитектурата, NVIDIA също е актуализирала и дисплейния енджин, който вече поддържа DisplayPort 1.4a с Display Stream Compression (DSC) от VESA. Тази комбинация позволява поддръжката на [email protected] с помощта на един кабел или [email protected], когато включите DSC. За контекста, DisplayPort 1.4a е последната версия на стандарта, пуснат през април 2018 година.

VRM на графичния процесор е 3-фазен и се управлява от контролера uPI uP9509S. На свой ред, VRM на паметта е еднофазна и се управлява от контролера GS7256. GDDR5 чиповете памет са произведени от Micron, а модела е D9VVR. Тя работи при честота 2000 MHz (8 Gbps GDDR5-ефективна).

NVIDIA TU117 е най-малкия от сегашните чипове, базирани на архитектурата Turing, произведени по 12-nm технология от TSMC, Тайван, и има 4,70 милиарда транзистора с площ от 200 mm².

Обобщение

Имайки предвид, че двете видеокарти MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G и MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC се оказаха различни, може да се предположи, че GAMING X 4G е много по-мощна от двата модела. В действителност обаче се оказа, че разликите между тях не са толкова големи.

GTX 1650 GAMING X 4G малко превъзхожда по производителност GTX 1650 VENTUS XS 4G OC, а неговите вентилатори, за разлика от VENTUS XS 4G OC, могат напълно да спрат при ниско натоварване и само тя от двете има скромна подсветка.

От гледна точка на потенциала, GTX 1650 GAMING X 4G притежава малко по-добри възможности за ускорение. В този случай, и двете видеокарти заслужават похвала: те работят тихо и осигуряват много удобно температурно ниво за графичния процесор.

От гледна точка на GTX 1650 VENTUS XS 4G OC – той е компактен и ако има значение за вас, няма нужда от свързване на допълнително захранване.

И двете MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4G и MSI GeForce GTX 1650 VENTUS XS 4G OC са много достойни представители, базирани на графичните карти NVIDIA GeForce GTX 1650.

Ако за Вас са важни описаните няколко предимства от страна на GTX 1650 GAMING X 4G, то тогава можете да доплатите съвсем малко за това. Между другото, разликата в цената между представените видео карти е малка, което може да се разбере и от посочените по-горе за всяка от тях стойности.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари